Translate

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ /// ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ /// ΑΓΑΠΗ ΣΑΝ ΑΚΟΛΑΣΙΑ





Αγάπη σαν ακολασία


Γιώργος Χειμωνάς
ανθολόγηση: Αργύρης Παλούκας

Κριτική, 2016





Γράφει η  Ασημίνα Ξηρογιάννη





   ''Αγάπη σαν ακολασία''(φράση από την Εκδρομή) είναι ο τίτλος του βιβλίου που στα χέρια μου κρατώ.Πολλά ''σαν '' μπορεί να είναι η Αγάπη αν τη δεις από διαφορετικές σκοπιές.'Εννοια που εμπεριέχει χίλιες δυο παραμέτρους, που χρωματίζεται με χίλια χρώματα που συνεπάγεται χίλια πράγματα.

Είδα χθες ένα όνειρο που ήταν αγάπη. Σε μια στιγμή γέμισα αγάπη και χαμογέλασα με δάκρυα ήταν σαν έκσταση. (Πεισίστρατος)
Ποιός αγαπάει ποιον;Πότε και γιατί.Υπάρχει γιατί στην αγάπη;O άντρας που αγαπάει,ο εραστής που αγαπάει,η μάνα που αγαπάει,ο γιος που αγαπάει,ο σύντροφος που αγαπάει ,ο καλλιτέχνης που αγαπάει.Σίγουρα πάντως ο ποιητής Αργύρης Παλούκας από  αγάπη για το έργο του συγγραφέα και διανοητή Γιώργου Χειμωνά τον ανθολογεί στο παρόν βιβλίο
(«Αγαπάω σημαίνει κάνω ένδοξο έναν άνθρωπο».)
Και έχει ως πρόθεση να ωθήσει τους νεώτερους να τον ξαναδιαβάσουν και τους πολύ νέους να έρθουν σε επαφή με το έργο του.'Ενα έργο που σε έλκει με την ιδιαιτερότητα μιας γλώσσας ατομικής ,αλλά και εξαιρετικά ανθρώπινης .Που αγκαλιάζει την υπαρξιακή ανησυχία ,την αγωνία για το πρόσωπο αλλά και την ψυχή του ανθρώπου και κατά προέκταση και του κόσμου όπου αυτός ζει κινείται και αναπνέει.Μια γλώσσα που διαθέτει πάμπολλα στοιχεία νεοτερικότητας,που χρειάζεσαι αρκετές (δια)νοητικές κυρίως διεργασίες για να την ξεκλειδώσεις Μια ξεχωριστή γλώσσα που μας δίνει το δικαίωμα να μιλάμε για ''ιδιόλεκτο του Χειμωνά''.Στην ενδιαφέρουσα ,καλογραμμένη και   κατατοπιστική του εισαγωγή ο Αργύρης Παλούκας γράφει:'' Θα έλεγε κανείς ότι ο Χειμωνάς χειρίζεται ΄τη γλώσσα με την ίδια ακρίβεια που χειρίζεται το νυστέρι ενας παθολογοανατόμος [..]Τις (λέξεις τις )διαλέγει-ή εκείνες ανασύρονται -από ένα άριστα μελετημένο γλωσικό ταμπλό.''Ο Χειμωμάς ως ψυχίατρος  και νευρολόγος ,μεταξύ άλλων ,ενδιαφέρεται για την ανθρώπινη ψυχή.Για τη γύμνια της κυρίως.Εχει πολλά να διηγηθεί για ανθρώπους που υποφέρουν ή σφυγμομετρούν τους πόνους,πιο μόνοι κι απ΄ τους μόνους.Ο ίδιος μάρτυρας πολλών  περιστατικών  και ιατρικών περιπτώσεων είναι μέσα στην καρδιά των ανθρώπων,και αυτό δεν λέγεται μεταφορικά μόνο.Σαφώς και τον απασχόλησε η ανθρώπινη ψυχή ,η υφή της,το εύρος της,η σημαντική της. Ξαφνικά είδε την ψυχή του. Στο βάθος φάνηκε η ψυχή του. Σαν ένα μικρό και θαλάσσιο εντόσθιο. Κρύο και κατακόκκινο έπαλλε και παραδίδει την βασανισμένη. Σαν φαρμακωμένο ζώο η ψυχή του ορμά προς τα έξω ξεσκίζει. Γιατί μονάχα ο φόβος ελευθερώνει ολόκληρη την ψυχή. (Ο γάμος)



Γιώργος Χειμωνάς


 Η επιλογή των αποσπασμάτων από τον ανθολόγο είναι καίρια και καθοριστική αναφορικά με ό,τι θα εισπράξουμε από το πολύτιμο έργο του ανθολογούμενου.Δημιουργεί το κλίμα εκείνο που θα αγγίξει τον αναγνώστη με τρόπο ώστε να εισχωρήσει πρόθυμα σε αυτό το ιδιάζον φιλτράρισμα του κόσμου που μόνο ο Χειμωνάς ξέρει να μας χαρίζει.Υπάρχει συγκίνηση καρφωμένη ανάμεσα στα πυκνά νοήματα.Συγκίνηση γνήσια, πασπαλισμένη με αρκετή σιωπή και  διαποτισμένη με μπόλικη μοναξιά Γνήσια,ατόφια.Επειδή δεν γίνεται καμιά χρήση συγγραφικών τεχνασμάτων,απουσιάζουν οι διάλογοι,υπάρχει  κάτι ουσιαστικό που ταλαντεύεται πάντα ανάμεσα στον συγγραφέα και τον αναγνώστη.Νιώθεις ότι τίποτα δεν είναι ψέμα.'Οτι όλα μπορούν να είναι αληθινά στην πραγματικότητα που ο Γιώργος Χειμωνάς προτείνει.Ο μυημένος στη γραφή του Χειμωνά ,θα πάρει λοιπόν πολλαπλές συγκινήσεις.Ο αμύητος θα σοκαριστεί από κάτι που δεν θα μπορέσει αμέσως να προσδιορίσει ακριβώς,από κάτι που τον υπερβαίνει,αλλά θα απολαύσει εν τέλει τα ερεθίσματα τα  οποία αυτό  θα του προσφέρει.
  Ο αγώνας για δικαίωση της ύπαρξης μιας ιδιοφυίας,το έντονο αυτοβιογραφικό στοιχείο του Μυθιστορήματος και του Εχθρού του Ποιητή, η τοποθέτηση μέσα στην ψυχή μιας ισχυρής απώλειας όπως ο θάνατος,η υφή των ανθρώπινων ορίων ,η καταβύθιση στα άδυτα των σχέσεων είναι μερικά μόνο στοιχεία που συγγραφικού σύμπαντος του Χειμωνά.Με ποιητικό τρόπο αφηγείται ανθρώπινες εμπειρίες.Αγγίζει αυτό που υπάρχει μέσα μας και κανείς ως τώρα δεν έχει αγγίξει.Καίει την ύπαρξη με την μη κανονικότητά της.Μάς τραντάζει με το ακανόνιστο βλέμμα,μάς σπρώχνει μακριά από κάθε τι συμβατό με κάτι άλλο,πέρα από οτιδήποτε απλοικό ή συμβατικό.Στόχος να μας κάνει '' να ονειρευτούμε με πάταγο αυτό που ίσως δεν θα υπάρξει ποτέ''.
Επιφέρει τη βαθιά ρήξη  αυτήν που χρειάζεται να βιώσει κανείς μέσα του ώστε να μπορέσει να αντέξει τον έξω κόσμο και να επιβιώσει μέσα σε αυτόν.('' Για να τελειώσεις το φόβο ήρθες στον φόβο.Για να τελειώσεις τον θάνατο ,έκανες θάνατο''.)





Αργύρης Παλούκας




                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου