Translate

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ//ΔΥΟ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

AΠΑΝΤΗΣΗ


Θυμάμαι,'ελεγες,'ελεγα,λέγαμε...
''Δώστε ένα λόγο''.
-Ποιός το δικό μας λόγο τώρα στόμωσε;
Γιατί;
Kαι τι'ν'αυτό που μας φιμώνει;
Kάτι που να θυμίζει σφίξιμο δοντιών,
χεριών,
χαμόγελο
σπίθα οργής,
δάκρυ ανθρώπινο,
ματιά,ερώτηση:

Σαν πέσει η σιωπή μες στο πηγάδι της
-χορεύουν οι σοφοί σα δερβισάδες.
Μα η ζωή μας δεν μασάει
τέτοιο κατάντημα
και τη σιωπή θερίζει.

***********


Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΙΛΑ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΞΙΚΑΝΟΥΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥΣ


Τους αποδίδει και προσθέσεις σκοτεινές
τους κρίνει,τους αποδομεί.Τί κρίμα!
Άκουσα να μιλά για του Μποτέρο και της
Κάλο τη ζωγραφική,πόσο ρηχά.
Και για τη νίκη του Ριβέρα επί τοίχου,
τόσο χλιαρά.
Σε λίγο θα μας πει και τον Λοτρέκ ηθικολόγο
ή πλούσιο πολύ τον εραστή του ονείρου.
Φαντάσου...
Είναι σα να λες ότι
κι ο πόνος είναι απόλαυσις
''πολλών αστέρων''.
Ο πόνος είναι
του εργάτη που κοιλοπονά
την ομορφιά,τα χρώματα
το απόσταγμα πολλών
συμπερασμάτων.

Δεν παύει όμως να' ναι πόνος.

notationes///IΟΥΛΙΟΣ 2013/// ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ







"ΕΧΕΤΕ 9 ΚΟΙΝΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ" των Νίκου Βουτσινά-Έφης Λαμπρινίδου
Αστυνομικό μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης



[...] Ο Jane L. έκανε τώρα επικόλληση το αρχείο κειμένου στον τοίχο του κι έπειτα έδωσε εντολή για "Δημοσίευση" στον ιστότοπο. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, το σύστημα τον ενημέρωσε ότι η ανάρτηση του ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Δίχως να χάσει πολύτιμο χρόνο, πάτησε το πλήκτρο "Ρυθμίσεις ασφαλείας", επιλέγοντας "Απενεργοποίηση του λογαριασμού".

"Είστε σίγουρος;" τον ρώτησε ειρωνικά ο υπολογιστής του κι εκείνος έκανε κλικ στο "Ναι προς το παρόν. Ίσως επιστρέψω". Έπειτα χτύπησε αποφασιστικά την εντολή "Αποσύνδεση" χωρίς να συναινέσει σε οποιαδήποτε αποθήκευση του ζητήθηκε από την κεντρική μνήμη. Το μυστικό του ήταν πια ασφαλές. Έστρεψε αργά το βλέμμα του προς το δρόμο, κοιτάζοντας μέσα από το νοτισμένο τζάμι.

Ψιχάλιζε. Απέναντι, στη διάβαση για τους πεζούς, μαζί με κάνα - δυο ακόμα αμίλητους περαστικούς, η Stella K. περίμενε το φανάρι υπομονετικά ν' ανάψει πράσινο για να περάσει.

Ο Jane L. έβγαλε προσεκτικά το περίστροφο από το μικρό ταξιδιωτικό τσαντάκι και το ακούμπησε κάτω από το τραπέζι, ανάμεσα στα γόνατα του. Ύστερα κάρφωσε τα μάτια στη διασταύρωση και κράτησε την αναπνοή του [...]


**********************8
Φθινόπωρο 2011. Σε κεντρικό καφέ της Αθήνας ο μεταπτυχιακός φοιτητής του Πολυτεχνείου Ραφαήλ Σκαρλάτος γίνεται αυτόπτης μάρτυρας ενός τραγικού θανάτου. Ένα κιτρινισμένο ερωτικό σημείωμα κι ένα ψεύτικο facebook προφίλ θα παρασύρουν το νεαρό αυτόκλητο ντετέκτιβ στη δίνη μιας συγκλονιστικής ιστορίας, που εκτυλίσσεται παράλληλα με την έρευνά του στο διαδίκτυο.
Μία μυστηριώδης εξαφάνιση κι ένας φόνος σ’ ένα απομονωμένο εξοχικό σπίτι. Την υπόθεση αναλαμβάνει να εξιχνιάσει ο διοικητής της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών, αστυνόμος Φαίδων Αγγέλου. Σύντομα θα λάβει ανώνυμα mail που θα υποδεικνύουν τον ένοχο. Είναι όμως πράγματι αυτός ο δολοφόνος; Και ποιος είναι ο άγνωστος πληροφοριοδότης; Πώς συνδέονται ένας φιλόδοξος δικηγόρος, μια αινιγματική γυναίκα, ένας άνθρωπος του υποκόσμου και το facebook σ’ αυτήν την παράξενη ιστορία; Οι απαντήσεις δε θα είναι εύκολες για τον ασυμβίβαστο αστυνόμο Αγγέλου. Θα χρειαστεί τη βοήθεια κάποιου, που βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά του, για να φτάσει τελικά στην αλήθεια.

Το «Έχετε 9 κοινούς φίλους» είναι ένα σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα, με γρήγορο ρυθμό και κινηματογραφική πλοκή, από το ζευγάρι των πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων Νίκου Βουτσινά και Έφης Λαμπρινίδου. Μια δύσκολη παρτίδα σκάκι, με φόντο την Ελλάδα της κρίσης και παίκτες το πάθος, το έγκλημα και τον απρόβλεπτο κόσμο του διαδικτύου. Εκεί όπου όλα μπορούν να συμβούν…







...από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης ,2013

Τα μέλη της διαδικτυακής πολιτιστικής ομάδας CRAFT (Crisis-Resistant Art Facebook Team) παρουσιάζουν το craftbook, το πρώτο συλλογικό τους βιβλίο, που περιλαμβάνει κείμενα, εικαστικά και φωτογραφίες, αποκλειστικά δικές τους δημιουργίες, σταχυολογημένες από τις αναρτήσεις τους στο Διαδίκτυο.
Το craftbook είναι το σημαντικότερο μέχρι σήμερα βήμα της κοινής τους πορείας, που ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2011, όταν ιδρύθηκε η ομάδα CRAFT.
Στην εποχή του ατομικισμού, της κατήφειας και της οπισθοδρόμησης, τα μέλη της CRAFT κάνουν ένα βήμα μπροστά, επιλέγοντας το δρόμο της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της δημιουργικότητας για να αρθρώσουν μια δυνατή φωνή ενάντια στην Κρίση.