Translate

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2025

Παρουσίαση της ανθολογίας «30 Σύγχρονοι Έλληνες Ποιητές» στο Βακχικόν Βιβλιοπωλείο



Τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2025 στις 19:00 η ανθολογία 30 Σύγχρονοι Έλληνες Ποιητές με ποιήματα ποιητών και ποιητριών του οίκου, που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Prozart Media στη Βόρεια Μακεδονία, θα παρουσιαστεί στο Βακχικόν Βιβλιοπωλείο (Πατησίων 14, Στοά Φέξη) στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Βόρειας Μακεδονίας Boris Mircevski.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο εκδότης του οίκου Βακχικόν Νέστορας Πουλάκος.

Θα διαβάσουν οι ποιητές και ποιήτριες που μετέχουν στην ανθολογία.

***

7ος κύκλος επιμορφωτικών διαλέξεων ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ – EΠΙΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ



Ποιήτριες της ελληνικής αρχαιότητας: Από τη Σαπφώ στην Ήριννα και στην Ανύτη 
από την ποιήτρια και φιλόλογο Τασούλα Καραγεωργίου 

8, 15, 22 Οκτωβρίου 2025, ώρα 6 μ.μ. Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1) 

Την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2025, ώρα 6 μ.μ. (επόμενες διαλέξεις, ίδια ώρα, Τετάρτη 15 και Πέμπτη 22 Οκτωβρίου), ξεκινά ο 7ος κύκλος διαλέξεων της Εταιρείας Συγγραφέων και του Επιγραφικού Μουσείου, με ομιλητές/τριες μέλη της Εταιρείας και θέματα που εκτείνονται σε ευρύτερα πεδία, όπως Μαθηματικά, Τεχνητή Νοημοσύνη, Γλωσσολογία, Περιβάλλον κ.ά. Ο πρώτος αυτός κύκλος του Φθινοπώρου, με ομιλήτρια την ποιήτρια και φιλόλογο Τασούλα Καραγεωργίου, έχει θέμα τις «Ποιήτριες της ελληνικής αρχαιότητας», και γίνεται σε συνδιοργάνωση με το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος - Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης.

1η Διάλεξη: Τετάρτη, 8/10/2025  Η Σαπφώ και ο θρίαμβος της ομορφιάς Ο θρίαμβος της ομορφιάς και η ηθική του συναισθήματος. Η επανάσταση του λυρικού εγώ: κάλλιστον είναι ό,τι περισσότερο αγαπάμε (ὄττῳ τις ἔραται). Η ωδή στην Αφροδίτη. Ο λυσιμελής έρως. Ο κύκλος των κοριτσιών: ένα ιδανικό ποιητικό εργαστήρι. Η υπεροχή του πνευματικού πολιτισμού της Λέσβου έναντι του πλούτου των Λυδών. Τα σαπφικά επιθαλάμια και το νεοελληνικό δημοτικό τραγούδι. Η πρόκληση της ποιητικής απόδοσης του σαπφικού έργου. Η μετάφραση ως πολύμοχθη αλλά γοητευτική περιπέτεια. 

2η Διάλεξη: Τετάρτη, 15/10/2025 Ήριννα (4ος αι. π.Χ.), η μικρή Περσεφόνη της ποίησης Η Ήριννα και η γυναικεία καθημερινότητα στην Τήλο του 4ου αι. π.Χ. Η Ηλακάτη της Ήριννας: θρηνητικό άσμα (επύλλιο) για την απώλεια της αγαπημένης φίλης Βαυκίδας, που πεθαίνει νεόνυμφη στα 19 της χρόνια. Η νοσταλγία της παρθενικής ζωής. Τα κοριτσίστικα παιχνίδια: η χελιχελώνη, το φόβητρο της Μορμώς και οι κερένιες κούκλες. Δύο επιτύμβια επιγράμματα για τη Βαυκίδα. Η ταύτιση της Ήριννας με την ποιητική αθωότητα και η επίδρασή της στους ποιητές της ύστερης αρχαιότητας. Η επιβίωση του θρύλου της Ήριννας στο τηλιακό παραδοσιακό τραγούδι της Ερήνης. 

3η Διάλεξη: Τετάρτη, 22/10/2025 Ανύτη η Τεγεάτις (3ος αι. π.Χ.), μια διανοούμενη ποιήτρια Η ποιητική καινοτομία της Ανύτης: επιτύμβια επιγράμματα για αγαπημένα ζώα (πετεινό, ακρίδα, τζίτζικα, άλογο, δελφίνι, σκυλίτσα). Θρηνητικά επιγράμματα για τον πρόωρο θάνατο γυναικών προ του γάμου. Ποίημα-καταγγελία του βιασμού γυναικών σε συνθήκες πολέμου. Αναθηματικά επιγράμματα αφιερώματα στον ναό της Αλέας Αθηνάς στην Τεγέα. Η λατρεία του αρκαδικού Πανός και η οικολογική συνείδηση της Ανύτης: η φύση ως ιερόν σε ποιήματα για πηγές και βρύσες, για ναούς και τόπους λατρείας. 

ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ / σύντομο βιογραφικό 

Η Τασούλα Καραγεωργίου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1954. Εργάσθηκε ως φιλόλογος και σύμβουλος φιλολόγων στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στον χώρο της Κλασικής Φιλολογίας με θέμα: «Οι Νεοελληνικές Μεταφράσεις του Αριστοφάνη». Έχει εκδώσει 10 ποιητικά βιβλία. Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τις ποιητικές συλλογές Το Μετρό (2004) και Η πήλινη χορεύτρια (2019). Πρόσφατο ποιητικό βιβλίο: Η Ανδρομάχη όταν λιώσουν οι πάγοι (2024). Έχει επίσης εκδώσει: Α. Μεταφράσεις Αρχαίας Ελληνικής Ποίησης: Ναυαγοῦ τάφος εἰμὶ (Γαβριηλίδης 2017), Σαπφώ, Τα ποιήματα (Κέδρος α΄ έκδ. 2022, γ΄ έκδ. 2025), Ήριννα, Ηλακάτη (Νίκας 2023), Ανύτη η Τεγεάτις (Νίκας 2024). Β. Μελέτες για τον Ανδρέα Κάλβο, για τον Μίλτο Σαχτούρη και για τη διδασκαλία της νέας ελληνικής ποίησης. Υπήρξε μέλος της συγγραφικής ομάδας του σχολικού βιβλίου Νεοελληνική Λογοτεχνία (1999). Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα ισπανικά, τα αραβικά, τα γερμανικά και τα ρουμάνικα. Η συλλογή Το Μετρό (2004) μεταφράστηκε στα ιταλικά από την Gilda Tentorio (2021). Δοκίμιά της έχουν δημοσιευθεί σε Πρακτικά Επιστημονικών Συνεδρίων και σε λογοτεχνικά και φιλολογικά περιοδικά – έντυπα και ηλεκτρονικά. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, του Κύκλου των Ποιητών και του Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (2017-2022). Από το 2007 διδάσκει Ελληνική Ποίηση στο Εργαστήρι Ποίησης του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος. 

Για δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνείτε με τη συντονίστρια των διαλέξεων Αγγελική Στρατηγοπούλου στο a.stratigopoulou@yahoo.gr Είσοδος ελεύθερη





***




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΕΥΧΟΥΣ - ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΙΣ 19/20






Το περιοδικό Καρυοθραύστις (εκδ. ΡΩΜΗ) 

και το Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο (Θεμιστοκλέους 37, Αθήνα) 

σάς προσκαλούν



την Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2025, στις 7:30 μ.μ.



στην εκδήλωση για τον ποιητή ΓΙΩΡΓΟ ΓΩΤΗ,

με αφορμή το αφιέρωμα του περιοδικού Kαρυοθραύστις



«ΓΡΙΦΩΔΕΣ ΦΩΣ

Ο ΑΦΘΟΝΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΩΤΗΣ»



Για το ποιητικό έργο του Γιώργου Γώτη θα μιλήσουν οι:



ΔΙΩΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ, ποιήτρια-κριτικός

ΧΑΡΗΣ ΙΩΣΗΦ, ποιητής

ΛΕΝΑ ΣΑΜΑΡΑ, ποιήτρια




Με τον Γιώργο Γώτη θα συνομιλήσει η ποιήτρια ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ



Την εκδήλωση συντονίζουν η φιλόλογος ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΔΗΜΟΥ και

ο ποιητής-συνδ/ντης του περ. Καρυοθραύστις ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΙΟΠΟΥΛΟΣ


***