Από Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013 ως Δευτέρα 2 Ιουνίου 2013
από 14 εβδομαδιαίες δίωρες συναντήσεις/ 28 διδακτικές ώρες
Χώρος: Κολλέγιο Αθηνών- Κολλεγίου Ψυχικού
Μέρα: Δεύτερα
ΔΙΑΒΑ-ΖΩΝΤΑΣΏρα: 5.30 μμ-7.00 μμ
ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ Ώρα: 7.15μμ-8.45 μμ
Μail Αλέξη Σταμάτη: bm-sruome@otenet.gr
Tηλέφωνα Κολλεγίου Αθηνών Κολλεγίου Ψυχικού (Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Ενηλίκων): 210 6748160, 210 6748153 και 210 6798191.
Site: http://www.haef.gr/gr/pee/contact.php
ΔΙΑΒΑ-ΖΩΝΤΑΣ
Μια σειρά σεμιναρίων για όσους δεν πιστεύουν ότι η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι «απόδραση» από τη ζωη , αλλα ένας τρόπος να την ξαναβρείς.
Μια δημιουργική ανάγνωση και «επανάγνωση» 4 βιβλίων. Η απόλαυση του κείμενου, η χαρά να συζητάς γι αυτό και η ανακάλυψη προσωπικών διόδων μέσα από ένα κείμενο. Για όσους πιστεύουν ότι η λογοτεχνία είναι μια τέχνη που έρχεται από μακριά και θα μας συντροφεύει για πάντα.
Πρόκειται για ένα βιβλίο σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, («Το θαύμα της αναπνοής» του Δημήτρη Σωτάκη) όπου ο συγγραφέας, εκκινώντας από ένα φαινομενικά ασήμαντο περιστατικό, θέτει μια σειρά θεμάτων ηθικού, πολιτικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα, ένα βιβλίο ξένης λογοτεχνίας («Άδραξε τη μέρα» του Σολ Μπέλοου) με τον δημιουργό να πλέκει επιδέξια το χιούμορ και το πάθος, ζωντανεύοντας στο πλαίσιο της μιας μέρας ολόκληρο το δράμα του ανθρώπου που αγωνίζεται να επικυρώσει την αξία και την ανθρωπιά του κι ένα βιβλίο του διδάσκοντος («Μπορείς να κλάψεις μες στο νερό;»), που εστιάζει στη κρυφή ζωή των μελών μιας φαινομενική τυπικής ελληνικής αστικής οικογένειας.
Επίσης θα υπάρξει και ένα τέταρτο βιβλίο το όποιο θα επιλέξει η ομάδα,
Με αφορμή τα βιβλία αυτά, συζητάμε, ανιχνεύουμε και ανακαλύπτουμε μαζί όσα κρυφά και φανερά αναδύονται από τις σελίδες.
Σε τέσσερα μαθήματα θα υπάρχουν τέσσερις καλεσμένοι που θα συζητήσουν μαζί μας το καθένα από τα τέσσερα βιβλία. Ένας από αυτούς θα είναι και ο Δημήτρης Σωτάκης.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Δημήτρης Σωτάκης: «Το θαύμα της αναπνοής» (εκδ. Πατάκη)
2. Σολ Μπέλοου «Άδραξε τη μέρα» (εκδ. Καστανιώτη)
3. Αλέξης Σταμάτης: «Μπορείς να κλάψεις μες στο νερό;» (εκδ. Καστανιώτη)
2. ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Πολλοί ισχυρίζονται ότι η γραφή είναι ένα θείο δώρο, ωστόσο κάθε συγγραφέας μπορεί να πιστοποιήσει πως, όπως και κάθε κατασκευή, και η συγγραφή διαθέτει ένα εγγενές σύστημα, κάποιους «κατασκευαστικούς κανόνες» που πρέπει ο επίδοξος συγγραφέας να τους γνωρίζει ώστε να τους χρησιμοποιεί, και, αν είναι σε θέση, να τους ανατρέπει. Η συγγραφή είναι τέχνη, η οποία προϋποθέτει τεχνική, η οποία εξελίσσεται συνεχώς. Στο μάθημα ασχολούμαστε με τα βασικά είδη λογοτεχνικής γραφής (μυθιστόρημα-διήγημα) ενώ, παράλληλα, μιλάμε και για το σενάριο.
Ορισμένα μαθήματα είναι αποκλειστικά αφιερωμένα σε ασκήσεις που γίνονται με ποίκιλες αφορμές. Παράλληλα, διαβάζουμε ένα κλασικό κείμενο και ένα μυθιστόρημα σύγχρονης πεζογραφίας σκοπό να βρούμε σε σημαντικούς συγγραφείς πράγματα που αναζητούμε στο μάθημα. Το νήμα που διατρέχει το σεμινάριο είναι η δομή του μυθιστορήματος και η προσπάθειά μας να το κρατήσουμε σταθερό. Θα υπαρχει μια ευελιξία ώστε ο κάθε σπουδαστής, ανάλογα με το «θέλω του» να μπορει να το προχωρήσει όσο επιθυμεί, έως και να αρχίσει ολόκληρο βιβλιο, με αφορμή οσα θα ακουστούν.
Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε καλεσμένους και συζητάμε τα θέματα αυτά μαζί τους.
Καθηγητής: Αλέξης Σταμάτης
Διάρκεια: 14 εβδομάδες, 1 φορά την εβδομάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου