Translate

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

ΑΛΕΧΑΝΤΡΑ ΠΙΣΑΡΝΙΚ //// ΕΠΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ //// ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ




                                                                     
                                                 


ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ

Συγγραφέας: ΠΙΣΑΡΝΙΚ ΑΛΕΧΑΝΤΡΑ

 

Εκδότης: BIBLIOTHEQUE 

 

 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ

 

Περίληψη - Τα Έργα και οι Νύχτες, είναι το βιβλίο που καθιέρωσε την Πισαρνίκ στη λογοτεχνία του καιρού της. Ένα βιβλίο που επιχειρεί με τη μέγιστη οικονομία να κάνει λεκτικούς σφραγιδόλιθους που να προκαλούν αντηχήσεις σημαντικές στη μνήμη του αναγνώστη. Εκκινώντας από βιογραφικό υλικό και με μια περιστολή που να το κάνει ανοιχτό στην πολυσημία, αγγίζει κάποτε φραγμέντα του αρχαιοελληνικού λυρισμού. Είναι σαν......

ΠΟΙΗΜΑ




Εσύ διαλέγεις τον τόπο της πληγής

εκεί όπου μιλάμε τη σιωπή μας.

Εσύ κάνεις από τη ζωή μου

αυτή την υπερβολικά καθάρια τελετή.



****


ΠΟΙΟΣ ΦΩΤΙΖΕΙ
 

Όταν με κοιτάς

τα μάτια μου είναι κλειδιά,

ο τοίχος έχει μυστικά,

ο φόβος μου λέξεις, ποιήματα.

Μόνο εσύ κάνεις απ’ τη μνήμη μου

μια ταξιδιώτισσα γοητευμένη

μια φωτιά ακατάπαυστη.



****


ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

 
Εσύ κάνεις τη σιωπή απ’τις πασχαλιές

που φτερουγίζουν

Στην τραγωδία του ανέμου στην καρδιά.

Εσύ έκανες από τη ζωή μου μια ιστορία



για παιδιά

όπου ναυάγια και θάνατοι

είναι προσχήματα θαυμαστών τελετών.




****


ΠΑΡΟΥΣΙΑ
 

η φωνή σου

σ’ αυτό το να μην μπορούν να ξεφύγουν

τα πράγματα

απ’ τη ματιά μου

αυτά με στερούν

κάνουν από μένα ένα πλοίο πάνω σ’ ένα ποτάμι

από πέτρες

αν δεν είναι η φωνή σου

μοναχική βροχή στη σιωπή μου από πυρετούς

εσύ μου ξεδένεις τα μάτια

και παρακαλώ

να μου μιλάς



****


ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΣ ΣΕ
 

Όχι το ποίημα της απουσίας σου,

μόνο ένα σχέδιο, μια γρατζουνιά σ’ έναν τοίχο,

κάτι στον άνεμο, μια γεύση πικρή.





****



ΣΙΩΠΕΣ
 

Ο θάνατος πάντα στο πλάι,

ακούω τα λόγια του.

Μονάχα με ακούω.



****


ΦΩΝΗ ΖΗΤΙΑΝΑ

 
Κι ακόμα δεν τολμάω ν’ αγαπώ

τον ήχο του φωτός σε μιαν ώρα νεκρή,

το χρώμα του χρόνου σ’ έναν παρατημένο τοίχο.

Στη ματιά μου τα έχασα όλα.

Είναι τόσο μακριά το να ζητάς.

Τόσο κοντά να ξέρεις πως δεν υπάρχει.



****

✩ 25ο τεύχος Fractal ✔ 48 νέα κείμενα









www.fractalart.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
 
ΒΙΒΛΙΟ:
 
ΘΕΑΤΡΟ:
 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ:
 
ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ:
 
ΑΠΟΨΕΙΣ:
 
FRACT-ALL:

Kυκλοφορεί το τεύχος 34 του περιοδικού Vakxikon.gr





   Kυκλοφορεί το τεύχος 34 του περιοδικού Vakxikon.gr με τίτλο - στίχο της ποιήτριας Ιωάννας Καπερνέκα Τα απογεύματα παραιτήθηκαν από την ημέρα και εξώφυλλο τον θεατρικό συγγραφέα και τηλεοπτικό σεναριογράφο Γιώργο Φειδά. 51 ολοκαίνουρια posts θα μας κρατήσουν συντροφιά μέχρι τον Σεπτέμβριο και το τεύχος 35. Καλή ανάγνωση!

- Δημοσιεύονται ανέκδοτα ποιήματα των Ζ. Δ. Αϊναλή, Αλεξάνδρας Σωτηράάκογλου, Κλεομένη Παπαϊωάννου, Λαμπριάνας Οικονόμου, Κώστα Λιννού, Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού και Αντώνη Μπουντούρη. Καθώς και ανέκδοτο πεζό της Μαγδαληνής Θωμά.

- Συνομιλήσαμε με τον συγγραφέα Αλέξη Πανσέληνο, τον ποιητή Ελευθέριο Αχμέτη, την δημοσιογράφο και ποιήτρια Άννα Νικολαΐδη, τους σεναριογράφους Γιώργο Φειδά και Βασίλη Ρίσβα και το μουσικό συγκρότημα 48 ώρες.

- Γράφουν δοκίμια: o Δημοσθένης Αγραφιώτης για την Casa delle Parole στη Βενετία, ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης για τον Αντώνη Σαμαράκη, η Αγγελική Δημουλή για τον Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες και οι Δήμος Χλωπτσιούδης, Θεοχάρης Παπαδόπουλος και Ασημίνα Ξηρογιάννη για την ποίηση.

- Μεταφράζονται σε πρώτη δημοσίευση οι: Τζοβάνι Παπίνι από τον Αλέξανδρο Τσαντίλα, Βαλέρια Νάρμπικοβα από την Ελένη Κατσιώλη, Φερνάντο Πεσσόα από τη Μαρία Θεοφιλάκου, Μανουέλ Αλτολαγκίρε από τη Νατάσα Λάμπρου, Μπλάνκα Βαρέλα από τον Χαράλαμπο Δήμου και Μπεγόνια Πόθο από την Άτη Σολέρτη.

- Nέες εκδόσεις που περιμένουμε: το μυθιστόρημα Η Ευδοξία, ο Μίμης και τα Κοράκια του Γιάννη Σολδάτου, το δοκίμιο e-manuzio του Δημοσθένη Αγραφιώτη και οι ποιητικές συλλογές Η ιστορία της αλιείας του Δημήτρη Βαλλάτου και (Α)χρονο ταξίδι της Ματίνας Μάμαλη.

- Κριτικά κείμενα για τα νέα βιβλία των Ειρήνης Παραδεισανού, Κέιτ Χάμερ, Κωνσταντίνας Σκουφή, Μαρίας Γιαγιάννου, Μαρίας Κουλούρη, Μολιέρου, Δήμου Χλωπτσιούδη, Αντώνη Ξυραφά, Άννας Νικολαΐδη, Μάνθου Γιουρτζόγλου, Κωνσταντίνου Μπούρα, Ζακ Φερναντέζ.

- Δημοσιεύονται: οι μόνιμες στήλες των Αναστασίας Γκίτση, Φώτη Νικολάου και Ρένας Τριανταφύλλου, καθώς και μια ιδιαίτερη ποιητική αφιέρωση της Ελένης Βαρουξή στη συγγραφέα Μαγδαληνή Θωμά.

- Πραγματοποιούνται εκθέσεις του φωτογράφου Στράτου Προύσαλη, του εικαστικού Δημήτρη Βαλλάτου, του ζωγράφου Γιώργου Σταθόπουλου (με εισαγωγή του Σωτήρη Κακίση), της ποιήτριας Ασημίνας Ξηρογιάννη και της σειράς Greek Chic Handmades.

- To τρίμηνο Aπρίλιος - Ιούνιος 2016 κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Vakxikon.gr: η συλλογή αφηγημάτων του Σωτήρη Κακίση Όλο αέρα! -αισθηματικά κείμενα, η συλλογή δοκιμίων Μάκης Αποστολάτος: 10 κείμενα για το έργο του, το παραμύθι της Πελαγίας Μπότση Φέρνουμε την άνοιξη, η β' έκδοση του θεατρικού έργου του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα (μτφρ. Μ. Σκαφτούρα), και οι ποιητικές συλλογές: Η απιστία των άστρων του Δημοσθένη Δαββέτα, Τυρκουάζ της Μαρίας Στρίγκου, Ανατέλλων ζήλος της Ιωάννας Καπερνέκα, Οροσειρές του εαυτού του Σπύρου Χαλβαντζή, Πάω γυρεύοντας του Στέφανου Παντελίδη