Translate
Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019
ΠΟΙΗΤΙΚΗ ///ΤΕΥΧΟΣ ΕΙΚΟΣΤΟ ΤΡΙΤΟ /// ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2019
Στο νέο, καλοκαιρινό τεύχος της «Ποιητικής» (23ο), ο Δημήτρης Κηλαϊδίτης μεταφράζει ένα εκτεταμένο ποίημα της κορυφαίας Άλις Όσβαλντ, εμπνευσμένο από την αρχαιοελληνική μυθολογία και τη μορφή του Τιθωνού, του υπέργηρου και αθάνατου συζύγου της Ηούς. Η Ελευθερία Τσίτσα αποδίδει στα ελληνικά μια επιλογή από το, ισάξιο του μυθιστοριογραφικού, αλλά λιγότερο γνωστό, ποιητικό έργο της Μάργκαρετ Άτγουντ, με γενικό τίτλο «Στα όνειρά μου υπάρχει αίγλη». Ο Βασίλης Ν. Ρώτας μάς παραδίδει δύο ποιήματα της Μαρίνα Τσβετάγιεβα και η Ειρήνη Παπακυριακού μάς συστήνει τον Ολλανδό Γιοστ Μπάαρς. Ακόμη, ο Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος αποδίδει στα νέα ελληνικά τη ραψωδία κ της «Οδύσσειας».
Στο πεδίο της ελληνικής ποίησης, φιλοξενείται ευμέγεθες απόσπασμα από τη «Μορφολογία», την εκτεταμένη σύνθεση με την οποία ασχολείται, εδώ και τρεις σχεδόν δεκαετίες, ο Ευγένιος Αρανίτσης. Η Δήμητρα Χριστοδούλου προσφέρει οκτώ ποιήματα από την υπό έκδοση νέα συλλογή της. Ο Ορφέας Απέργης και ο Γιάννης Ευσταθιάδης καταβυθίζονται στην Ιστορία (του Εμφυλίου και της Επανάστασης του ’21, αντίστοιχα) και μας ανασύρουν απαστράπτοντα πειραματικά κείμενα. Με αντίστοιχες φιλοδοξίες σύνθεσης και ο Γιώργος Βέλτσος («MCMXLIV»). Πολλές φωνές, ακόμη, νεότερες και μη, που φιλοτεχνούν το ομαδικό πορτρέτο της ποίησης όπως γράφεται σήμερα στη χώρα μας: Αντώνης Δ. Σκιαθάς, Αριστέα Παπαλεξάνδρου, Μαρία Πατακιά, Στέλιος Χουρμουζιάδης, Ανδρέας Κεντζός, Μαρία Διαμαντοπούλου, Ιφιγένεια Ντούμη, Νίκος Βιολάρης, Παυλίνα Μάρβιν, Αριάδνη Καλοκύρη, Σπύρος Καρέλας και Δημήτρης Λεοντζάκος.
«Ν’ αγαπάτε τις λέξεις. Ν’ αγαπήσετε μια λέξη. Να την επαναλαμβάνετε. Να κάνετε γαργάρες μ’ αυτήν» γράφει ο Μαξ Ζακόμπ στα αποσπάσματα των αφορισμών του που τιτλοφορούνται «Συμβουλές σ’ έναν νέο ποιητή» και δημοσιεύονται σε μετάφραση Αντώνη Φωστιέρη. Κι ένα εξίσου μείζον κομμάτι της ενασχόλησης με την ποίηση είναι και ο στοχασμός για την ποίηση, η άρθρωση δοκιμιακού λόγου: εδώ βρίσκουμε την Ποιητική της μνήμης από τον Γιώργο Γώτη, ένα κείμενο του καθηγητή Μιχαήλ Πασχάλη για τα κύρια ονόματα στον Ελύτη, «Το ανήσυχο παρόν» της Κάρολ Μπέκερ, για την έννοια του Χρόνου στην ποίηση κι ένα κείμενο της Ανδριανής Καλφοπούλου για τη Σύλβια Πλαθ (τα δύο τελευταία σε μετάφραση Ελευθερίας Τσίτσα).
Υπό την ανορθόδοξη και πολυσυλλεκτική ενότητα του EtCetera, βρίσκουμε μια καβαφική φαρσοκωμωδία σε επτά σκηνές του Δημήτρη Δημηρούλη υπό τον τίτλο «Ο κύριος Hunc και η κυρία Pop», ένα κείμενο του Στάθη Κουτσούνη για τον Μιχάλη Κατσαρό, με αφορμή την πρόσφατη επανέκδοση του έργου του, μια συνεισφορά της Γεωργίας Ζακοπούλου στις σπουδές για τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και στοχασμούς περί ποιητικής του Γιώργου Βαρθαλίτη.
Την ύλη συμπληρώνει, ως συνήθως, μια σειρά κριτικών σημειωμάτων για την τρέχουσα βιβλιοπαραγωγή.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)