Translate

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

ΤΟ ΞΑΝΑ /// ΜΑΚΗΣ ΤΣΙΤΑΣ /// ΨΗΛΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ //// ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ







                                           




  • Όνομα συγγραφέα: Μάκης Τσίτας
  • Τίτλος: Το ξανά
  • Εικονογράφηση: Λίλα Καλογέρη
  • Εκδοτικός οίκος: Εκδόσεις Πατάκη
  • Είδος: Ελληνική λογοτεχνία
  • Σελίδες: 36
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: Δεκέμβριος 2015
  • Social Media: http://www.patakis.gr/









Γράφει η Ασημίνα Ξηρογιάννη



     Η επανάληψη λένε κουράζει.Αλλά η επανάληψη μπορεί να είναι και η καλύτερη εγγύηση ότι κάτι πέτυχε.Ότι κάτι θα πετύχει.Ότι το μέλλον θα είναι ανθηρό.Όταν κάτι μας αρέσει πολύ και το γουστάρουμε ,θέλουμε να το ΞΑΝΑ κάνουμε.Για να ΞΑΝΑζήσουμε εκέινη την ίδια την απόλαυση ή έστω κάποια παρόμοια.Όταν αγαπάμε πολλά χρόνια τους ίδιους φίλους ή τον ίδιο άνθρωπο -σύντροφο και μας αγαπούν και αυτοί,τότε νιώθουμε ασφάλεια,ζεστασιά και τρυφερότητα μέσα στις επαναλήψεις που η γνήσια αγάπη προσφέρει.Και τότε απλά νιώθουμε ευγνωμοσύνη που η παρέα αυτών των ανθρώπων δεν ήταν περαστική ή φευγαλέα,αλλά είναι αναζωογονητική και λειτουργική για την ύπαρξή μας,αλλά και για την ίδια μας την καθημερινότητα.
   O Mάκης Τσίτας  τολμάει να μιλήσει για τα συναισθήματα που έχουν διάρκεια ,αλλά είναι καταδικασμένα να παλεύουν με μια αναίσθητη εποχή και τις ευκολίες που αυτή ευνοεί.Να μιλήσει για το άλλο μας μισό,αυτό που μας ταιριάζει και του ταιριάζουμε,που μας είναι αφοσιωμένο,τον δικό μας άνθρωπο,τον ερωτευμένο με μας .Το πλασματάκι που διαφεντεύει τη ζωή μας με δικούς του νόμους και κανόνες και γλυκά μας αναστατώνει.Βαφτίζει το Πλάσμα '' Ξανά'',ενώ η Λίλα Καλογερή με κέφι το αποτυπώνει στο χαρτί,δίνοντας του σάρκα και οστά.Του δίνει σχήμα και χρώμα ,το κάνει οικείο στον αναγνώστη.To μεταμορφώνει πότε σε Μόνα Λίζα,πότε σε ρεμπέτη με το μπουζουκάκι του.Το Ξανά σού τσιγκλάει την καρδιά...και τη Φαντασία. Είστε ερωτευμένος και ψάχνετε τρόπο να δείξετε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη σας με τρυφερότητα και αλήθεια;Δεν έχετε παρά να κάνετε  δώρο ένα '' Ξανά''. Ο έμπειρος στα παιδικά βιβλία Μάκης Τσίτας μας χαρίζει ένα διασκεδαστικό και σκανδαλιάρικο βιβλίο που απευθύνεται σε όλους ,μικρούς και μεγάλους.Απαραίτητη προ υ πόθεση να αγαπάει κανείς.Τότε το Ξανά θα λειτουργήσει μέσα του ανακουφιστικά.Θα νιώσει δικαιωμένος που αγαπά.Αλλά και αν δεν ξέρετε τον τρόπο να αγαπήσετε,πάλι , και σε αυτήν την περίπτωση,πρέπει να έχετε κοντά σας το βιβλίο αυτό.Είναι μαγικό,σαν τζίνι ,έχει τη δύναμη να σας διδάξει πώς να αγαπάτε,ή να σας δώσει πολλές πολλές λύσεις.
  Το Ξανά :ξε-αγχώνει,ξε -κουράζει,γαληνεύει τον Άλλον και του προσφέρει μια ζεστή και σίγουρη αγκαλιά.Γνωρίζει φιλοσόφους,βρίσκεται στη δημοτική μας παράδοση,μέσα στα τραγούδια και τις παροιμίες ,και στους γλωσσοδέτες και στα ταχταρίσματα,και στα ρεμπέτικα τραγούδια.Και πού δεν βρίσκεται!Αρκεί να έχεις τη διάθεση κάθε φορά να το ανακαλύπτεις.
Το Ξανά γνωρίζει σκηνοθέτες, συγγραφείς , συνθέτες ποιητές και πεζογράφους καθώς τους εμπνέει και εκείνοι δημιουργούν σπουδαία έργα.Χαίρεται με τη χαρά σου,λυπάται με τη λύπη σου,στέλνει μηνύματα στο κινητό,κάνει καλοπιάσματα.Μερικές φορές είναι φοβερά εκνευριστικό και θέλεις να το διώξεις ή να το πετάξεις από το μπαλκόνι,αλλά έχει πάντα τον τρόπο να σου αλλάζει τη διάθεση,ακριβώς επειδή δεν κάνει εγωισμούς.Βάζει την αγάπη πάνω από τον εγωισμό και ζητά συγνώμη.

    Το Ξανά είναι διαμάντι και μακάρι όλοι οι άνθρωποι να είναι τυχεροί και να συναντούν ένα Ξανά στη ζωή τους.Κι αν το συναντούν να το σέβονται και να το προσέχουν ,ώστε να μην τους φύγει.

 ****

Ποιητές :

'' Xωρίς περίσκεψιν ,χωρίς λύπην,χωρίς αιδώ
άφησα να μου φύγει το Ξανά μου.
Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
'Αλλο δεν σκέπτομαι: μόνο να ξαναρθεί κοντά μου''.  

 _______________________________________________________

Ο συγγραφέας

 Ο  Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων. Ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού Περίπλους (1994-2005) και συνεκδότης του περιοδικού Index (2006-2011). Σήμερα διευθύνει το ενημερωτικό  site για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr.Λογοτεχνικά κείμενά του (διηγήματα, θεατρικά, ποιήματα) έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του παίχτηκαν στο «Θέατρο των Καιρών», σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη και στο «Vault», σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά, τα εβραϊκά, τα αλβανικά, τα ιταλικά, τα σουηδικά και τα φινλανδικά.
Έχει εκδώσει δεκαέξι βιβλία για παιδιά («Ο μεγάλος μου αδερφός», «Ο αδέσποτος Κώστας», «Βρες ποιος είμαι!», «Απ’ έξω κι ανακατωτά», «Αχ, αυτοί οι γονείς», «Μην ταλαιπωρείς τον Αϊ-Βασίλη», «Πάρε με κι εμένα μαζί σου!», «Γιατί δε μετράς προβατάκια;», «Μη φεύγεις», «Ο Κοκκινούλης», «Οι φίλοι», «Δε μου αρέσει το γάλα«, «Ποιανού είναι αυτή η σούπα;», «Χριστούγεννα στο νηπιαγωγείο», «Η Δώρα και ο Οδυσσέας», «Τ’ όνομά μου είναι Δώρα»), τη συλλογή διηγημάτων «Πάτυ εκ του Πετρούλα» και το μυθιστόρημα «Μάρτυς μου ο Θεός», για το οποίο έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature).

 https://artic.gr/kukloforei-makhs-tsitas-to-xana/



Μάκης Τσίτας
                                                  Μάκης Τσίτας