Translate

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΗΛΗ ΤHE ARTMANIACS///ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΠΟΥΛΑΚΟΣ

   (Το Varelaki συναντάει το Vakxikon)
Ασημίνα Ξηρογιάννη :Mίλησέ μου για τα βιβλία που έχεις εκδώσει. Μια σύντομη αναφορά στο καθένα.

Nέστορας Πουλάκος:Toν Μάιο του 2008 κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή Αντιξοότητες, από το Ash in Art. Πρωτόλεια ποιήματα, πολύ έντονα και συναισθηματικά. Δεν θέλω να τα ξαναδώ για την ακρίβεια.

Τον Δεκέμβριο του 2008, όλως τυχαίως την ημέρα των επεισοδίων για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, κυκλοφόρησε μαζί με το fanzine Bang (από τις Εκδόσεις Diorasis) η συλλογή διηγημάτων Μικρές Αθηναϊκές Ιστορίες. Είχα επινοήσει τον ήρωα Τζο Άρνες (από την ταινία America America, το όνομα), ο οποίος μπεκρόπινε και ερωτοτροπούσε σε κάθε γωνιά της Αθήνας. Όλες οι ιστορίες είχαν δημοσιευτεί πρωτύτερα σε περιοδικά και σάιτς. Η συλλογή έγινε ανάρπαστη, δεν υπήρχε μετά από μια εβδομάδα σε κανένα σημείο διάθεσης του περιοδικού. Πιθανώς χρησιμοποιήθηκε για τις βόμβες μολότωφ που "ανθούσαν" τις ημέρες εκείνες.

Τον Φεβρουάριο του 2012 κυκλοφόρησε η συλλογή ιστοριών Πένυ, από τις Απλές Εκδόσεις του Παναγιώτη Πάκου. Άλλοι τις διάβασαν ως πεζοποίηση άλλοι τις έκαναν ντοκιμαντέρ και εικαστική εγκατάσταση άλλοι ταξίδεψαν "χάρη στη συντομία και την απλότητα της γραφής τους". Προσωπικά δεν είχα σκεφτεί τίποτε από όλα αυτά ούτε είχα καμία τέτοια πρόθεση. Αφιέρωσα το βιβλίο στο κορίτσι που έχω ερωτευτεί παράφορα και μόνο.

Τον Απρίλιο του 2012 κυκλοφόρησε αποκλειστικά σε e-book η ποιητική συλλογή Εξαιρέσεις, τα τελευταία ποιήματα που έχω αξιωθεί να γράψω. Έκτοτε, στέρεψα. Και το βιβλίο βγήκε πρωτίστως για να στηρίξει τις νεοσύστατες Εκδόσεις Vakxikon.gr.

Ασημίνα Ξηρογιάννη : Κάνε μου ένα σχόλιο για τη σύγχρονη λογοτεχνική πραγματικότητα.

Nέστορας Πουλάκος:To μόνο σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι δεν έχω καμία σχέση (αλλά μόνο οπτικοακουστική επαφή) με τη σύγχρονη λογοτεχνική πραγματικότητα.

Ασημίνα Ξηρογιάννη : Λογοτεχνία και Διαδίκτυο.

Nέστορας Πουλάκος:Ότι καλύτερο έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια στη σύγχρονη λογοτεχνική πραγματικότητα, που προανέφερες. Επιτέλους άνοιξε αυτό το κλειστό κλαμπ ιλουμινάτι και ανάσανε ο λογοτέχνης που κρύβει ο καθένας μέσα του.

Ασημίνα Ξηρογιάννη : Vakxikon.gr εστί...

Nέστορας Πουλάκος:Η πλέον αντιπροσωπευτική ψηφιακή πλατφόρμα της σύγχρονης λογοτεχνικής πραγματικότητας, που αναφέραμε σε ακόμη δυο ερωτοαπαντήσεις πριν. Προς το παρόν, περιοδικό, μπλογκ, εκδόσεις και ραδιόφωνο όλα και μόνο ον λάιν.

Ασημίνα Ξηρογιάννη : Αγαπημένοι σου συγγραφείς, ποιητές παλαιότεροι και σύγχρονοι.

Nέστορας Πουλάκος:Αγαπώ τον Σελίν και τον Μίλερ. Αγαπώ τον Ελύτη και τον Κόρσο. Αγαπώ τον Λόουρι και τον Πίντσον. Αγαπώ τον Καρούζο και τον Μπλάνα. Αγαπώ τη Μαρούτσου και τον Αϊναλή. Αγαπώ και άλλον κόσμο, αλλά δεν είναι της παρούσης.

Ασημίνα Ξηρογιάννη : Αγαπημένα σου βιβλία.

Nέστορας Πουλάκος:Και το Ταξίδι στην Άκρη της Νύχτας και η Μαύρη Άνοιξη. Και το Μονόγραμμα και η Βενζίνη. Και το Κάτω απ' το Ηφαίστειο και Το Ουράνιο Τόξο της Βαρύτητας. Και η Νεολιθική Νυχτωδία στην Κροστάνδη και η Νύχτα. Και το Νόημα και τα Αποσπάσματα. Και άλλα αναρίθμητα που και πάλι δεν είναι της παρούσης.

Ασημίνα Ξηρογιάννη : Πέρα από την τέχνη του λόγου, ποια άλλη τέχνη σε συγκινεί;

Nέστορας Πουλάκος:Η τέχνη της εικόνας, ο κινηματογράφος δηλαδή, πρωτίστως.

Ασημίνα Ξηρογιάννη : Κάποιος σύγχρονος νέος λογοτέχνης που ξεχωρίζεις;

Nέστορας Πουλάκος:Ανέφερα προηγουμένως τον Ζ.Δ. Αϊναλή, ο οποίος μου έκανε και την τιμή να του εκδώσω το τρίτο βιβλίο του, τη Σιωπή της Σίβας. Και επαναλαμβάνω: Ξεχωρίζω και άλλον κόσμο, αλλά δεν είναι της παρούσης.

Ασημίνα Ξηρογιάννη : Tι διαβάζεις τώρα;

Nέστορας Πουλάκος:Την Αναφορά του Μπρόντεκ του Φιλίπ Κλοντέλ. Το Εν ονόματι της Ποιήσεως του Ιορδάνη Κουμασίδη. Και 16 ποιητικές συλλογές που έχουν φτάσει στο περιοδικό για την κατηγορία Διαβάσαμε. Πάνω πάνω είναι η συλλογή Σύρε καλέ την άλυσον της Γλυκερίας Μπασδέκη. Θες να σου αναφέρω και τις υπόλοιπες 15;

Ασημίνα Ξηρογιάννη :Η γνώμη σου για τα λογοτεχνικά βραβεία;

Nέστορας Πουλάκος:Και δεν έχω καμία σχέση και δεν έχω γνώμη. Μπορώ να σου πω όμως για τα κινηματογραφικά βραβεία που έχω δώσει αναρίθμητα.

Ασημίνα Ξηρογιάννη :Ως θεατρολόγος δεν θα μπορούσα να μην σου κάνω αυτήν την ερώτηση. Παρακολουθείς θέατρο;

Nέστορας Πουλάκος:Κάθε χρόνο βλέπω 10-15 παραστάσεις συνήθως μικρών θιάσων. Και συνήθως απογοητεύομαι. Πάντως έχει γούστο όλη αυτή η προσπάθεια. Και πάντοτε βγαίνουν και 1-2 διαμαντάκια που αξίζουν τον κόπο όλης της χρονιάς.

Ασημίνα Ξηρογιάννη : Πιστεύεις στην κριτική...

Nέστορας Πουλάκος:Πιστεύω στην κριτική γιατί με συντηρεί και ζω αξιοπρεπώς. Είμαι κριτικός κινηματογράφου, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Μπορώ να αναφέρω και άλλες ιδιότητες αναφορικά με την κριτική, αν θέλεις.

Ασημίνα Ξηρογιάννη : Γίνονται πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για την υποστήριξη του ψηφιακού βιβλίου.

Nέστορας Πουλάκος:Απευθύνεσαι στον άνθρωπο που υποστηρίζει όλα αυτά τα χρόνια και προσπαθεί για το ψηφιακό βιβλίο.

Ασημίνα Ξηρογιάννη : Παιχνίδι των λέξεων. Σου δίνω έξι λέξεις και μου γράφεις δίπλα τί σου έρχεται συνειρμικά στο μυαλό. Λοιπόν...

Nέστορας Πουλάκος:

πολιτική  -> και η ματαιοδοξία έχει όρια
έρωτας     -> καλύτερος από τον πόλεμο, νομίζω
ελευθερία-> ή θάνατος, τον δεύτερο ζούμε πλέον
ποίηση     -> είναι και αυτή ένα καταφύγιο αναπόφευκτο
πόλη         -> αν λείψω πάνω από δέκα μέρες αρρωσταίνω
χρόνος      -> θέλω να εκμεταλεύομαι κάθε λέπτο του ή αλλιώς δεν έχω (και δεν θέλω) χρόνο για χάσιμο