Translate

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

4ο Φεστιβάλ Ελληνικού Θεατρικού Έργου του 21ου αιώνα

 
 
Το 4ο Φεστιβάλ Ελληνικού Θεατρικού Έργου του 21ου αιώνα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λείας Βιτάλη, μετακομίζει στο θέατρο Έαρ Βικτώρια με νέες δράσεις και μεγάλο αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη.
 
 
Η Λεία Βιτάλη, εμπνεύστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελληνικού Θεατρικού Έργου του 21ου αιώνα το θέατρο «Έαρ Βικτώρια» και η Εταιρεία Θεάτρου «Ωκέα~Ίρις» με χαρά ανακοινώνουν τη συνεργασία τους για το 4ο Φεστιβάλ Ελληνικού Θεατρικού Έργου.

Ο θεσμός που στηρίζει εδώ και 4 χρόνια με μεράκι και αγάπη το σύγχρονο Ελληνικό έργο και αγκαλιάστηκε από τους συγγραφείς, το κοινό, τους καλλιτέχνες, τους κριτικούς και τους θεατρολόγους, για την ουσιαστική προσφορά του στα θεατρικά μας πράγματα, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του -μετά από 3 χρόνια συνεχούς συνεργασίας με το Αγγέλων Βήμα από όπου και ξεκίνησε- στο θέατρο Έαρ Βικτώρια, το οποίο αναλαμβάνει πλέον τη στέγαση και τη διοργάνωσή του και το οποίο από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του απέδειξε ότι στηρίζει το Ελληνικό έργο.
Ήδη μέχρι τώρα το Φεστιβάλ έχει παρουσιάσει 15 φρεσκογραμμένα Ελληνικά έργα από 15 νέους, αλλά και καταξιωμένους συγγραφείς και θα συνεχίσει να τολμά καινούργιους στόχους, διευρύνοντας τις δράσεις του για να γνωρίσει στο κοινό βαθύτερα την Ελληνική δραματουργία.
Οι νέες δράσεις που εγκαινιάζει το Φεστιβάλ στην καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018 είναι το άνοιγμα με ειδικά αφιερώματα σε Έλληνες συγγραφείς που άφησαν δυνατό το στίγμα τους στη νεοελληνική δραματουργία και δεν είναι πλέον μαζί μας. Η έναρξη, φέτος, γίνεται με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον πατέρα του νεοελληνικού θεάτρου, Ιάκωβο Καμπανέλλη, με ομιλίες σημαντικών πανεπιστημιακών και θεατρολόγων, σκηνοθετών, και με προβολές ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του, σε συνεργασία με το Θεατρικό μουσείο Ιάκωβου Καμπανέλλη της Νάξου, ενώ θα παρουσιαστεί στη σκηνή το σχεδόν άγνωστο έργο του «Ο Γορίλας και η Ορτανσία», το οποίο μας παραχώρησε ευγενικά η Κατερίνα Καμπανέλλη.
Συγχρόνως το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει 4 ολόφρεσκα έργα νέων, αλλά και καταξιωμένων συγγραφέων του 21ου αιώνα για 12 παραστάσεις το καθένα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 09/10/17 μέχρι 29/5/18.
Αναλυτικά:

1. Φωτιά στις πιρόγες, το βραβευμένο έργο του νέου συγγραφέα Γιάννη Φίλια, μια σύγχρονη ομοερωτική ιστορία μεταξύ ενός διάσημου σκηνογράφου και ενός νέου τενόρου στους απόηχους της όπερας Αλιείς Μαργαριταριών σε σκηνοθεσία του συγγραφέα. (09/10/17 – 14/11/17).

2. Ο γορίλας και η ορτανσία, του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μια δική του διαδραστική εκδοχή με τρία φινάλε, που για πρώτη φορά ανεβαίνει στη σκηνή, παρακολουθούμε την ανατρεπτική εισβολή ενός γορίλα στη ζωή ενός επιστήμονα και της οικογένειάς του. Σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου. (20/11/17 – 26/12/17).

3. Ερυθρό, το πρόσφατο έργο του νέου συγγραφέα Παναγιώτη Μπαρμπαγιάννη, μια ιστορία για την κρυφή βία μέσα στη σύγχρονη οικογένεια, όπου όλα συμβαίνουν πίσω από κλειδωμένες πόρτες. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος τις αφήσει μια μέρα ανοιχτές; Σε σκηνοθεσία Στέλιου Καλαϊτζή. (01/01/18 – 13/02/18).

4. Η τέταρτη εποχή, το πρώτο θεατρικό έργο του γνωστού και καταξιωμένου συγγραφέα Μάνου Κοντολέων. Αν η Πρώτη Εποχή στη ζωή ενός σύγχρονου ζευγαριού ήταν η Εποχή του Έρωτα, η Δεύτερη της Οικογένειας, η Τρίτη της Κρίσης, πώς θα χαρακτηριστεί η Τέταρτη Εποχή του -της Διάλυσης ή του Συμβιβασμού ή μήπως υπάρχει και άλλη εκδοχή; Σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραντζά. (19/02/18 – 02/04/18).

5. Η αναζήτηση, το άπαιχτο έργο του γνωστού και καταξιωμένου συγγραφέα Παναγιώτη Μέντη. Μια μπουρλέσκ – Φελινική κωμωδία. Δυο πλάσματα ανθρώπινα, ανυποψίαστα, ένας άνδρας και μια γυναίκα χωρίς την παραμικρή ενοχή, ακολουθώντας τα ένστικτά τους θα τορπιλίσουν το «κανονικό». Αιμομίκτες ή επαναστάτες; Ποιος θα το κρίνει σ’ έναν αυτιστικό πολιτισμό που ονομάζει ζωή την πανωλεθρία του; Σε σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη. (09/04/18 – 29/05/18).

Παράλληλα με τις παραστάσεις, το Φεστιβάλ, στην προσπάθειά του να στηρίξει με νέες δράσεις την παραγωγή Ελληνικής δραματουργίας, εγκαινιάζει ένα Supporting Studio για τη συγγραφή νέων έργων από νέους, αλλά και δόκιμους συγγραφείς με ομαδική εργασία και ιδιαίτερη υποστήριξη στο rewriting των έργων τους με στόχο το ανέβασμα στα πλαίσια του φεστιβάλ.
Πιστεύοντας πάντα στη ρήση του μεγάλου θεατρανθρώπου Κάρολου Κουν, ότι δεν μπορεί να υπάρξει Ελληνικό θέατρο χωρίς Ελληνικό έργο, παρ’ όλες τις αντιξοότητες της εποχής μπαίνουμε δυναμικά και με κέφι στη νέα καλλιτεχνική περίοδο με τον θεσμό του Φεστιβάλ μας, ελπίζοντας ότι και πάλι θα τα καταφέρουμε.

🎭

Φεστιβάλ Ελληνικού θεατρικού έργου του 21ου αιώνα
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Λεία Βιτάλη
Παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20:00, στη Β σκηνή του θεάτρου Έαρ Βικτώρια
Περισσότερες πληροφορίες και για εγγραφές στο Studio του Φεστιβάλ στο 6948888681

👉 Ακολουθήστε το Φεστιβάλ Ελληνικού Θεατρικού Έργου του 21ου αιώνα στο Facebook
👉 Ακολουθήστε το Θέατρο Έαρ Βικτώρια στο Facebook, στο Twitter, στο Instagram, στο You tube ή στο Mixcloud
👉 Το λογότυπο του Έαρ Βικτώρια είναι από έργο του ζωγράφου Γιώργου Σταθόπουλου
👉 Το θέατρο «Έαρ Βικτώρια» λειτουργεί και πάλι ανακαινισμένο και με 2 σκηνές από το 2016 με την ονομασία «Έαρ Βικτώρια» από την Εταιρεία Θεάτρου «Ωκέα~Ίρις» με την αρχιτεκτονική ανάπλαση της αρχιτέκτονος και ηθοποιού Γεωργίας Ζώη υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Χριστοδούλου.
 
****
 
ΠΗΓΗ:koukidaki