Translate

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΤΑ ΠΑΘΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ /// 100 ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ /// ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ






Πηγή:https://www.efsyn.gr/arthro/ta-pathi-sti-logotehnia-apo-100-syggrafeis


Εκατό μικρά διηγήματα και ποιήματα μελών της Ένωσης περιέχονται στο συλλογικό έργο «Τα πάθη στη λογοτεχνία. 100 φανατικοί συγγραφείς», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων.
Η ανθολογία των κειμένων έχει ως θέμα τα συναισθήματα που σε υποτάσσουν, που σε υποβάλλουν, που σε εξουσιάζουν, που σε συνεγείρουν, που σε εκστασιάζουν, αλλά και τάσεις, αδυναμίες και συμπεριφορές που υπερβαίνουν τη λογική. 
«Στην ιστορία του πάθους το ζήτημα ουδέποτε επικεντρώθηκε στο αρχέγονο σημείο συνάντησης του Αδάμ με την Εύα, αλλά, μάλλον, στην σύγκρουση 'Αβελ και Κάιν» σημειώνει στον πρόλογό του ο Δημήτρης Καλοκύρης υπογράφοντας με την… ειδικότητα «παθολόγος». Η Ηρώ Νικοπούλου στην εισαγωγή της έκδοσης σημειώνει το εξής:
Ο ορισμός της τραγωδίας στην Ποιητική του Αριστοτέλους θα μπορούσε να γίνει ένας πρώτος οδηγός πλεύσης για το θέμα μας αν και στην σύγχρονη λογοτεχνία η προϋπόθεση της κάθαρσης δεν φαίνεται να παίζει καίριο λόγο όσο στην αρχαία τραγωδία και την κλασική λογοτεχνία. Αλλά και πάλι πως θα μπορούσαμε να ορίσουμε το πάθος με περισσότερη ακρίβεια;
Και συνεχίζει: «Με πολλά μοιάζει να μπορεί να παθιαστεί κανείς, είναι άραγε αυτό αρκετό; Κατά την γνώμη μας αυτό που κάνει την διαφορά είναι το κόστος. Μόνο έτσι νοείται το πάθος. Όταν κοστίζει, και κοστίζει ακριβά».
Καταλήγει αναφέροντας ότι τα πάθη φαίνεται να είναι το κύριο πιάτο της λογοτεχνίας, το σπέσιαλ μενού της  απαριθμώντας ενδεικτικές εκδοχές του πάθους με τα οποία ασχολούνται οι εκατό «παθολόγοι». 
Τα θέματα αυτά είναι η αλαζονεία, το μίσος, η ηδονοβλεψία, η καταβαράθρωση του έρωτα, το έγκλημα πάθους, η ερωτική προδοσία, τα ναρκωτικά, ο αλκοολισμός και άλλα.


Οι συγγραφείς που ανθολογούνται στον τόμο είναι οι παρακάτω:
Κούλα Αδαλόγλου, Γιώργος Αδαμίδης, Δημήτρης Αλεξίου, Διαμαντής Αξιώτης, Ευγένιος Αρανίτσης, Θανάσης Βαλτινός, Αναστάσης Βιστωνίτης, Χάρης Βλαβιανός, Σπύρος Βρεττός, Γιώργος Γαβαλάς, Μιχάλης Γκανάς, Κωστής Γκιμοσούλης, Ηλίας Γκρης, Στάθης Γουργουρής, Τάκης Γραμμένος, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Βερονίκη Δαλακούρα, Ζέφη Δαράκη, Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Σοφία Διονυσοπούλου, Φίλιππος Δρακοντειδής, Λίλυ Εξαχοπούλου, Μαρία Ευσταθιάδη, Γιάννης Ζαρκάδης, Αλέξης Ζήρας, Γιώργος Θεοχάρης, Κώστας Καβανόζης, Γιάννης Καισαρίδης, Δημήτρης Καλοκύρης, Βασίλης Καραγιάννης, Τασούλα Καραγωργίου, Διονύσης Καρατζάς, Αγγέλα Καστρινάκη, Νίκος Κατσαλίδας, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Νατάσα Κεσμέτη, Ηλίας Κεφάλας, Νένα Κοκκινάκη, Δήμητρα Κολλιάκου, Μάνος Κοντολέων, Θωμάς Κοροβίνης, Ζέτα Κουντούρη, Παναγιώτης Κουσαθανάς, Χλόη Κουτσουμπέλη, Στάθης Κουτσούνης, Αχιλλέας Κυριακίδης, Μαρία Κυρτζάκη, Μαρία Λαγγουρέλη, Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου, Θέμης Λιβεριάδης, Κώστας Λογαράς, Βάκης Λοϊζίδης, Ευτυχία Αλεξάνδρα- Λουκίδου, Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Αργυρώ Μαντόγλου, 'Αρης Μαραγκόπουλος, Πρόδρομος X. Μάρκογλου, Θανάσης Μαρκόπουλος, Ανδρέας Μήτσου, Δημήτρης Μίγγας, Μάριος Μιχαηλίδης, Μιχάλης Μοδινός, Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Ηρώ Νικοπούλου, Παυλίνα Παμπούδη, Μάκης Πανώριος, Αριστέα Παπαλεξάνδρου, Σωτήρης Παστάκας, Νάσα Παταπίου, Γιάννης Πατίλης, Μάριος Ποντίκας, Μανόλης Πρατικάκης, Βασίλης Ρούβαλης, Γιώργος Ρούβαλης, Γιώργος Ρωμανός, Λιάνα Σακελλίου, Χρήστος Σαμουηλίδης, Σωτήρης Σαράκης, Αγγελική Σιδηρά, Ντίνος Σιώτης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Μαρία Σκιαδαρέση, Αντώνης Σκιαθάς, Κώστας Σουέρεφ, Έρη Σταυροπούλου, Αγγελική Στρατηγοπούλου, Κλαίτη Σωτηριάδου, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Γιάννης Τζανετάκης, Δέσποινα Τομαζάνη, Νίκος Τριανταφυλλόπουλος, Ευρυδίκη Τρισόν-Μιλσανή, Νίκη Τρουλλινού, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Μάκης Τσίτας, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Λεία Χατζοπούλου-Καραβία, Γιώργος Χουλιάρας, Α.Κ. Χριστοδούλου και Χάρης Ψαρράς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου