Translate

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ /// Ο ΜΑΣΚΟΦΟΡΟΣ



Θοδωρής Νταλούσης

Ο ΜΑΣΚΟΦΟΡΟΣ

Διηγήματα, ISBΝ: 978-960-9441-57-5, διάστ. 14Χ21, σελ. 96, τιμή 9,50 €







Κυκλοφόρησαν τα διηγήματα του Θοδωρή Νταλούση με τίτλο «Ο μασκοφόρος» από τις εκδόσεις Φαρφουλάς.

Οι ήρωες –αντιήρωες για την ακρίβεια– των διηγημάτων του Θ. Νταλούση είναι νέα παιδιά σε οριακές καταστάσεις, κοινωνικές ή ψυχικές, μόνιμες ή πρωτόγνωρες για τους ίδιους, στραπατσαρισμένοι απ’ τα πάντα κι απ’ το τίποτα, ταλαιπωρημένοι το «καλό» κι απ’ το «κακό». Αφηγήσεις χωρίς πολλά-πολλά και να ’χαμε να λέγαμε... Ιστορίες με πολύ μαύρο χιούμορ και ανατρεπτική τσαχπινιά, κάτι ανάμεσα σε κόμικ, σπλάτερ και γκραν γκινιόλ, μέσα από μια σφαιροβόλα γραφή.

Επιτέλους ένα βιβλίο λογοτεχνίας από νέο συγγραφέα που δεν έχει ως κεντρικούς ήρωες μεταπτυχιακούς φοιτητές και πανεπιστημιακούς καθηγητές.

Ο Θοδωρής Νταλούσης γεννήθηκε το 1981 και αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο. Τα δεκατρία διηγήματα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο είναι τα εξής: «Ο μασκοφόρος», «Αστακός», «Μεθυσμένες Αγγλίδες», «Το ξέσπασμα», «Freak Show», «Το δολερό σκυλί», «Η Αννούλα», «Πιστεύετε στον Ιησού Χριστό;», «Ζαχίντ»,  «Σηπεδών», «Μέχρι το εφήμερο», «Αίθουσα αναμονής», «Αμήν».



Ακολουθεί απόσπασμα από το διήγημα «Αστακός»:

«Τις μέρες που τύχαινε να μην έχουμε πολλή δουλειά, το αφεντικό έκοβε βόλτες σαν ανήμερο θηρίο στο κλουβί, μια πάνω μια κάτω, βλαστημώντας μέσα απ’ τα δόντια. «Πού είναι οι πελάτες; Τι πάει στραβά;». Μας κοιτούσε ερωτηματικά ίσια στα μάτια, γυρεύοντας μιαν απάντηση, έστω ένα ίχνος μετάνοιας για τα ανείπωτα λάθη μας. Εμείς οι αναίσθητοι τίποτα. Καμιά τύψη, καμιά μετάνοια. Τα μάτια μας εξέπεμπαν μόνο κούραση, θολή σαν ζάλη και βαριά σαν τούβλο, συσσωρευμένη απ’ όλες τις προηγούμενες μέρες που πηδιόμασταν στη δουλειά. Και η σημερινή μέρα το ’δειχνε πως θα ’χαμε και πάλι πολλή δουλειά. Το μυριζόμουν στον αέρα. Είχα το προαίσθημα πως μέχρι το βράδυ θα φτάναμε τα διακόσια κουβέρ. Ήταν λογικό, Αύγουστος μήνας και το νησί ξεχείλιζε από τουρίστες. Στέκονταν μπροστά στον πίνακα του μενού και κοιτούσαν τις τιμές. Αρκετοί από δαύτους θα έρχονταν το απόγευμα. Συνήθως, επτά με εννιά δεχόμασταν τη μεγαλύτερη επίθεση. Ντου από παντού...»


--
Διαμαντής Καράβολας
εκδόσεις-βιβλιοπωλείο Φαρφουλάς
τηλ. 2111845583
http://www.farfoulas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου