Translate

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΣΤΗΛΗ///ΤΗΕ ΑRTMANIACS///ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΒΑΛΗΣ


 ...σήμερα ακριβώς...το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ποίηση ''e-poema" κλείνει επτά χρόνια λειτουργίας.Του ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο του και  εκφράζουμε τη χαρά μας που συνομιλούμε με τον εκδότη του,τον ποιητή Βασίλη Ρούβαλη!



...συνέντευξη στην Ασημίνα Ξηρογιάννη


Bασίλη Ρούβαλη, σε καλωσορίζω στο varelaki, και ξεκινώ: σήμερα γιορτάζει το poema, οπότε... να ρωτήσω πρώτα γι’ αυτό. Ποιο ήταν το αρχικό σου όραμα; Tι αποκόμισες τελικά από την πορεία; Eίσαι ευχαριστημένος με την εξέλιξη του περιοδικού;
Τα γενέθλια του περιοδικού αποτελούν στιγμή αναστοχασμού. Τι προσφέρει ένα λογοτεχνικό περιοδικό στην εξέλιξη της ελληνικής γραμματείας; Πώς συνδέεται με την αναζήτηση της ουσίας ανάμεσα στα πολλά που εγγράφονται και στα ελάχιστα που διαθέτουν το «άρωμα» του σημαίνοντος και καθοριστικού στην τέχνη του λόγου; Καλύπτει τις εκφραστικές ανάγκες μιας γενιάς η οποία ξεπήδησε μόλις τώρα, στις αρχές του νέου αιώνα, και βεβαιωμένα δεν δύναται να ορίσει το μέλλον του κόσμου; Θα μπορέσει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον κατοπινό ερευνητή όπως έχει ήδη συμβεί για τα περιοδικά παλαιότερων γενεών; Με αυτά τα ερωτήματα επιδιώκω ν’ αποκομίζω το διαρκές στίγμα του (.poema..) στα τρέχοντα ποιητικά μας πράγματα. Προσδοκώ να κριθεί το πηλίκον του όταν αξιολογηθεί. Σίγουρα, κατ’ αρχάς, νιώθω ικανοποιημένος από αρκετά επιτεύγματά του και, ταυτόχρονα, γνωρίζω τα αναγκαία επόμενα βήματά του, εκείνα που θα με κάνουν ευτυχισμένο ως «πατέρα» αυτής της συλλογικής διάδρασης.

Ποίηση είναι..
.
Ποίηση είναι όλα όσα χωρούν ανάμεσα στους διάφορους ορισμούς περί αυτής της Τέχνης. Η Ποίηση περιέχει σιωπή. Διαθέτει μεταφυσικά χαρακτηριστικά ενώ την ίδια στιγμή είναι η πιο απλή διατύπωση της υπαρξιακής αλήθειας. Η Ποίηση μοιάζει με τον Ήλιο που όσο τον πλησιάζουν οι Ικαροι καίγονται οι πρόχειρες φτερούγες τους… Παρεμπιπτόντως, προτιμώ τους Δαιδάλους – αυτούς διαβάζω και απολαμβάνω την Ποίηση.

Θα σε γυρίσω αρκετά χρονια πίσω... Πότε ξεκίνησες να γράφεις; Γιατί γράφεις;
Ξεκίνησα να γράφω όταν συνειδητοποίησα ότι ήταν ο μόνος τρόπος να εκφραστώ συζώντας με τη φυσική συστολή μου. Το πρώτο ποίημα που κάποια στιγμή συνετέθη, είναι εκείνο που ρυθμίζει τη διάθεση, την έμπνευση και την ανακούφιση από τη διαρκή διαδικασία της γραφής. Υποθέτω ότι θα πάψω να γράφω όταν ο ρυθμός του χρόνου θα πάψει να απασχολεί, να ενεργοποιεί τον εαυτό μου…

Ποίηση και Διαδίκτυο...
Το νέο εργαλείο διατύπωσης και διάδοσης της ποιητικής τέχνης είναι το διαδικτυακό περιβάλλον. Αλλοτε ήταν η περγαμηνή, το πινάκιον, ο χαρτοπολτός. Σήμερα εμφανίστηκε ετούτη η δυνατότητα μέσα από την τρέχουσα τεχνολογία. Ωστόσο, η Ποίηση «αναπνέει» και ξεδιπλώνει τη γοητευτική ομορφιά της μέσα από το βιβλίο, κι εννοώ το αληθινό βιβλίο.

Θα ήθελα να μου πεις για τις (.poema..) εκδόσεις: Πόσα βιβλία κυκλοφορούν μέχρι στιγμής και με ποιο σκεπτικό;
Το περιοδικό προτείνει μια αισθητική θεώρηση του ποιητικού λόγου. Συνεπώς, η εκδοτική ετικέτα ακολουθεί το αυτό δόγμα. Είμαστε μόλις στην αρχή, ευελπιστώ να κατατεθούν ωραίες και γόνιμες αναγνωστικές προτάσεις στη συνέχεια. Αν μη τι άλλο πάντως, ο εκδοτικός οίκος καθρεφτίζει την επιθυμία συμβολής στην πορεία της σύγχρονης ελληνικής ποίησης.

Τα τελευταια χρόνια γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια για τη διάδοση του ψηφιακού βιβλίου...
Διαφωνώ… Είναι μια εμπορική επιχειρηματική επιλογή. Το βιβλίο έχει συγκεκριμένες «συντεταγμένες» ως αντικείμενο. Δεν αρνούμαι το ηλεκτρονικό βιβλίο ως τεχνολογική επιλογή και διευκόλυνση, αλλά πιστεύω στη συνέχιση του είδους.

Αγαπημένοι σου ποιητές, παλαιότεροι και σύγχρονοι;...
Οι ποιητές που με επηρέασαν στην απόφαση να ασχοληθώ με την ποίηση, είναι πολλοί. Εκείνοι δηλαδή που μου έδωσαν τον κανόνα της γραφής και της ηθικής της. Άλλο τόσο βρίσκω συνεχώς, σ’ αυτή την περιπέτεια της ποιητικής ενασχόλησης, δημιουργούς που θαυμαστικά ακολουθώ.

Εάν όφειλες ν’ αναφέρεις επιτακτικά τρία βιβλία που κρίνεις ότι σε στιγμάτισαν, ποια θα επέλεγες;
Χμμ, δύσκολη η απάντηση… Η Θεία Κωμωδία του Δάντη, τα Ελεγεία της Οξώπετρας του Ελύτη, ο Κρητικός του Σολωμού.

'Ενα σχόλιο για τη σύγχρονή μας λογοτεχνική πραγματικότητα...
Είναι η εποχή που η λογοτεχνική έκφραση βρίσκει εκ νέου σοβαρό λόγο να δοκιμάσει την επιδραστικότητά της. Εξ ου και απαιτούνται οξυδερκείς και ολοκληρωμένοι συγγραφείς που θα πείσουν οδηγώντας και θα οδηγήσουν πείθοντας το άτομο και το σύνολο. Οι λιγόψυχοι και οι μονοσήμαντοι, οι ευάρεσκοι και οι ευκαιριακοί, δεν έχουν καμία θέση σ’ αυτό το σκεπτικό μου.

Τι σχεδιάζεις, τι ονειρεύεσαι;
Εν’ όνειρο είναι η νίκη απέναντι στον χρόνο. Άλλο είναι η πολυτέλεια της μελέτης απρόσκοπτα, δίχως τις αγωνίες και τις τρικλοποδιές της καθημερινότητας. Τέλος, είναι η διαρκής αναζήτηση της εμπειρίας που μετουσιώνεται, ή δύναται να μετουσιωθεί, σε ποιητική ενέργεια και αποτέλεσμα. Για όλα τούτα δεν χρειάζονται πολλά βιβλία με ονοματεπώνυμο – αρκεί η επίπονη προετοιμασία, η γενεσιουργός αναμονή.

Ε π τ ά ( 7 ) χ ρ ό ν ι α ( . p o e m a . . )

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ε π τ ά  ( 7 )  χ ρ ό ν ι α  ( . p o e m a . . )
ISSN: 1791-2687
Το (.poema..) έχει εισέλθει από τις 17 Απριλίου 2006 στον κόσμο των λογοτεχνικών ηλεκτρονικών περιοδικών με τη φιλοδοξία να συνεισφέρει στην προβολή της σύγχρονης ελληνικής ποίησης, μέσω του Διαδικτύου, και να αναδείξει τις σημαντικότερες φωνές της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς –
ανάλογη μέριμνα επίσης επιφυλάσσει σε δημιουργούς από άλλες γλώσσες
και χώρες με ποιητική παράδοση.

:::

(.poema..)  s e v e n  y e a r  i t i n e r a r y

(.poema..) magazine aims to promote new Greek contemporary poetry through the Internet, as well as highlighting the most prominent voices of both established and and up-and-coming Greek poets. Equal emphasis is also given to poets from countries with distinguished poetic traditions.

Το περιοδικό είναι τετραμηνιαίας κυκλοφορίας. Εκδίδεται με τη μέριμνα και την πολύπλευρη υποστήριξη συντακτικής ομάδας και συνεργατών, στην οποία έχουν συμμετάσχει οι: Βασίλης Ρούβαλης (εκδότης), Βάσω Αβραμοπούλου (γραφιστική επιμέλεια), Πέρσα Αποστολή, Κωστής Δανόπουλος, Τιτίκα Δημητρούλια, Σπύρος Κατωπόδης (φωτογραφικό αρχείο), Ζαχαρίας Κατσακός, Κώστας Κατσανδρεδάκης (Ρ/Σ), Γιώργος Λίλλης, Βασίλης Μανουσάκης, Σούζαν Μπίντερμαν, Γιώργος Μπλάνας, Δάφνη Νικήτα, Θεόφιλος Παπαδόπουλος (τεχνικός προγραμματισμός), Ισμήνη Ραντούλοβιτς, Eύη Ρούβαλη (έντυπο υλικό), Εντουαρντ Σμόλφιλντ.  

Στα περιεχόμενα του περιοδικού περιλαμβάνονται προτάσεις για ποιητές και ποιήματα, θεματικά αφιερώματα, συνεντεύξεις, βιβλιοκρισίες, δοκιμιακά άρθρα, ταξιδιωτικά κείμενα, έκθεση εικαστικών από σύγχρονους δημιουργούς, ειδική ενότητα για τη φωτογραφική τέχνη, προδημοσιεύσεις και κατάλογοι νέων εκδόσεων, παρουσιάσεις έντυπων λογοτεχνικών περιοδικών, ηχητικά και οπτικά τεκμήρια

Κάθε εβδομάδα, αποστέλλεται στους αναγνώστες το «Ποίημα της εβδομάδας», δράση που φιλοδοξεί να προσφέρει την αναγνωστική απόλαυση μέσα από επιλογές της σύγχρονης, ελληνικής και μεταφρασμένης, όσο και της κλασικής ποιητικής δημιουργίας. (Προσεγγίζει ήδη 9.278 παραλήπτες ηλ. ταχυδρομείου).

Σε 24ωρη βάση προσφέρει απεριόριστη ραδιοφωνική μουσική μέσα από τη διαδικτυακή συχνότητα του (.poema..) radiophone.

Η εκδοτική ετικέτα (.poema..) εκδόσεις αποτελεί προέκταση της δραστηριότητάς του, επικεντρώνοντας στην ποίηση, ελληνική και ξένη, τον δοκιμιακό λόγο, τα μικρά πεζά, τις εικαστικές τέχνες, το θέατρο.

Στο ευρύτερο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του περιοδικού, οργανώνονται τακτικές ημερίδες και κύκλοι συζητήσεων με αντικείμενο το έργο δημιουργών, τάσεων και ιδεών από τον κόσμο της ελληνικής ποίησης.

Παράλληλα, συνεργάζεται με ηλεκτρονικά περιοδικά παρεμφερούς ενδιαφέροντος από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αποσκοπώντας στην αμεσότερη πρόσβαση και επαφή με την ποιητική παραγωγή του εξωτερικού.

Το σύνολο της ύλης του αρχειοθετείται σε ψηφιακούς καταλόγους βιβλιοθηκών και πανεπιστημίων, εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων.

Συμμετείχαν και παρουσιάστηκαν 335 ποιήτριες-ποιητές:
Α Χρήστος Αγγελάκος, Δημήτρης Αγγελής, Φώτης Αγγουλές, Χρυσούλα Αγκυρανοπούλου, Δημοσθένης Αγραφιώτης, Χεσούς Αγουάδο, Αδωνις, Αντιόπη Αθανασιάδου, Κρίτων Αθανασούλης, Θεανώ Ακριβοπούλου, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Δημήτρης Αθηνάκης, Ζήσης Αϊναλής, Ρούλα Αλαβέρα, Ορέστης Αλεξάκης, Μαίρη Αλεξοπούλου, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Γιώργος Αλισάνογλου, Δημήτρης Αλλος, Κασσάνδρα Αλογοσκούφη, Βασίλης Αμανατίδης, Ανα Λουίζα Αμαράλ, Αννα Αγκιλάρ Αματ, Γεχούντα Αμιχάι, Ντανιέλ Λαζάρο Αμπολάφιο, Ευαγγελία Ανδριτσάνου, Γιάννης Αντιόχου, Φλερ Αντκοκ, Γιώργος Ανωμερίτης, Αλέξανδρος Απέργης, Γκιγιόμ Απολινέρ, Σπύρος Αραβανής, Λουίς Αραγκόν, Παναγιώτης Αρβανίτης, Ελισάβετ Αρσενίου, Νίκος Αλέξης Ασλάνογλου, Αννα Αχμάτοβα  Β Γιάν Βάγκνερ, Ελένη Βακαλό, Κατερίνα Βαλαωρίτη, Νάνος Βαλαωρίτης, Ολβίδο Γκαρθία Βάλντες, Χοσέ Ανχελ Βαλέντε, Ράντου Βάνκου, Γιάννης Βαρβέρης, Σωτήρης Βαρνάβας, Βασίλης Βασιλειάδης, Γιώργος Βέης, Γιώργος Βέλτσος, Θανάσης Βενέτης, Γεώργιος Βιζυηνός, Αναστάσης Βιστωνίτης, Χάρης Βλαβιανός, Γιούλη Βολανάκη, Ουλιάνα Βολφ, Ολγα Βότση, Νικηφόρος Βρεττάκος, Ειρηναίος Βρούσγος  Γ Αγγέλα Γαβρίλη, Τάσος Γαλάτης, Σταυρούλα Γάτσου, Μιχάλης Γεννάρης, Φοίβη Γιαννίση, Αθανασία Γιασουμή, Χεσούς Γιορέντε, Εκατερίνα Γιοσίφοβα, Ρόλαντ Γιούρις, Τζαν Γιουτζέλ, Αντόνιο Γκαμονέδα, Μιχάλης Γκανάς, Νίκος Γκάτσος, Σούζαν Γκέβιρτζ, Αλεν Γκίνσμπεργκ, Αναστασία Γκίτση, Ανχελ Γκονθάλεθ, Θωμάς Γκόρπας, Αντέλα Γκρεκενάου, Ιβάν Γκολ, Ντουρς Γκρινμπάιν, Επαμεινώνδας Γονατάς, Μακντάρα Γουντς, Στάθης Γουργουρής, Αννα Γρίβα, Αννα Γριμάνη, Κατερίνα Γώγου, Γιώργος Γώτης  Δ Βερονίκη Δαλακούρα, Τάσος Δενέγρης, Τάσος Δενέλαβας, Ιωάννης Δημητριάδης, Κική Δημουλά, Γιώργος Δουατζής, Δημήτρης Δούκαρης, Πάνος Δρακόπουλος  Ε Νίκος Εγγονόπουλος, Τσβετάνκα Ελένκοβα, Δημήτρης Ελευθεράκης, Μάνος Ελευθερίου, Πολ Ελιάρ, Οδυσσέας Ελύτης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Αντι Εντρε, Νίκος Ερηνάκης, Ανέστης Ευαγγέλου, Γιάννης Ευθυμιάδης, Ιούλιος Ευλάμπιος  Ζ Λεύκιος Ζαφειρίου, Σταύρος Ζαφειρίου, Γιάννης Ζέρβας, Βασίλης Ζηλάκος, Μίνως Ζώτος  Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Νανά Ησαΐα  Θ Δημήτρης Θαλασσινός, Γιώργος Θέμελης  Ι Λευτέρης Ιερόπαις, Θωμάς Ιωάννου  Κ Κ. Π. Καβάφης, Στάθης Καββαδάς, Νίκος Καββαδίας, Βικτωρία Καβουριάρη, Αλμπέρτο Καέιρο, Σωτήρης Κακίσης, Ανδρέας Κάλβος, Μαρία Καλίνοβα, Λένα Καλλέργη, Εφη Καλογεροπούλου, Δημήτρης Καλοκύρης, Βάγια Κάλφα, ε.ε.κάμμινγκς, Κώστας Καναβούρης, Πάνος Καπώνης, Λεία Χατζοπούλου-Καραβία, Ευγενία Καραμήτρου, Διονύσης Καρατζάς, Ράνια Καραχάλιου, Τάκης Καρβέλης, Ζωή Καρέλλη, Νίκος Καρούζος, Κώστας Καρυωτάκης, Βαγγέλης Κάσσος, Αντιγόνη Κατσαδήμα, Μιχάλης Κατσαρός, Μαρία Κατσοπούλου, Ναταλία Κατσού, Φραντς Κάφκα, Διονύσης Καψάλης, Αλέιντα Κεβέδο, Παναγιώτης Κερασίδης, Ηλίας Κεφάλας, Βασίλης Κιμούλης, Κυόκο Κισίντα, Πατρίτσια Κολαΐτη, Ντέιβιντ Κόνολι, Γιάννης Κοντός, Χάρις Κοντού, Αλέξανδρος Κορδάς, Γκουργκένχ Κορκματζέλ, Ελσα Κορνέτη, Τάσος Κόρφης, Αντριάν Γκονζάλεθ ντα Κόστα, Σαλβατόρε Κουαζίμοντο, Λέων Κουκούλας, Βάλερι Κούλτον, Ανδρέας Κουραμάνης, Μαρία Κούρση, Αγκνιέσκα Κούτσιακ, Χλόη Κουτσουμπέλη, Στάθης Κουτσούνης, Κώστας Κουτσουρέλης, Χρίστος Κρεμνιώτης, Πάνος Κυπαρίσσης, Αθανάσιος Κυριαζής, Βασίλης Κυριάκης, Κλείτος Κύρου, Μαρία Κυρτζάκη, Αντωνέτα Κώτση  Λ Ηλίας Λάγιος, Θανάσης Λάμπρου, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Ειρήνη Λαρδούτσου, Φίλιπ Λάρκιν, Γιάννης Λειβαδάς, Τάσος Λειβαδίτης, Βύρων Λεοντάρης, Δημήτρης Λεοντζάκος, Τζάκομο Λεοπάρντι, Ράσα Λιβάδα, Γιώργος Λίλλης, Χριστόφορος Λιοντάκης, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου, Αουρόρα Λούκουε, Μάριο Λούτσι  Μ Δημήτρης Μαγριπλής, Αλέξανδρος Μάινας, Μιλτιάδης Μαλακάσης, Πόλυ Μαμακάκη, Βασίλης Μανουσάκης, Οσίπ Μαντελστάμ, Αντριου Μάξγουελ, Νίκη Μαραγκού, Παυλίνα Μάρβιν, Κώστας Μαρδάς, Γιώργος Μαρκόπουλος, Μιγκουέλ Μαρκοτριτζιάνο, Ματέγια Ματέβσκι, Κώστας Μαυρουδής, Ανέστης Μελιδώνης, Μελισσάνθη, Κωνσταντίνος Μελισσάς, Τάκης Μενδράκος, Αλντα Μερίνι, Σίντι Μέι Μέρφι, Μάρκος Μέσκος, Παναγιώτης Μηλιώτης, Μιχάλης Μήτρας, Παντελής Μηχανικός, Λίλυ Μιχαηλίδου, Εουτζένιο Μοντάλε, Βιθέντε Λουίς Μόρα, Γιόζεφ Μοσκόνι, Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης, Αλέξανδρος Μπάρας, Γιάννης Μπέης, Χουάν Μπέλλο, Μάριο Μπενεντέττι, Χάιμε Χιλ δε Μπιέδμα, Γιώργος Μπλάνας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Αλεξάντρ Μπογκντάνοφ, Χοσέ Μανουέλ Καμπαγέρο Μπονάλντ, Σαρλ Μποντλέρ, Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Παντελής Μπουκάλας, Ιάννα Μπούκοβα, Τσαρλς Μπουκόφσκι, Ελίζαμπεθ Μπάρετ Μπράουνινγκ, Ρίτσαρντ Μπλάνκο, Αγης Μπράτσος, Φρανθίσκο Μπρίνες, Ιωσήφ Μπρόντσκι, Γιώργος Μπρουνιάς  Ν Σωτηρία Αποστόλου Νάνου, Πάμπλο Νερούδα, Αννα Νιαράκη, Δάφνη Νικήτα, Τόλης Νικηφόρου, Νοβάλις, Ταντέους Νταμπρόφσκι, Μαχμούντ Νταρουίς, Ολγα Ντέλλα, Ρομπέρ Ντεσνός, Εμιλι Ντίκινσον, Τσέρινγκ Ουάνγκμο Ντόμπα, Ντιέγκο Ντονθέλ, Εφε Ντούγιαν  Ξ Χρήστος Ξανθάκης, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Ασημίνα Ξηρογιάννη  Ο Γιαπράκ Οζ, Γκοντσά Οζμέν, Ουίλιαμς Κάρλος Ουίλιαμς, Μιγκουέλ ντε Ουναμούνο, Τζουζέπε Ουνγκαρέττι, Ντέρεκ Ουόλκοτ, Κώστας Ουράνης, Ράφαελ Ουρβάιντερ, Μάξιμος Οσύρος  Π Τσέζαρε Παβέζε, Ανδρέας Παγουλάτος, Πιέρ Πάολο Παζολίνι, Κωστής Παλαμάς, Αργύρης Παλούκας, Παυλίνα Παμπούδη, Γιώργος Παναγιωτίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ευτυχία Παναγιώτου, Εζρα Πάουντ, Αθηνά Παπαδάκη, Κάλλια Παπαδάκη, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Στέφανος Παπαδόπουλος, Κώστας Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Χρίστος Παπαγεωργίου, Δ. Π. Παπαδίτσας, Θοδωρής Παπαϊωάννου, Αριστέα Παπαλεξάνδρου, Ηλίας Παπαμόσχος, Μιχάλης Παπαντωνόπουλος, Γιάννης Παππάς, Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος, Νώε Παρλαβάντζας, Σίγκιτας Παρούλσκις, Οκτάβιο