Translate

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ///ΡΩΜΟΣ ΦΙΛΥΡΑΣ



                                                                                      


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:  23 Σεπτεμβρίου, Ρώμος Φιλύρας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (θεατράκι). Εκδήλωση-Ποιητική δράση. 


Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 το βράδυ, με πρωτοβουλία των Γεωργία Τρούλη και Σταυρούλα Γάτσου, ποιητριών, καλλιτεχνών της πόλης, σε συνεργασία με την Διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου θα λάβει χώρα ανάγνωση ποίησης του Ρώμου Φιλύρα, διάρκειας περίπου μιας ώρας, από το δίτομο "Ποιήματα: άπαντα τα ευρεθέντα" Ρώμος Φιλύρας, εκδόσεις University studio press (2013) σε φιλολογική επιμέλεια του Χ. Καράογλου και της Αμαλίας Ξυνογαλά. 

Η δράση αυτή εντάσσεται, ως συνέχεια, σε μια σειρά από αντίστοιχες εκδηλώσεις σε σημεία και με φορείς της πόλης που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και στον κοινωνικό διάλογο με αφορμή και μέσο την ποίηση ('Ασμα Ασμάτων Ροτόντα με ΚΘΒΕ, ΚΡΑΥΓΗ  Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με Θετική Φωνή (άνθρωποι+HIV)).

Η δράση αυτή έρχεται επίσης να υπενθυμίσει την προσπάθεια που γίνεται από τους φορείς και τους πολίτες στις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων να διατηρηθεί και να βελτιωθεί η μέριμνα προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και να προωθηθεί η ιδέα της ενσωμάτωσης της τέχνης στις παράλληλες δράσεις ενθάρρυνσης και υποστήριξης των ψυχικά ασθενών.  

Η ποιητική βραδιά αποτελεί έναν φόρο τιμής στον Ρώμο Φιλύρα ως ποιητή-δημιουργό μέσα από την ανάγνωση και ηχητικά τοπία επιλεγμένων ποιημάτων από το δίτομο Ρώμου Φιλύρα (1888-1942) "Ποιήματα – Άπαντα τα ευρεθέντα" (2013), αλλά και ως ψυχιατρικό ασθενή που ποτέ μετά τον εγκλεισμό του δεν επανεντάχτηκε. Στη συλλογή αυτή, και στην εκδήλωση, συμπεριλαμβάνονται και ποιήματα που έγραψε ο ποιητής και κατά την διαμονή του στο Δρομοκαΐτειο (εισήχθη το 1927 όπου και πέθανε), ποιήματα που συλλέχθηκαν έπειτα από έκκληση σε ανθρώπους που τον γνώριζαν καθώς ο ίδιος χάριζε ποιήματά του σε τσαλακωμένα χαρτιά σε όποιον τον επισκεπτόταν.

Με την υποστήριξη του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα της Ψυχικής Υγείας, και  τεχνική υποστήριξη της βραδιάς από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Επικοινωνία
Γεωργία Τρούλη, 6943 07 91 81
Σταυρούλα Γάτσου, 6944 66 66 83