Translate

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ /// Ζαν -Φρεντερίκ Βερνιέ ΑΝΘΟΔΕΣΜΗ ΑΠΟ ΤΣΟΥΚΝΙΔΕΣ / Φαμπρίς - Ροζέ Λακάν ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ







Περιγραφή

Πρόλογοι: Ασημίνα Ξηρογιάννη
Το θεατρικό Ακόμη μια στιγμή είναι ένα έργο με πολλά στοιχεία μαύρης κωμωδίας, αλλά αν μεταφερόταν στον κινηματογράφο θα μπορούσε να διαβαστεί και ως ερωτική κoμεντί. Το φλερτ, η αγάπη για τη ζωή, η διακριτική γοητεία του πάθους κυριαρχούν ως στοιχεία και αφήνουν το άρωμά τους. Μια γυναίκα που δεν μπορεί να αποδεσμευτεί από μια μεγάλη αγάπη. Ένα φάντασμα που φαίνεται πραγματικό και είναι πάντα παρόν για να καλύψει πάγιες συναισθηματικές ανάγκες. Οι άλλοι δεν μπορούν να δουν τον Τζουλιέν. Εκείνος είναι εκεί, σχολιάζει, παρατηρεί, θυμώνει. Όταν ο θάνατος χωρίσει βίαια τους ερωτευμένους, τι γίνεται η αγάπη που προορίζουν ο ένας για τον άλλο; Σε τι μετατρέπεται και πού πηγαίνει; Η Σουζάν έχει ανάγκη τον Ζουλιέν για να επιβιώσει. Ίσως δυσκολεύεται να τον ξεπεράσει και να προχωρήσει. Έχει μάθει να της κρατά το χέρι για να πορεύεται, και η έλλειψη, η απουσία, δεν συνηθίζεται. Η παρουσία του «πεθαμένου» επί σκηνής αποτελεί σουρεαλιστικό στοιχείο και υπερβατικό συνάμα, όμως θέτει και ένα υπαρξιακό ζήτημα που δίδεται με χιούμορ και ειρωνεία στα σημεία.
Ο Φαμπρίς-Ροζέ Λακάν (Fabrice-Roger Lacan) γεννήθηκε το 1966 στη Γαλλία. Είναι θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος με πολλές ταινίες στο ενεργητικό του. Σπούδασε κινηματογράφο στη Νέα Υόρκη και συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες όπως οι Édouard Baer, Benoît Jacquot, Bruno Chiche και Isabelle Nanty. Τα δύο πρώτα του θεατρικά έργα Cravate club (2001) και Irrésistible (2007) σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Από το 2014 συνεργάζεται σταθερά με το θέατρο Edouard VII όπου έχουν παρουσιαστεί τα έργα του La Porte à côté (2014), La Vraie Vie (2017) και το Encore un instant (2019), ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς.
*
Στο θεατρικό Ανθοδέσμη από τσουκνίδες, δυο αδερφές συνυπάρχουν ένα σαββατοκύριακο και αναπολούν τα περασμένα. Θυμούνται και αναστοχάζονται. Αποκαλύπτουν πράγματα αλλά και αποκρύπτουν άλλα. Ένα ταξίδι στη μνήμη, με όλες τις αποχρώσεις της ανάμνησης, μια βαθιά βουτιά στο παρελθόν, στα παιδικά χρόνια αλλά και στα πιο πρόσφατα. Ο πατέρας, η μητέρα, η σχέση τους, οι δύο αδερφές που –όπως φαίνεται– ίσως μοιάζουν περισσότερο απ’ όσο θέλουν να νομίζουν. Σκάβοντας σε πρόσωπα και καταστάσεις, κάνουν μοιραία μια αποτίμηση της ίδιας τους της ζωής. Γελάνε, παλιμπαιδίζουν, συμβιβάζονται, αντιδρούν.
Ο Ζαν-Φρεντερίκ Βερνιέ (Jean-Frédéric Vernier) γεννήθηκε στη Λα Ροσέλ και ζει στο Παρίσι. Γράφει για το θέατρο και το ραδιόφωνο. Εργάζεται ως εθελοντής στο πλευρό αρρώστων που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους. Από αυτήν την εμπειρία του προέκυψε το βιβλίο Τα μάτια του Αρθούρου, που κυκλοφόρησε το 2019 στη Γαλλία. Η Ανθοδέσμη από τσουκνίδες είναι το πρώτο του θεατρικό έργο. Ανέβηκε στο θέατρο Essaïon στο Παρίσι το 1999. Ακολούθησαν τα έργα Monsieur (παρουσιάστηκε στο θέατρο Montensier το 2001), La forêt des coeurs sombres (2003), La mort est un champ de bleuets (2004) κ.ά