Translate

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Eργαστήρι Δημιουργικής Γραφής : Ποίηση




                                                                       


                                                 

Eργαστήρι Δημιουργικής Γραφής : Ποίηση


Oι εκδόσεις Vakxikon.gr διοργανώνουν σεμινάριο δημιουργικής γραφής (ποίηση) με την ποιήτρια Ασημίνα Ξηρογιάννη, τρίμηνης διάρκειας - δέκα τρίωρων συναντήσεων συνολικά, στο βιβλιοκαφέ Έναστρον (Σόλωνος 101 Αθήνα), κάθε Πέμπτη απόγευμα 5.30 - 8.30, από τις 5 Νοεμβρίου 2015 έως τις 21 Ιανουαρίου 2016.

 
Οι εγγραφές ξεκίνησαν, οι θέσεις είναι περιορισμένες! Για να δηλώσετε συμμετοχή καλείτε στο τηλέφωνο 210 3637867 (Βιβλιοπωλείο του Βακχικόν, καθημερινά 10.00 - 18.00, Σάββατα 10.00 - 15.00) ή στο e-mail: info@vakxikon.gr

Παρακαλούμε η δήλωση συμμετοχής να συνοδεύεται με την αποστολή ενός σύντομου βιογραφικού και ενός δείγματος γραφής.

 Καταληκτική ημερομηνία συμμετοχών: 26 Οκτωβρίου.

 Kόστος συμμετοχής: 200 ευρώ. 

*Μια επιλογή των ποιημάτων που θα παραχθούν θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Vakxikon.gr και θα συγκεντρωθούν σε μια συλλογική έκδοση που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Vakxikon.gr.

* Πιθανή επίσκεψη λογοτεχνών στο εργαστήρι μας.
 

Στόχος του εργαστηρίου: μια πρώτη,αλλά ουσιαστική  επαφή με την τέχνη της ποίησης, μια διερεύνηση λογοτεχνικών όρων, αλλά και μια απόπειρα παραγωγής κειμένου σε μια ομαδική προσπάθεια κατανόησης του ποιητικού φαινομένου, με την παράλληλη εξασφάλιση της βιωματικότητας.


Θεωρητικό μέρος

α. Eισήγηση-διερεύνηση των όρων: λογοτεχνία/λογοτεχνικότητα/ποίηση/ποιητική/πρόσληψη/ανάγνωση/κριτική.

β. Αναγνωση ποιημάτων/δημιουργική προσέγγιση/ξεκλειδώνοντας το ποίημα 

 (Θα διαβαστούν ποιήματα των: Καβάφη, Μαρκίδη, Ρουκ, Λειβαδίτη, Πατρίκιου, Αναγνωστάκη, Αλεξάνδρου, Βλαβιανού,Χριστιανόπουλου, Πλαθ, Στραντ, Μίλοζ, Ελύτη, Κάρολ Ανν Ντάφυ, Χατζηλαζάρου κ.ά).

Πρακτικό μέρος

α. Δημιουργικές ασκήσεις/το εργαστήρι της γλώσσας/οι λέξεις που γεννούν τις άλλες λέξεις/από την ιδέα στη λέξη/από τη λέξη στο ποίημα.

β. Διορθωση ποιημάτων/Αποδόμηση/Δημιουργική Ανάπλαση



Βιογραφικό Ασημίνας Ξηρογιάννη


Η Ασημίνα Ξηρογιάννη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Kλασσική Φιλολογία και Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Υποκριτική στο Θέατρο-Εργαστήριο. Διδάσκει Θεατρική Αγωγή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και εργάζεται ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. Παράλληλα παραδίδει μαθήματα Γλώσσας και Λογοτεχνίας καθώς και Θεωρίας και Ιστορίας Θεάτρου. Έχει παρακολουθήσει διάφορα θεατρικά σεμινάρια, υποκριτικής, σκηνοθεσίας και θεατρικού παιχνιδιού. Έχει σκηνοθετήσει και ανεβάσει με τους μαθητές της αρκετά έργα, δικά της και ξένα. Το 2009 δημιούργησε το ιστολόγιο Varelaki - Σελίδες Τέχνης και Πολιτισμού. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές: Η προφητεία του ανέμου (εκδόσεις Δωδώνη 2009), Πληγές (εκδόσεις Γαβριηλίδης 2011), Εποχή μου είναι η ποίηση (εκδόσεις Γαβριηλίδης 2013), ενώ κυκλοφορεί δωρεάν στο διαδίκτυο το e-book Ποιήματα από τις εκδόσεις Ενδυμίων (2014). Το 2010 κυκλοφόρησε η νουβέλα της Το σώμα του έγινε σκιά από τις εκδόσεις Ανατολικός (έπαινος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και Α’ Βραβείο Βιβλίου στα Σικελιανά 2011). Το 2015 κυκλοφόρησαν το βιβλίο της 23 μέρες από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης και το θεατρικό μονόπρακτο Οντισιόν από τις εκδόσεις Vakxikon.gr (έπαινος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών - 2013). Με ποιήματά της έχει συμμετάσχει σε πέντε συλλογικές εκδόσεις. Ποιήματά, διηγήματά, κριτικές και άρθρα της δημοσιεύονται σε διάφορα έντυπα, ηλεκτρονικά περιοδικά και ιστολόγια. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά και τα Ισπανικά.Η ίδια έχει μεταφράσει :Mαρκ Στραντ,Τσέσλαφ Μίλοζ,Τεντ Χιουζ,Κάρολ Ανν Ντάφυ.