Translate

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ARTMANIAC5-ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΚΑΣ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΠΕΚΑ


VARELAKI:Από πότε ασχολείσαι με τη λογοτεχνία;
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΚΑΣ:Δεν μπορώ να πω ότι υπήρξα παιδί-βιβλιοφάγος. Ήμουνα παιδί της αλάνας. Τα παιδικά μυθιστορήματα και τα κόμικς ήταν για μένα πρόσχημα για να ξεκουραστώ από το παιχνίδι. Έπρεπε να ενηλικιωθώ για να γίνω βιβλιοφάγος. Σε επίπεδο γραφής ξεκίνησα με άτεχνα ποιήματα στην εφηβεία. Το πρώτο διήγημά το έγραψα αρκετά μεγάλος, στα 22. Από τότε γράφω ακατάπαυστα. Πάντα υπάρχει μια ιστορία που τριγυρίζει στη σκέψη μου κι ένα πληκτρολόγιο που περιμένει να του συμπεριφερθώ με μανία.

VARELAKI:Πώς προέκυψε το <<13ο>> και τί πραγματεύεται;
BAΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΚΑΣ:Κοιμόμουν ένα καυτό μεσημέρι, όταν ξαφνικά ξύπνησα μούσκεμα στον ιδρώτα και θαρρείς δώρο από ένα άλλο κόσμο, έφτασε στα χείλη μου η φράση: «Συνουσία και φυλακή!» Από τότε άρχισε να σχηματίζεται η ιδέα των δύο αντίθετων κόσμων. Εκείνου της ευημερίας και της απόλαυσης κι εκείνου της εξαθλίωσης και της καταπίεσης. Στην πορεία μετουσιώθηκαν. Ο πρώτος, στο Εμπορικό Κέντρο New Bios που απλώνεται σαν κισσός μέσα στην πόλη και κατασπαράσσει τα πάντα. Κι ο άλλος, στην κρυμμένη άλλη πλευρά, την υπόγεια, που μέσω της εκμετάλλευσης συντηρεί το μεγαλείο του εμπορικού κέντρου. Φυσικά όλα αυτά είναι συμβολικά. Ας πούμε ότι έφερα τον τρίτο κόσμο κάτω από τα πόδια μας. Έτσι για να έχουμε μια αίσθηση στις πλάτες ποιων πατούμε. Και σε αυτό το φόντο έβαλα πρωταγωνιστή τον έρωτα, γιατί ζωή χωρίς έρωτα δεν μπορώ να φανταστώ.

VARELAKI:Yπήρχε ή υπάρχει κάποιος λογοτέχνης που λειτούργησε ως πρότυπο για σένα και που θαυμάζεις; Από την κλασική λογοτεχνία, ας πούμε ή και γενικότερα...
BAΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΚΑΣ:Δεν μπορώ να πω ότι έχω κάποιο πρότυπο. Με επηρέασαν, όμως, σίγουρα ο Όργουελ, ο Λόντον, ο Ντοστογιέφσκι, ο Καζαντζάκης από τους παλιούς, ο Μπουκόφσκι, ο Ρόμπινς από τους «νεότερους». Επίσης, αρκετοί κινηματογραφιστές, κι ένας θεατρικός συγγραφέας. Ο Ιονέσκο. Ακόμα ακούω τους ρινόκερους να τριγυρίζουν ανάμεσά μας. Σημαντικό ρόλο στον τρόπο που σκέφτομαι έχουν παίξει, επίσης, ο Επίκουρος, ο Αντόρνο και ο Καστοριάδης, οι οποίοι δεν εντάσσονται στον στενό λογοτεχνικό κύκλο.

VARELAKI:Οι νέοι σήμερα βομβαρδίζονται καθημερινά από χιλιάδες πληροφορίες και έχουν άπειρα ερεθίσματα. Ενδιαφέρονται για τη Λογοτεχνία ή στη συνείδησή τους είναι ένα ξεπερασμένο είδος που αφορά λίγους;
BAΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΚΑΣ:Υπάρχουν νέοι αορίστου χρόνου και νέοι με σύμβαση λίγων ετών, που χρησιμοποιούν τα νιάτα τους μόνο και μόνο για να γεράσουν επιτυχώς. Η πρώτη κατηγορία νέων τρέφεται από τη γη, τα σύννεφα, τα πάντα. Άρα και από τη λογοτεχνία.


VARELAKI:Μελλοντικές δράσεις και σχέδια;
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΚΑΣ:Αυτή τη στιγμή γράφω το νέο μου μυθιστόρημα. Περνάω καλά γράφοντάς το. Κι όταν σταματώ και βγαίνω στο δρόμο έχω πάντα δίπλα μου την παρέα των πρωταγωνιστών μου. Επίσης, συνεχίζουμε το project με τις βιντεοσκοπήσεις συγγραφέων, το οποίο θα αναπτυχθεί περισσότερο μέσω ενός πολιτιστικού site που ετοιμάζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου