Translate

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Διεθνές φεστιβάλ ποίησης (Αθήνα 23-29/9/2013)



«Κι οι ποιητές τι χρειάζονται σε έναν μικρόψυχο καιρό;» αναρωτιόταν πριν από δύο αιώνες ο Χέλντερλιν. 


Στην εποχή της κρίσης, ένα διεθνές φεστιβάλ ποίησης έρχεται στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής για να αναδείξει «ένα κοινό παγκόσμιο πεδίο δημιουργίας, όπου η Ελλάδα διαθέτει πολύτιμο μερίδιο, διεκδικώντας τη βαρύτητα και εξωστρέφεια που χρειάζεται».

Από 23 έως 29 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή κορυφαίων ποιητών από 22 χώρες, διοργανώνεται το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών από τον Κύκλο Ποιητών σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, το Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο Μπενάκη και άλλους φορείς πολιτισμού και δήμους της Αττικής.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει 22 δημόσιες εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων αναγνώσεις, εκθέσεις, συζητήσεις και μουσική σε Αθήνα, Πειραιά, Καισαριανή, Νέα Ιωνία, Νέα Σμύρνη, Υμηττό και Δελφούς, ενώ ποιητές θα διαβάσουν ποιήματα στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα και στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού.


Ο κήπος του Μεγάρου θα είναι το πρώτο σημείο συνάντησης των Ελλήνων και ξένων ποιητών που μετέχουν στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Αθήνας.
Εκεί, θα φιλοξενηθεί η εναρκτήρια βραδιά του Φεστιβάλ, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου με τον Κύκλο Ποιητών, η οποία έχει ορισθεί για τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, με ελεύθερη είσοδο.

Τη σύγχρονη ελληνική ποίηση θα εκπροσωπήσουν:

 η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, ο Νάνος Βαλαωρίτης, ο Αναστάσης Βιστωνίτης, ο Γιάννης Δάλλας, η Κική Δημουλά, ο Δημήτρης Καλοκύρης, ο Κώστας Γ. Παπαγεωργίου και ο Τίτος Πατρίκιος. Ο Μεξικανός ελληνικής καταγωγής ποιητής, Ομέρο Αρίτζις, ο Ιταλός Λέλο Βότσε, από την Πολωνία ο Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι, ο Ιρλανδός Ντέσμοντ Ίγκαν, ο Γιόχεν Κέλτερ από τη Γερμανία, η Λαν Λαν από την Κίνα, ο Ισπανός Χουάν Κάρλος Μέστρε, ο Σέρβος Μιόντραγκ Πάβλοβιτς και η Δανή Πία Τάφντρουπ είναι οι εννέα ποιητές από το εξωτερικό που θα βρεθούν στην Αθήνα και στον κήπο του Μεγάρου, για να παρουσιάσουν το έργο τους την πρώτη βραδιά του Φεστιβάλ.

Τα ποιήματα των ξένων ποιητών θα διαβάσει στα ελληνικά ο Κωνσταντίνος Τζούμας. Συντονιστής της συνάντησης είναι ο Γιώργος Χουλιάρας. Το μουσικό μέρος έχει αναλάβει το κιθαριστικό ντούο, του Στέλιου Γκόλγκαρη και του Βασίλη Μαστοράκη.

Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο πρόεδρος του ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συνδιαχείρισης Έργων Λόγου) Μάκης Παντελέσκος και το μέλος του Δ.Σ. του Κύκλου Ποιητών Αναστάσιος Βιστωνίτης.