Translate

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ /// ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ /// ΤΕΤΗ ΣΩΛΟΥ /// ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ /// ΠΟΡΝΕΣ ΣΤΑ ΒΟΥΡΛΑ ///




Τα Βούρλα ήταν ένα τεράστιο δηµόσιο µπορντέλο στη Δραπετσώνα, που έφτιαξε ο δήµος του Πειραιά το 1875. Λειτούργησε επί έξι δεκαετίες υπό την προστασία του κράτους και την περιφρούρηση της αστυνομίας. Ήταν περιφραγμένο µε ψηλό μαντρότοιχο, είχε πτέρυγες µε ομοιόμορφα κελιά κι έµοιαζε µε φυλακή. Τον καιρό της Κατοχής μετατράπηκε σε φυλακή και ως φυλακή τελείωσε τη σταδιοδρομία του το 1970 που κατεδαφίστηκε.

Τα Βούρλα ήταν ο πάτος στην ιεραρχία του πληρωμένου έρωτα. Εκεί συγκεντρώθηκαν οι πόρνες που δεν είχαν ούτε όνοµα ούτε µέλλον και δεν έβγαιναν παρά µόνον µε ειδική άδεια. Η φωνή τους δεν έβγαινε από τη µάντρα των Βούρλων.
Έχουν περάσει σχεδόν 80 χρόνια από τότε που έκλεισε το µπορντέλο-στρατώνας των Βούρλων. Οι γυναίκες αυτές εδώ και χρόνια δεν ζουν πια. Η αγωνία τους ήταν να µείνει κάτι πίσω τους που να θυµίζει τη βασανισμένη τους ύπαρξη.

«Εγώ δεν θα γεράσω ποτέ. Μου είπε µια γύφτισσα πως θα µε σκοτώσει κάποιος. Τόσο το καλύτερο!»

Η έρευνα της συγγραφέως, σκιτσογράφου και μεταφράστριας Τέτης Σώλου δημοσιεύτηκε στη HuffPost, αναδημοσιεύτηκε στη «Μηχανή του Χρόνου», και τώρα με προσθήκη αδημοσίευτου υλικού κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις Ars Libri.





«Κάτι να μείνει από μένα»
Πόρνες στα Βούρλα
Τέτη Σώλου
Έρευνα
Εκδόσεις Αrs Libri 2017
Σελίδες: 96


ISBN: 978-618-82634-5-1



Εκδόσεις Ars Libri
Θεμιστοκλέους 42, 106 78, Αθήνα-Τηλ: 21 1183 5524

e-mail: info@arslibri.gr

****