Translate

Κυριακή 8 Μαΐου 2022

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ /// ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΜΩΡΟ


 

Περιμένοντας μωρό

Η κοιλιά μου μεγάλωσε πολύ ·

Εγινε μπάλα που έβγαζε ήχους

Την αφουγκραζόμουν τα βράδια

Δεν ήξερα τίποτα ·

Ενα μεγάλο ερωτηματικό

Μια αίσθηση επιρρεπής στην αβεβαιότητα.


*Κολάζ Ασημίνα Ξηρογιάννη

«Θέατρο – Λόγος»: το νέο περιοδικό του Π.Ε.ΣΥ.Θ.



Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει τη δημιουργία του θεατρικού περιοδικού «Θέατρο – Λόγος». Η έκδοση του περιοδικού θα είναι εξαμηνιαία και θα το βρίσκετε με ελεύθερη πρόσβαση πατώντας εδώ.

Ξεκινώντας τη γνωριμία μας, και για να γίνει σε όλους τους συγγραφείς και αναγνώστες κατανοητή η δομή του περιοδικού, να σας ενημερώσουμε πως σε κάθε τεύχος θα υπάρχει κάθε φορά ένα διαφορετικό κεντρικό αφιέρωμα που θα αποτελείται από 4 έως 6 άρθρα και θα έχουν ως στόχο την καλύτερη δυνατή παρουσίαση και πολύπλευρη ανάλυσή του. Το κεντρικό αφιέρωμα του πρώτου τεύχους αφορά στον Ιάκωβο Καμπανέλλη, με αφορμή τον ορισμό του 2022 ως «έτος Καμπανέλλη».

Επιπλέον, στο περιοδικό θα υπάρχουν και επτά σταθερές στήλες που αφορούν στις εξής θεματικές: Επισκόπηση Θεατρολογικής Έρευνας, Παιδαγωγική του Θεάτρου και Θέατρο στην Εκπαίδευση, Πολιτιστική Πολιτική και Θέατρο, Θεατρική Ανασκόπηση- Κριτική, Ελληνική Δραματουργία, το Θέατρο στην Περιφέρεια, Παρουσίαση Βιβλίων.

Προθεσμία κατάθεσης θεματικής και σύντομης περίληψης: 31/5/2022.
Προθεσμία κατάθεσης τελικού κειμένου: 5/8/2022.
To πρώτο τεύχος θα δημοσιευθεί τον Οκτώβριο.

Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε πατώντας εδώ.

Οι επτά μόνιμες στήλες, οι στόχοι και το περιεχόμενό τους:

Επισκόπηση Θεατρολογικής Έρευνας

Η στήλη θα φιλοξενεί άρθρα που θα παρουσιάζουν τις τελευταίες έρευνες οι οποίες έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, τις διατριβές που κατατίθενται με θέμα το θέατρο, την αναπαράσταση και την επιτέλεση, καθώς και προηγούμενες ερευνητικές μελέτες σημαντικές για το πεδίο. Στόχος της στήλης είναι να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη του θεάτρου, να διακρίνει τάσεις και να προτείνει νέα ερευνητικά ερωτήματα.

Παιδαγωγική του Θεάτρου και Θέατρο στην Εκπαίδευση

Η στήλη αναφέρεται στην εκπαίδευση επαγγελματιών του πεδίου, τις μη τυπικές ομάδες, και στην ένταξη και εξέλιξη του θεάτρου ως μάθημα. Οι θεατρικές θεωρίες και τεχνικές αλλάζουν, διαμορφώνονται, εξελίσσονται. Επηρεάζονται από την κοινωνία, τις κυρίαρχες πολιτικές και αισθητικές κουλτούρες, τις νέες καλλιτεχνικές τάσεις και τις παγκόσμιες ιστορικές εξελίξεις. Στη στήλη μας θα δημοσιεύονται άρθρα σχετικά με τις εξελίξεις στις θεατροπαιδαγωγικές επιστήμες που έχουν ως αντικείμενο τις νέες θεατρικές μεθόδους και την εφαρμογή τους.

Πολιτιστική Πολιτική και Θέατρο

H στήλη περιλαμβάνει μια ευρεία θεματολογία που αναφέρεται στην πολιτική τουΥπουργείου Πολιτισμού, αλλά και των μεγάλων κρατικών και ιδιωτικών θεατρικών φορέων που συνδιαμορφώνουν το πεδίο της πολιτιστικής πολιτικής. Επίσης, στη στήλη εξετάζονται θέματα που σχετίζονται με τις κοινωνικές εξελίξεις και την αντανάκλασή τους στο θέατρο (όπως για παράδειγμα το κίνημα του “me-too” και η πανδημία), καθώς και θέματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή πολιτιστική πολιτική, έτσι όπως αυτή σχεδιάζεται και υλοποιείται από βασικούς ευρωπαϊκούς και διεθνείς πολιτιστικούς οργανισμούς.

Θεατρική Ανασκόπηση-Κριτική

Η στήλη θα ενημερώνει και θα ανασκοπεί θεατρικές παραστάσεις της περιόδου, εντός και εκτός Αττικής, μέσα από άρθρα κριτικής και απολογισμού. Σκοπός είναι η στήλη να αποτελέσει ένα βήμα παραγωγής κριτικού λόγου και δημιουργικού διαλόγου, καθώς και να αναδεικνύει τα όσα σημαντικά έχουν να σημειώσουν οι ειδικοί του χώρου της κριτικής για τη σύγχρονη θεατρική πράξη και την ελληνική σκηνική πραγματικότητα.

Ελληνική Δραματουργία

Η στήλη έχει στόχο την παρουσίαση νέων θεατρικών συγγραφέων μέσα από πρωτότυπες παρουσιάσεις ή/και συνεντεύξεις, με απώτερο σκοπό τη γνωριμία τους με το θεατρικό κοινό και τους επαγγελματίες του θεάτρου. Επιπλέον, στη στήλη θα παρουσιάζονται και νέα θεατρικά κείμενα, τονίζοντας τόσο τη σπουδαιότητα της διερεύνησης του θεατρικού ρεπερτορίου όσο και της ανάδειξης της νέας ελληνικής δραματουργίας. Παράλληλα επιχειρείται η ιστορική αναδρομή σε σημαντικές παραστάσεις έργων της ελληνικής δραματουργίας, και ο τρόπος με τον οποίο αυτά πλέον προσεγγίζονται μέσα από νέες σκηνοθετικές αναγνώσεις

Το Θέατρο στην Περιφέρεια 

Η στήλη για το θέατρο στην περιφέρεια αναφέρεται στη δράση τοπικών θεατρικών και γενικά καλλιτεχνικών ομάδων με αναπαραστατικά στοιχεία που δραστηριοποιούνται εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Με γνώμονα την προβολή της ανεξάρτητης τοπικής θεατρικής έκφρασης και δημιουργίας και όχημα τη δικτύωση φορέων και καλλιτεχνών, η στήλη αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της περιφερειακής πολιτιστικής κίνησης και στον εμπλουτισμό της εγχώριας θεατρικής σκηνής. 

Παρουσίαση Βιβλίων 

Η εν λόγω στήλη στόχο έχει την παρουσίαση τόσο νέων όσο και παλαιότερων σημαντικών θεωρητικών και ιστορικών εκδόσεων για το θέατρο, όπως επίσης και την παρουσίαση λευκωμάτων, μονογραφιών ή/και αφιερωμάτων., Οι παρουσιάσεις αυτές αποβλέπουν αποβλέποντας αφενός στη δημιουργία ενός επιστημονικού και καλλιτεχνικού διαλόγου και προβληματισμού με τον επαγγελματία του θεάτρου, τον θεατρολόγο, τον θεατή και την κοινωνία και αφετέρου στη γνωριμία και τη συνεχή ολόπλευρη ενημέρωση – από την πλευρά των εκδόσεων – της επιστήμης και της τέχνης του θεάτρου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Σημ.: Παρακαλείστε όταν στέλνετε άρθρα για τις στήλες να γράφετε πάνω από τον τίτλο σε ποια στήλη απευθύνεστε. Προθεσμία κατάθεσης θεματικής και σύντομης περίληψης: 31/5/2022. Προθεσμία κατάθεσης τελικού κειμένου: 5/8/2022

Είμαστε στη διάθεσή σας για τυχόν απορίες ή και διευκρινίσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση: journal.theatrologos@gmail.com

Με εκτίμηση,
οι Συντονίστριες του περιοδικού:
Ευαγγελία Κυριαζίδου
Χριστιάνα Μόσχου


*Η φωτογραφία είναι παρμένη από το pixabay