Translate

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

ΟΙ KAΛΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ..../// 'ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ VARELAKI












Aγαπητοί φίλοι και αναγνώστες,
                                                      




  Αισθάνομαι την ανάγκη να τοποθετηθώ σε σχέση με το λογοτεχνικό varelaki.Mε τιμά η εμπιστοσύνη σας να μου στέλνετε τα βιβλία σας.Λαμβάνω πραγματικά πολλά.Μερικά τα διαβάζω άμεσα.'Αλλα δεν προλαβαίνω να τα διαβάσω,on time τουλάχιστον.Ευχαριστώ και για την κατανόηση ως προς αυτό.
Ωστόσο,η αποστολή βιβλίου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ακολουθήσει κριτική για αυτό ή ,έστω κάποιο κείμενο που να το αφορά.Κριτικές κατά παραγγελία δεν γράφουμε εδώ,γιατί τούτο είναι αντίθετο και στην ηθική ,αλλά και στην αισθητική μας.Μπορεί ένα κείμενο να με αγγίξει ,αλλά να μην πιάσω το μολύβι να σημειώσω κάτι.Και να έχω την ανάγκη  να επανέλθω κάποια άλλη στιγμή.Από την άλλη,το ότι επιλέγω να ΜΗΝ γράψω κείμενο για ένα βιβλίο ,δεν σημαίνει ότι το απαξιώνω ή ότι δεν το θεωρώ καλό.'Αλλωστε,να σημειώσω εδώ ότι έχω γράψει και κείμενα για βιβλία που περιείχαν '' αρνητικά σχόλια '' και παρατηρήσεις όχι θετικές ,αλλά πάντα όλα αυτά τεκμηριωμένα και έπειτα από βαθιά μελέτη των κειμένων.
Η άσκηση πίεσης από μέρους κάποιων δεν είναι καθόλου ευγενικό πράγμα και καλό θα ήταν να σκεφτούν και να αναθεωρήσουν τη στάση τους ή να συγκρατήσουν την ορμή τους. Αυτά .


Εκ της διευθύνσεως,

με ειλικρίνεια  και
με αγάπη.

8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΕΑ









Αναλυτικά, το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ.
Την Τρίτη 21 Ιουνίου, με το θερινό ηλιοστάσιο, ξεκινά το 8ο Φεστιβάλ ΛΕΑ, η ελληνο-ιβηροαμερικανική γιορτή του Λόγου, που θα διεξαχθεί από τις 21 ως τις 25 Ιουνίου στην Αθήνα, στις 22 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, και για πρώτη φορά φέτος και στη Λευκάδα, στις 23 και 24 Ιουνίου. Για μιαν ακόμα χρονιά, το ΛΕΑ παρουσιάζει την πολυμορφία και τον πλούτο του ιβηροαμερικανικού πολιτισμού, δίνοντας έμφαση στη λογοτεχνία, και πλαισιώνοντάς την με τις οπτικές τέχνες, τον κινηματογράφο, τη γαστρονομία και τη μουσική. Όλα αυτά σε μιαν ατμόσφαιρα που ευνοεί τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ όλων των παρευρισκομένων στο πολιτιστικό αυτό γεγονός, μέσα από συζητήσεις, στρογγυλές τράπεζες, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων -που οι συγγραφείς τους θα βρεθούν στην Αθήνα ειδικά γι’ αυτό-, αφιερώματα, εργαστήρια μετάφρασης και γλωσσολογικής θεματολογίας αλλά και τέχνης και μαγειρικής, εκθέσεις, και συναυλίες από συγκροτήματα και σολίστες.
Ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα πραγματευτεί το 8ο Φεστιβάλ ΛΕΑ είναι το αν η γλώσσα μπορεί ή όχι να σταθεί ικανή να δημιουργήσει το συναίσθημα ότι ανήκει κανείς σε μια πατρίδα. Γύρω από αυτό το θέμα θα εκφράσουν την άποψή τους οι συγγραφείς Χόρχε Φ. Ερνάντες (Μεξικανός) και Αντρές Νέουμαν (Ισπανο-αργεντινός), πλάι στους Έλληνες αμφιτρύωνές τους, τον Τάκη Θεοδωρόπουλο και τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, την ημέρα των εγκαινίων, ήτοι στις 21 Ιουνίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Επ’ ευκαιρία των 400 χρόνων από τον θάνατο του Μιγκέλ δε Θερβάντες Σααβέδρα, το Φεστιβάλ ΛΕΑ τιμά τον συγγραφέα του Δον Κιχώτη, του κορυφαίου λογοτεχνικού έργου της ισπανικής γλώσσας, με δύο διαλέξεις που εντάσσονται στα πλαίσια του κύκλου «Στον καθρέφτη του Θερβάντες» του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, των συγγραφέων Αντρές Νέουμαν (στις 23 Ιουνίου) και Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε (στις 25 Ιουνίου), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην έδρα του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.
Ο συγγραφέας Χόρχε Φ. Ερνάντες θα μοιραστεί με το αθηναϊκό κοινό τις εμπειρίες του ως συγγραφέας (στις 23 Ιουνίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες), ενώ με την ιδιότητα του καθηγητή θα παρευρεθεί στο εργαστήρι λογοτεχνικής μετάφρασης δικών του κειμένων και διηγημάτων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί επίσης στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΛΕΑ (στις 21 Ιουνίου στο Abanico).
Ως είθισται πλέον στο ΛΕΑ, τα παιδιά έχουν τη δική τους θέση στο Φεστιβάλ. Θα απολαύσουν λοιπόν ιδιαίτερα, στις 25 Ιουνίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, την παράσταση αφήγησης παραμυθιών «Λέξεις που αφηγούνται» του εξαιρετικού Ισπανού προφορικού αφηγητή Πεπ Μπρούνο, ο οποίος όμως δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους. Ο Π. Μπρούνο θα διευθύνει επίσης ένα ενδιαφέρον όσο και ευχάριστο παιγνιογλωσσολογικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής στις 24 Ιουνίου στο Abanico.
Εξάλλου, ο Έλληνας συγγραφέας και Ανάδοχος του Φεστιβάλ ΛΕΑ Πέτρος Μάρκαρης, ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος του αστυνομικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα κι ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους Έλληνες συγγραφείς στην Ιβηρική Χερσόνησο και τη Λατινική Αμερική, θα συζητήσει με τον Αργεντινό συγγραφέα και διευθυντή του Φεστιβάλ Buenos Aires Negra, Ερνέστο Μάγιο,στις 22 Ιουνίου στο Poems&Crimes, αλλά και με την εγκληματολόγο και Αστυνόμο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καταλωνίας, Κριστίνα Μανρέσα, στις 24 Ιουνίου στον ίδιο χώρο.
Η τάση για εκμάθηση της πορτογαλικής γλώσσας και για ανάγνωση πορτογαλόφωνων συγγραφέων ολοένα και μεγαλώνει στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων χάρη στο έργο προώθησης που αναπτύσσουν οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Πορτογαλίας και της Βραζιλίας. Στην 8η διοργάνωση του Φεστιβάλ ΛΕΑ, ανάμεσα σε άλλες εκδηλώσεις, στις 24 Ιουνίου στη Στοά του Βιβλίου θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στις πορτογαλόφωνες γυναίκες συγγραφείς, μεταξύ αυτών στη Βραζιλιάνα Κλαρίς Λισπέκτορ. Στη συνέχεια, ο Πορτογάλος συγγραφέας Γκονσάλο Μ. Ταβάρες θα συμμετάσχει στην παρουσίαση του βιβλίου του Η Γειτονιά, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Η λογική των εραστών, που δημοσιεύτηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη, στις 22 Ιουνίου στο Public Συντάγματος, ο Χιλιανός συγγραφέας Πάμπλο Σιμονέτι θα μας δώσει επίσης την ευκαιρία να τον ακούσουμε να μιλά για το ρόλο του ως επικεφαλής του Ιδρύματος =Iguales, το οποίο εργάζεται για πλήρη και ίσα δικαιώματα και για μη διάκριση της σεξουαλικής διαφοροποίησης.
Τα τρία βιβλία του Αντρές Νέουμαν που εκδόθηκαν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Όπερα, θα παρουσιαστούν στην Αθήνα (στις 23 Ιουνίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας) και τη Θεσσαλονίκη (στις 22 Ιουνίου στο Public Τσιμισκή), παρουσία του συγγραφέα.
Στις 25 Ιουνίου στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», η Ουρουγουανή συγγραφέας Κάρμεν Ποσάδας θα μιλήσει για το έργο της και τη συγγραφική της πορεία, από την παιδική λογοτεχνία και το κινηματογραφικό και τηλεοπτικό σενάριο ως το διήγημα και το μυθιστόρημα. Στη συνέχεια, η συζήτηση ανάμεσα σε έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή Έλληνες ποιητές και από τους πλέον πολυδιαβασμένους στην Ιβηρική Χερσόνησο και τη Λατινική Αμερική, τον Τίτο Πατρίκιο, και τη μεταφράστριά του, τη Μεξικανή ελληνίστρια Νατάλια Μορελεόν, θα κινηθεί μεταξύ της ζωής και του έργου του Έλληνα ποιητή και της συναρπαστικής πρόκλησης που συνεπάγεται η μετάφραση της ποίησής του στα ισπανικά.
Η κορυφαία ίσως εκδήλωση του Φεστιβάλ ΛΕΑ είναι η Ποιητική Βραδιά. Στη φετινή διοργάνωση, στις 24 Ιουνίου στο Polis Art Café, έχουν προσκληθεί οι εξέχοντες ποιητές Χουάν Βιθέντε Πικέρας και Κάρμεν Καμάτσο (Ισπανία), Αντρές Νέουμαν (Ισπανία-Αργεντινή) και Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε (Κολομβία). Στην εκδήλωση συμμετέχουν επίσης οι Έλληνες ποιητές Δήμητρα Χριστοδούλου και Δημήτρης Αγγελής.
Το χιουμοριστικό κόμικ «Μαγόλα» της Κολομβιανής κομίστριας Αδριάνα «Νάνι» Μοσκέρα συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής και πραγματοποιεί από πέρσι περιοδεύουσα έκθεση στην Ευρώπη και τη Βόρειο και Νότιο Αμερική. Πενήντα από τα καλύτερα σκίτσα της, με καυτά θέματα όπως η ισότητα των φύλων, η βία, η συμβίωση στο ζευγάρι και η μαζική μετανάστευση, θα εκτεθούν στην Αθήνα,στο Poems&Crimes Art bar-Βιβλιοπωλείο (εγκαίνια: 22 Ιουνίου στις 7 μ.μ.), και στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας (εγκαίνια: 23 Ιουνίου στις 9 μ.μ.).
Οι σινεφίλ έχουν πάντα τη θέση τους στο Φεστιβάλ ΛΕΑ και στη φετινή διοργάνωση θα απολαύσουν δύο πολύ ιδιαίτερες ταινίες. Η πρώτη, που θα προβληθεί στις 22 Ιουνίου στη Στοά του Βιβλίου, με τίτλο “El evangelio de la carne” (Περού, 2013), σε σκηνοθεσία Εδουάρδο Μεντόσα δε Ετσάβε, είναι ένα δραματικό αστυνομικό θρίλερ, για θεατές άνω των 16 ετών. Η δεύτερη, που θα προβληθεί στις 25 Ιουνίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, είναι το ντοκιμαντέρ με τίτλο “Carta a una sombra” (Κολομβία, 2015), σε σκηνοθεσία Δανιέλα Αμπάντ και Μιγκέλ Σαλασάρ, που βασίζεται στο βιβλίο του Κολομβιανού συγγραφέα Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε El olvido que seremos, μια συνταρακτική αφήγηση της ζωής και του θανάτου του πατέρα του, Έκτορ Αμπάντ Γκόμες. Στην προβολή του ντοκιμαντέρ θα παρευρεθούν η Δανιέλα Αμπάντ και ο Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε.
Η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του Φεστιβάλ ΛΕΑ. Κάθε μέρα, οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται συνήθως με μια μουσική παράσταση. Στη φετινή διοργάνωση και για πρώτη φορά, στις 21 Ιουνίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το ΛΕΑ φέρνει από τη Χιλή το μουσικό συγκρότημα Tricahue Percusión y saxofones. Στις 22 Ιουνίου στο Polis Art Café, θα εμφανιστεί ο Βενεζουελάνος βιρτουόζος του «κουάτρο» Γουστάβο Κολίνα. Ανάμεσα στους μουσικούς που διαμένουν στην Ελλάδα, στο Φεστιβάλ συμμετέχει και πάλι η αφρόκρεμα: στις 23 Ιουνίου στο Polis Art Café θα εμφανιστούν η Μεξικάνα ερμηνεύτρια Μάρτα Μορελεόν και το συγκρότημα Trío Buenos Aires Gómez–Mayr, που απαρτίζεται από τους Αργεντινούς Ρομάν Γκόμες, Δέμιαν Γκόμες και Χέρμαν Μάιρ.
Σας ευχόμαστε να περάσετε πέντε καταπληκτικές μέρες στο 8ο Φεστιβάλ ΛΕΑ!

