Translate

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Γυναικεία Κραυγή: Νέες ποιήτριες για τη γυναικεία ταυτότητα

Η "Γυναικεία Κραυγή" ξεκίνησε ως κίνημα στη Δομινικανή Δημοκρατία, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα στη Λατινική Αμερική και τον κόσμο και έφτασε στη χώρα μας διά της ποιητικής οδού. Η βία κατά των γυναικών, άλλωστε, δεν είναι υπόθεση τοπική και η ποίηση πάντα είναι ανατρεπτική. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης "Η Γυναικεία Κραυγή", που εκτυλίσσεται ταυτόχρονα σε 30 χώρες, στην Αθήνα πραγματοποιείται την Τετάρτη 13 του μηνός, στις 7 μ.μ. στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23), με τη σύμπραξη της Εταιρείας Συγγραφέων και του περιοδικού "Poeticanet" και τη συμπαράσταση του Δήμου Αθηναίων.
Εκείνη τη βραδιά ποιήτριες της νεότερης γενιάς θα διαβάσουν ποίηση από Ελληνίδες ποιήτριες του 20ού αιώνα, βασισμένη σε ζητήματα γυναικείας ταυτότητας και καλλιτεχνικής και κοινωνικής χειραφέτησης. Παράλληλα, η ψυχολόγος Μαρία Κεφαλοπούλου και η κοινωνική λειτουργός Γεωργία Μπούρη του Τμήματος Ισότητας του Δήμου Αθηναίων θα μιλήσουν για το θέμα της βίας στην Ελλάδα, ενώ η μεταφράστρια Έλενα Σταγκουράκη θα παρουσιάσει το κίνημα και την κατάσταση στη Λατινική Αμερική, απαγγέλλοντας ποίηση διαμαρτυρίας από Λατινοαμερικάνες ποιήτριες του κινήματος.
Οι ποιήτριες Κατερίνα Ηλιοπούλου, Λένα Καλλέργη, Πατρίτσια Κολαΐτη, Παυλίνα Μάρβιν, Γιάννα Μπούκοβα, Ευτυχία Παναγιώτου, Μαρία Τοπάλη, Δανάη Σιώζιου, θα διαβάσουν ποιήματα των ποιητριών: Μαντώς Αραβαντινού, Ελένης Βακαλό, Κατερίνας Γώγου, Βερονίκης Δαλακούρα, Ζέφης Δαράκη, Κικής Δημουλά, Νανάς Ησαΐα, Κοραλλίας Θεοτοκά, Ζωής Καρέλλη, Μαρίας Κυρτζάκη, Μαρίας Λαϊνά, Τζένης Μαστοράκη, Παυλίνας Παμπούδη, Αθηνάς Παπαδάκη, Αλεξάνδρας Πλαστήρα, Μαρίας Πολυδούρη, Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, Άντειας Φραντζή, Νατάσσας Χατζηδάκη, Μάτσης Χατζηλαζάρου, Δήμητρας Χριστοδούλου.
Την οργάνωση της βραδιάς έχουν αναλάβει οι ποιήτριες Κατερίνα Ηλιοπούλου και Γιάννα Μπούκοβα και η μεταφράστρια Έλενα Σταγκουράκη.