Translate

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

“Φίλων Σοφίες”: ένα πρωτοποριακό eBook με 203 αποφθέγματα που κυκλοφορεί ελεύθερα



                                                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ





__________________________________________________________





Οι σημαντικότεροι Έλληνες συγγραφείς και οι πιο ευφάνταστοι αναγνώστες ενώνονται και δημιουργούν το ψηφιακό έργο «Φίλων Σοφίες. 203 αποφθέγματα κυκλοφορούν ελεύθερα», ένα καινοτόμο εγχείρημα που χρειάστηκε δύο ολόκληρα χρόνια για να ετοιμαστεί.
Το βιβλίο φιλοδοξεί να ανοίξει έναν νέο διάλογο ανάμεσα σε αυτούς που διαβάζουν και σε αυτούς που γράφουν. Γιατί οι αναγνώστες είναι οι πιο σπουδαίοι «μεταφραστές» των έργων των συγγραφέων και οι συγγραφείς οι πιο φανατικοί αναγνώστες αυτών των «μεταφράσεων».
Το eBook “Φίλων Σοφίες” διανέμεται ελεύθερα από το ΝηΣί του ανθρώπου (www.IslandofMan.me), με την υποστήριξη της ανοικτής βιβλιοθήκης OPENBOOK (www.openbook.gr).
Την ιδέα είχε ο συγγραφέας Νικόλας Σμυρνάκης και τον σχεδιασμό του eBook υλοποίησε ο Δημήτρης Μολουδάκης (www.motionpixelstory.com).
Η διανομή του ψηφιακού βιβλίου γίνεται με άδεια Creative Commons. 

                 

Α' ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ με την ονομασια ΜΙΜΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Α' ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 




Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών "Δημιουργική Γραφή" του Πανεπιστημίιου Δυτικής Μακεδονίας και το "Βιβλιολογείον" προκηρύσσουν τον Α΄ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό ποιήματος και διηγήματος με την ονομασία «Μίμης Σουλιώτης».

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε όσους γράφουν ποίηση και πεζό λόγο στην ελληνική γλώσσα, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής, εθνικότητας και ηλικίας.

Διάρκεια Διαγωνισμού


Ως ημερομηνία έναρξης του Διαγωνισμού ορίζεται η 14η Φεβρουαρίου 2014 και ως ημερομηνία λήξης η 15η Απριλίου 2014 (για όσους αποστείλουν μέσω ταχυδρομείου, λαμβάνεται ως αποδεικτικό στοιχείο η σφραγίδα του Ταχυδρομείου). Κάθε συμμετοχή που θα σταλεί εκτός των συγκεκριμένων χρονικών πλαισίων θα θεωρείται εκπρόθεσμη και δεν θα γίνεται αποδεκτή.

Το θέμα του διαγωνισμού είναι ελεύθερο.

Η Υποβολή των κειμένων


Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετάσχουν με ένα μόνο ποίημα έκτασης μέχρι 500 λέξεις ή ένα μόνο διήγημα μέχρι 1000 λέξεις, που να μην έχει δημοσιευθεί σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.  Η Κριτική Επιτροπή θα επιδείξει ιδιαίτερη αυστηρότητα στην τήρηση του ανώτατου ορίου των λέξεων από τους συγγραφείς των κειμένων.


Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό κατατίθεται το ποσό των 10 ευρώ στην τράπεζα Πειραιώς στον αριθμό λογαριασμού: 5250-038184-576 με υποχρεωτική αναγραφή του ονοματεπωνύμου και την ένδειξη: «Για το Διαγωνισμό Διηγήματος και Ποίησης»(κωδ. 1334).  Σε περίπτωση που ο υποψήφιος επιθυμεί να συμμετάσχει και στους δυο διαγωνισμούς πρέπει να καταθέσει το ποσό των 20 ευρώ.
Τα κείμενα που θα υποβληθούν θα πρέπει να είναι σε γραμματοσειρά 12 TimesNewRoman ελληνικά, διάστιχο 1.5 και υποβάλλονται ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά.
Η υποβολή των προτάσεων μπορεί να γίνει με  δύο τρόπους:
  •        μέσω ηλεκτρονικής φόρμας στη διεύθυνση: http://dim-grafi.uowm.gr/index.php/contest2014/cwcontest2014, όπου θα συμπληρώνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία του διαγωνιζόμενου, ενώ παράλληλα θα κατατίθεται ως συνημμένο αρχείο η απόδειξη πληρωμής της συμμετοχής στο διαγωνισμό.

  •   μέσω ταχυδρομείου, όπου θα αποστέλλονται 3 αντίγραφα (σε γραμματοσειρά 12 TimesNewRoman ελληνικά, διάστιχο 1.5) και ένα cd που θα περιέχει το αρχείο με το κείμενο. Επίσης, θα εσωκλείεται έγγραφο, το οποίο θα φέρει τα εξής στοιχεία: όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, τηλέφωνο επικοινωνίας, ηλεκτρονική διεύθυνση του υποψηφίου καθώς και η απόδειξη πληρωμής από την τράπεζα. Η ταχυδρομική διεύθυνση αποστολής είναι η εξής:
·  
Π.Μ.Σ. «Δημιουργική Γραφή»
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
3ο χλμ. Εθνικής Οδού Φλώρινας - Νίκης
Τ.Θ. 21, 53100, Φλώρινα

Όροι του Διαγωνισμού

  •                       Από το σύνολο των συμμετοχών θα διακριθούν πενήντα ποιήματα και τριάντα διηγήματα, που θα εκδοθούν α. σε  έντυπη ειδική συλλογή και β. Θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δημιουργική Γραφή». Για τη συγκεκριμένη έκδοση οι συγγραφείς παραχωρούν αυτοδίκαια στους οργανωτές τα πνευματικά τους δικαιώματα και αποδέχονται ότι το μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου στα βιβλιοπωλεία που αντιστοιχεί στο ποσοστό των δικαιωμάτων των συγγραφέων θα παραχωρηθεί στο «Βιβλιολογείον".
  •  

  •               Οι τρεις(3) πρωτεύσαντες από κάθε κατηγορία (ποίηση – πεζός λόγος) θα έχουν το δικαίωμα της δωρεάν παρακολούθησης  στα Διά Βίου Μάθησης Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής, διαδικτυακά ή διά ζώσης, που θα προσφέρει κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015 το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
  •  

  •                Η τελική απόφαση της Κριτικής Επιτροπής δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και  είναι οριστική. Σε όλους τους διακριθέντες θα απονεμηθεί έπαινος και τιμητικό δίπλωμα. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η βράβευση και η απονομή επαίνων και τιμητικών διπλωμάτων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση - ημερίδα τον Ιούνιο του 2014 στη Φλώρινα.
  •                      
  •                  Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να μεταβάλουν τις ημερομηνίες του Διαγωνισμού.
          Η συμμετοχή στο Διαγωνισμό προϋποθέτει και συνεπάγεται την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή του συνόλου των παραπάνω όρων.

Η Κριτική Επιτροπή


Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής: Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος, ποιητής, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Π.Μ.Σ. «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Την κριτική επιτροπή για το Διαγωνισμό Ποιήματος αποτελούν οι: 


Παυλίνα Παμπούδη, ποιήτρια.
Στρατής Πασχάλης, ποιητής,
Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος, ποιητής.

Την κριτική επιτροπή για το Διαγωνισμό Διηγήματος αποτελούν οι:


Σώτη Τριανταφύλλου, συγγραφέας.
Μισέλ Φάις, συγγραφέας,
Γιώργος Παναγιωτίδης, λογοτέχνης.

Εκ μέρους του Π.Μ.Σ. «Δημιουργική Γραφή», Π.Δ.Μ.
Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος
Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος