Translate

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

ΕΦΥΓΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ



                                            





Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο φιλόλογος, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφος Δημήτρης Μαρωνίτης, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Πειραματικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης και συνέχισε σπουδάζοντας στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συμπλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Δυτική Γερμανία με υποτροφία από το ίδρυμα "Humboldt Stiftung", δίπλα στον γνωστό ελληνιστή Βάλτερ Μαργκ.
Το διδακτορικό του δίπλωμα το έλαβε το 1962 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου και δίδαξε Αρχαία Ελληνικά από το 1963 έως το 1968 ως εντεταλμένος υφηγητής (στη Φιλοσοφική Σχολή). Κατά τη διάρκεια της επταετίας η δράση του ενοχλούσε το στρατιωτικό καθεστώς με αποτέλεσμα συχνά να φιλοξενείται στα κρατητήρια της συμπρωτεύουσας και της Αθήνας. Οι 8 μήνες του εγκλεισμού του από τις αρχές του 73 μέχρι της γενική αμνήστευση άφησαν το σημάδι τους στη Μαύρη γαλήνη, ένα κείμενο που γράφτηκε στο κελί, σε φθαρμένες χαρτοπετσέτες, όταν κατάφερε να βρει ένα μολύβι ο Δ.Ν.Μαρωνίτης. Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 1973 στο 8ο και τελευταίο τεύχος του περιοδικού Η Συνέχεια, και πρόσφατα, το 2007, στις εκδόσεις Το Ροδακιό.
Μετά την χούντα επανέρχεται και παραμένει καθηγητής από 1975 έως το 1996. Επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της Γερμανίας, Αυστρίας και Κύπρου και των ΗΠΑ. Από το 1994 έως το 2001 πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπήρξε και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε. Η θητεία του όμως, υπήρξε μικρής διάρκειας: από τις 3 Νοεμβρίου 1989 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 1990.

Μεταφραστικό 'Εργο

Οι θέσεις και η αγάπη του για την μετάφραση των αρχαίων κειμένων θεμελιώθηκαν στο Πειραματικό σχολείο και πήραν μια πιο στέρεη μορφή στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ο κατ’ εξοχήν δάσκαλός του τα χρόνια αυτά ήταν ο I. Θ. Kακριδής. Σημαντική επιρροή στα μεταφραστικά του ενδιαφέροντα έπαιξε και ο W. Marg -που εκδίδει και για χρόνια το αρχαιογνωστικό περιοδικό, το Gnomon - όταν, μετά τις προπτυχιακές του σπουδές και εν όψει της εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής για τον Ηρόδοτο,ο Δ. Ν Μαρωνίτης φεύγει στη Γερμανία.
Ο Δ. Μαρωνίτης ασχολήθηκε με τη μετάφραση από τα τριάντα του χρόνια: ξεκίνησε με τη μετάφραση του Ηρόδοτου, και σιγά σιγά αυτή η διαδικασία τού έγινε «έμμονη ιδέα», ασχολούμενος σχεδόν αποκλειστικά με την ενδογλωσσική μετάφραση. Ακολούθησαν οι «Νουβέλες και τα ανέκδοτα» του Ηρόδοτου, μια επιλογή των έργων του Ησίοδου, κάποια αποσπάσματα από τη Σαπφώ, το τελευταίο στάσιμο από τον «Αίαντα» του Σοφοκλή κ. ά.

Σε παλιότερη συνέντευξή του στην «Κ» ο Δημήτρης Μαρωνίτης είχε μιλήσει για την δωδεκαετή Οδύσσεια του...

Πηγή: Καθημερινή

ΣΤΗΛΗ :THE ARTMANIACS /// ΦΑΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ //// ΒΟΟΚ SECRETS




ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ
 


ΒOOK SECRETS,μια καινοτόμος ιδέα για μανιακούς αναγνώστες και βιβλιόφιλους.
Τι ακριβώς είναι Booksecrets...κατατοπίστε τον κόσμο κ.Χαραλάμπους και αυτοσυστηθείτε. Πείτε μας και λίγα πράγματα για σας!!

                                        


Η booksecrets είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσα από την οποία οι αναγνώστες ανακαλύπτουν περιεχόμενο σχετικό με βιβλία. Την ίδια στιγμή εκδότες και συγγραφείς μπορούν να προσθέτουν περιεχόμενο σχετικό με τα βιβλία τους, το οποίο θα ήθελαν να μην χαθεί μετά από λίγο χρόνο, όπως για παράδειγμα ένα post στα social media. Mε τον τρόπο αυτό προσθέτουν αξία στο βιβλίο τους και κατά προέκταση στους αναγνώστες τους .

Το περιεχόμενο αυτό μπορεί να έχει οποιαδήποτε μορφή (εικόνα, ήχος, βίντεο, κείμενο) και οι αναγνώστες μπορούν να το ανακαλύψουν μέσω της δωρεάν εφαρμογής μας (iOS, Android) ή στο site μας. Παράλληλα οι χρήστες της εφαρμογής έχουν την δυνατότητα να σκανάρουν οποιοδήποτε isbn βιβλίου και να ανακαλύψουν άμεσα τι κρύβει, ενώ δημιουργώντας την βιβλιοθήκη τους, λαμβάνουν ειδοποιήσεις για οτιδήποτε νέο αφορά τα αγαπημένα τους βιβλία .

Όσο αφορά εμένα, είμαι όσο ρομαντικός χρειάζεται για να πιστεύω πως η φιλαναγνωσία μπορεί να γίνει μόδα, αν κάθε βιβλίο μπορεί να μας μιλήσει ακόμα και μέσω του κινητού μας.



Ποια πράγματα σε σχέση με ένα βιβλίο μπορούν να αποτελέσουν κρυμμένα μυστικά: 




Με τον όρο “μυστικό” δεν αναφερόμαστε μόνο σε κάτι ανέκδοτο και κρυφό, αλλά και σε οτιδήποτε θα μας έκανε να εμπλακούμε περισσότερο με τα βιβλία που αγαπάμε και μέχρι τώρα μας ήταν άγνωστο.
Kινηματογραφικές ή θεατρικές μεταφορές, αφηγήσεις, μουσικές επιλογές, συνέχειες.
Επίσης,μια προσωπική ιστορία (σε κείμενο βίντεο ή ηχητικό μήνυμα) που σημάδεψε την συγγραφή του βιβλίου είναι ικανή να μας εμπλέξει ακόμα περισσότερο με το βιβλίο. Ένα καλήμερα από τον συγγραφέα, ένας χαιρετισμός ή ακόμα και ένα κρυφό κεφάλαιο ή ένας γρίφος μπορεί να βοηθήσει τον αναγνώστη στην απόφαση, για το ποιο βιβλίο θα τον συνοδέψει στο ταμείο του βιβλιοπωλείου για το ποιο βιβλίο θα τον συναρπάσει.

Όσο αφορά τις προσφορές από εκδότες και αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν μυστικά, η αντίληψη που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή είναι πως οι προσφορές δίνονται μέσω των social media ευελπιστώντας πως αυξάνοντας τα likes στο facebook αυξάνονται και οι πωλήσεις. Όμως κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο;.
Οι εκδόσεις Ίκαρος εγκαινίασαν μια νέα πρακτική. Στην τελευταία προσφορά βιβλίων χρησιμοποίησαν την booksecrets, προσφέροντας παιδικά βιβλία σε όσους σκάναραν παιδικά βιβλία του Ίκαρου, που ενδεχομένως είχαν στην βιβλιοθήκη τους.
Αυτοί οι αναγνώστες αν στο μέλλον βρίσκονται σε ένα βιβλιοπωλείο και πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε εξίσου όμορφα και ποιοτικά βιβλία, ποιανού εκδοτικού οίκου πιστεύετε θα προτιμήσουν; 


Πώς γεννήθηκε η ιδέα αυτή,με ποιά αφορμή; 



Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από την δική μου ανάγκη πρώτα ως αναγνώστης να μην χρειάζομαι χρόνο να αναζητήσω πληροφορίες σχετικά με το αγαπημένο μου βιβλίο και κατά δεύτερον λίγο αργότερα ως συγγραφέας, να έχω την δυνατότητα να "ζωντανεύω" το παιδικό βιβλίο που είχα γράψει, με σκοπό να το βγάλω στην αναγνωστική επιφάνεια, προσφέροντας επιπλέον αξία στους αναγνώστες γονείς. 


Ποιά η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής. 



Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ ικανοποιητική, μέσα σε περίπου 90 μέρες έχουμε 2,3 χιλιάδες ενεργούς χρήστες και αυτό δείχνει την ανάγκη του αναγνωστικού κοινού για μια σύγχρονη αντίληψη της σχέσης βιβλίου και αναγνώστη. Οι σημερινοί ρυθμοί περιορίζουν όλο και περισσότερο τον διαθέσιμο χρόνο για περισσότερες αναγνωστικές δραστηριότητες και αναζητήσεις. Είμαι βαθιά πεπεισμένος πως ο κόσμος θέλει να εμπλακεί περισσότερο με το βιβλίο, εμείς στην booksecrets αφήνουμε το ίδιο το βιβλίο να εμπλέξει τον κόσμο. 





Συνεργάζεστε με κάποιους εκδότες για το εγχείρημα; 





Πιστεύουμε πως μια εκδοτική εταιρεία για να αλλάξει τις καθημερινές της εργασίες και να ασχοληθεί με μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, πρέπει πρώτα απ όλα η πλατφόρμα αυτή, να προσφέρει αξία στους αναγνώστες της. Αυτή τη στιγμή πολλοί εκδότες έχουν δημιουργήσει τον λογαριασμό τους στην booksecrets προσθέτοντας δοκιμαστικά περιεχόμενο και τους ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν. Με πολλούς λοιπόν εκδότες έχουμε μια δοκιμαστική συνεργασία. 




Στους αναγνώστες αρέσουν οι ιστορίες.



Οι ιστορίες είναι η τροφή των αναγνωστών. Αν οι ιστορίες έχουν να κάνουν με το βιβλίο που τους ενδιαφέρει, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να τους αρέσουν. Όμως ο στόχος μας δεν είναι μόνο να τους αρέσουν, άλλα πραγματικά να τους εκπλήξουν. Τα εργαλεία που έχει στα χέρια του κάθε εκδότης και συγγραφέας στην booksecrets , εξυπηρετούν αυτόν ακριβώς τον σκοπό. 



Τι πρέπει να κάνει ο αναγνώστης για να αποκτήσει τη booksecrets 



Δημιουργώντας έναν λογαριασμό στην ιστοσελίδα μας booksecrets.com ή κατεβάζοντας την εφαρμογή μας για iOS ή Android μπορεί να περιπλανηθεί στον κόσμο της booksecrets, να αναζητήσει μυστικά και να δημιουργήσει την βιβλιοθήκη του με σκοπό να ενημερώνεται για ότι νέο αφορά τα βιβλία του. 



Kινδυνεύει το έντυπο βιβλίο από την τεχνολογία; 



Πλέον υπάρχουν αποδείξεις πως όχι μόνο δεν κινδυνεύει, αλλά πως η τεχνολογία απλώς το υπηρετεί. Σας παραπέμπω σε ένα σχετικό μου άρθρο https://blog.booksecrets.com/texnologia-kai-biblio 




Στόχος αυτής της ωραίας ιδέας είναι... 



Όταν βλέπουμε βιβλίο να αναρωτιόμαστε τι να κρύβει .



Θα βοηθήσει στην φιλαναγνωσία; 




Αν επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος τότε η φιλαναγνωσία θα γίνει μόδα .



Tι ελπίζετε,τι ονειρεύεστε; 



Ονειρεύομαι έναν αναγνωστικό κόσμο που το έντυπο βιβλίο θα είναι σε θέση να εκπλήσσει με επίκαιρη και προσωποποιημένη πληροφορία τον αναγνώστη, εύκολα, άμεσα και παντού.
Ονειρεύομαι επιπλέον κεφάλαια των αγαπημένων μας βιβλίων να ξεκλειδώνουν κάθε πανσέληνο, ή κοντά στην θάλασσα, ή ακόμα και σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, άρρηκτα συνδεδεμένη με το ύφος και την υπόθεση του βιβλίου.
Ονειρεύομαι έναν διευρυμένο αναγνωστικό κοινό, το οποίο μέσω μιας σύγχρονης αντίληψης, για την σύζευξη φυσικού βιβλίου με ψηφιακή πληροφορία, θα αποκτήσει περισσότερες αφορμές για ξεφύλλισμα και συζητήσεις γύρω από το βιβλίο.

Επίσης, δεν ελπίζω σε κάτι, απλά μάχομαι να γίνουν τα όνειρα αυτά πραγματικότητα.


                                      
Φάνης Χαραλάμπους