Translate

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

ΑΝΝΑ ΑΦΕΝΤΟΥΛΙΔΟΥ /// Η ΟΔΥΝΗΡΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΣΑΡΚΑΣ






Η οδυνηρή μνήμη της σάρκας


Ερωτικά ιχνηλατώντας την ποίηση του Κώστα Θ. Ριζάκη

Άννα Αφεντουλίδου

Εκδόσεις του Φοίνικα, 2017
120 σελ.


****

Η Άννα Αφεντουλίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο ασχολήθηκε με την ποίηση του Α. Εμπειρίκου και τη σύγχρονη κυπριακή λογοτεχνία. Ζει στην Πρέβεζα και εργάζεται ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η ποιητική της συλλογή "Ελλείπον Σημείο" (2010) ήταν στη μικρή λίστα υποψήφιων βιβλίων για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περ. "διαβάζω". Συμμετείχε στην ανθολογία διηγήματος "Θεσσαλονίκη 2012" (Ιανός) καθώς και στην ανθολογία "The Red Thread, Contemporary tales from Athens to Essex" (AutoPrint, Essex 2013). Το δεύτερο ποιητικό της βιβλίο με τίτλο "Ιστορίες εικονικής ισορροπίας" (εκδ. Γαβριηλίδη) ήταν στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2014. Το 2014 εκδόθηκε επίσης η μελέτη της "Albert Camus, Ο Ξένος: Μια καταβύθιση στον κόσμο του αυτισμού" (εκδ. poema, 2014) και το κριτικό δοκίμιο "Για εκείνη την αμφίαλο σιωπή του Επιτάφιου Δρόμου- σκέψεις πάνω στην ποίηση του Κώστα Θ. Ριζάκη" (εκδ. φρέαρ/4, 2014). Τελευταίο της βιβλίο η μελέτη: "Εικονο-γραφίες συν-ηχήσεων: η σημασία της αναμνημόνευσης στην ποίηση του Γιώργου Χ. Θεοχάρη", εκδ. Γαβριηλίδη, 2016.

****




 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ /// ΕΛΥΤΗΣ -ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ /// ΔΥΟ ΞΕΝΟΙ(;) ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΗ






Ελύτης - Αναγνωστάκης


Δύο ξένοι (;) στην ίδια πόλη

Γιάννης Κουβαράς

Γαβριηλίδης, 2016
119 σελ.


 ****

Το ερώτημα του υπότιτλου "Δύο ξένοι (;) στην ίδια πόλη" δεν είναι ρητορικό. Θα το απαντήσει ο μελετητής που θα προβεί σε συστηματική συγκριτολογική έρευνα στο έργο των δύο ποιητών μας κι ανεξαρτήτως ευρημάτων θα ωφεληθεί τα μάλα τόσο ο ίδιος όσο και οι αναγνώστες. Τα εφόδια μιας τέτοιας έρευνας υπερβαίνουν τις δυνατότητες του γράφοντος και περιορίζεται στην ευχή να καρποφορήσει απάντηση στο ερώτημα που θέτει από άλλον ικανότερον ερευνητή, καθώς συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την εκδημία του Ελύτη και δέκα από του Αναγνωστάκη. Χρόνια πυκνής απουσίας-παρουσίας, ωσεί παρόντες νυν και αιέν, εξακολουθούν να μας Προσανατολίζουν, να μας δείχνουν Δρόμους παλιούς και νέους, να μας παρηγορούν και προστατεύουν καθώς προστρέχουμε στα υπόγεια καταφύγια των στίχων τους ή στις αερονησίδες της έμπνευσής τους, καρπούμενοι δώρα ισόβιας μαθητείας. Και οι δυο έγραψαν "για τα χρόνια που πέρασαν και για τα χρόνια που θα 'ρθουν".


*** 



ΚΟΥΒΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
 Ο Γιάννης Κουβαράς γεννήθηκε στο Άστρος Κυνουρίας το 1950. Είναι διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στη μέση εκπαίδευση. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Οδός Ανθρώπου (1983), Δωρητής σώματος (1988) και Μέσα Θάλασσα (1999). Ποιήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορες ανθολογίες. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά (Διαβάζω, η λέξη, Εντευκτήριο, Νέα Παιδεία, Επιστημονική Σκέψη, Μανδραγόρας κ.ά.), καθώς και κριτικές βιβλίων σε εφημερίδες (Η Καθημερινή, Αυγή, Ελευθεροτυπία κ.ά.) και σε περιοδικά. Πολλές από τις κριτικές του έχουν εκδοθεί σε δύο τόμους με τίτλο Επί πτερύγων βιβλίων (1995). Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2006-07 δίδαξε Δραματική Ποίηση στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ επί σειρά ετών δίδασκε Λογοτεχνία σε σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών (ΠΕΚ). 
 
****
 
 



Σεμινάριο του Συλλόγου Θεατρολόγων με τη Δρ. Θεατρολογίας Εύη Προύσαλη




“Θεωρία Θεάτρου και Σκηνική Πράξη:
Αισθητικές Θεωρίες, Performance, Σύγχρονες Σκηνοθετικές Προσεγγίσεις” –
Έναρξη: Πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου 2017
Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων σε συνεργασία με τη Δρ. Θεατρολογίας, Διδάσκουσα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών και Κριτικό Θεάτρου Εύη Προύσαλη, διενεργεί επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα τη Θεωρία και την Σκηνική Πράξη του τέλους του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα.
Αποτελείται από τρεις ενότητες οι οποίες ολοκληρώνονται σε διάστημα ενός μηνός έκαστη. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει Θεωρία Θεάτρου και ανάλυση της Σκηνικής Πράξης συγκεκριμένων θεατρικών παραστάσεων σύγχρονων Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών και θεατρικών ομάδων. Τα μαθήματα γίνονται με προβολές βίντεο παραστάσεων, φωτογραφικού υλικού, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και συζητήσεις με καλλιτέχνες/σκηνοθέτες. Με το πέρας του σεμιναρίου ο συμμετέχων/ουσα εφοδιάζεται με τα εργαλεία της θεωρίας του θεάτρου και της αισθητικής, αφομοιώνει τις θεωρίες της πρόσληψης αναφορικά με το θέατρο, αξιοποιεί τη σημειολογία ως μέσο αποκωδικοποίησης των παραστάσεων και οξύνει την κριτική του σκέψη, ώστε η αισθητική και ειδικότερα το θεατρικό φαινόμενο να αποβούν αφενός μοχλός γνώσης και αυτογνωσίας κι αφετέρου δυνατότητα κοινωνικής παρέμβασης και ενεργοποίησης.
Το πλάνο των ενοτήτων είναι το ακόλουθο:

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η / ΘΕΩΡΙΑ I


1.     Θεωρητική προσέγγιση των εννοιών της Αισθητικής και του θεατρικού φαινομένου
2.     Βασικές αρχές της Σημειωτικής κι εφαρμογή της στη θεατρική παράσταση: πομπός/καλλιτέχνης, κώδικας: δραματικό κείμενο/παράσταση, δέκτης/θεατής
3.     Κριτική προσέγγιση των κοινωνικο-πολιτικών παραμέτρων και ιδεολογικών οριζουσών που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την παράσταση, τόσο στο επίπεδο της παραγωγής όσο και στο επίπεδο της πρόσληψης.
4.     Σύγχρονες αισθητικές θεωρίες και αντιλήψεις περί της κοινωνιολογίας και της ανθρωπολογίας του θεατρικού φαινομένου
Σκηνική Πράξη / Παραστάσεις Ι
Ερμηνευτική προσέγγιση θεατρικών παραστάσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι συγγραφείς των οποίων τα θεατρικά έργα θα αναλυθούν μέσα από σύγχρονες σκηνοθετικές προσεγγίσεις:
Τσέχωφ, Πιραντέλλο, Μπρεχτ, Μπέκετ, Χάινερ Μύλλερ κ.ά.

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η / ΘΕΩΡΙΑ II

1.     Θεωρίες και μορφές πρόσληψης της θεατρικής ανα-παράστασης
2.     Νεωτερικότητα / Μοντέρνο
3.     Performance / Performance Studies / Επιτέλεση / Επιτελεστικότητα
4.     Μεταδραματικό θέατρο
Σκηνική Πράξη / Παραστάσεις II
Ερμηνευτική προσέγγιση θεατρικών παραστάσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι σκηνοθέτες ή οι θεατρικές ομάδες οι παραστάσεις των οποίων θα αναλυθούν: Jina Pane, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Schechner, Bob Wilson, Θ. Τερζόπουλος, κ.ά.
ΕΝΟΤΗΤΑ 3η / ΘΕΩΡΙΑ III

1.     Μετανεωτερικότητα / Μεταμοντέρνο
2.     Φαινομενολογία του Θεάτρου και Αποδόμηση
3.     Σύγχρονες θεατρικές φόρμες: devised theatre, διαδραστικό θέατρο, θέατρο των multimedia, θέατρο Ντοκουμέντο, «Σωματικό θέατρο», intimate theatre, Χοροθέατρο, κ.ά.
4.     Λειτουργία του θεάτρου στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία
Σκηνική Πράξη / Παραστάσεις III

Ερμηνευτική προσέγγιση θεατρικών παραστάσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι σκηνοθέτες ή οι θεατρικές ομάδες οι παραστάσεις των οποίων θα αναλυθούν: Rimini Protokoll, R. Castellucci, Jan Fabre, R. Lepage, A. Liddell, Guy Cassiers, A. Hermanis, Μ. Μαρμαρινός, Σίμος Κακκάλας, Σ. Μαραθάκη, Rootlessroot, κ.ά.
Τα σεμινάρια απευθύνονται σε Θεατρολόγους και ενήλικες που ενδιαφέρονται για την Τέχνη του Θεάτρου.

Διάρκεια σεμιναρίου: 36 ώρες (3 μήνες 12 ώρες/μήνα)

Έναρξη: πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου, σε μέρα και ώρα ου θα συναποφασιστεί από κοινού με τους συμμετέχοντες/ουσες. Xώρος: Αίθουσα διαλέξεων στην πλατεία Κάνιγγος

Κόστος: 135€ / 105€ (Ενεργά μέλη Π.Ε.ΣΥ.Θ. – άνεργοι)
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης
Δηλώσεις συμμετοχής – πληροφορίες: 6977 722809, e.prousali@gmail.com

Συνοπτικό βιογραφικό Εύης Προύσαλη

Δρ. Θεατρολογίας, Διδάσκουσα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ (2017-18), Διπλωματούχος Ιστορίας της Τέχνης (Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία, 1995-1997). Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια (Post Doc) στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ με θέμα: «Προς μία νευροβιολογική θεώρηση του θεατρικού φαινομένου. Ο νευροφυσιολογικός μηχανισμός της μίμησης και της πρόσληψης της θεατρικής επιτέλεσης/performance από τον θεατή».
Κριτικός θεάτρου Οδός Πανός (2000-σήμερα), Real News (2008-2010), Το ποντίκι (2011), Athens Voice (2014-15), Κυριακάτικη ΑΥΓΗ, Αναγνώσεις και The Press Project.
Καθηγήτρια Θεωρίας Θεάτρου, Σημειωτικής του Θεάτρου, Σύγχρονης Σκηνοθετικής Πράξης και Δραματολογίας σε Δραματικές Σχολές και πολιτιστικούς οργανισμούς Δήμων, στο ΕΚΠΑ πρόγραμμα «Ακαδημία Πλάτωνος» επιμόρφωση ενηλίκων (2014-15) και σε Δημόσια ΙΕΚ.
Συμμετοχή σε συνέδρια: 23o Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, στο Γ΄, Ε΄, ΣΤ΄, Πανελλήνια Θεατρολογικά Συνέδρια, Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων, κ.ά. Άρθρα σε Επιστημονικά περιοδικά: Παράβασις, Θεατρογραφίε,ς κ.ά. Βιβλία: συγγραφή της «Παγκόσμιας Ιστορίας Θεάτρου 19ου – 20ου αιώνα» στο Ιστορία Νεότερη και Σύγχρονη Γ΄ τάξης Ενιαίου Λυκείου Γενικής Παιδείας, ΟΕΔΒ, Αθήνα, 2001, κ.ά.
Συγγραφή του Οδηγού Σπουδών για τον καθηγητή «Ιστορίας Θεάτρου» για το νέο βιβλίο του 21ου αιώνα (2015), Επιμέλεια του βιβλίου: «Τα προσφυγικά σπίτια της Νίκαιας: Πολιτισμική διαδρομή Σμύρνη-Κοκκινιά» Λεύκωμα Μνήμης 1922-2002 (συλλογικό), Λιβάνης, 2002, και του βιβλίου «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006» (Συλλογικό), Εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2006.
Μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (2011) και της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών (2003)

***
πηγή : artandpress.gr
*** 

Ποιος φοβάται την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο δημόσιο σχολείο;



Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων (Π.Ε.ΣΥ.Θ.) δημοσιοποίησε ανοιχτή επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με την οποία διαμαρτύρεται για την  τουλάχιστον περίεργη και σε κάθε περίπτωση αυθαίρετη ανακοίνωση του Υπουργείου σύμφωνα με την οποία γίνονται «Κανονικά οι αναθέσεις των μαθημάτων ειδικοτήτων στους δασκάλους»! Κι αυτό ενώ "...υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που θέτει ξεκάθαρους όρους στην ανάθεσή τους (Μόνο για σοβαρό και έκτακτο λόγο και μόνον όταν διαθέτουν επαρκείς ακαδημαϊκές γνώσεις οι εκπαιδευτικοί που τα αναλαμβάνουν, και οι οποίες αποδεικνύονται, όχι αυθαίρετα και επιπόλαια, αλλά με ειδικά αιτιολογημένες κρίσεις)...". Οι εκπαιδευτικοί-θεατρολόγοι ρωτούν τον υπουργό Παιδείας, αν η ανακοίνωση συνιστά άτυπη οδηγία προς τη Διοίκηση να παραβεί την δικαστική απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, και διερωτώνται: «Ποιός θα πάρει την ευθύνη παράβασης δικαστικής απόφασης; Οι συντάκτες του εν λόγω Δελτίου Τύπου; Είναι τόσο ανεπαρκώς ενημερωμένοι ή αγνοούν απροκάλυπτα το περιεχόμενο της απόφασης;» Εν κατακλείδι, Οι εκπαιδευτικοί-θεατρολόγοι ζητούν τον σεβασμό τόσο της απόφασης του ΣτΕ όσο και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
 
 Το πλήρες κείμενο της ανοιχτής επιστολής των θεατρολόγων προς τον κ. Γαβρόγλου έχει ως εξής!  

