Translate

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

ΟΙ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΟΙ ΜΗΝΥΟΥΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ///ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥΣ

   




Στα δικαστήρια – όπως ήταν αναμενόμενο – οδηγεί η κοινότητα των θεατρολόγων το υπουργείο Παιδείας. Αφορμή η υπουργική απόφαση που υπεγράφη πριν από ένα χρόνο επί υπουργείας Νίκου Φίλη σύμφωνα με την οποία όχι μόνο περικόπηκαν ώρες από μαθήματα όπως η Μουσική, η Φυσική Αγωγή, τα Αγγλικά, η Πληροφορική και καταργήθηκε εντελώς, δίχως κανένα επιστημονικό και παιδαγωγικό κριτήριο το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής από τις τάξεις Ε΄ και ΣΤ αλλά δόθηκε η δυνατότητα διδασκαλίας των ίδιων μαθημάτων σε μη εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς, δηλαδή σε απλούς δασκάλους.
Η απόφαση που έχει προκαλέσει σάλο στον κλάδο των θεατρολόγων καθώς και όλων των υπολοίπων εκπαιδευτικών κατηγοριών εκδικάζεται αύριο Πέμπτη 8 Ιουνίου ενώπιον της Γ΄ Επιτροπής του Συμβουλίου της Επικρατείας διεκδικώντας την ακύρωση της, με τα ερωτήματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές να παραμένουν βασανιστικά: «Τα σχολικά προγράμματα πρέπει να διαμορφώνονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών/τριών ή βάσει των διαθέσιμων κονδυλίων και των πολιτικών λιτότητας για εξυπηρέτηση των μνημονίων; Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την εκπαίδευση των παιδιών; Τι τοπίο θα διαμορφωθεί; Θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των παιδιών στην ολόπλευρη, ποιοτική μόρφωση και την ισότιμη πρόσβασή τους σε αυτήν;». Όλοι υπενθυμίζουν άλλωστε το αυτονόητο πως «η Τέχνη, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η γλωσσομάθεια, οι νέες τεχνολογίες δεν είναι πολυτέλεια – είναι ένα δικαίωμα όλων των παιδιών στο μέλλον τους».


Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο διαμαρτυρίας:
Η Υπουργική Απόφαση για το Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο, δίνει τη δυνατότητα διδασκαλίας των μαθημάτων των Εικαστικών, Θεατρικής Αγωγής, Μουσικής, Φυσικής Αγωγής και Πληροφορικής σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ 70 (δασκάλους), παραγνωρίζοντας αφενός και πρωτίστως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των μαθητών σε παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς, απαξιώνοντας αφετέρου τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς, που υπηρετούν εδώ και χρόνια το ελληνικό δημόσιο σχολείο και καταστρατηγώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Επίσης, στη βάση της εφαρμογής της ίδιας απόφασης, παρατηρείται εφέτος εντονότερα από ποτέ το φαινόμενο μη ύπαρξης διαφάνειας, αν όχι στρέβλωσης, ως προς τη δήλωση των υπαρχόντων κενών από τις περιφερειακές, τοπικές μέχρι και τις κεντρικές διοικητικές βαθμίδες του ΥΠ.Π.Ε.Θ., γεγονός που έχει ως άμεση συνέπεια τα προαναφερθέντα μαθήματα να διδάσκονται σε ορισμένα σχολεία της επικράτειας από εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ σε άλλα όχι. Ενδεικτικά, για το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής, υπολογίζουμε ότι μόνο το 60% του μαθητικού πληθυσμού της χώρας έχει τη δυνατότητα να το διδαχθεί από τους εξειδικευμένους θεατρολόγους και ηθοποιούς. Έτσι, δυστυχώς, καταρρίπτεται πολύ εύκολα ο ισχυρισμός του υπουργείου Παιδείας για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, αφού καταστρατηγείται καταφανώς η Αρχή της Ισότητας. Απορίας άξια επίσης, είναι και η κατάργηση του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής από τις τάξεις Ε᾽ και Στ᾽. Με ποια άραγε παιδαγωγικά και επιστημονικά κριτήρια; Με ποιους στόχους και βάσει ποιων γνωμοδοτήσεων;
Για τους λόγους αυτούς έχει υπάρξει μαζική κινητοποίηση του κλάδου των θεατρολόγων, καθώς και των αντίστοιχων κλάδων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, που πλήττονται από την Υ.Α., οι οποίοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση της ως άνω Υ.Α., δίκη η οποία εκτός σοβαρού απροόπτου θα διεξαχθεί στις 8/6/2017 ενώπιων του Γ΄ τμήματος του ΣτΕ.
Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση, ως εκπαιδευτικοί και ως γονείς, ότι δεν θα μείνουμε πλέον άπραγοι, αλλά θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους με κάθε νόμιμο τρόπο την κατάργηση της ως άνω Υ.Α.
Απαιτούμε δε απόλυτη διαφάνεια και θα παραμείνουμε στις επάλξεις με κάθε νόμιμο μέσο για να αρθούν οι διαπιστωμένες στρεβλώσεις και οι μαθητές να έχουν την εκπαίδευση που τους αξίζει.

Πηγή: monopoli.gr