Translate

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Η ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ Κ.ΜΠΟΥΡΑ « ΘΕΑΤΡΟΠΟΙΟΥΜΕΝ ΑΝΕΥ ΕΥΤΕΛΙΑΣ » /// ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ



H δεύτερη από τις 4 εκπομπές - αρχεία.Θέατρο στο ραδιόφωνο!Διαβάζουμε ολόκληρο το θεατρικό έργο μου  ''Οντισιόν'' και συζητάμε για Θέατρο,κριτική,κριτικούς και άλλα!Καλή ακρόαση!

Α.Ξ.

https://soundcloud.com/radio-ygeia-972189386/31-1-2017-2a










Άλμπα: Η παράσταση



Tρία έργα νέων λογοτεχνών ανεβαίνουν στη σκηνή του ΙΜΚ
από τρεις νέους σκηνοθέτες. 



Είναι παλιά πρακτική η διασκευή της λογοτεχνίας στο θέατρο. Το διαφορετικό στη δράση του ΙΜΚ «Η λογοτεχνία στη σκηνή», είναι ότι οι όλοι οι δημιουργοί συνομιλούν με τη γενιά τους.
Μετά την παράσταση «Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο» του ποιητή Γιάννη Στίγκα, σε σκηνοθεσία Medea Electronique, σειρά έχει η «Αλμπα» του Θωμά Τσαλαπάτη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή για τον μήνα Φεβρουάριο. 




ΠΡΑΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ 



‘Αλμπα 


του Θωμά Τσαλαπάτη

σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή

6 -28 Φεβρουαρίου 2017

Κάθε Δευτέρα & Τρίτη
στο -2 



Το μόνο σίγουρο είναι πως κι εδώ νυχτώνει
Μα μόνο μέχρι τη μέση
Έτσι,
όσο πιο κοντός είσαι
τόσο περισσότερο ξημερώνεις 



Ξαφνιασμένοι, οι επισκέπτες του μουσείου καταλήγουν να γίνουν εκθέματά του, ένα παιδί ξεπερνά τον πατέρα του σε ηλικία, οι ανηφόρες αρνούνται να γίνουνε κατηφόρες, σε μια γειτονιά της πόλης κατοικούνε αποκλειστικά Νίτσε και το δάσος στέκει ανεστραμμένο στον ουρανό.
Καλωσήρθατε στον κόσμο της Άλμπα. Τον κόσμο μιας πόλης και τον κόσμο ενός κοριτσιού με το ίδιο όνομα. Στο ημερολόγιο μιας εβδομάδας. 

Καλωσήρθατε στη θεατρική απόδοση του ποιητικού βιβλίου του Θωμά Τσαλαπάτη σκηνοθετημένη από τον Κωνσταντίνο Χατζή.


Σε μια συνομιλία της λογοτεχνίας με το θέατρο, εδώ που οι λέξεις και τα σώματα είναι φτιαγμένα από την ίδια ύλη, εδώ που η ανάσα είναι κίνηση και είναι λόγος.
Καλωσήρθατε σε μία συνάντηση.

Ο Κωνσταντίνος Χατζής σημειώνει: «Από τις πρώτες φράσεις του ποιήματος, καταλαβαίνεις πως ο ποιητής αναμετριέται με την πιο βαθιά ρίζα του "προσωπικού". Λέξεις, σιωπές, νοήματα, εικόνες γεννούν μια προσωπικά ανελέητη φωνή που ψιθυρίζει εκκωφαντικά. Όσο περπατάς στους δρόμους της Άλμπα, όσο ζεις τις μέρες της, μία μία ξεχωριστά, κάθε φορά που την συναντάς, όταν αντικρίζεις τις πολιτείες της, η φωνή σου έχει ανάγκη από την φωνή των άλλων. Καταλαβαίνεις πως η προσωπική σου διαδρομή ταυτίζεται με τις προσωπικές διαδρομές όλων όσων έζησαν, ζουν, θα ζήσουν. Καταλήγεις να ανακαλύψεις πως η "Άλμπα" είναι μια προσωπική πολυφωνία. Αυτήν την αίσθηση είχα πρωτοδιαβάζοντας το ποίημα του Θωμά Τσαλαπάτη και αυτός είναι ένας από τους λόγους που αποφάσισα να ανακαλύψω τις δυνατότητες και τα όρια που δίνουν "έργα" που δεν έχουν γραφτεί για το θέατρο.»

Περπάτα λοιπόν τους δρόμους της Άλμπα, το αδιάβροχο έξω της, και κράτα όσο μπορείς σιωπηλό το λαθραίο σύννεφο που κρύβεις στις τσέπες σου. 


Ταυτότητα παράστασης 

Ποίηση: Θωμάς Τσαλαπάτης
Σκηνοθεσία/φωτισμοί: Κωνσταντίνος Χατζής
Σκηνική εγκατάσταση: η ομάδα
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παυλόπουλος
Φωτογραφίες: Νικόλας Μακρής 


Παίζουν οι ηθοποιοί: 

Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου
Χριστίνα Βασιλοπούλου
Μαρία Μαλλούχου
Πηνελόπη Σεργουνιώτη
Χρήστος Τζιώτας 



Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:30, στο -2 (6,7,13,14,20,21,27,28 Φεβρουαρίου)

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10ε 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ







Οι ΑΩ εκδόσεις και η συγγραφέας-μεταφράστρια Πέρσα Κουμούτση 
σας προσκαλούν 
στην παρουσίαση της 
ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ 
που θα γίνει στο Polis Art Cafe, την Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου και ώρα 7 το απόγευμα.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν
ο Πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης και Πρύτανης του Αραβικού Διπλωματικού Σώματος στην Ελλάδα κ. Marwan Emil Toubassi και ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Αιγύπτου Δρ Hussein Marei Mahmoud 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν
η κα Ελένη Γκίκα, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας, η κα Ελένη Κεκροπούλου, μέλος του Δ.Σ της Εταιρίας Μεταφραστών, συγγραφέας, εκδότρια, η κα Ελένη Κονδύλη, διδάκτωρ Αραβικού πολιτισμού Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας και η Πέρσα Κουμούτση.
 
Συντονίζει η κα Αγγελική Στρατηγοπούλου, συγγραφέας, Γ. Γραμματέας του Δ.Σ της Εταιρίας Συγγραφέων. Θα αναγνωστούν ποιήματα στα ελληνικά και τα αραβικά. Μελοποιημένοι στίχοι, από ποιήματα της ανθολογίας, θα αποδοθούν σε σύνθεση του Νικήτα Βοστάνη
Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα και του Μορφωτικού Κέντρου της Αιγυπτιακής Πρεσβείας.

Polis Art Cafe
Πεσμαζόγλου 5, αίθριο «Στοάς βιβλίου»
τηλ. 210-3249588 • www.facebook.com/POLIS-ART-CAFE