Με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα:
– των Πρεσβειών της Αργεντινής, της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας, της Ισπανίας, της Κολομβίας στη Ρώμη -με δικαιοδοσία και στην Ελλάδα-, της Κούβας, του Μεξικού, της Ουρουγουάης, του Παναμά, του Περού, της Πορτογαλίας και της Χιλής
– των Επίτιμων Προξενείων της Κολομβίας, της Νικαράγουας και της Παραγουάης
– του Δήμου Αθηναίων
Διοργάνωση:
– Φεστιβάλ ΛΕΑ – Διαπολιτισμική Ανάπτυξη
– Πολιτιστικό Περιοδικό Sol Latino
– Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»
Με τη χορηγία των:
– Teleperfomance Hellas
– PUBLIC
– Air France
Με την υποστήριξη:
– της AC/E Acción Cultural Española (Ισπανία)
– του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας
– της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Υποθέσεων (DIRAC) του Υπουργείου Εξωτερικών της Χιλής
– του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας
– της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων
– της Στοάς του Βιβλίου
– του Polis Art Café
– του Poems&Crimes Art Bar-Βιβλιοπωλείο
– του Abanico
Με την συνεργασία:
– Eκ. Opera
– Eκ. Πατάκη
– Eκ. Καστανιώτη
-Εκ. Παρουσία
– Εκ. Γαβριηλίδης
– Festival Fecha
– Asociación Colombo-Helénica
-Cámara de Comercio Hispano-Helena
– Asociación Asclaye
– Περιοδικό Φρέαρ

Αναλυτικά, το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ.