Translate

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

EΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΖΟΥ ΛΟΓΟΥ:ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ Β.ΚΑΤΣΟΥΛΑΡΗ



Συνεχίζεται και φέτος το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής του Κώστα Β. Κατσουλάρη σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, στον Πολυχώρο των εκδόσεων στην Ιπποκράτους. Οι εγγραφές για τη φθινοπωρινή περίοδο ξεκίνησαν, δείτε αναλυτικά όρους και προϋποθέσεις. 
Σε αυτό το εργαστήριο, μέσα από αναγνώσεις, ασκήσεις, επισημάνσεις, αλλά πρωτίστως μέσα από τη δημιουργική διάδραση μεταξύ των συμμετεχόντων, μαθητών και δασκάλου, διερευνούμε με πρακτικό τρόπο ποικίλα ερωτήματα.
Κάποια από αυτά είναι πιο «τεχνικά»:
  • Ποιος «μιλάει» μέσα σε μια αφήγηση;
  • Τι είναι προτιμότερο, να «δείχνεις και να μη λες» (show, don't tell) ή μπορείς εξίσου καλά να «λες χωρίς να δείχνεις»;
  • Πότε ολοκληρώνεται μια ιστορία και πότε απλώς σταματάει;
  • Τι πρέπει να κάνουμε ώστε οι αφηγήσεις μας να είναι ζωντανές και παλλόμενες και όχι… «ψόφια κουνέλια»;
Ενώ άλλα είναι γενικότερα:
  • Τι είναι το καλό γράψιμο και γιατί δεν είναι «σχετικό»;
  • Είναι ο εαυτός μας προϊόν μυθοπλασίας;
  • Πώς οι αγαπημένοι μας συγγραφείς γίνονται οι καλύτεροι δάσκαλοί μας και γιατί είναι καλό να έχουμε παραπάνω από έναν;
Στη διάρκεια των δέκα εβδομάδων που διαρκεί ο πρώτος κύκλος του εργαστηρίου, κάθε ενδιαφερόμενος/η συμμετέχει με 4 ή 5 ασκήσεις-διηγήματα (ένα σε κάθε δεύτερη συνάντηση), μικρότερης έκτασης στην αρχή, εκτενέστερα στη συνέχεια, καθένα από τα οποία αποσκοπεί στην «απορρόφηση» μιας αφηγηματικής τεχνικής ή ενός «τρόπου» θεάσης της γραφής. Επίσης, υποχρεούται να διαβάζει προσεκτικά στο σπίτι τα διηγήματα των λοιπών συμμετεχόντων και να συνεισφέρει δημιουργικά στη συζήτηση με βάση συγκεκριμένο πλαίσιο ανάλυσης.
Γενικότερα: Θα μελετήσουμε διαφορετικά στιλ γραφής, θα δοκιμάσουμε τεχνοτροπίες· θα δούμε πώς η επιλογή μιας «φόρμας» μπορεί να καθορίσει το «περιεχόμενο» ενός λογοτεχνικού έργου και πώς, αντίστροφα, ένα συγκεκριμένο «περιεχόμενο» έλκει τη δική του «φόρμα». Πάντοτε έχοντας επίγνωση ότι η συγγραφή είναι αγώνας μεγάλων αποστάσεων, άσκηση επιμονής και υπομονής, έκφραση πίστης στη δύναμη των λέξεων και αγάπης για τους ανθρώπους.
Αναλυτικά:
ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
ΗΜΕΡΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ: ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ώρα 18:00, στον Πολυχώρο των εκδόσεων, Ιπποκράτους 118. 
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή αναλυτικού βιογραφικού σημειώματος και ευσύνοπτου δείγματος γραφής (κείμενο μυθοπλασίας) στο e-mail  polychoros@metaixmio.gr
Επιπλέον προσφορές για τους συμμετέχοντες καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο εγγραφής σας θα βρείτε ΕΔΩ.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Κώστας Β. Κατσουλάρης γεννήθηκε το 1968 στην Άρτα. Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα, κινηματογράφο στο Παρίσι και λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει οκτώ βιβλία πεζογραφίας κι έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε συλλογικές εκδόσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το προηγούμενο βιβλίο του, η συλλογή διηγημάτων Νυχτερινό ρεύμα (Πόλις, 2015), τιμήθηκε με το βραβείο διηγήματος του λογοτεχνικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης» και με το βραβείο διηγήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του, το μυθιστόρημα Στο στήθος μέσα χάλκινη καρδιά (Μεταίχμιο 2018), ήταν υποψήφιο για το βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος της χρονιάς στα βραβεία του «Αναγνώστη» και του λογοτεχνικού περιοδικού «Κλεψύδρα».
Για περισσότερα από δέκα χρόνια εμψυχώνει εργαστήρια δημιουργικής γραφής ή ανάγνωσης (στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, στο ΕΚΕΜΕΛ, στο Κολλέγιο της Ελλάδας, στις εκδόσεις Πατάκη, στις εκδόσεις Μεταίχμιο και αλλού), ενώ είναι καθηγητής-σύμβουλος στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων Μαθαίνοντας ποδήλατο, με διηγήματα μαθητών του, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν εκδώσει βιβλίο με προσωπική δουλειά τους. Μεταφράζει, αρθρογραφεί κι εργάζεται ως σύμβουλος κινηματογραφικών σεναρίων. Το 2009 συνίδρυσε –κι έκτοτε διευθύνει– τη διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο και τον πολιτισμό Bookpress.gr.
Περισσότερα για τον συγγραφέα θα βρείτε ΕΔΩ.
Υπεύθυνος – Διδασκαλία: Κώστας Β. Κατσουλάρης, συγγραφέας
Διάρκεια: 30 ώρες / 10 συναντήσεις
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τετάρτη, 17:00-20:00
Κόστος: 290 € - Για φοιτητές και ανέργους: 260 €
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο Ελέφαντας του Ρέιμοντ Κάρβερ ή το βιβλίο Η τριλογία της Νέας Υόρκης του Paul Auster.