Translate

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

notationes///ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013///ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΥΒΕΛΑ ''ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΚΙΑ'',ΑΠΌ ΤΟΝ ΔΑΝΗ ΚΟΥΜΑΣΙΔΗ








Ασημίνα Ξηρογιάννη
Το Σώμα του Έγινε Σκιά
Εκδόσεις Ανατολικός, 2010
σελ. 93


Πρόκειται για την πρώτη νουβέλα της Μίνας Ξηρογιάννη, η οποία εμφανίζεται κατά βάση ως ποιήτρια – τελευταία της δουλειά ΕΠΟΧΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΗΣΗ (Γαβριηλίδης, 2013). Είναι επίσης διαχειρίστρια του ενδιαφέροντος πολιτιστικού blog http://varelaki.blogspot.com/, ενώ πέραν της ιδιότητάς της ως φιλολόγου έχει ασχοληθεί σε επίπεδο σπουδών και παραγωγής με το θέατρο και το χορό.
Στο εν λόγω βιβλίο λοιπόν, κεντρικά πρόσωπα είναι ο Άγγελος και η Έλσα. Παρακολουθούμε τη σταδιακή παρακμή του πρώτου μέσω μιας παράλληλης, δυσυπόστατης και ετεροπρόσωπης αφήγησης που παρατίθεται με ημερολογιακό τρόπο: ο Άγγελος, γνωστός χορευτής κατά το παρελθόν, βυθίζεται στη μανιοκατάθαλιψη και αυτοδιερωτάται αδιεξόδως. Η γυναίκα του, αφού προσπαθεί με κάθε τρόπο να τον συνεφέρει, καταλήγει να παρουσιάζει και η ίδια προβλήματα επ’ αφορμή των δικών του δυσχερειών. Τα σημεία επικοινωνίας χάνονται και το τέλος είναι αναπόφευκτο…
Η γραφή της Ξηρογιάννη διάκειται από την, μάλλον αναπόφευκτα, θεατρική όψη και τις σχετικές καταβολές της. Ωστόσο επιτυγχάνει ένα ενδιαφέρον λογοτεχνικό αποτέλεσμα – άλλωστε τα όρια μεταξύ των εκφορών του λόγου έχουν γίνει ιδιαιτέρως δυσδιάκριτα- αναπαριστώντας με τρόπο αρκετά ρεαλιστικό το σύμπαν της σταδιακά αναπτυσσόμενης παθολογικής αποξένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου