Translate

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΗΛΗ THE ARTMANIACS// XΡΥΣΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ




ΑΣΗΜΙΝΑ  ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Ξεκινώ ρωτώντας... γιατί κάνετε  θεατρο!




ΧΡΥΣΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ:Γιατί σαν εσωστρεφής και απροσάρμοστος άνθρωπος όπως οι περισσότεροι καλλιτέχνες, νιώθω ευγνώμων που η μοίρα μου χάρισε αυτή τη διέξοδο επικοινωνίας με τον κόσμο.  
Δεν πιστεύω πως το θέατρο μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο, σίγουρα αλλάζει όσους ασχολούνται μ' αυτό και ασφαλώς συμβάλλει στον πολιτισμό μας.



ΑΣΗΜΙΝΑ  ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Σκέψεις και σχόλια για τη σύγχρονή σας θεατρική πραγματικότητα. Γίνονται καλά πράγματα στο θέατρο σήμερα;

ΧΡΥΣΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ:Η αλήθεια είναι ότι γίνονται πολλά. Άλλα είναι καλά, άλλα ίσως όχι τόσο. Θα μπορούσαν να γίνονται και λιγότερα, αναλογικά με τον πληθυσμό μας. Απ' την άλλη μεριά όμως, αυτή η πληθώρα δείχνει πως οι Έλληνες αγαπούν τη θεατρική καλλιτεχνική έκφραση και πως οι θεατές ανταποκρίνονται τιμώντας τις δουλειές τους με την παρουσία τους. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς τις τετρακόσιες παραστάσεις κάθε θεατρική σαιζόν; 
Φυσικά αρκετά θέατρα υποσιτίζονται και "βγαίνουν" μετά δυσκολίας, ή δεν "βγαίνουν" καθόλου οικονομικά, αλλά παρ' όλα αυτά επιμένουν. Κάποιοι λένε πως πολλοί απ' αυτούς που κάνουν θέατρο μ' αυτή τη συνθήκη είναι απλώς ψώνια. Ίσως μόνο ο χρόνος μπορεί να αποδείξει τι είναι ο καθένας. Γιατί βέβαια κανείς απ' τους θεατρικούς καλλιτέχνες δεν εννοεί τον εαυτό του όταν λέει κάτι τέτοιο.


ΑΣΗΜΙΝΑ  ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Η κρίση ειναι γενική και ειδική.  Το θεατρο περναει κι αυτό κάποιου ειδους κρίση;

ΧΡΥΣΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ:Η ιστορία μας έχει δείξει πως το θέατρο ανθεί σε καιρό κρίσεων ακόμα και σε καιρό πολέμων. Τα τρία τελευταία χρόνια πάντως, ήταν μεγάλη η προσέλευση του κόσμου στις θεατρικές σκηνές. Η ανάσα όλων είναι βέβαια κρατημένη για τη φετινή χειμερινή περίοδο, αλλά προσωπικά παραμένω αισιόδοξη. Έχω την άποψη πως το θέατρο έχει μια εξισορροπητική ψυχολογικά λειτουργία στη ζωή μας, παρόμοια μ' αυτή των ονείρων, άρα θα πεθάνει μόνο μαζί μ' εμάς.

ΑΣΗΜΙΝΑ  ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Πόσα θεατρικά εργα εχετε γραψει και ποια...Μια συντομη αναφορά στο καθενα παρακαλώ...

ΧΡΥΣΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ:Όπως οι περισσότεροι συνάδελφοι, έχω γράψει περισσότερα απ' όσα έχουν παρουσιαστεί. Τα έργα που έχουν παιχτεί είναι "Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;" (ο κύκλος της ζωής δυο γυναικών απ' τα οκτώ ως τα ογδόντα τους χρόνια), "Σκοτσέζικο ντους" (μια κωμωδία για τα εσωτερικά μιας θεατρικής ομάδας που προσπαθεί να δώσει νέες διαστάσεις στη "Λυσιστράτη"του Αριστοφάνη), "Αγκά-σφί και φί" (Σύντμηση της φράσης Αγκάλιασέ με, σφίξε με και φίλησέ με, μια κωμωδία για τη δυσκολία στις ερωτικές σχέσεις τριών διαφορετικών γενιών), ο μονόλογος "Με διαφορά στήθους" (μια γυναίκα που βρήκε νέο νόημα στη ζωή της, ενώ πάσχει από καρκίνο στο στήθος), "Φωτιά και Νερό" (κοινωνικό έργο που ασχολείται με την πολιτιστική αντιπαράθεση Ανατολής-Δύσης), "Ποιος κοιμάται απόψε;" (μια σκληρή κοινωνική κωμωδία για τη ζωή στην Αθήνα σήμερα).


ΑΣΗΜΙΝΑ  ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Μια θεατρική συνεργασία του παρελθόντος που ξεχωρίζετε και αναπολείτε με νοσταλγία...



ΧΡΥΣΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ:
Τις πρόβες στο πρώτο μου έργο το "Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;". Είχαμε μεγάλο ενθουσιασμό.


ΑΣΗΜΙΝΑ  ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Έχετε ασχοληθεί ποτέ με την πολιτική;

ΧΡΥΣΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ:Όχι, ούτε και θ' ασχοληθώ ποτέ. Είμαι καλλιτέχνις όχι πολιτικός.


ΑΣΗΜΙΝΑ  ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Μιλήστε  μου για το σεμινάριο που θα κάνετε στον ΠΕΣΥΘ.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ:Πρόκειται για ένα σεμινάριο θεατρικής γραφής, που προσκαλεί τους θεατρολόγους (και όχι μόνο), ν' ασχοληθούν πρακτικά με το θεατρικό κείμενο γράφοντας οι ίδιοι και που στοχεύει να παρουσιάσει ένα συλλογικό θεατρικό έργο στο ΠΕΣΥΘ,  σαν αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς.

ΑΣΗΜΙΝΑ  ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Ρόλος που θα θέλατε να παιξετε στο μέλλον.Και εργο που θα θελατε να σκηνοθετησετε.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ:Έχω κάνει έναν κύκλο σαν ηθοποιός και δεν είναι μέσα στα σχέδιά μου να ξαναπαίξω. Επίσης δεν ονειρεύομαι να σκηνοθετήσω. Έχω σκηνοθετήσει με πολύ κέφι δύο δικά μου θεατρικά και ίσως το ξανακάνω κάποια στιγμή, αλλά δεν είναι αυτή η φιλοδοξία μου. Αυτό που επιθυμώ πραγματικά εδώ και χρόνια είναι να καταφέρω να γράψω καλά και να εξελίσσομαι διαρκώς, τίποτα άλλο.


ΑΣΗΜΙΝΑ  ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Ποιά άλλη μορφή τέχνης πέραν του θεατρου σας συγκινεί:;

ΧΡΥΣΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ:Με συγκινούν όλες οι μορφές τέχνες, αλλά η συγγραφή είναι αυτή που νιώθω πιο συγγενική μ' εμένα. Καταλαβαίνω περισσότερο απ' τα βιβλία νομίζω, παρά απ' τη ζωγραφική ή τη μουσική.

ΑΣΗΜΙΝΑ  ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Γραφετε κάτι τώρα;

ΧΡΥΣΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ:Τελειώνω ένα έργο, με τίτλο "Το μάτι της τίγρης". Πρόκειται για την αφήγηση ενός νεο-μεσαιωνικού θρύλου που λαμβάνει χώρα σ' ένα ακαθόριστο μέλλον, μια εποχή οπισθοδρόμησης του πολιτισμού σ' ένα βαθύ μεσαίωνα. Στοιχεία κωμωδίας που μεταλλάσσονται ακαριαία σε τραγωδία και το ανάποδο, είναι τα χαρακτηριστικά του. 


ΑΣΗΜΙΝΑ  ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Αγαπημενος θεατρικός συγγραφέας.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ:Δεν είναι ένας, είναι πολλοί. Κάποτε έλεγα πως είναι ο Τσέχωφ, μετά ο Σαίξπηρ, ο Ίψεν. Κάθε έναν τον θαυμάζεις για ξεχωριστούς λόγους κι όλους για το μεγαλείο τους. Απίστευτοι συγγραφείς.  Παρακολουθώ όμως με μεγάλο ενδιαφέρον την εντελώς σύγχρονη δραματουργία. Θαυμάζω τον Βιριπάεβ, τον Σιμελπφένιχ, τον Μαυριτσάκη.

ΑΣΗΜΙΝΑ  ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Αγαπημενο θεατρικο εργο.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ:Επίσης δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα. Ίσως οι "Βάκχες" του Ευριπίδη.


ΑΣΗΜΙΝΑ  ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Αν σας ζητούσαν να κανετε τη μονογραφία ενός θεατρικού προσώπου,ποιό θα ήταν αυτό;

ΧΡΥΣΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ:Του Διόνυσου στις "Βάκχες" ή του Άμλετ για τη συνεχή αναβλητικότητα του διανοούμενου ανθρώπου. Είδατε, πάλι δεν μπορεί να ξεχωρίσει κανείς ανάμεσα σε τόσα αθάνατα θεατρικά πρόσωπα.

ΑΣΗΜΙΝΑ  ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Τι ονειρεύεστε
ΧΡΥΣΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ:Να γράφω με ανοιχτό μυαλό όσο ζω.


ΑΣΗΜΙΝΑ  ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Άμεσα θεατρικά σας σχέδια.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ:Είμαι χαρούμενη που το πρώτο μου έργο το "Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;" θα ανέβει τέλη Νοεμβρίου του 2012 απ' το Teatr Na Woli στη Βαρσοβία, σε μετάφραση Ewa Szyler και σκηνοθεσία του Tadeusz Slobodznianek.