Translate

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

TO VARELAKI ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ /// «ΤΟ ΜΠΟΥΦΑΝ ΤΗΣ ΧΑΡΛΕΫ & Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΚΗΣ»

πηγή:http://www.themachine.gr/to-boufan-tis-charlei-o-kirios-makis/


                                                              






«ΤΟ ΜΠΟΥΦΑΝ ΤΗΣ ΧΑΡΛΕΫ & Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΚΗΣ»

Δύο συγκλονιστικοί μονόλογοι του Βασίλη Κατσικονούρη
ενσωματωμένοι σε μια ενιαία παράσταση
με την Άννα Βαγενά και τον Νίκο Ορφανό





Από το Σάββατο 3 Οκτωβρίου μέχρι την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου

Για 20 μόνο παραστάσεις
Κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00









Το Θέατρο Μεταξουργείο παρουσιάζει από το Σάββατο 3 Οκτωβρίου την παράσταση «ΤΟ ΜΠΟΥΦΑΝ ΤΗΣ ΧΑΡΛΕΫ & Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΚΗΣ», που αν και ξεκίνησε για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων λίγο πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Πρόκειται για δύο συγκλονιστικούς μονολόγους του Βασίλη Κατσικονούρη «To μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά» και «Ο Μάκης» σε μια παράσταση.

Το περίφημο «Μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά» ξανά στη σκηνή σε ερμηνεία και σκηνοθεσία της Άννας Βαγενά.
Ένα έργο για το φευγαλέο “αχ!” μιας ακόμα πιο φευγαλέας ζωής.
«Η γυναίκα τoυ Μπουφάν της Χάρλεϋ για μένα είναι ακόμη μια σπαρακτική ηρωίδα, που έρχεται να προστεθεί στις αγαπημένες ηρωίδες που είχα την τύχη να ερμηνεύσω (τη Λενάκι του Γάμου, την Αγγέλα Παπάζογλου, τη Ρήνα στο Γάλα, τη Μαντάμ Ρόζα στο Η Ζωή μπροστά σου κ.α.)
Η γυναίκα αυτή, μια μάνα μιλάει σε έναν εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς και είναι σα να μιλάει στα παιδιά όλου του κόσμου. Το κείμενο του Βασίλη Κατσικονούρη είναι το ίδιο δυνατό και συγκλονιστικό με το Γάλα. Είναι ένα κείμενο που με εκφράζει απόλυτα και αισθάνομαι τυχερή που θα το ερμηνεύσω στη σκηνή του Θεάτρου Μεταξουργείο, σε μια ενιαία παράσταση με το άλλο εξίσου συγκλονιστικό μονόλογο του Βασίλη Κατσικονούρη, Ο Κύριος Μάκης σε ερμηνεία Νίκου Ορφανού.»

Άννα Βαγενά

Μαζί και «Ο Μάκης», γραμμένος το 2010, σε ερμηνεία και σκηνοθεσία του Νίκου Ορφανού.
Ένας παππούς μόνος του στο σπίτι, καλοκαίρι στην Αθήνα.
Έρχεται και ανταμώνει τη μοναχική γυναίκα και μητέρα του Μπουφάν.
Και οι δύο μαζί “συνομιλούν” και συνθέτουν μία παράσταση, όπου το σπαρταριστό εμπλέκεται με το σπαρακτικό.
«Ο κύριος Μάκης και οι εθνικές μας ενοχές.
Ο Μάκης είναι γέροντας. Ανιδιοτελής, αγωνιστής του παλιού καιρού, διαψευσθείς και πλέον μόνος. Για την ακρίβεια μοναχικός. Συνομιλεί με ένα χρυσόψαρο, καθώς ουδείς άλλος τον ακούει. Ο Μάκης είναι εκτός εποχής. Δε μπορεί να διακρίνει πια τους “αντιπάλους”, τους αισθάνεται μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Και καθώς δεν έχει χρόνο, απελπίζεται εύκολα και κάνει μια ηρωική έξοδο, όπως δεν την κατάφερε τότε, στις μέρες του μεγάλου αγώνα.
Ο Βασίλης Κατσικονούρης δημιουργεί έναν έξοχο χαρακτήρα, που στον πυρήνα του βρίσκονται τα ενοχικά μας σύνδρομα: στη στάση μας απέναντι στους γονείς μας, στην κομματική μας ιδεολογία, στις σχέσεις με τα παιδιά μας και πάνω από όλα στον έρωτα, ίσως τη μόνη τελικά επανάσταση που ακόμα διαρκεί και αξίζει. 
Ως ηθοποιός νεότερος του ήρωα, αναγκαστικά επικεντρώνω σκηνοθετικά την παράσταση στο σεβασμό του κειμένου και στα αισθήματα του Μάκη, τα οποία, αν υποκαταστήσουμε κατ’ αντιστοιχία τα βιώματά του με τα δικά μας, θα βλέπαμε πόσο Μάκης μπορούμε να γίνουμε όλοι και πόσο εν τέλει μας αφορά ο αγώνας της προηγούμενης γενιάς να υπάρξει με σεβασμό στην ιλλιγιωδώς καταρρέουσα εποχή μας.»
Νίκος Ορφανός

«Ο Βασίλης Κατσικονούρης είναι η πλέον ενδιαφέρουσα παρουσία τα τελευταία χρόνια στην ελληνική δραματουργία. […]
[..] Με «Το γάλα», το «Καλιφόρνια ντρίμινγκ», τους «Αγνοούμενους», συνεχίζει την κριτική ματιά πάνω στα κοινά μας ήθη, τα αδιέξοδά μας, τις μικρές ή μεγάλες προσδοκίες μας.
[…] Στα δύο μονόπρακτα – μονολόγους «Το μπουφάν της Χάρλεϊ» και «Ο κύριος Μάκης» που θα συνεχιστούν τη νέα περίοδο στο θέατρο Μεταξουργείο ο Κατσικονούρης θρηνεί για τη μοναξιά, την κατάθλιψη των γηρατειών, τη θυσία μιας αποπροσανατολισμένης νεολαίας στον Μολώχ της ταχύτητας.
[…] Ο Κατσικονούρης στον μονόλογο «Ο κύριος Μάκης» που παίζει ο Νίκος Ορφανός καταγγέλει τη μοναξιά της υπάρξεως των απομάχων της ζωής, επειδή ακριβώς η αξία του ανθρώπου πλέον μετριέται με ομόλογα κι όχι πλέον με ομολογία ευγνωμοσύνης στον μόχθο των πατέρων.
[…] Η Άννα Βαγενά στο αριστούργημα του Κατσικονούρη «Το μπουφάν της Χάρλεϊ», που τώρα αξιοποιείται ουσιαστικά και αναδεικνύεται ως συνταρακτικό τέλεσμα μιας αλλοπαρμένης μάνας, είναι αφοπλιστικά έξοχη, πλήρης συναισθηματικά, κυρίαρχη των μέσων της και μέγα μάθημα απλότητας, μέτρου και ρεαλιστικής θεατρικής τεχνικής.
Θα θελήσουν να μαθητεύσουν στο υποκριτικό της ήθος τα μεταμοντέρνα θρασύτατα μειράκια;»

Κώστας Γεωργουσόπουλος, Τα Νέα, 
Δευτέρα 18 Ιουνίου 2015
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ


Μέρες και ώρες παραστάσεων :
Σάββατο : 21:00
Κυριακή : 19:00
Τιμές εισιτηρίων :
Γενική είσοδος : 15 ευρώ
Μειωμένο : 10 ευρώ


Η Π Ρ Ο Π Ω Λ Η Σ Η Ξ Ε Κ Ι Ν Η Σ Ε
Εισιτήρια για τις παραστάσεις του θεάτρου «Μεταξουργείο» προπωλούνται :
Ταμείο Θεάτρου Μεταξουργείο : 210-5234382