Πας, Σωτήρης Παστάκας, Στρατής Πασχάλης, Τίτος Πατρίκιος, Χοσέ Εμίλιο Πατσέκο, Νίκη Παυλίδου, Γιώργης Παυλόπουλος, Μπέντζαμιν Πέρετ, Δημήτρης Περοδασκαλάκης, Φερνάντο Πεσσόα, Χουάν Βιθέντε Πικέρας, Χάρολντ Πίντερ, Σίλβια Πλαθ, Κλερ Πόλαρντ, Ιωάννης Πολέμης, Σταμάτης Πολενάκης, Ελενα Πολυγένη, Μαρία Πολυδούρη, Αντονία Πότσι, Λευτέρης Πούλιος, Μανώλης Πρατικάκης, Γιώργος Πρεβεδουράκης, Εφη Πυρπάσου  Ρ Αριάνα Ράινς, Θοδωρής Ρακόπουλος, Αρθούρος Ρεμπό, Ειρήνη Ρηνιώτη, Ράινερ Μαρία Ρίλκε, Αντριάν Ριτς, Γιάννης Ρίτσος, Αντρές Σάντσεθ Ρομπάινα, Ελίζαμπεθ Ρόμπινσον, Αμαλία Ρούβαλη, Βασίλης Ρούβαλης, Κατερίνα Ρουντσένκοβα  Σ Γιάρολαβ Σάιφερτ, Τέος Σαλαπασίδης, Πέδρο Σαλίνας, Χάριετ Σάντιλαντς, Μπλεζ Σαντράρ, Μερσέντες Μάρκος Σάντσεθ, Γιάννης Σαρακηνός, Γιώργος Σαραντάρης, Μίλτος Σαχτούρης, Σωτήρης Σελαβής, Γενάν Σελτζούκ, Χόρχε ντε Σένα, Ανν Σέξτον, Μαρία Σερβάκη, Βιττόριο Σερένι, Λουίς Σερνούδα, Γιώργος Σεφέρης, Ηλίας Σεφερλής, Αγγελική Σιγούρου, Τσαρλς Σίμιτς, Τάκης Σινόπουλος, Δανάη Σιώζιου, Ντίνος Σιώτης, Γιάννης Σκαρίμπας, Τάνια Σκραπαλιώρη, Καρλ Βίλχεμ Φρίντριχ Φον Σλέγκελ, Ιούλιος Σλοβάτσκι, Εντουάρντ Σμόλφιλντ, Διονύσιος Σολωμός, Ελζε Λάσκερ-Σούλερ, Μίμης Σουλιώτης, Ειρήνη Σουργιαδάκη, Καμέλια Σπάσοβα, Θάνος Σταθόπουλος, Βασίλης Στεριάδης, Στέφανος Στεφανίδης, Λίνα Στεφάνου, Λύντια Στεφάνου, Γιάννης Στίγκας, Αλφονσίνα Στόρνι, Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Μαρία Δ. Σφήκα, Κλαίτη Σωτηριάδου Τ Δημήτρης Τανούδης, Αντόνιο Ριβέρο Ταραβίγιο, Αλμπέρτο Τεζάν, Λώρα Ράιντινγκ Τζάκσον, Γιάννης Τζανετάκης, Λουάν Τζούλι, Σεργκέι Τιμοφέγιεφ, Ντίλαν Τόμας, Μαρία Τοπάλη, Τρουόνγκ Τραν, Λάρι Τρέμπλαϊ, Γεωργία Τριανταφυλλίδου, Σωτήρης Τριβιζάς, Γεωργία Τρούλη, Χρύσα Τσάκωνα, Θωμάς Τσαλαπάτης, Μαρίνα Τσβετάγιεβα, Πάουλ Τσέλαν, Γιόκτσε Τσελεμπίογλου, Βασίλης Τσιμπούκης, Φίλιππος Γεώργιος Τσινταβής, Μαρία Τσιράκου, Ιωάννης Τσίρκας, Βασίλης Τσιρώνης, Καίη Τσιτσέλη, Ρομέο Τσολάκου, Σίλβια Τσόλεβα  Υ Γιάννης Υφαντής  Φ Γκέρχαρντ Φάλκνερ, Ρώμος Φιλύρας, Φρανθίσκο Φορτούνι, Αντεια Φραντζή, Θάνος Φωσκαρίνης  Χ Ρόμπερτ Χάας, Ρόμπερτ Χάιντεν, Νίκη Χαλκιαδάκη, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Νατάσα Χατζιδάκι, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Δανιήλ Χαρμς, Μάτση Χατζηλαζάρου, Λορέντσο Χελγκουέρο, Φρίντριχ Χέλντερλιν, Αργύρης Χιόνης, Λάνγκστον Χιουζ, Τεντ Χιουζ, Μάθιου Χόλις, Μίροσλαβ Χόλουμπ, Πολ Χούβερ, Νίκος Χούλης, Δημήτρης Χουλιαράκης, Γιώργος Χουλιάρας, Νίκος Χουλιαράς, Δήμητρα Χριστοδούλου, Ιβάν Χριστόφ, Γιώργος Χρονάς  Ψ Γιώργος Ψάλτης, Χάρης Ψαρράς
Δημοσιεύτηκαν κείμενα από 93 συνεργάτες:
Ηλίας Αναγνώστου, Γιώργος Ανδρειωμένος, Μανώλης Ανδριωτάκης, Μιχάλης Ανθής, Μπορίβογιε Αντάσεβιτς, Πέρσα Αποστολή, Φρανσουάζ Αρβανίτη, Νάσος Βαγενάς, Γιώργος Βαϊλάκης, Γιώργος Βαρθαλίτης, Παναγιώτης Βούζης, Κώστας Βούλγαρης, Ρέα Γαλανάκη, Ευριπίδης Γαραντούδης, Κωνσταντίνα Γεωργέλου, Δημήτρης Γκιώνης, Βιθέντε Φερνάντεθ Γκονζάλεθ, Θόδωρος Γρηγοριάδης, Γιάννης Δάλλας, Δημήτρης Δημηρούλης, Δημήτρης Δημητριάδης, Τιτίκα Δημητρούλια, Λένα Διβάνη, Γιάννης Δούκας, Φίλιππος Δρακονταειδής, Ζυράνα Ζατέλη, Αλέξης Ζήρας, Αγγελική Ζουμπούλη, Φώτης Θαλασσινός, Βίκτωρ Ιβάνοβιτς, Τάκης Καγιαλής, Λήδα Καζαντζάκη, Γιάννης Καισαρίδης, Ρούλα Κακλαμανάκη, Γεράσιμος Κακολύρης, Πάνος Καρνέζης, Ζαχαρίας Κατσακός, Δήμητρα Κολλιάκου, Νίκος Κοσκινάς, Νίκος Κουρκουμέλης, Κώστας Κωνσταντάτος, Κατερίνα Κωστίου, Αρης Μαραγκόπουλος, Θάνος Μαντζάνας, Πέτρος Μάρκαρης, Πρέντραγκ Ματβέγεβιτς, Αννα Μιχοπούλου, Γιώργος Μολέσκης, Περικλής Μονιούδης, Μέντη Μέγα, Μαίρη Μπαϊρακτάρη, Χιούγκο Φρανθίσκο Μπάουζα, Σούζαν Μπίντερμαν, Αλεξάνδρα Μπουφέα, Ζακ Μπουσάρ, Γιώργος Μύαρης, Σοφία Νικολαΐδου, Δημήτρης Νόλλας, Παναγιώτης Ουλής, Μίλοραντ Πάβιτς, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Γιώργος Πανόπουλος, Αικατερίνη Παντούλα, Ανδρέας Παπαγεωργίου, Γιάννης Παπακώστας, Ευαγγελία Παρτσακουλάκη, Αντώνης Περιβολάκης, Ρίτσαρντ Πιρς, Πέτρος Πολυμένης, Στέλιος Πολυχρονάκης, Ολγα Ραψομανίκη, Βιργινία Λόπεθ Ρέσιο, Λουκία Ρικάκη, Στέφανος Ροζάνης, Αννα Ρόζενμπεργκ, Βαρβάρα Ρούσσου, Βαρλάμ Σαλάμοφ, Κρεσέντσιο Σαντζίλιο, Σταυρούλα Σκαλίδη, Μαρία Σκιαδαρέση, Χρυσούλα Σπυρέλη, Χρύσα Σπυροπούλου, Λέσλι Στάιτον, Δημήτρης Στεφανάκης, Αννα Τζούμα, Σταυρούλα Τσούπρου, Ελένη-Κλέλια Χαϊμέλη, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, Γιώργος Χαντζής, Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, Ελενα Χουζούρη, Φώτης Χρονόπουλος, Χρήστος Χρυσόπουλος
Συνεργάστηκαν 47 μεταφραστές:
Μαρίνα Αγαθαγγελίδου, Ανγκελίνα Αγιάνοβσκα, Νίκος Αλιφέρης, Δημήτρης Αναλις, Ελβίρα Ανανία, Ιωσήφ Βεντούρας, Γιώργος Βίλλιος, Νίκος Βουτυρόπουλος, Κώστας Βραχνός, Νανά Γεροντοπούλου, Μαργαρίτα Δαλμάτη, Θάνος Ζαράγκαλης, Ελένη Ηλιοπούλου, Σωκράτης Καμπουρόπουλος, Ελένη Κόλλα, Σιαρίτα Κουκά, Μόσχος Λαγκουβάρδος, Εύη Μαυρομμάτη, Νατάσα Μιγιάτοβιτς, Αρης Μπερλής, Νέλλη Μπουραντάνη, Σόνια Στάμου-Ντορνιάκοβα, Γιάννης Παλαβός, Ελενα Παλλαντζά, Γιάννης Παλαβός,  Δήμητρα Παπαβασιλείου, Λία Παπαδάκη, Μαρία Παπαδήμα, Χίλντα Παπαδημητρίου, Σάντυ Παπαϊωάννου, Αγγελος Παρθένης, Βαλέρια Πολύζου, Νίκος Πρατσίνης, Ισμήνη Ραντούλοβιτς, Ανδρέας Ριζιώτης, Χρήστος Σιάφκος, Γιάννης Σουλιώτης, Σωτήρης Σουλιώτης, Ερρίκος Σοφράς, Δανάη Στρατηγοπούλου, Δανάη Ταχταρά, Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, Σώτη Τριανταφύλλου, Μαρία Υψηλάντη, Χρύσα Φραγκιαδάκη, Λιού Ρούι Χονγκ, Βιργινία Χορμοβίτη
Κείμενα προερχόμενα από τις εξής χώρες:
Αλβανία (2), Αντίλλες, Αργεντινή (2), Βέλγιο, Βουλγαρία (4), Βρετανία (12), Γαλλία (8), Γερμανία (9), Ηνωμένες Πολιτείες (18), Καναδάς, Κίνα, Λεττονία, Μεξικό (2), Ιρλανδία (2), Ιταλία (12), Ισπανία (27), Ουγγαρία, Ουρουγουάη, Παλαιστίνη, Πολωνία (2), Πορτογαλία (3), Ρουμανία (3), Ρωσία (5), Σερβία (2), Σκόπια, Τουρκία (4), Τσεχία (5), Χιλή (3)
Συνεντεύξεις από 20 ανθρώπους των γραμμάτων - συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες:

