Translate

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012

1ος Πανελλήνιος Ποιητικός Διαγωνισμός/«Περιοδικό “Πόρφυρας” ‒ Γιώργος Ν. Κάρτερ»

 

 

«Περιοδικό “Πόρφυρας” ‒ Γιώργος Ν. Κάρτερ»

Το περιοδικό «Πόρφυρας» προκηρύσσει τον 1ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό ανέκδοτης ποιητικής συλλογής. Επιτρέπεται η συμμετοχή Ελληνίδων και Ελλήνων, ανεξαρτήτως ηλικίας, γραμματικών γνώσεων, επαγγελματικών ασχολιών κ.λπ., είτε κατοικούν στην Ελλάδα και Κύπρο είτε διαμένουν μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό, εφόσον έχουν την ελληνική ή κυπριακή υπηκοότητα. Αποκλείονται μόνο τα μέλη της εκδοτικής ομάδας του περιοδικού.

Οι ποιητικές συλλογές που θα σταλούν για τον διαγωνισμό πρέπει:
1) Να μην έχουν εκδοθεί, να μην έχουν δημοσιευθεί μεμονωμένα ποιήματα της συλλογής, ούτε να έχουν αναρτηθεί εν όλω ή εν μέρει στο διαδίκτυο, ούτε να είναι εν αναμονή αποτελεσμάτων από άλλο διαγωνισμό.
2) Να είναι πληκτρολογημένες και εκτυπωμένες ανά φύλλο, σε τρία αντίτυπα κάθε συλλογή.
3) Να είναι τουλάχιστον 24 ωφέλιμες σελίδες. Αν ή έκταση κάποιου ή κάποιων ποιημάτων είναι μεγαλύτερη από μία σελίδα, ισχύει και πάλι η έκταση των τουλάχιστον 24 ωφέλιμων σελίδων. Ως σελίδα υπολογίζεται η σελίδα Α4, γραμματοσειρά 12 στιγμών.
4) Θα βραβευθεί μία συλλογή με χρηματικό βραβείο 2.000 € (χορηγία του ποιητή Γιώργου Ν. Κάρτερ).
5) Οι συλλογές να στέλνονται με ψευδώνυμο. Στο άνω μέρος όλων των σελίδων να αναγράφεται το ψευδώνυμο, πληκτρολογημένο με τα ίδια στοιχεία των ποιημάτων. Σε δεύτερο μικρότερο αδιαφανή κλειστό φάκελο ο υποψήφιος εξωτερικά του φακέλου θα αναγράφει πάλι το ψευδώνυμό του, μόνο αυτό, και μέσα τα πραγματικά του στοιχεία (όνομα, επίθετο, διεύθυνση, τηλέφωνα και e mail, αν υπάρχει). Οι δεύτεροι αυτοί μικρότεροι φάκελοι δεν θα παραδοθούν στην κριτική επιτροπή αλλά θα φυλαχθούν στο αρχείο του περιοδικού. Ένας και μοναδικός φάκελος απ’ αυτούς θα ανοιχθεί από τον «Πόρφυρα» μόνο σε περίπτωση βράβευσης της αντίστοιχης συλλογής. Πέραν του μικρότερου φακέλου που θα ανοιχθεί, οι υπόλοιποι μικροί φάκελοι με τα ονόματα θα καταστραφούν χωρίς ν’ ανοίξουν, με σύνταξη πρακτικού καταστροφής από την εκδοτική ομάδα του «Πόρφυρα».
6) Τα έργα θα κριθούν από 3/μελή κριτική επιτροπή συγγραφέων εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι θα παραλάβουν μόνο τις συλλογές. Τα ονόματα των κριτών θα ανακοινωθούν με τη δημοσιοποίηση του αποτελέσματος.
7) Οι υποψήφιοι / υποψήφιες μπορούν να αποστείλουν τα έργα τους έως την 31η Δεκεμβρίου 2012 στη διεύθυνση: Περιοδικό «Πόρφυρας», Τ.Θ. 206, 49100 Κέρκυρα, με απλή (όχι συστημένη) επιστολή, χωρίς αναγραφή ονόματος αποστολέα. Οι ημερομηνίες της αποστολής θα εξακριβώνονται από τις σφραγίδες των ΕΛ.ΤΑ. Δεν θα γίνονται επιβεβαιώσεις της παραλαβής των φακέλων, αφού δεν θα έχουμε στη διάθεσή μας τα πραγματικά στοιχεία.
8) Η μη τήρηση έστω και ενός από τους παραπάνω όρους του διαγωνισμού συνεπάγεται τον αποκλεισμό του υποψηφίου.
9) Η απονομή του βραβείου θα γίνει σε επίσημη τελετή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού – Κέρκυρα). Η συγκεκριμένη ημερομηνία θα ανακοινωθεί και θα δημοσιοποιηθεί εγκαίρως.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6945 074944 (Δημ. Κονιδάρης, μετά την 11η πρωινή κάθε μέρα) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dimkonidaris@yahoo.gr

Βραβεία περιοδικού διαβάζω/2011

 Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου:
Αγγελίδου Μαρία (κείμενο), Στεφανίδη Φωτεινή (εικονογράφηση), Ιστορίες που τις είπε η Πέτρα, Αερόστατο
Το βραβείο, το οποίο απένειμε η συγγραφέας, Σοφία Ζαραμπούκα, συνοδεύτηκε από το έργο της Ελένης Παυλοπούλου για την συγγραφέα και το έργο της Κατερίνας Χαδουλού για την εικονογράφο αντίστοιχα

Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά:Κατσαμά Ελένη, Κοσμοδρόμιο, Πατάκης
Το βραβείο, το οποίο απένειμε η καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, συνοδεύτηκε από το έργο της Καλλιρρόης Μαρούδα

 Βραβείο Ποίησης: Γιώργος Μπλάνας, Στασιωτικά 1-50, Γαβριηλίδης
Το βραβείο, το οποίο απένειμε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Παπακώστας, συνοδεύτηκε από το έργο της Μαρίας Γιαννακάκη

Βραβείο Λογοτεχνικού Δοκιμίου – Μελέτης:
Δημήτρης Τζιόβας, Ο μύθος της γενιάς του ΄30: Νεοτερικότητα, ελληνικότητα και πολιτισμική ιδεολογία, Πόλις
Το βραβείο, το οποίο απένειμε ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο London School of Economics, Νίκος Μουζέλης, συνοδεύτηκε από το έργο της Μαριλένας Ζαμπούρα
 Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (στη μνήμη του Ηρακλή Παπαλέξη):
Γιώργος Μητάς, Ιστορίες του Χαλ, διηγήματα, Κίχλη
Το βραβείο το οποίο απένειμε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νάσος Βαγενάς, συνοδεύτηκε από το έργο του Μιχάλη Αμάραντου
 Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή:Γιάννης Δούκας, Στα μέσα σύνορα, Πόλις
Το βραβείο, το οποίο απένειμε η ποιήτρια, Κική Δημουλά, συνοδεύτηκε από το έργο της Ντανιέλας Σταματιάδη

Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας: Κώστας Παπαγεωργίου, Το νερό, Κέδρος
Το βραβείο, το οποίο απένειμε ο συγγραφέας, Στρατής Χαβιαράς, συνοδεύτηκε από το έργο του Περικλή Γουλάκου

Βραβείο Μυθιστορήματος: Αλέξης Πανσέληνος, Σκοτεινές επιγραφές, Μεταίχμιο
Το βραβείο, το οποίο απένειμε η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη, συνοδεύτηκε από το έργο του Θανάση Μακρή

Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο (στη μνήμη του ιδρυτή του περιοδικού, Περικλή Αθανασόπουλου)
 Το βραβείο απονεμήθηκε στον Γιώργο Χατζόπουλο από την εκδότρια του Περιοδικού, Χριστιάνα Μυγδάλη, η οποία ανέφερε σχετικά: «Το Βραβείο Προσφοράς στα Γράμματα και το Βιβλίο θεσπίστηκε στη μνήμη του Περικλή Αθανασόπουλου και απονέμεται φέτος στον Γιώργο Χατζόπουλο, ιδρυτικό μέλος της εκδοτικής ομάδας του ‘Κάλβου’. Όταν σε μία χώρα επιβάλλεται σκοταδισμός και σύγχυση, λίγοι είναι οι άνθρωποι που τολμούν να ορθώσουν το πνευματικό τους ανάστημα, να συγκεντρωθούν στο πνευματικό τους έργο και να δημιουργήσουν πυρήνες αντίστασης και συνθήκες ελεύθερου διαλόγου. Το Φεβρουάριο του 1968, ένα χρόνο σχεδόν μετά την εγκαθίδρυση της χούντας στην Ελλάδα, ιδρύθηκαν οι εκδόσεις ‘Κάλβος’, που, για σαράντα σχεδόν χρόνια, με τα βιβλία τους ανέθρεψαν πλήθος αναγνωστών, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση των ελληνικών αναγνωστικών πρακτικών και τη συγκρότηση δυναμικών αναγνωστικών κοινοτήτων. Το παράδειγμα αυτό, μπορεί να ανανοηματοδοτήσει τις εκδοτικές προσπάθειες που γίνονται σήμερα στη χώρα μας, υπό το κράτος του φόβου και της ανασφάλειας. Μπορεί ακόμα και να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας περιόδου πνευματικής συσπείρωσης, που ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται στη συγκρότηση μιας νέας, αλλά πλέον ορατής, αναγνωστικής κοινότητας.»
 Τέλος, ανακοινώθηκε ένα νέο Βραβείο, το οποίο θεσμοθετήθηκε από το Δήμο Άνδρου, στη μνήμη του Νίκου Θέμελη, και θα απονεμηθεί στη συγγραφέα Αλεξάνδρα Δεληγιώργη για το βιβλίο της Τρυφερός σύντροφος, Άγρα, μια μυθιστορηματική βιογραφία του Γεώργιου Σκληρού, στην Άνδρο, στις 20 Αυγούστου. Ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, εκ μέρους της κριτικής επιτροπής τόνισε ότι «η συγγραφέας αναπλάθει λογοτεχνικά έναν έως και σήµερα λησμονημένο στοχαστή, ένα πρόσωπο του οποίου τα κείμενα δεν έχουν ακόμη γίνει αντικείμενο συστηματικής επιστημονικής έρευνας και αξιολόγησης. Τέκνο της ελληνικής διασποράς, ο Σκληρός υπήρξε ένας από τους πρώτους εισηγητές στα καθ’ ηµάς των εννοιών του µαρξισµού και του σοσιαλισµού, που παρουσιάστηκαν στο έργο του Το Κοινωνικόν µας Ζήτηµα (1907), απαλλαγµένες από τον οιονδήποτε πολιτικό και ιδεολογικό συναισθηµατισµό. Ο Τρυφερός σύντροφος είναι µια καλοχτισµένη µυθιστορηµατική βιογραφία ιστορικού προσανατολισµού, η οποία κατορθώνει να απεικονίσει την περιπέτεια των ιδεών που έζησε ο Σκληρός χωρίς να φορτώσει τη μυθοπλαστική δράση με βαριά πολιτική θεωρία ή με εξαντλητικές φιλολογικές παραπομπές.»

Την Τελετή Απονομής των Βραβείων, ακολούθησε Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη: Οι ποιητές Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Τίτος Πατρίκιος, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, καθώς και ο Δημήτρης Μαρωνίτης διάβασαν σε ελληνική μετάφραση καβαφογενή ποιήματα ξένων ποιητών, που έχουν γραφεί είτε με το ύφος του Καβάφη είτε μιλούν για τον Καβάφη ως ποιητή και άνθρωπο. Την εκδήλωση συντόνισε, ο καθηγητής Πανεπιστημίου και ποιητής, Νάσος Βαγενάς.

Διαγωνισμός Ποίησης: Οι στίχοι γίνονται ΠΡΑΞΗ και ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Το e-charity.gr σας προσκαλεί στον 1ο Διαγωνισμό Ποίησης με θέμα «Άνθρωπος»
 
Οι λέξεις θα γίνουν στίχοι και οι στίχοι θα συνθέσουν ποιήματα για να στηρίξουν το έργο προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης του e-charity.gr. Θα βραβευτούν τα τρία πρώτα ποιήματα που θα αποσπάσουν τις περισσότερες ψήφους των αναγνωστών. Τα βραβεία θα συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο το οποίο θα  δοθεί ως οικονομική ενίσχυση σε Ιδρύματα Προστασίας Παιδιών και φορείς που στηρίζουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
 
Στείλτε την συμμετοχή σας στο win@e-charity.gr με το ονοματεπώνυμο και την πόλη σας.
 
Τελευταία ημερομηνία αποστολής  η 15η Ιουνίου.


Πηγή:e-Charity.gr  /