Translate

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

ΑΝΝΑ ΑΦΕΝΤΟΥΛΙΔΟΥ /// Η ΟΔΥΝΗΡΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΣΑΡΚΑΣ






Η οδυνηρή μνήμη της σάρκας


Ερωτικά ιχνηλατώντας την ποίηση του Κώστα Θ. Ριζάκη

Άννα Αφεντουλίδου

Εκδόσεις του Φοίνικα, 2017
120 σελ.


****

Η Άννα Αφεντουλίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο ασχολήθηκε με την ποίηση του Α. Εμπειρίκου και τη σύγχρονη κυπριακή λογοτεχνία. Ζει στην Πρέβεζα και εργάζεται ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η ποιητική της συλλογή "Ελλείπον Σημείο" (2010) ήταν στη μικρή λίστα υποψήφιων βιβλίων για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περ. "διαβάζω". Συμμετείχε στην ανθολογία διηγήματος "Θεσσαλονίκη 2012" (Ιανός) καθώς και στην ανθολογία "The Red Thread, Contemporary tales from Athens to Essex" (AutoPrint, Essex 2013). Το δεύτερο ποιητικό της βιβλίο με τίτλο "Ιστορίες εικονικής ισορροπίας" (εκδ. Γαβριηλίδη) ήταν στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2014. Το 2014 εκδόθηκε επίσης η μελέτη της "Albert Camus, Ο Ξένος: Μια καταβύθιση στον κόσμο του αυτισμού" (εκδ. poema, 2014) και το κριτικό δοκίμιο "Για εκείνη την αμφίαλο σιωπή του Επιτάφιου Δρόμου- σκέψεις πάνω στην ποίηση του Κώστα Θ. Ριζάκη" (εκδ. φρέαρ/4, 2014). Τελευταίο της βιβλίο η μελέτη: "Εικονο-γραφίες συν-ηχήσεων: η σημασία της αναμνημόνευσης στην ποίηση του Γιώργου Χ. Θεοχάρη", εκδ. Γαβριηλίδη, 2016.

****




 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ /// ΕΛΥΤΗΣ -ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ /// ΔΥΟ ΞΕΝΟΙ(;) ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΗ






Ελύτης - Αναγνωστάκης


Δύο ξένοι (;) στην ίδια πόλη

Γιάννης Κουβαράς

Γαβριηλίδης, 2016
119 σελ.


 ****

Το ερώτημα του υπότιτλου "Δύο ξένοι (;) στην ίδια πόλη" δεν είναι ρητορικό. Θα το απαντήσει ο μελετητής που θα προβεί σε συστηματική συγκριτολογική έρευνα στο έργο των δύο ποιητών μας κι ανεξαρτήτως ευρημάτων θα ωφεληθεί τα μάλα τόσο ο ίδιος όσο και οι αναγνώστες. Τα εφόδια μιας τέτοιας έρευνας υπερβαίνουν τις δυνατότητες του γράφοντος και περιορίζεται στην ευχή να καρποφορήσει απάντηση στο ερώτημα που θέτει από άλλον ικανότερον ερευνητή, καθώς συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την εκδημία του Ελύτη και δέκα από του Αναγνωστάκη. Χρόνια πυκνής απουσίας-παρουσίας, ωσεί παρόντες νυν και αιέν, εξακολουθούν να μας Προσανατολίζουν, να μας δείχνουν Δρόμους παλιούς και νέους, να μας παρηγορούν και προστατεύουν καθώς προστρέχουμε στα υπόγεια καταφύγια των στίχων τους ή στις αερονησίδες της έμπνευσής τους, καρπούμενοι δώρα ισόβιας μαθητείας. Και οι δυο έγραψαν "για τα χρόνια που πέρασαν και για τα χρόνια που θα 'ρθουν".


*** 



ΚΟΥΒΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
 Ο Γιάννης Κουβαράς γεννήθηκε στο Άστρος Κυνουρίας το 1950. Είναι διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στη μέση εκπαίδευση. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Οδός Ανθρώπου (1983), Δωρητής σώματος (1988) και Μέσα Θάλασσα (1999). Ποιήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορες ανθολογίες. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά (Διαβάζω, η λέξη, Εντευκτήριο, Νέα Παιδεία, Επιστημονική Σκέψη, Μανδραγόρας κ.ά.), καθώς και κριτικές βιβλίων σε εφημερίδες (Η Καθημερινή, Αυγή, Ελευθεροτυπία κ.ά.) και σε περιοδικά. Πολλές από τις κριτικές του έχουν εκδοθεί σε δύο τόμους με τίτλο Επί πτερύγων βιβλίων (1995). Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2006-07 δίδαξε Δραματική Ποίηση στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ επί σειρά ετών δίδασκε Λογοτεχνία σε σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών (ΠΕΚ). 
 
****
 
 



Σεμινάριο του Συλλόγου Θεατρολόγων με τη Δρ. Θεατρολογίας Εύη Προύσαλη




“Θεωρία Θεάτρου και Σκηνική Πράξη:
Αισθητικές Θεωρίες, Performance, Σύγχρονες Σκηνοθετικές Προσεγγίσεις” –
Έναρξη: Πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου 2017
Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων σε συνεργασία με τη Δρ. Θεατρολογίας, Διδάσκουσα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών και Κριτικό Θεάτρου Εύη Προύσαλη, διενεργεί επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα τη Θεωρία και την Σκηνική Πράξη του τέλους του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα.
Αποτελείται από τρεις ενότητες οι οποίες ολοκληρώνονται σε διάστημα ενός μηνός έκαστη. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει Θεωρία Θεάτρου και ανάλυση της Σκηνικής Πράξης συγκεκριμένων θεατρικών παραστάσεων σύγχρονων Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών και θεατρικών ομάδων. Τα μαθήματα γίνονται με προβολές βίντεο παραστάσεων, φωτογραφικού υλικού, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και συζητήσεις με καλλιτέχνες/σκηνοθέτες. Με το πέρας του σεμιναρίου ο συμμετέχων/ουσα εφοδιάζεται με τα εργαλεία της θεωρίας του θεάτρου και της αισθητικής, αφομοιώνει τις θεωρίες της πρόσληψης αναφορικά με το θέατρο, αξιοποιεί τη σημειολογία ως μέσο αποκωδικοποίησης των παραστάσεων και οξύνει την κριτική του σκέψη, ώστε η αισθητική και ειδικότερα το θεατρικό φαινόμενο να αποβούν αφενός μοχλός γνώσης και αυτογνωσίας κι αφετέρου δυνατότητα κοινωνικής παρέμβασης και ενεργοποίησης.
Το πλάνο των ενοτήτων είναι το ακόλουθο:

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η / ΘΕΩΡΙΑ I


1.     Θεωρητική προσέγγιση των εννοιών της Αισθητικής και του θεατρικού φαινομένου
2.     Βασικές αρχές της Σημειωτικής κι εφαρμογή της στη θεατρική παράσταση: πομπός/καλλιτέχνης, κώδικας: δραματικό κείμενο/παράσταση, δέκτης/θεατής
3.     Κριτική προσέγγιση των κοινωνικο-πολιτικών παραμέτρων και ιδεολογικών οριζουσών που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την παράσταση, τόσο στο επίπεδο της παραγωγής όσο και στο επίπεδο της πρόσληψης.
4.     Σύγχρονες αισθητικές θεωρίες και αντιλήψεις περί της κοινωνιολογίας και της ανθρωπολογίας του θεατρικού φαινομένου
Σκηνική Πράξη / Παραστάσεις Ι
Ερμηνευτική προσέγγιση θεατρικών παραστάσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι συγγραφείς των οποίων τα θεατρικά έργα θα αναλυθούν μέσα από σύγχρονες σκηνοθετικές προσεγγίσεις:
Τσέχωφ, Πιραντέλλο, Μπρεχτ, Μπέκετ, Χάινερ Μύλλερ κ.ά.

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η / ΘΕΩΡΙΑ II

1.     Θεωρίες και μορφές πρόσληψης της θεατρικής ανα-παράστασης
2.     Νεωτερικότητα / Μοντέρνο
3.     Performance / Performance Studies / Επιτέλεση / Επιτελεστικότητα
4.     Μεταδραματικό θέατρο
Σκηνική Πράξη / Παραστάσεις II
Ερμηνευτική προσέγγιση θεατρικών παραστάσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι σκηνοθέτες ή οι θεατρικές ομάδες οι παραστάσεις των οποίων θα αναλυθούν: Jina Pane, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Schechner, Bob Wilson, Θ. Τερζόπουλος, κ.ά.
ΕΝΟΤΗΤΑ 3η / ΘΕΩΡΙΑ III

1.     Μετανεωτερικότητα / Μεταμοντέρνο
2.     Φαινομενολογία του Θεάτρου και Αποδόμηση
3.     Σύγχρονες θεατρικές φόρμες: devised theatre, διαδραστικό θέατρο, θέατρο των multimedia, θέατρο Ντοκουμέντο, «Σωματικό θέατρο», intimate theatre, Χοροθέατρο, κ.ά.
4.     Λειτουργία του θεάτρου στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία
Σκηνική Πράξη / Παραστάσεις III

Ερμηνευτική προσέγγιση θεατρικών παραστάσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι σκηνοθέτες ή οι θεατρικές ομάδες οι παραστάσεις των οποίων θα αναλυθούν: Rimini Protokoll, R. Castellucci, Jan Fabre, R. Lepage, A. Liddell, Guy Cassiers, A. Hermanis, Μ. Μαρμαρινός, Σίμος Κακκάλας, Σ. Μαραθάκη, Rootlessroot, κ.ά.
Τα σεμινάρια απευθύνονται σε Θεατρολόγους και ενήλικες που ενδιαφέρονται για την Τέχνη του Θεάτρου.

Διάρκεια σεμιναρίου: 36 ώρες (3 μήνες 12 ώρες/μήνα)

Έναρξη: πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου, σε μέρα και ώρα ου θα συναποφασιστεί από κοινού με τους συμμετέχοντες/ουσες. Xώρος: Αίθουσα διαλέξεων στην πλατεία Κάνιγγος

Κόστος: 135€ / 105€ (Ενεργά μέλη Π.Ε.ΣΥ.Θ. – άνεργοι)
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης
Δηλώσεις συμμετοχής – πληροφορίες: 6977 722809, e.prousali@gmail.com

Συνοπτικό βιογραφικό Εύης Προύσαλη

Δρ. Θεατρολογίας, Διδάσκουσα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ (2017-18), Διπλωματούχος Ιστορίας της Τέχνης (Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία, 1995-1997). Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια (Post Doc) στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ με θέμα: «Προς μία νευροβιολογική θεώρηση του θεατρικού φαινομένου. Ο νευροφυσιολογικός μηχανισμός της μίμησης και της πρόσληψης της θεατρικής επιτέλεσης/performance από τον θεατή».
Κριτικός θεάτρου Οδός Πανός (2000-σήμερα), Real News (2008-2010), Το ποντίκι (2011), Athens Voice (2014-15), Κυριακάτικη ΑΥΓΗ, Αναγνώσεις και The Press Project.
Καθηγήτρια Θεωρίας Θεάτρου, Σημειωτικής του Θεάτρου, Σύγχρονης Σκηνοθετικής Πράξης και Δραματολογίας σε Δραματικές Σχολές και πολιτιστικούς οργανισμούς Δήμων, στο ΕΚΠΑ πρόγραμμα «Ακαδημία Πλάτωνος» επιμόρφωση ενηλίκων (2014-15) και σε Δημόσια ΙΕΚ.
Συμμετοχή σε συνέδρια: 23o Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, στο Γ΄, Ε΄, ΣΤ΄, Πανελλήνια Θεατρολογικά Συνέδρια, Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων, κ.ά. Άρθρα σε Επιστημονικά περιοδικά: Παράβασις, Θεατρογραφίε,ς κ.ά. Βιβλία: συγγραφή της «Παγκόσμιας Ιστορίας Θεάτρου 19ου – 20ου αιώνα» στο Ιστορία Νεότερη και Σύγχρονη Γ΄ τάξης Ενιαίου Λυκείου Γενικής Παιδείας, ΟΕΔΒ, Αθήνα, 2001, κ.ά.
Συγγραφή του Οδηγού Σπουδών για τον καθηγητή «Ιστορίας Θεάτρου» για το νέο βιβλίο του 21ου αιώνα (2015), Επιμέλεια του βιβλίου: «Τα προσφυγικά σπίτια της Νίκαιας: Πολιτισμική διαδρομή Σμύρνη-Κοκκινιά» Λεύκωμα Μνήμης 1922-2002 (συλλογικό), Λιβάνης, 2002, και του βιβλίου «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006» (Συλλογικό), Εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2006.
Μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (2011) και της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών (2003)

***
πηγή : artandpress.gr
*** 

Ποιος φοβάται την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο δημόσιο σχολείο;



Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων (Π.Ε.ΣΥ.Θ.) δημοσιοποίησε ανοιχτή επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με την οποία διαμαρτύρεται για την  τουλάχιστον περίεργη και σε κάθε περίπτωση αυθαίρετη ανακοίνωση του Υπουργείου σύμφωνα με την οποία γίνονται «Κανονικά οι αναθέσεις των μαθημάτων ειδικοτήτων στους δασκάλους»! Κι αυτό ενώ "...υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που θέτει ξεκάθαρους όρους στην ανάθεσή τους (Μόνο για σοβαρό και έκτακτο λόγο και μόνον όταν διαθέτουν επαρκείς ακαδημαϊκές γνώσεις οι εκπαιδευτικοί που τα αναλαμβάνουν, και οι οποίες αποδεικνύονται, όχι αυθαίρετα και επιπόλαια, αλλά με ειδικά αιτιολογημένες κρίσεις)...". Οι εκπαιδευτικοί-θεατρολόγοι ρωτούν τον υπουργό Παιδείας, αν η ανακοίνωση συνιστά άτυπη οδηγία προς τη Διοίκηση να παραβεί την δικαστική απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, και διερωτώνται: «Ποιός θα πάρει την ευθύνη παράβασης δικαστικής απόφασης; Οι συντάκτες του εν λόγω Δελτίου Τύπου; Είναι τόσο ανεπαρκώς ενημερωμένοι ή αγνοούν απροκάλυπτα το περιεχόμενο της απόφασης;» Εν κατακλείδι, Οι εκπαιδευτικοί-θεατρολόγοι ζητούν τον σεβασμό τόσο της απόφασης του ΣτΕ όσο και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
 
 Το πλήρες κείμενο της ανοιχτής επιστολής των θεατρολόγων προς τον κ. Γαβρόγλου έχει ως εξής!  

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
 Εδώ και πολύ καιρό, με την Υπουργική Απόφαση του προκατόχου σας κ. Φίλη, βάλλονται βάναυσα τόσο τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων εκπαιδευτικών όσο και τα δικαιώματα των παιδιών στην ποιοτική και πολύπλευρη εκπαίδευση. Για το καθεστώς των αναθέσεων των μαθημάτων ειδικοτήτων, που καταδίκασε στην ανεργία ή εξανάγκασε σε αναξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας πλήθος εκπαιδευτικών ειδικοτήτων την προηγούμενη χρονιά, σας απευθύναμε αλλεπάλληλες επιστολές με αίτημα συνάντηση μαζί σας, προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις και πλήθος δράσεων και ενεργειών, διεκδικώντας τα αυτονόητα.
 Στηρίξαμε το δίκαιο αγώνα εκατοντάδων εκπαιδευτικών που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προασπιζόμενοι το δικαίωμά τους στη διδασκαλία των μαθημάτων που επέλεξαν να σπουδάσουν και αγαπούν. Επικοινωνήσαμε με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ενημερώνοντας και ζητώντας την εφαρμογή της απόφασης, που θέτει αυστηρές προϋποθέσεις στην ανάθεσή τους. Απαιτήσαμε πλήρη διαφάνεια από κάθε βαθμίδα της Διοίκησης ως προς την καταγραφή και δημοσιοποίηση όλων των λειτουργικών κενών. Παρατηρήσαμε μια στοιχειώδη συμμόρφωση και αναμέναμε τον αντίστοιχο σεβασμό τόσο στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου όσο και στα εργασιακά μας δικαιώματα, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
 Δυστυχώς, μετά από όλα αυτά, μια ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας μάς δημιουργεί απορία, οργή και αγανάκτηση: «Κανονικά οι αναθέσεις των μαθημάτων ειδικοτήτων στους δασκάλους» ο τίτλος της. Και διερωτώμαστε: εσείς, το γνωρίζετε κ. Υπουργέ; Ότι ενώ υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που θέτει ξεκάθαρους όρους στην ανάθεσή τους (μόνο για σοβαρό και έκτακτο λόγο και μόνον όταν διαθέτουν επαρκείς ακαδημαϊκές γνώσεις οι εκπαιδευτικοί που τα αναλαμβάνουν, οι οποίες αποδεικνύονται, όχι αυθαίρετα και επιπόλαια, αλλά με ειδικά αιτιολογημένες κρίσεις), οι εκπρόσωποί σας διατείνονται ότι γίνονται «κανονικά οι αναθέσεις»; Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Είναι άτυπη οδηγία προς τη Διοίκηση να αυθαιρετήσει με τις όποιες συνέπειες; Και ποιος θα πάρει την ευθύνη παράβασης δικαστικής απόφασης; Οι συντάκτες του εν λόγω ΔΤ; Είναι τόσο ανεπαρκώς ενημερωμένοι ή αγνοούν απροκάλυπτα το περιεχόμενο της απόφασης;
 Όμως, και πέραν της νομικής διάστασης: το δίκαιο και το ηθικό του ζητήματος δεν απασχολεί κανέναν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας; Αναλογίστηκε κανείς ότι κάθε ώρα που ανατίθεται σε μόνιμο συνάδελφο είναι ένα βήμα ακόμη προς την ανεργία εκατοντάδων εκπαιδευτικών; Προς τι αυτή η απαξίωση, το μένος και η εκδικητικότητα απέναντι σε ανθρώπους που διεκδικούν –με κάθε τρόπο– το δίκιο τους; Ποιοι πολεμούν την τέχνη και τον πολιτισμό (και όχι μόνο, γιατί δεν βάλλεται μόνο η Αισθητική Αγωγή, αλλά και η Φυσική Αγωγή και η Πληροφορική) στο Υπουργείο Παιδείας; Ποιοι, εντέλει, επιχειρούν να τσακίσουν τα δικαιώματα ολόκληρων κλάδων, να συντηρήσουν τη σύγκρουση αντί να γεφυρώσουν τα χάσματα και αντί να εργαστούν προς μια υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που αξίζουν όλα τα παιδιά;
 Κύριε Υπουργέ,
Ενάμιση χρόνο μετά την Υ.Α. Φίλη για τον ενιαίο τύπο δημοτικού σχολείου, η λέξη «ενιαίος» παραμένει ακόμη ένας εύηχος όρος και όχι πραγματικότητα: τα κενά είναι ακόμη πάρα πολλά· υπάρχουν ελλείψεις τόσο σε δασκάλους όσο και σε εκπαιδευτικούς ειδικότητας· τα ολοήμερα προγράμματα υπολειτουργούν ή δε λειτουργούν καθόλου (η λήξη του πρωινού προγράμματος στη 1:15 και η κατάργηση του υπεύθυνου ολοήμερου υποβάθμισαν κατά κοινή ομολογία τη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, με αποτέλεσμα τη διαρκή ταλαιπωρία παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών)· ο κατακερματισμός των εκπαιδευτικών και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας παγιώνονται· τα δικαιώματα των αναπληρωτών και η εξίσωσή τους με τους μόνιμους συναδέλφους φαίνεται ότι αποτελούν έλασσον ζήτημα και όχι προτεραιότητα· οι μόνιμοι διορισμοί και η ανάγκη δημιουργίας οργανικών θέσεων είναι για κάποιους ανέξοδη συζήτηση και όχι επιτακτική ανάγκη…
Για όλα τα παραπάνω, ζητούμε συνάντηση μαζί σας και προσδοκούμε τις απαντήσεις σας. Ως Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων αναμένουμε και τη θέση σας (την οποία ζητήσαμε επανειλημμένα και σε πρωθύστερες επιστολές μας) για την αντιεπιστημονική και αντιπαιδαγωγική περικοπή του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής από την Ε᾽ και ΣΤ᾽ –τη στιγμή, μάλιστα, που υπήρξατε ένας από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υποβάλατε Ερώτηση στη Βουλή για την αναίτια περικοπή της–, καθώς και το πώς θα ενεργήσετε σε σχέση με την επαναφορά της. Δεν τη ζητούμε μόνον εμείς: τη ζητούν οι γονείς, οι συνάδελφοί μας και πρωτίστως τα ίδια τα παιδιά.»

 artinews.gr

 Η φωτό είναι παρμένη από το in2life.gr
 

****

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ /// ΠΛΗΓΕΣ



Θέλω να πάρω έναν δρόμο.
Να πω: ''Θα πάω από δω''.
Και να πάω.

Πληγές, Γαβριηλίδης 2011

*** 

Ρόμπιν Ρόμπερτσον /// ΔΥΟ ΠΟΙΗΜΑΤΑ


Mεταφράζει η Ασημίνα Ξηρογιάννη


Γεννημένος στο Perthshire, ο ποιητής Robin Robertson ανατράφηκε στη βορειοανατολική ακτή της Σκωτίας όπου, «η ιστορία, ο θρύλος και ο μύθος συγχωνεύθηκαν συνολικά στο τοπίο». Οι πρώιμες επιρροές του Robertson περιλαμβάνουν τις ιστορίες του κελτικού μύθου, τις λαϊκές μπαλάντες και τη λαογραφία. Τα βαθιά αισθησιακά του ποιήματα εξερευνούν τις έννοιες της αγάπης και της απώλειας! Περιγράφοντας το έργο του ποιητή, ο Ρόμπερτσον μιλάει για την επιθυμία να αποκαλύψει "τον ανανεωμένο κόσμο και, μέσα από μια γλώσσα παχιά με ήχο και χροιά και μεταφορά, να δώσει κάποιο νόημα: κάποια νέα σχέση μεταξύ του τι φαίνεται και αισθάνεται και τι γίνεται κατανοητό". "Η ιδιοφυΐα αυτού του ποιητή είναι για να βρει την αισθησιακά φορτισμένη στιγμή και να την απεικονίσει σε μια γλώσσα που είναι ταυτόχρονα εφεδρική και άφθονη και θυμίζει πρώιμο Heaney ή Hughes". Ο Ρόμπερτσον είναι συγγραφέας πολλών συλλογών ποίησης για τις οποίες απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές! Το ντεμπούτο του έγινε με τη συλλογή, A Painted Field (1997), με την οποία κέρδισε το βραβείο Forward for Best First Collection, το Βραβείο του Φεστιβάλ Ποίησης Αλδεμβούργου και το βραβείο Saltire Scottish First Book of the Year και ήταν ένα από τα βιβλία της χρονιάς της Sunday Times.



**

Mυστικά ραντεβού

συνάντησέ με
εκεί όπου ο ήλιος δύει
συνάντησέ με
στη σπηλιά, κάτω από το πεδίο της μάχης
συνάντησέ με
στο σπασμένο κλαδί
συνάντησέ με
στη σκιά, κάτω από την χιονοστιβάδα
συνάντησέ με,
κάτω από τα ξόρκια της μάγισσας
συνάντησέ με
απόψε, στo πηγάδι των ευχών
συνάντησέ με στο λιβάδι της πείνας
συνάντησέ με
στο μάτι της πυρκαγιάς
συνάντησέ με
φορώντας τα καλύτερα παππούτσια σου
και το αγαπημένο φόρεμά σου
συνάντησέ με
μόνη σου, μέσα στην άγρια φύση
συνάντησέ με
σαν ερωμένη, σαν μοναδική μου φίλη
συνάντησέ με
στου ποταμού το κρεβάτι.


*

Το τραγούδι της ματαιότητας

Τι θα σου φέρω
τώρα που έχειs φύγει;
Περονόσπορο, σφήκα, σκώρο!


Τι θα τραγουδήσω τώρα
αντί για τραγούδι;
Το κλάμα ενός γλάρου
και τα καλέσματα του νουμήνιου!


Τι θα σε κάνω
που έσπασες αυτό τo δεσμό;
Θα σε βάλω να θυμηθείς την άδεια νύχτα
και η ανταμοιβή σου θα ΄ναι η ντροπή σου!


*
Αναδημοσίευση από το περιοδικό  vakxikon.gr

***

Ο Χάρης Βλαβιανός συζητά για τη Ρώσικη Επανάσταση @ Public Συντάγματος







Ο Χάρης Βλαβιανός συζητά για τη Ρώσικη Επανάσταση @ Public Συντάγματος

Public Συντάγματος

Σύνταγμα
Καραγεώργη Σερβίας 1 Πλατεία Συντάγματος ΤΚ: 10563 Αθήνα
 
31 Οκτωβρίου 2017

 ΩΡΑ

19:00

Είσοδος Ελεύθερη.

  Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη Ρωσική Επανάσταση.

 Ο Χάρης Βλαβιανός μαζί με τους καλεσμένους του – Δημήτρη Ραυτόπουλο, Περικλή Βαλλιάνο, Ανδρέα Παπά – θα επιχειρήσουν μια αποτίμηση του ιστορικού αυτού γεγονότος και των συνεπειών του”


 ****


blog.public.gr

***

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Οι βραχείες λίστες κρατικών βραβείων Λογοτεχνίας


Τις βραχείες λίστες για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία, Μυθιστορήματος, Διηγήματος-Νουβέλας, Ποίησης, Δοκιμίου-Κριτικής, Χρονικού-Μαρτυρίας, Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, στις οποίες κατέληξε η Επιτροπή, ανακοίνωσε, «σε εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει τον θεσμό των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων (Ν. 3905/23-12-2010)», το Τμήμα Γραμμάτων, Βιβλίου και Ψηφιακού Περιεχομένου, της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής, της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΠΟΑ, «οι βραχείες λίστες συνοδεύονται από Αιτιολογημένη έκθεση της Επιτροπής, στην οποία εξετάζονται οι τάσεις της λογοτεχνικής παραγωγής και αποτιμάται η στάθμη των λογοτεχνικών έργων της υπό κρίσης περιόδου (εκδόσεις 2015)».


ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ (2016)
ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΛΙΣΤΕΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ 2015)

Α. Υποψήφιοι για το Βραβείο Μυθιστορήματος:

  •  Γαλανάκη Ρέα, Η άκρα ταπείνωση, Εκδόσεις Καστανιώτη
  •  Γρηγοριάδης Θεόδωρος, Ζωή μεθόρια, Εκδόσεις Πατάκη
  •  Θεοδωρόπουλος Τάκης, Βερονάλ, Εκδόσεις Μεταίχμιο
  •  Παπαδάκη Κάλλια, Δενδρίτες, Εκδόσεις Πόλις
  •  Σωτηρίου Κωνσταντία, Η Αϊσέ πάει διακοπές, Εκδόσεις Πατάκη
Β. Υποψήφιοι για το Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας:

  •  Ατζακάς Γιάννης, Λίγη φλόγα, πολλή στάχτη, Εκδόσεις`Αγρα
  •  Κιτσοπούλου Λένα, Το μάτι του ψαριού, Εκδόσεις Μεταίχμιο
  •  Μαρούτσου Έλενα, Οι χυδαίες ορχιδέες, Εκδόσεις Κίχλη
  •  Παπαμόσχος Λ. Ηλίας, Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες, Εκδόσεις Κίχλη
  •  Πέτσα Βασιλική, Μόνο το αρνί, Εκδόσεις Πόλις
  •  
  •  
  • Γ. Υποψήφιοι για το Βραβείο Ποίησης:
  •  
  •  
  •  Αγγελής Δημήτρης, Ένα ελάφι δακρύζει πάνω στο κρεβάτι μου, Εκδόσεις Πόλις
  •  Κολοτούρου Σοφία, Η τρίτη γενιά, Εκδόσεις Τυπωθήτω
  •  Κούσουλας Λουκάς, Εν παραβολαίς, Εκδόσεις Τυπωθήτω
  •  Μαρκόπουλος Θανάσης, Χαμηλά ποτάμια, Εκδόσεις Μελάνι
  •  Παπαλεξάνδρου Αριστέα, Μας προσπερνά, Εκδόσεις Κέδρος
  •  
  •  
  • Δ. Υποψήφιοι για το Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής:
  •  
  •  
  •  Ανδρεάδης, Γιάγκος, Ο τραγικός καθρέφτης. Αφήγηση και θέατρο την εποχή της κρίσης, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
  •  Αριστηνός, Γιώργος, Αφερέγγυοι και πλάνητες. Δοκίμια για τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό, Εκδόσεις Κέδρος
  •  Ζουμπουλάκης Σταύρος, Υπό το φως του μυθιστορήματος, Εκδόσεις Πόλις
  •  Κιουρτσάκης Γιάννης, Γυρεύοντας στην εξορία την πατρίδα σου, Εκδόσεις Πατάκη
  •  Φωκάς Νίκος, Η μοναξιά της ποίησης, Εκδόσεις Νεφέλη
Ε. Υποψήφιοι για το Βραβείο Μαρτυρίας – Bιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας:

  •  Βασιλικός Βασίλης, Ημερολόγιο Θάσου, Εκδόσεις Gutenberg
  •  Βέης Γιώργος, Παντού. Μαρτυρίες, μεταμορφώσεις, Εκδόσεις Κέδρος
  •  Γεωργίου Λολίτα, Συρία. Χρονικό σε θαμπό καθρέφτη, Εκδόσεις Πατάκη
  •  Καλογεροπούλου Ξένια, Γράμμα στον Κωστή, Εκδόσεις Πατάκη
  •  Χατζηδάκης Γιώργος, «Ω, άγιε αιθέρα…» [Ιστορία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας], Εκδόσεις Polaris
ΣΤ. Υποψήφιοι για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα:

  •  Αρχιμανδρίτη Μαρία, Η μοναξιά της καμπύλης, Εκδόσεις Κέδρος
  •  Γεωργίου Βασιλεία, Η έκτη μέρα, Εκδόσεις Γαβριηλίδης
  •  Καμπουράκης Γιάννης, Το φως αναλύεται σε χρώματα, Εκδόσεις Κέδρος
  •  Κλιγκάτση Μαίρη, Πλευρικά, Εκδόσεις Γαβριηλίδης
  •  Κολτσίδας Χρήστος, Τα ορεινά, Εκδόσεις Μελάνι
  •  Κορρυβάντη Κωνσταντίνα, Μυθογονία, Εκδόσεις Μανδραγόρας
Πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας είναι ο συγγραφέας Αλέξης Ζήρας και αντιπρόεδρος ο Γιώργος Ανδρειωμένος, καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Μέλη στην επιτροπη ειναι οι :

Δημήτρης Καργιώτης, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Έλλη Λεμονίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, του Πανεπιστημίου Πατρών, η Μαρία Σκιαδαρέση Συγγραφέας, η Πόλυ Χατζημανωλάκη, Κριτικός Λογοτεχνίας, ο Γιάννης Τσίρμπας, Συγγραφέας ο Λάμπρος Σκουζάκης, Κριτικός Λογοτεχνίας και η Νένα Κοκκινάκη, Κριτικός Λογοτεχνίας



ΠΗΓΗ: http://www.aftodioikisi.gr/politistika/anakoinothikan-oi-vraxeies-listes-ton-kratikon-vraveion-logotexnias/ 

****

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Sarah Kirsch /// 1935-2013 /// 4 σύντομα ποιήματα


Μετάφραση από τα Γερμανικά: Θεοδόσης Κοντάκης 


H Sarah Kirsch (1935-2013) είναι μια από τις σημαντικές ποιητικές φωνές της Γερμανίας της μεταπολεμικής εποχής. Έζησε μεγάλο μέρος της ζωής της στην Ανατολική Γερμανία, όπου και ωρίμασε ποιητικά κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970. Το 1977 κατάφερε να εγκατασταθεί στο Δυτικό Βερολίνο.

Στο ποιητικό της έργο, η αγάπη για τη φύση και η δίψα για ελευθερία συνδυάζονται, με τρόπο εύστροφο και παιγνιώδη, με μια ιδιαίτερη «έμφυλη» οπτική απέναντι στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της εποχής. Αντίστοιχα, η μορφή των ποιημάτων χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες στη σύνταξη και στη στίξη, καθώς υπακούει στον εσωτερικό ρυθμό του λόγου του ποιητικού υποκειμένου.



ελεύθεροι στίχοι
[freie verse] 



Χθες βράδυ ξύπνησα κατάλαβα
πως είναι ώρα ν’ αποχαιρετήσω
τούτους τους στίχους. έτσι συμβαίνει πάντα
ύστερα από κάποια χρόνια. πρέπει να βγουν
έξω στον κόσμο. δεν είναι δυνατόν, αιώνια!
να τους κρατώ εδώ κάτω απ’ αυτή τη στέγη
τους καημένους. πρέπει να φεύγουν για την πόλη.
σε λίγους θα επιτραπεί αργότερα να γυρίσουν.
μα οι πιο πολλοί θα περιφέρονται κει έξω.
ποιος ξέρει τι θ’ απογίνουνε. ώσπου
να βρουν ανάπαυση.

***



Γατίσια ζωή
[Katzenleben] 



Όμως οι ποιητές αγαπούν τις γάτες
κείνες τις ανεξέλεγκτες γαλήνιες
ελεύθερες εκείνες που περνούνε τη βροχή
τη νοεμβριάτικη με ύπνο κι όνειρο
σε μεταξένιες πολυθρόνες ή στα κουρέλια σιωπηλές
απαντούν στριφογυρνούν και συνεχίζουνε
να ζουν πίσω απ’ του κυνηγού το φράχτη
καθώς οι τρελαμένοι γείτονες δε σταματούν
να καταγράφουνε τις πινακίδες των αυτοκινήτων
κι αυτός που μες στους τέσσερις τοίχους φρουρείται
έχει από καιρό αφήσει πίσω του τα σύνορα


***

Στο δρόμο
[Unterwegs] 



To σώμα μου που με συνοδεύει
αιώνια καταδικασμένο να το καταδιώκει
σκιά σκοτεινή
με τη μορφή σκύλου μανιασμένου
με μένα 


Δυο λόγια γραμμένα με κιμωλία
πάνω στο δρόμο
στη βροχή

***

 


Eλαφρά
[Leicht] 



Δεν ήτανε τίποτα που
να με κρατούσε καμιά στεριά
δε με απασχόλησε για καιρό. Πάντοτε
πηδούσα πάνω στο τελευταίο
καράβι που ’φευγε το Σεπτέμβρη. 

***

*H  Φωτό είναι παρμένη από  εδώ

*** 



✩ 41o τεύχος Fractal // Περιεχόμενα



  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
 
ΒΙΒΛΙΟ:
 
ΜΟΥΣΙΚΗ:


ΘΕΑΤΡΟ:
 
ΣΙΝΕΜΑ:
 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ:
 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:
 
ΑΠΟΨΕΙΣ:
 
FRACT-ALL:
 
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ /// ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΡΡΟΣ /// ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ




Οι Εκδόσεις Στίξις και το Βιβλιοπωλείο Επί Λέξει σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Σύρρου, ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 

 την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, ώρα 20:00. 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: 

η Ασημίνα Ξηρογιάννη, θεατρολόγος/ποιήτρια 
και ο Γιώργος Ρούσκας, ποιητής. 

Ποιήματα θα διαβάσει ο Νίκος Τσουγένης.

****

Δείγμα Γραφής:


Για να περνά η ώρα


Τη ζωή μου όριζε η αναμονή σου
γι άυτό και περνούσα τα χρόνια

όπως όλοι αυτοί που περιμένουν κάτι.
Βάδιζα άσκοπα πάνω κάτω
κάπνιζα και διάβαζα για να περνάει η ώρα.
Μόνο που δεν είχα πασατέμπο
γι ΄ αυτό μασούσα κομμάτια του εαυτού μου
και έφτυνα φλούδες ανθρώπων.


                                                       *****


                                         Ηλιοβασιλέματα


Ίσως τελικά
αυτό που με πλήγωσε πιο βαθιά στη ζωή
να ήταν η συνειδητοποίηση
ότι δεν είχα ένα ανεξάντλητο  απόθεμα
αυγουστιάτικων αποθεμάτων


                                                          *******



 

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Τζων Άσμπερυ /// Αυτοπροσωπογραφία σε κυρτό κάτοπτρο





Αυτοπροσωπογραφία σε κυρτό κάτοπτρο
Mετάφραση:
Χάρης Βλαβιανός

Νεφέλη, 1999
67 σελ.

 ****

'Oπως το έφτιαξε ο Παρμιτζανίνο ,το δεξί χέρι
Μεγαλύτερο από το κεφάλι,να ορμάει στον θεατή
Και ύστερα ν' αποτραβιέται αβίαστα,σαν να θέλει να προστατεύσει
Ό,τι αναγγέλλει.Λίγα μολύβδινα πλαίσια τζαμιών,
Παλιά δοκάρια,γούνα. πλισαρισμένη μουσελίνα,ένα κοραλλένιο δαχτυλίδι
Δεμένα σε μια κίνηση που στηρίζει το πρόσωπο,καθώς κολυμπάει
Μπρος-πίσω όπως το χέρι
Σε στάση  ανάπαυσης,ωστόσο.Είναι αυτό που 
Απομονώθηκε.Γράφει ο Βαζάρι:« Ο Φραντσέσκο αποφάσισε μια μέρα
Να φτιάξει το πορτραίτο του,κοιτάζοντας για τον σκοπό αυτό τον εαυτό του
Σ' ένα κυρτό κάτοπτρο,σαν αυτό που χρησιμοποιούν στα κουρεία...
Παράγγειλε λοιπόν  σ' έναν τορνευτή  μια ξύλινη μπάλα
Και αφού τηη χώρισε στα δύο και την έφερε στα μέτρα
Του κατόπτρου,άρχισε με  μεγάλη τέχνη
Ν' αντιγράφει όσα έβλεπε στο γυαλί  »,
Κυρίως το είδωλό του,του οποίου το πορτραίτο
Είναι το μόλις μετατοπισμένο είδωλο. 
Το γυαλί διάλεξε να καθρεφτίσει μόνο όσα εκείνος έβλεπε
Που ήταν αρκετά για τον σκοπό του: το είδωλό του
Στιλπνό,βαλσαμωμένο,προβεβλημένο σε γωνία 180 ο.
Η ώρα της ημέρας ή η πυκνότητα του φωτός
Προσηλωμένη στο πρόσωπο  το διατηρεί
Ζωντανό και πλήρες σ' ένα παλινδρομικό κύμα
Αφίξεων.Η ψυχή εδραιώνεται.
Αλλά πόσο μπορεί να ξεμακρύνει μέσα από τα μάτια
Κι όμως να επιστρέφει με ασφάλεια στη φωλιά της;H επιφάνεια
Του κατόπτρου όντας κυρτή μεγαλώνει την απόσταση
Σημαντικά' δηλαδή,αρκετά για να τονίσει
Ότι η ψυχή είναιι δεσμώτις,που κρατείται κάτω από ανθρώπινες συνθήκες,
Σε αιώρηση,ανίκανη να προχωρήσει πέρα
Από το βλέμμα σου  καθώς διασταυρώνεται με την εικόνα.
Ο Πάπας Κλήμης και η Αυλή του έμειναν «έκθαμβοι» 
'Απ΄αυτήν ,σύμφωνα με τον Βαζάρι,και υποσχέθηκαν μια παραγγελία 
Που ποτέ δεν έγινε.Η ψυχή πρέπει να μείνει εκεί που βρίσκεται,
Αν και ανήσυχη,ακούγοντας τις σταγόνες της βροχής στο πλαίσιο,
Τον αναστεναγμό των φθινοπωρινών φύλλων που τα δέρνει ο 
άνεμος,
Λαχταρώντας να ελευθερωθεί ,να βγει έξω,αλλά πρέπει να μείνει,
Ποζάροντας σ' αυτό εδώ το μέρος.Πρέπει να κινείται
Όσο γίνεται λιγότερο.'Ετσι ορίζει το πορτραίτο.
'Ομως υπάρχei σ΄αυτό το βλέμμα ένας συνδυασμός
Τρυφερότητας,ευθυμίας και θλίψης τόσο ισχυρός
Στην ανάσχεσή του,που δεν αντέχει κανείς να το κοιτάζει για πολύ.
Το μυστικό είναι ολοφάνερο.Η ευσπλαχνία του πονάει,
Κάνει ν' αναβλύζουν καυτά δάκρυα : ότι η ψυχή δεν είναι ψυχή,
Δεν κρύβει κανένα μυστικό,είναι μικρή και ταιριάζει
Στην κοιλότητά της τέλεια: o χώρος της,η στιγμή της προσήλωσής μας.
Αυτή είναι η μελωδία αλλά δεν υπάρχουν λέξεις.
Οι λέξεις είναι μόνοο speculation*
(Aπό το λατινικό speculum, κάτοπτρο):
Ψάχνουν και δεν μπορούν να βρουν το νόημα της μουσικής.
Βλέπουμε μόνο τις στάσεις του ονείρου,
Αναβάτες της κίνησης που στρέφοντας το πρόσωπο
Το φανερώνει στον βραδυνό ουρανό,χωρίς ψεύτικες
Συσπάσεις ως απόδειξης αυθεντικότητας.
Αλλά είναι ζωή παγιδευμένη σε μια σφαίρα.
Θα ήθελε κανείς να βγάλει το χέρι του
Έξω από τη σφαίρα,όμως το μέγεθός της,
Και ό,τι τη στηρίζει ,δεν το επιτρέπει.

[...]

*Διαλογισμός,εικασία,κερδοσκοπία.

*****

 

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΙΑΝΟΣ /// ΤΡΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ



45 στροφών

'Ενα στερεοφωνικό να  παίζει εμμονικά Patti Smith ξανά και ξανά,
μια απέραντη δισκοθήκη σκονισμένη ,περιμένει,
ζεστός καφές,
ομίχλη ,κρύο και υγρασία έξω,
μόλις σήμερα παραιτήθηκα άπ΄τη δουλειά,
λεφτά δεν έχω,προβλημα κανένα,
νέο το πείραμα,
αρχίζει.

****

Κανένας

Η ομορφιά φεύγει πάντα,
η  ομορφιά ξεμακραίνει
και πάντα κάτι αδιάφορο
στέκεται πάνω ,σε τραπέζια άδεια.

**** 

Πλάστης

'Ισως ο σκύλος στο πεζοδρόμιο
θα μπορούσε να με βοηθήσει.
'Ισως τα δόντια που κρύβει πίσω άπ΄το νωθρό
ηλιασμένο βλέμμα του
να' ναι σκληρότερα
άπ' τη ραχοκοκαλιά της μοίρας του. 

***

(Από την ανέκδοτη συλλογή «Στυφές Τσίχλες»,Αθήνα 2016)

 Η φωτό είναι παρμένη από εδώ

***

ΤΟ VARELAKI ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ /// ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ /// ΟΙ ΕΥΘΥΜΕΣ ΚΥΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΟΥΙΝΔΣΟΡ



"Οι Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε μετάφραση-διασκευή της σπουδαίας ηθοποιού του θέατρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης Νίκης Τριανταφυλλίδη.

Ένα από τα λιγότερο μεταφρασμένα στα ελληνικά κείμενα του Σαίξπηρ, σε μια νέα έκδοση. Συνοδεύεται από ένα ενδελεχές επίμετρο της θεατρολόγου Ασημίνας Ξηρογιάννη.


****