Translate

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

NEA KYKΛΟΦΟΡΙΑ /// Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ






   Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κουκίδα ο καλαίσθητος τόμος που είναι αφιερωμένος στο έργο του ποιητή Ορέστη Αλεξάκη.Πρόκειται για συναγωγή ανέκδοτων κειμένων για το έργο του.Τίτλος:«Ακούσιος ποντοπόρος της αβύσσου.Ο ποιητής Ορέστης Αλεξάκης».Σε επιμέλεια των:Kώστα Θ.Ριζάκη και Δημήτρη Αγγελή.


   Το βιβλίο περιέχει κείμενα των:


Φωτεινής Βασιλοπούλου,Χρύσας Βλάχου,'Αννας Γρίβα,Γιώργου Χ. Θεοχάρη,Χριστίνας Καραντώνη,Ζέτας Κουντούρη,Κατερίνας Κούσουλα,Ευτυχίας-Αλεξάνδρας Λουκίδου,Ασημίνας Ξηρογιάννη,Στυλιανής Παντελιά,Μαρίας Πολίτου,Τάσου Πορφύρη,Αγγελικής Σιδηρά.,Γιώργου Σπανού,Ζαχαρία Στουφή,Κώστα Θ.Ριζάκη.


Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ο Δημήτρης Αγγελής γράφει:


Eμφανίστηκε αργοπορημένος αλλά ώριμος στα Γράμματα και κατόρθωσε η ποίησή του να γίνει γρήγορα αναγνωρίσιμη για την ιδιαίτερη μουσικότητά της,την υποβλητική της ατμόσφαιρα και τη σκοτεινή γοητεία της,για τις αιφνιδιαστικές διανοίξεις της στον κόσμο τυ μυστηρίου.Επηρεασμένος στην αφετηρία του  από τον συμβολισμό,ο Ορέστης Αλεξάκης(1931-2015) έγραψε σε ελεύθερο στίχο αλλά αναμετρήθηκε επιτυχώς και με τον έμμετρο ομοιοκατάληκτο (Νυχτοφιλία,Αγαθά παιχνίδια,Μου γνέφουν).Εξέδωσε δέκα ποιητικές συλλογές,μια συγκεντρωτική έκδοση των ετών 1960-2009 και δύο τόμους με επιλογές από το ποιητικό του έργο.Εγραψε ποιήματα υπαρξιακά,που συνομιλούν με τους νεκρούς και το επέκεινα,παραμένοντας προσηλωμένος στο θέμα των απαρηγόρητων νεκρών  και της μνήμης που επιστρέφει. 

Υπήρξε  μεταφυσικός και ταυτόχρονα αγνωστικιστής.Κι επειδή ακριβώς η ποίησή του είναι μεταιχμιακή,είναι μια ποίηση με αναγνωστικό μέλλον.

***


 Στο επιμύθιο του βιβλίου συναντάμε  ένα ποίημα γραμμένο από τον Κώστα Θ.Ριζάκη   στη μνήμη του ποιητή.Το βιβλίο κλείνει με σύντομο εργοβιογραφικό σημείωμα για τον Αλεξάκη ,το οποίο συνέταξε ο Δημήτρης Αγγελής.


***





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου