Translate

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΤΕΥΧΟΣ 22ο www.e-poema.eu



                                   




Το ηλεκτρονικό περιοδικό (.poema..) κλείνει έναν κύκλο κυκλοφορίας τώρα, στα σχεδόν δέκα χρόνια παρουσίας του στα ελληνικά γράμματα. Η προοπτική της ύλης πρόκειται να αλλάξει από το προσεχές τεύχος, όπως και οι αναγνωστικές προτάσεις που αναστοιχειοθετούνται, και βεβαίως σε πνεύμα δημιουργικής ανανέωσης. Ούτως ή άλλως, μέσα από διακυμάνσεις, εύστοχες ή άστοχες επιλογές (ως ωφέλιμο δίπολο), μικρές κι ενδιαφέρουσες καινοτομίες ή επιδίωξη απεμπλοκής από κατεστημένες λογικές και άλλες νόρμες, το περιοδικό έχει μια σταθερή αντίληψη να προτείνει: ο λόγος υπεράνω της γραφής και του όποιου γράφοντος.
 
Το τρέχον τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού για την ποίηση (.poema..) κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο (τετράμηνο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2015) 

- Στην ενότητα «Ποίηση»
κατατίθεται δείγμα της σύγχρονης, εν εξελίξει ποιητικής εργασίας από 22 δημιουργούς: Ηλίας Κεφάλας, Αlan Dugan (μεταφράζει η Σοφία Γιοβάνογλου), Γιώργος Παναγιωτίδης, Χάρις Κοντού, Παναγιώτης Βούζης, Adrian Gonzalez da Costa και Mercedes Marcos Sanchez (μεταφράζει η Βιργινία Χορμοβίτη), Ελένη Μωυσιάδου, Ελένη Κοφτερού, Ιωάννης Καλκούνος, Θάνος Γώγος, Χρήστος Κατρούτσος, Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Paul Celan (μεταφράζει o Nίκος Ερηνάκης), Λουκάς Λιάκος, Δημήτρης Λεοντζάκος, Σταυρούλα Γάτσου, Δάφνη Νικήτα.
Στο μικρό αφιέρωμα της ποίησης, η ποιήτρια και μεταφράστρια Αντιόπη Αθανασιάδου προτείνει την προσέγγιση της σύγχρονης αμερικανικής δημιουργίας, με διακεκριμένους ποιητές προβεβλημένους μέσα από τις σελίδες
του περιοδικού Poetry και του συνεπώνυμου φορέα Poetry Foundation. Πρόκειται για όλους όσοι διακρίθηκαν σε αθλοθεσίες έγκριτων πνευματικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ και αποσπάσματα από το έργο τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό μεταξύ 2011 και 2012. Γραφή ελκυστική μα και ιδιόρρυθμη, που αξίζει να επισημανθεί στις αναγνωστικές επιλογές (Devin Johnston, Dean Young, Eduardo Corral, Linda Kunhardt, Angie Mlinko). 

- Στην ενότητα «Δοκίμια»
συνεργάζονται οι: Κώστας Βούλγαρης (άρθρο για τον συγγραφέα και δοκιμιογράφο Γιάννη Δάλλα & αναδημοσίευση της στήλης «Στους δρόμους της ποίησης», στο ένθετο Αναγνώσεις της Αυγής), Βαρβάρα Ρούσσου (εκτενής φιλολογική προσέγγιση της ξεχασμένης ποιήτριας του 19ου αιώνα, Φλωρεντίας Φουντουκλή), Βασιλική Τσούκα (μια προσέγγιση των Maurice Blanchot-Samuel Beckett με παρονομαστή τη σιωπή), Στράτος Κοσσιώρης (συνέντευξη με τον ποιητή Τάσο Γαλάτη), Σωτήρης Βαρνάβας (άρθρο γύρω από την ποιητική του Αντώνη Φωστιέρη), Ελενα Τορναρίτη (άρθρο για τη γυναικεία γραφή, συσχετίζοντας την παρουσία της Ann Sexton και της Sylvia Plath με την ποίηση των δεκαετιών 1970 και 1980), Φρύνη Κωσταρά (κριτική προσέγγιση στο νέο δοκίμιο του Σπύρου Βρεττού με τίτλο «Κ.Π. Καβάφης, Μία κάποια λύσις»).
Κι ακόμη, εγκαινιάζεται η στήλη «Λέξεις μεταξύ λογοτεχνών», όπου γράφουν η Ελενα Πολυγένη για τη Χάρη Κοντού και η Ελένη Κοφτερού για την Εύα Σταματοπούλου. Οι ποιητές Νίκος Ερηνάκης και Δημήτρης Πέτρου γράφουν στη στήλη Οπισθόφυλλο για τις πρόσφατες συλλογές τους. Ο Γιάννης Λειβαδάς προτείνει στη στήλη «Θέσεις» αποσπάσματα από το προς έκδοση ποιητικό του δοκίμιο με τίτλο «Ανάπτυγμα». 

- Στο αφιέρωμα του τεύχους «Ο Μόντης στην Κύπρο»
σκιαγραφείται η προσωπικότητα του Κώστα Μόντη, ο οποίος ανέδειξε τη σύγχρονη κυπριακή ποίηση με τη συνέπεια και τη διάρκεια της ποιητικής παρουσίας του στη νεοελληνική γραμματεία. Το αφιέρωμα λαμβάνει χώρα με αφορμή τη διπλή επέτειο της γέννησης (100 χρόνια) και της αποδημίας του (10 χρόνια). Τα κείμενα του αφιερώματος συμπεριλαμβάνονται στον τιμητικό τόμο που αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις (.poema..) εκδόσεις σε συνεργασία με
το Σπίτι της Κύπρου και το Πολιτιστικό Ιδρυμα Κώστας Μόντης. Δημοσιεύεται, εν προκειμένω, ένα εκτενές εργοβιογραφικό σημείωμα του ποιητή, τα κείμενα των Ελένης Αντωνιάδου και Τίτου Πατρίκιου, καθώς και μια ενδεικτική επιλογή από την ποίησή του τιμώμενου. 

- Στην ενότητα «Περιηγήσεις» υπογράφουν ταξιδιωτικά-προσωπικά κείμενα οι Μπορίβογιε Αντάσεβιτς (Κέρκυρα), Ευγενία Μπογιάνου (Τήνος). 

- Στην ενότητα «Φωτό-ποιήματα»
η στήλη που έχει εγκαινιάσει, ήδη από τα προηγούμενα πέντε τεύχη, την παρακολούθηση της «συνομιλίας» μεταξύ ποίησης και φωτογραφικής τέχνης, προτείνει σύγχρονους δημιουργούς (Λουκάς Βασιλικός, Μαρία Χουλάκη, Δημήτρης Ζωγράφος, Χαράλαμπος Κυδωνάκης, Παναγιώτης Καλκαβούρας). Στο τρέχον τεύχος παρουσιάζεται η Γωγώ Πονηράκου. Επιπλέον, οι φωτογραφίες τους εκτίθενται στο περιοδικό με ποιητικό σχολιασμό από τον Ζαχαρία Κατσακό. 

- Στην ενότητα «Κριτικές» 

Γράφουν οι Ζαχαρίας Κατσακός, Παναγιώτης Βούζης, Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Ελένη Αλεξίου, Βασίλης Ρούβαλης, Στράτος Κοσσιώρης – υπεύθυνος κριτικογραφίας: Ζαχαρίας Κατσακός. 

:::
ΠΟΙΗΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 

Οι ενδιαφερόμενοι να εγγραφούν στη λίστα παραληπτών του Ποιήματος της εβδομάδας μπορούν να συμπληρώνουν τη σχετική φόρμα στην ενότητα«επικοινωνία» (http://www.e-poema.eu/epikinonia.php) αλλά και να διαβάζουν τα ποιήματα, καταλογογραφημένα, που έχουν αποσταλεί στην ειδική ενότητα «Ποίημα της Εβδομάδας».
Όπως σε κάθε τεύχος οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα ακρόασης του ραδιοφωνικού σταθμού poema/radiophone.gr καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.

Η συντακτική ομάδα