Translate

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Χρίστος Λάσκαρης Ποιήματα


Οι εκδόσεις Τύρφη, με την ευκαιρία της έκδοσης απάντων των δημοσιευμένων ποιημάτων του Χρίστου Λάσκαρη, σας καλούν την Παρασκευή 17 Μαρτίου και ώρα 19:00 στο θέατρο Κνωσσός (Κνωσσού 11, & Πατησίων 195, Άγιος Νικόλαος, Αθήνα) σε μια συνάντηση αφιερωμένη στο έργο και την προσωπικότητα του ποιητή Χρίστου Λάσκαρη.

Άπαντα τα δημοσιευμένα ποιήματα του Χρίστου Λάσκαρη περιλαμβάνονται στην παρούσα έκδοση· στο σύνολό τους, 402! Ολιγόστιχα σαν επιγράμματα στην πλειονότητά τους, σε μια ποιητική απαλλαγμένη από τον περιορισμό οποιασδήποτε φόρμας, που χτίζεται πάνω στα γερά θεμέλια μιας γλώσσας ζωντανής, ευεργετημένης από την οικειότητα και τον αυθορμητισμό της καθημερινής συναναστροφής. Ο λόγος του ρέει αβίαστα όπως το αίμα στις φλέβες, όπως το νερό στα ποτάμια και τη θάλασσα, όπως ο άνεμος και το απαλό αεράκι στο ύπαιθρο. Ο ρυθμός είναι διάχυτος στους στίχους κι η μουσική, πανταχού παρούσα, γίνεται η Μούσα του ποιητή. Δημιουργήματα της νύχτας τα ποιήματά του, βαθιά στη γη θαμμένα και σε μνήμες παιδικές, ή αιωρούμενα στον ουρανό, απ’ όπου αντλεί τα δομικά υλικά του. Έτσι, η ευτυχία βρίσκεται πάντα στο άπιαστο.

Σθεναρή η παρουσία τού θανάτου από την πρώτη κιόλας ποιητική συλλογή, εντείνει την κυριαρχία του όσο περνούν τα χρόνια. Όλο και πιο συχνά ο ποιητής επικαλείται τους πεθαμένους του ή συνομιλεί μαζί τους. Εκείνοι, μακάριοι και σιωπηλοί, τον επισκέπτονται στον ύπνο, μετατρέποντας τα όνειρα σε τροφοδότες της ζωής. Και η ποίηση του Χρίστου Λάσκαρη, δεκατέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του, διατηρεί με σθένος τη νεανική της φύση, που κατορθώνει να μας αφυπνίσει, να μας συγκινήσει, να μας ταξιδέψει στο χώρο και στο χρόνο χωρίς σύνορα και χωρίς στεγανά.

 

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Βερονίκη Δαλακούρα, ο Κώστας Καναβούρης και ο Παντελής Μπουκάλας, ενώ θα διαβάσει ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Δημητρακάκης. Για τον βίο και το έργο του Χρίστου Λάσκαρη θα μιλήσει και η κόρη του Σοφία Λάσκαρη, ενώ την βραδιά συντονίζει και παρουσιάζει η Μαρία Σύρρου.


Εκδόσεις Τύρφη

Ασκητού 5

56424

Θεσσαλονίκη





*****

Πηγές φωτογραφιών:

1. limassoltoday.com.cy/journal/arades/oi-erastes-tis-nyktas-christos-laskari/

2.E%https://www.linkedin.com/pulse/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BB%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B7%CF%82-1931-2008-constantine-saridakisB1%CF%84%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BB%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B7%CF%82-1931-2008-constantine-saridakis


****





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου