Translate

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ






ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : AΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ



ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ, 

«ΤΟΠΙΟ»

(απο τις Παρενθέσεις, 1956)

Ερειπωμένοι τοίχοι. Εγκατάλειψη….
Περασμένες μορφές κυκλοφορούνε αδιάφορα
Χρόνος παλιός χωρίς υπόσταση
Τίποτα πια δε θ’ αλλάξει δω μέσα.
Είναι μια ήρεμη σιωπή, μην περιμένεις απάντηση
Κάποια νύχτα μαρτιάτικη χωρίς επιστροφή,
Χωρίς νιότη, χωρίς έρωτα, χωρίς έπαρση περιττή.
Κάθε Μάρτη αρχίζει μιαν Άνοιξη.
 
Το βιβλίο σημαδεμένο στη σελίδα 16.
Το πρόγραμμα της συναυλίας για την άλλη Κυριακή.

******

ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ

«ΟΥΤΟΠΙΕΣ»

(απο τα Ποιήματα, 1998)

 Καθ’ οδόν
(7 και 30’ πρωινή προς εργασίαν)
συναντώ τον Μάρτιο
ευδιάθετον,
υπαινιγμών πλήρη
περί ανοίξεως και λοιπά.
 
Αναβάλλω την υπόστασή μου
ανακόπτω τη σύμβασή μου
με το χειμώνα
και διασπείρομαι σε χώμα.
Μια μικρή γη φυσική συντελούμαι,
ξαπλωμένη, απλωμένη
απέναντι στο
καθ’ όλα σύμφωνο
σύμπαν.
Φυτεύομαι άνθη,
ανθίζω συναισθήματα,
και είμαι πολύ καλά
εις άπλετον προορισμόν
και τοποθέτησιν.
«Απαγορεύεται η άνοιξις!»
ξάφνου μια πινακίδα – σύννεφο
απειλεί. Αμέσως
μια βροχή άρχισε κι έλεγε
εις βάρος της ανοίξεως
και εις βάρος μου,
ένας δύσθυμος άνεμος
μου κατάσχει τα άνθη,
μου κατάσχει τα συναισθήματα
και μ’ οδηγεί στο Γραφείο.
 
Παράβασις, λοιπόν, βαρεία,
και μάλιστα καθ’ οδόν,
από κυρία σχεδόν ώριμη
με οικογενειακές υποχρεώσεις,
και πολυετή θητείαν
εις Δημοσίαν θέση
και χειμώνες.”
****

ΜΠ. ΜΠΡΕΧΤ ,

«ΑΝΟΙΞΗ»
(Μπρεχτ, ποιήματα, εκδ. Σύγχρονη εποχή)
«Έρχεται η άνοιξη.
Το παιχνίδι των φίλων ανανεώνεται
Οι εραστές ανακαλύπτουν ο ένας τον άλλο.
Ένα χάδι γλυκό από το χέρι του αγαπημένου
Κάνει του κοριτσιού το στήθος να πονάει.
Η ματιά της που γλιστράει και φεύγει τον κυριεύει.
Μέσα σε νέο φως/ φαντάζει για τους εραστές το τοπίο της άνοιξης…».
« Ποτέ τόσο πολύ δε σε είχα αγαπήσει, καρδιά μου
Όσο τότε που σ’ άφησα κείνο το απογευματινό.
Το δάσος με κατάπιε, το μπλαβί του δάσους, καρδιά μου
Που πάνω του στα δυτικά κρέμονταν κιόλας τα χλωμά αστέρια.
Δε γέλασα και λίγο, κάθε άλλο, καρδιά μου
Γιατί σε σύγκρουση ήρθα παίζοντας με τη σκοτεινιασμένη μοίρα-
Στο μεταξύ αργοσβήναν κιόλας πίσω μου τα πρόσωπα
Μέσα στο δειλινό το μπλε του δάσους.
Όλα ήταν όμορφα ετούτο το μοναδικό απογεματινό, καρδιά μου
Όσο δεν ήταν ποτέ κι ούτε ποτέ θα γίνουν…

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:Οι νέες ποιήτριες για την Άνοιξη

π

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ: ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ 2018




Ποιητικά πορτραίτα, 2018 Ανθολόγηση: Αντώνης Σκιαθάς, Κατερίνα Τσιούμα Πάτρα, Εκδόσεις Πικραμένος, 2019 - 200σ.  Ο δεύτερος τόμος «Ποιητικά Πορτραίτα, 2018» του «Γραφείου Ποιήσεως» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πικραμένος.

Το 2017, το «Γραφείον Ποιήσεως» άρχισε να παρουσιάζει, κάθε Κυριακή, σε συνεργασία με την ημερήσια εφημερίδα των Πατρών «Πελοπόννησος», την ποιητική δράση ενός ποιητή ή μιας ποιήτριας του ελλαδικού ή κυπριακού χώρου. Η ανθολόγηση από τον Αντώνη Δ. Σκιαθά, ποιητή και πρόεδρο του «Γραφείου Ποιήσεως», και την Κατερίνα Τσιούμα, φιλόλογο, έχει στόχο να αποτελέσει μια καταγραφή «εν προόδω» ποιητικών φωνών και έργων, απόψεων και χαρακτηριστικών γραφής από τους ίδιους τους δημιουργούς για την ποίηση και την αίσθηση που αφήνει αυτή στον χρόνο. Σε συνέχεια των «Ποιητικών Πορτραίτων» του 2017, ο νέος τόμος περιλαμβάνει 46 ποιητές και ποιήτριες από όλες τις υπάρχουσες εν δράσει «ποιητικές γενιές» της σύγχρονης Ελλάδας, δίνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στον αναγνώστη να μελετήσει το ψηφιδωτό της σύγχρονης ποίησης. 

Σε αλφαβητική σειρά πια, με πλήρεις τις απαντήσεις των συνεντεύξεων, φωτογραφικό υλικό, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ένα χειρόγραφο ποίημα του ποιητή, το απαιτούμενο ευσύνοπτο βιογραφικό, αλλά και μέσα από την αφήγηση μιας ιστορίας-συνάντησης με κάποιο ποιητή που έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη, ο τόμος προβάλλει την ελληνική ποίηση της Μεταπολίτευσης μέχρι τις μέρες μας. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να «γνωρίσει» έναν εκπρόσωπο της ποίησής μας ως ερέθισμα για περαιτέρω αναγνώσεις, μελέτη και… λογοτεχνικές συναντήσεις. Συνάμα, ένας ποιητής έχει την ευκαιρία να «φθάσει» σε ευρύτερο κοινό από αυτό που αυτόβουλα αναζητεί την ποίησή του. Μέσα από μια σύντομη συνέντευξη επιχειρείται να καταγραφούν απόψεις και σκέψεις για το ποιητικό και λογοτεχνικό παρόν, όπως και να ανιχνευθεί η «μαθητεία» και τα ενδιαφέροντα εκπροσώπων της σύγχρονης ελληνικής ποίησης. 

Αυτούσιο το υλικό που συγκεντρώνεται κάθε χρονιά, και δεν περιλαμβάνεται πλήρες στις σελίδες τις εφημερίδας, εκδίδεται σε αυτοτελή τόμο, προσφερόμενο ως έναυσμα μελέτης τόσο στο κοινό της ποίησης όσο και στην κριτική. Το εγχείρημα ήδη αγκαλιάστηκε πέρα από τους αναγνώστες και από έγκριτους φορείς του πολιτισμού της πόλης, αλλά και του εξωτερικού, οι οποίοι συνδράμουν με τον δικό τους φωτεινό τρόπο τη σύγχρονη λογοτεχνία.

Την έκδοση χορήγησε η «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς», συμμετέχουν ο Ελληνικός Κύκλος Βιβλιοφίλων Λονδίνου, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και οι Εκδόσεις Πικραμένος και υποστηρίζεται από το culturebook.gr. 

Σε μια εποχή αντιποιητική, είναι αναγκαιότητα η ενθάρρυνση του ποιητικού λόγου, αλλά και η στήριξη και ανάδειξη νέων φωνών. Στον πλουραλισμό της δημιουργικότητας, από την άλλη πλευρά, αλλά και των αναγνωστικών επιλογών, συνεχίζονται τα ποιητικά πορτραίτα του 2019 και του 2020, συμπληρώνοντας το ιδιότυπο αυτό ειδολογικό παζλ. Τα «Ποιητικά Πορτραίτα» ανοίγουν τη ματιά μας στον ποιητικό ορίζοντα της πατρίδας μας.

Δημιουργοί στα «Ποιητικά Πορτραίτα 2018»

Κυριακή Αδαλόγλου ,Γιάννης Αλεξανδρόπουλος ,Άννα Αφεντουλίδου, Ευάγγελος Κ. Βαλσαμίδης ,Χάρης Βλαβιανός ,Δημήτρης Γαβαλάς, Πέτρος Γκολίτσης, Ηλίας Γκρης ,Λεωνίδας Κακάρογλου ,Άγγελος Καλογερόπουλος ,Έφη Καλογεροπούλου, Χριστίνα Καραντώνη ,Νίκος Κατσαλίδας ,Γιώργος Κεντρωτής,Έλσα Κορνέτη ,Στάθης Κουτσούνης, Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος ,Βασίλης Λαδάς, Θέμης Λιβεριάδης ,Γιώργος Λίλλης, Βάκης Λοϊζίδης ,Γεράσιμος Λουκάτος ,Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Ξάνθος Μαϊντάς,Θανάσης Μαρκόπουλος, Κώστας Μαυρουδής ,Χάρης Μελιτάς, Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Παντελής Μπουκάλας, Παναγιώτης Νικολαΐδης, Ασημίνα Ξηρογιάννη,Μιχάλης Παπαδόπουλος ,Αριστέα Παπαλεξάνδρου ,Στρατής Πασχάλης, Τίτος Πατρίκιος ,Σταμάτης Πολενάκης, Λευτέρης Πούλιος ,Λιάνα Σακελλίου, Αγγελική Σιδηρά,Ντίνος Σιώτης, Στέφανος Σταυρίδης, Στεφανάκις Γιάννης Δ., Γιάννης Στρατούλιας, Έλενα Στριγγάρη, Ελένη Χωρεάνθη.