Μισέλ Βόλκοβιτς, Σάμης Γαβριηλίδης, Μιχάλης Γκανάς, Περικλής Δουβίτσας, Θανάσης Καστανιώτης, Μαρία Κοδάμα, Δήμητρα Κονδυλάκη, Γιώργος Κορδομενίδης, Μαρία Κούρση, Κώστας Κουτσουρέλης, Γιώτα Κριτσέλη, Ιάννα Μπούκοβα, Παυλίνα Παμπούδη, Νώντας Παπαγεωργίου, Μαρία Παπαδήμα, Γιάννης Πατίλης, Χάριετ Σάντιλαντς, Σωτήρης Σελαβής, Τσαρλς Σίμιτς, Ντίνος Σιώτης

Εικαστικοί καλλιτέχνες και αφιερώματα ανά τεύχος:

Μανταλίνα Ψωμά, Χριστίνα Σούλου,  Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Νίκος Εγγονόπουλος, Εφη Χαλιβοπούλου, Αλέξανδρος Ψυχούλης, Θεόδουλος Γρηγορίου, Φίλιππος Θεοδωρίδης, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Νικολέττα Παπαμιχαήλ, Ελεν Μπλακ, Εύη Τσακνιά, Ανδρέας Νικολάου κ.ά.
- Γυναίκες στην ποίηση, Ανδρέας Κάλβος, Λογοτεχνία και εικαστικός λόγος, Η ποιητική γενιά του '50 στην Ισπανία, Πρωτοπορίες:::Vortex, Ποιήματα για την καλοκαιρία, Ποιητική άσυλο:::χορός, Αφιερώσεις ποιητών προς τον Στρατή Τσίρκα, Poets machine!, Η ποιητική σκηνή του Σαν Φρανσίσκο, Ποιήματα για τα δέντρα, Το ταξίδι των στίχων, Βαρκελώνη: el prostíbulo poético, Ποίηση στην Πράσινη Γραμμή, Τον Ελύτη, τόσο πολύ, Ποίηση με πολιτική ανάγνωση, Νικηφόρος Βρεττάκος: αποτίμηση, Μάτση Χατζηλαζάρου και νέες ποιήτριες