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
 Εδώ και πολύ καιρό, με την Υπουργική Απόφαση του προκατόχου σας κ. Φίλη, βάλλονται βάναυσα τόσο τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων εκπαιδευτικών όσο και τα δικαιώματα των παιδιών στην ποιοτική και πολύπλευρη εκπαίδευση. Για το καθεστώς των αναθέσεων των μαθημάτων ειδικοτήτων, που καταδίκασε στην ανεργία ή εξανάγκασε σε αναξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας πλήθος εκπαιδευτικών ειδικοτήτων την προηγούμενη χρονιά, σας απευθύναμε αλλεπάλληλες επιστολές με αίτημα συνάντηση μαζί σας, προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις και πλήθος δράσεων και ενεργειών, διεκδικώντας τα αυτονόητα.
 Στηρίξαμε το δίκαιο αγώνα εκατοντάδων εκπαιδευτικών που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προασπιζόμενοι το δικαίωμά τους στη διδασκαλία των μαθημάτων που επέλεξαν να σπουδάσουν και αγαπούν. Επικοινωνήσαμε με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ενημερώνοντας και ζητώντας την εφαρμογή της απόφασης, που θέτει αυστηρές προϋποθέσεις στην ανάθεσή τους. Απαιτήσαμε πλήρη διαφάνεια από κάθε βαθμίδα της Διοίκησης ως προς την καταγραφή και δημοσιοποίηση όλων των λειτουργικών κενών. Παρατηρήσαμε μια στοιχειώδη συμμόρφωση και αναμέναμε τον αντίστοιχο σεβασμό τόσο στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου όσο και στα εργασιακά μας δικαιώματα, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
 Δυστυχώς, μετά από όλα αυτά, μια ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας μάς δημιουργεί απορία, οργή και αγανάκτηση: «Κανονικά οι αναθέσεις των μαθημάτων ειδικοτήτων στους δασκάλους» ο τίτλος της. Και διερωτώμαστε: εσείς, το γνωρίζετε κ. Υπουργέ; Ότι ενώ υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που θέτει ξεκάθαρους όρους στην ανάθεσή τους (μόνο για σοβαρό και έκτακτο λόγο και μόνον όταν διαθέτουν επαρκείς ακαδημαϊκές γνώσεις οι εκπαιδευτικοί που τα αναλαμβάνουν, οι οποίες αποδεικνύονται, όχι αυθαίρετα και επιπόλαια, αλλά με ειδικά αιτιολογημένες κρίσεις), οι εκπρόσωποί σας διατείνονται ότι γίνονται «κανονικά οι αναθέσεις»; Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Είναι άτυπη οδηγία προς τη Διοίκηση να αυθαιρετήσει με τις όποιες συνέπειες; Και ποιος θα πάρει την ευθύνη παράβασης δικαστικής απόφασης; Οι συντάκτες του εν λόγω ΔΤ; Είναι τόσο ανεπαρκώς ενημερωμένοι ή αγνοούν απροκάλυπτα το περιεχόμενο της απόφασης;
 Όμως, και πέραν της νομικής διάστασης: το δίκαιο και το ηθικό του ζητήματος δεν απασχολεί κανέναν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας; Αναλογίστηκε κανείς ότι κάθε ώρα που ανατίθεται σε μόνιμο συνάδελφο είναι ένα βήμα ακόμη προς την ανεργία εκατοντάδων εκπαιδευτικών; Προς τι αυτή η απαξίωση, το μένος και η εκδικητικότητα απέναντι σε ανθρώπους που διεκδικούν –με κάθε τρόπο– το δίκιο τους; Ποιοι πολεμούν την τέχνη και τον πολιτισμό (και όχι μόνο, γιατί δεν βάλλεται μόνο η Αισθητική Αγωγή, αλλά και η Φυσική Αγωγή και η Πληροφορική) στο Υπουργείο Παιδείας; Ποιοι, εντέλει, επιχειρούν να τσακίσουν τα δικαιώματα ολόκληρων κλάδων, να συντηρήσουν τη σύγκρουση αντί να γεφυρώσουν τα χάσματα και αντί να εργαστούν προς μια υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που αξίζουν όλα τα παιδιά;
 Κύριε Υπουργέ,
Ενάμιση χρόνο μετά την Υ.Α. Φίλη για τον ενιαίο τύπο δημοτικού σχολείου, η λέξη «ενιαίος» παραμένει ακόμη ένας εύηχος όρος και όχι πραγματικότητα: τα κενά είναι ακόμη πάρα πολλά· υπάρχουν ελλείψεις τόσο σε δασκάλους όσο και σε εκπαιδευτικούς ειδικότητας· τα ολοήμερα προγράμματα υπολειτουργούν ή δε λειτουργούν καθόλου (η λήξη του πρωινού προγράμματος στη 1:15 και η κατάργηση του υπεύθυνου ολοήμερου υποβάθμισαν κατά κοινή ομολογία τη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, με αποτέλεσμα τη διαρκή ταλαιπωρία παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών)· ο κατακερματισμός των εκπαιδευτικών και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας παγιώνονται· τα δικαιώματα των αναπληρωτών και η εξίσωσή τους με τους μόνιμους συναδέλφους φαίνεται ότι αποτελούν έλασσον ζήτημα και όχι προτεραιότητα· οι μόνιμοι διορισμοί και η ανάγκη δημιουργίας οργανικών θέσεων είναι για κάποιους ανέξοδη συζήτηση και όχι επιτακτική ανάγκη…
Για όλα τα παραπάνω, ζητούμε συνάντηση μαζί σας και προσδοκούμε τις απαντήσεις σας. Ως Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων αναμένουμε και τη θέση σας (την οποία ζητήσαμε επανειλημμένα και σε πρωθύστερες επιστολές μας) για την αντιεπιστημονική και αντιπαιδαγωγική περικοπή του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής από την Ε᾽ και ΣΤ᾽ –τη στιγμή, μάλιστα, που υπήρξατε ένας από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υποβάλατε Ερώτηση στη Βουλή για την αναίτια περικοπή της–, καθώς και το πώς θα ενεργήσετε σε σχέση με την επαναφορά της. Δεν τη ζητούμε μόνον εμείς: τη ζητούν οι γονείς, οι συνάδελφοί μας και πρωτίστως τα ίδια τα παιδιά.»

 artinews.gr

 Η φωτό είναι παρμένη από το in2life.gr
 

****

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ /// ΠΛΗΓΕΣ



Θέλω να πάρω έναν δρόμο.
Να πω: ''Θα πάω από δω''.
Και να πάω.

Πληγές, Γαβριηλίδης 2011

*** 

Ρόμπιν Ρόμπερτσον /// ΔΥΟ ΠΟΙΗΜΑΤΑ


Mεταφράζει η Ασημίνα Ξηρογιάννη


Γεννημένος στο Perthshire, ο ποιητής Robin Robertson ανατράφηκε στη βορειοανατολική ακτή της Σκωτίας όπου, «η ιστορία, ο θρύλος και ο μύθος συγχωνεύθηκαν συνολικά στο τοπίο». Οι πρώιμες επιρροές του Robertson περιλαμβάνουν τις ιστορίες του κελτικού μύθου, τις λαϊκές μπαλάντες και τη λαογραφία. Τα βαθιά αισθησιακά του ποιήματα εξερευνούν τις έννοιες της αγάπης και της απώλειας! Περιγράφοντας το έργο του ποιητή, ο Ρόμπερτσον μιλάει για την επιθυμία να αποκαλύψει "τον ανανεωμένο κόσμο και, μέσα από μια γλώσσα παχιά με ήχο και χροιά και μεταφορά, να δώσει κάποιο νόημα: κάποια νέα σχέση μεταξύ του τι φαίνεται και αισθάνεται και τι γίνεται κατανοητό". "Η ιδιοφυΐα αυτού του ποιητή είναι για να βρει την αισθησιακά φορτισμένη στιγμή και να την απεικονίσει σε μια γλώσσα που είναι ταυτόχρονα εφεδρική και άφθονη και θυμίζει πρώιμο Heaney ή Hughes". Ο Ρόμπερτσον είναι συγγραφέας πολλών συλλογών ποίησης για τις οποίες απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές! Το ντεμπούτο του έγινε με τη συλλογή, A Painted Field (1997), με την οποία κέρδισε το βραβείο Forward for Best First Collection, το Βραβείο του Φεστιβάλ Ποίησης Αλδεμβούργου και το βραβείο Saltire Scottish First Book of the Year και ήταν ένα από τα βιβλία της χρονιάς της Sunday Times.



**

Mυστικά ραντεβού

συνάντησέ με
εκεί όπου ο ήλιος δύει
συνάντησέ με
στη σπηλιά, κάτω από το πεδίο της μάχης
συνάντησέ με
στο σπασμένο κλαδί
συνάντησέ με
στη σκιά, κάτω από την χιονοστιβάδα
συνάντησέ με,
κάτω από τα ξόρκια της μάγισσας
συνάντησέ με
απόψε, στo πηγάδι των ευχών
συνάντησέ με στο λιβάδι της πείνας
συνάντησέ με
στο μάτι της πυρκαγιάς
συνάντησέ με
φορώντας τα καλύτερα παππούτσια σου
και το αγαπημένο φόρεμά σου
συνάντησέ με
μόνη σου, μέσα στην άγρια φύση
συνάντησέ με
σαν ερωμένη, σαν μοναδική μου φίλη
συνάντησέ με
στου ποταμού το κρεβάτι.


*

Το τραγούδι της ματαιότητας

Τι θα σου φέρω
τώρα που έχειs φύγει;
Περονόσπορο, σφήκα, σκώρο!


Τι θα τραγουδήσω τώρα
αντί για τραγούδι;
Το κλάμα ενός γλάρου
και τα καλέσματα του νουμήνιου!


Τι θα σε κάνω
που έσπασες αυτό τo δεσμό;
Θα σε βάλω να θυμηθείς την άδεια νύχτα
και η ανταμοιβή σου θα ΄ναι η ντροπή σου!


*
Αναδημοσίευση από το περιοδικό  vakxikon.gr

***

Ο Χάρης Βλαβιανός συζητά για τη Ρώσικη Επανάσταση @ Public Συντάγματος







Ο Χάρης Βλαβιανός συζητά για τη Ρώσικη Επανάσταση @ Public Συντάγματος

Public Συντάγματος

Σύνταγμα
Καραγεώργη Σερβίας 1 Πλατεία Συντάγματος ΤΚ: 10563 Αθήνα
 
31 Οκτωβρίου 2017

 ΩΡΑ

19:00

Είσοδος Ελεύθερη.

  Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη Ρωσική Επανάσταση.

 Ο Χάρης Βλαβιανός μαζί με τους καλεσμένους του – Δημήτρη Ραυτόπουλο, Περικλή Βαλλιάνο, Ανδρέα Παπά – θα επιχειρήσουν μια αποτίμηση του ιστορικού αυτού γεγονότος και των συνεπειών του”


 ****


blog.public.gr

***