Translate

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

ΤΟ VARELAKI ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ /// ΜΑΞ ΠΟΡΤΕΡ /// Η ΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΜΕ ΦΤΕΡΑ /// ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΙΩΑΝΝΑ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ



ΜΑΞ ΠΟΡΤΕΡ 
Ο Μαξ Πόρτερ γεννήθηκε το 1981 στο High Wycombe. Σπούδασε ιστορία της τέχνης στο The Courtauld Institute of Art του Λονδίνου. Εργάστηκε αρχικά σε διάφορες δουλειές, για να επιλέξει τελικά το επάγγελμα του βιβλιοπώλη. Κέρδισε μάλιστα τη διάκριση του καλύτερου νέου βιβλιοπώλη της χρονιάς, για το 2009. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως αναγνώστης χειρογράφων προς έκδοση, και σήμερα είναι μέλος του εκδοτικού επιτελείου του οίκου Granta.Το "Η θλίψη είναι ένα πράγμα με φτερά" είναι το πρώτο του βιβλίο. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Sunday Times/Peters Fraser & Dunlop Young Writer of the Year, the Europese Literatuurprijs, το BAMB Readers Award και το International Dylan Thomas Prize. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 29 γλώσσες και έχει διασκευαστεί για το θέατρο.

Το Κοράκι
Αλλά σας νοιάζομαι, απεριόριστα. Βρίσκω τους
ανθρώπους βαρετούς, εκτός κι αν πενθούν. Είναι πολύ
λίγοι εκείνοι που η υγεία τους, η συμφορά τους,
η πείνα τους, η κτηνωδία τους, το μεγαλείο τους ή
η κανονικότητά τους μ’ ενδιαφέρουν (κάντε ΜΕ
να ενδιαφερθώ!), αλλά τα παιδιά που στερήθηκαν τη μαμά
τους μ’ ενδιαφέρουν. Τα ορφανά από μητέρα παιδιά είναι
η αδυναμία του κορακιού. Για ένα συναισθηματικό πουλί,
είναι μια γινωμένη, πλούσια και νόστιμη φωλιά,
ό,τι πρέπει για λεηλασία.


 
      
    

Εκδημία Γιώργου Μιχαηλίδη




ΕΤΙΚΕΤΕΣΈφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Μιχαηλίδης, ένας από τους σπουδαιότερους ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου και ιδρυτής του «Ανοιχτού θεάτρου».Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξέδωσε ανακοινώση με την οποία εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.«Ο Γιώργος Μιχαηλίδης υπήρξε ένας σκηνοθέτης με πλούσια παρουσία και προσφορά στο ελληνικό θέατρο. Το ιδιαίτερο στίγμα του είναι εμφανές ήδη από το ξεκίνημά του, το 1965, και τη δημιουργία του Θεάτρου της Νέας Ιωνίας. Το θέατρο αυτό, το πρώτο λαϊκό περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα, λειτούργησε μόνο για δύο χρόνια, αλλά κατάφερε να δώσει ένα εμφανές στίγμα με τις ιδιαίτερες παραστάσεις του, που αγαπήθηκαν από μια ολόκληρη γενιά.Το θέατρο της Νέας Ιωνίας έγινε κτήμα της ζωής στη γειτονιά, σπάζοντας στεγανά και φέρνοντας με ουσιαστικό τρόπο τον κόσμο σε άμεση επαφή με τη θεατρική τέχνη. Το 1972, μέσα στη δικτατορία, ο Μιχαηλίδης θα δημιουργήσει το Ανοιχτό Θέατρο και παράλληλα εκδίδει το περιοδικό «Ανοιχτό Θέατρο», μηνιαία επιθεώρηση πολιτικού θεάτρου.Ο μεγάλος αριθμός παραστάσεων που θα ακολoυθήσουν, η ιδιαίτερη σκηνοθετική του προσέγγιση σε κλασικά και σύγχρονα έργα, μαζί με την προσφορά του στη θεατρική διδασκαλία και τη συγγραφή, περιγράφουν την πολύπλευρη προσφορά του στον σύγχρονο νεοελληνικό θέατρο.Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» αναφέρεται στην ανακοίνωση«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε την εκδημία του Γιώργου Μιχαηλίδη, ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της μεταπολιτευτικής περιόδου με πολύπλευρη προσφορά στο σύγχρονο νεοελληνικό θέατρο.Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε την εκδημία του Γιώργου Μιχαηλίδη, ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της μεταπολιτευτικής περιόδου με πολύπλευρη προσφορά στο σύγχρονο νεοελληνικό θέατρο. 
«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε την εκδημία του Γιώργου Μιχαηλίδη, ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της μεταπολιτευτικής περιόδου με πολύπλευρη προσφορά στο σύγχρονο νεοελληνικό θέατρο. 
Με σημείο εκκίνησης την ίδρυση του "Θεάτρου της Νέας Ιωνίας" το 1965, ο Γιώργος Μιχαηλίδης θα δημιουργήσει στη διάρκεια της δικτατορίας το "Ανοιχτό Θέατρο" το 1972 και παράλληλα θα εκδώσει το ομώνυμο περιοδικό με έμφαση στο πολιτικό θέατρο. Μετά τη διακοπή λειτουργίας του θεάτρου του το 1975, θα συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο και το ΚΒΘΕ, σκηνοθετώντας "κλασικά" έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, καθώς και αρχαίο θέατρο.
Από το 1984 ώς το 2008 θα επαναλειτουργήσει το "Ανοιχτό Θέατρο", προσφέροντας στο θεατρόφιλο κοινό άρτιες παραστάσεις με τη δική του σκηνοθετική άποψη.
Θα ασχοληθεί παράλληλα με τη λογοτεχνία εκδίδοντας επτά μυθιστορήματα και μία νουβέλα.
Την περίοδο 2006-2012 θα συνεργαστεί με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, μεταλαμπαδεύοντας στους φοιτητές μας τη μακρόχρονη σκηνοθετική εμπειρία και γνώση του, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις.
Εκ μέρους όλων των συναδέλφων και των φοιτητών μας, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.»



Η Πρόεδρος του Τμήματος

Καθηγήτρια
Χ. Σταματοπούλου -Βασιλάκου
***
Γιώργος Μιχαηλίδης
5 Ιανουαρίου 1938 - 21 Οκτωβρίου 2018
http://www.biblionet.gr/author/15133/Γιώργος_Μιχαηλίδης

***

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ /// ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΝΤΕΣΠΕΡΕ της ΧΛΟΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΕΛΗ




ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΝΤΕΣΠΕΡΕ

Αγαπημένε,
όταν διαβάσεις το σημείωμα αυτό
το μελάνι θα' χει πια στεγνώσει,
η ζάχαρη θα΄ χει μουλιάσει,
ένα σύκο θα σαπίζει
στο κρεβάτι.
Σε μια γαβάθα θα βρεις υπολείμματα τροφής.

Στην πραγματικότητα δεν ξέρω
αν  θα το έχω γράψει εγώ
ή κάποια άλλη
με όνομα  παράξενο όπως
Αδελαίδα,Εριφύλη ή Περσεφόνη.

Αγαπημένε,ήσουν απελπιστικά αθώος,
ανυπεράσπιστα ένοχος,
τις νύχτες ζωγράφιζες ελάφια,
έκλαιγες μετά καθώς τα σκότωνες,
γέμιζαν σκάγια τα σεντόνια.
Μια μέρα ενώ σου ετοίμαζα καφέ
είδα μες στο φλιντζάνι ένα δέντρο.
Τότε κατάλαβα πως έπρεπε να χαθώ στο δάσος.

Αγαπημένε,
όταν διαβάσεις  το σημείωμα αυτό,
τι άραγε θα έχει απομείνει από μας σ αυτήν τη γη;
Σκόνη στα δάχτυλα κάποιου θεού που θα φυσήξει.

Ξένε,όταν διαβάσεις το σημείωμα αυτό,
θα γίνεις λαθραναγνώστης.
Κανίβαλος θα τραφείς από τη σάρκα μιας αγάπης.
Θα σου θυμίσει μια δική σου.
Καμία σχέση.

Ποτέ μην εμπιστεύεσαι αυτούς 
που αφήνουν σημειώματα.
Εννιά στις δέκα φορές επινοούν.

****