Translate

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΗΛΗ THE ARTMANIACS /ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ



Συνομιλώντας με τον Δημήτρη Σωτάκη....




  •                         
  •  


ΜΙΝΑ  ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:Σε γυρνάω πίσω στο χρόνο...Πώς έμπλεξες με τη γραφή;Μίλησέ μου για το πρώτο βιβλίο που εξέδωσες.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ: Δύσκολη ερώτηση γιατί πρέπει να γυρίσουμε πολύ πίσω. Από την εφηβική μου ηλικία έγραφα, ανολοκλήρωτα συνήθως
μυθιστορήματα, όμως το 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο "Το σπίτι", για το οποίο δε θυμάμαι απολύτως τίποτα
.


ΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:Κάνε μου ένα σχόλιο για τη σύγχρονη λογοτεχνική πραγματικότητα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ:
Οι συγγραφείς οφείλουν να γράφουν και αυτό κάνουν. Δεν έχουν να αποδείξουν τίποτα σε κανέναν και ανεξάρτητα από τις συνθήκες κάθε εποχής, παίρνουν μια προσωπική θέση για τον κόσμο, που αν τύχει και ταυτιστεί με κάποιους ανθρώπους, έχει καλώς. Και σήμερα υπάρχουν χαρισματικοί συγγραφείς, με αξιόλογο έργο και φωνή.


ΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ
:Λογοτεχνία και Διαδίκτυο.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ:Ποτέ δε χάρηκα αυτό το πάντρεμα, όμως είναι πλέον μια πραγματικότητα. Αν οι προθέσεις παραμένουν ίδιες, αν το άρωμα της λογοτεχνίας είναι παρόν, τότε όλα είναι στη θέση τους, ανεξάρτητα από το μέσο.

ΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:Αγαπημένοι σου συγγραφείς παλαιότεροι /σύγχρονοι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ:Χούλιο Κορτάσαρ, Φερνάντο Πεσόα, Τόμας Μπέρνχαρντ, Νίκος Καχτίτσης, είναι μεγάλη η λίστα, βέβαια.

ΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:Αγαπημένα σου βιβλία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ:Σε αντιστοιχία με την παραπάνω λίστα "Ιστορίες των Κρονόπιο και των Φάμα", "Το βιβλίο της ανησυχίας", "Ο μίμος των φωνών", "Ο εξώστης", ακόμα μεγαλύτερη λίστα.

ΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Πέρα από την Τέχνη του λόγου,ποιά άλλη τέχνη σε συγκινεί;


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ:Θεωρώ τη ζωγραφική την ύψιστη Τέχνη. Προσωπικά δεν μπορώ να τραβήξω ούτε μία ίσια γραμμή, αλλά η ζωγραφική στη συνείδησή μου, συγκεντρώνει μια ανυπέρβλητη σοφία των αισθήσεων.

ΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Θεός;


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ:Δεν έχω σαφή άποψη, δεν πιστεύω στην ύπαρξή του, αλλά δεν έχω ιδέα για τη ροή και την τύχη της ζωής μας.

ΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:Ο Θάνατος των ανθρώπων...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ:Το τελευταίο μου βιβλίο, μάλλον κάπως διαφορετικό από τα προηγούμενα, μιας που ο ήρωας αυτή τη φορά δεν είναι μόνος, αντιμέτωπος με τα τέρατα που τον κυνηγούν, αλλά περικυκλωμένος από ήρωες συνανθρώπους. Ή κάπως έτσι.

ΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Τί δεν θα συγχωρούσες ποτέ στον εαυτό σου;


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ:Πολλά δε θα έπρεπε να έχω συγχωρήσει, αλλά του δίνω μερικές ευκαιρίες.

ΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Kάποιος σύγχρονος ομότεχνός σου που ξεχωρίζεις ;


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ:Χατζηγιαννίδης, Αστερίου, Χειμωνάς, Τσίρος, Μπουραζοπούλου, Αντωνάς και μερικοί ακόμα.

ΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ
:Tι διαβάζεις τώρα;


 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ:Διαβάζω "Το λεξικό των Χαζάρων" του Μίρολαντ Πάβιτς.

ΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:Tϊ γράφεις τώρα;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ:
Τον Οκτώβρη ξεκινώ τη συγγραφή ενός νέου μυθιστορήματος. Περισσότερα σύντομα!



ΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Ποιόν ήρωά από αυτούς που δημιούργησες αγαπάς πιο πολύ και σε ακολουθεί;;


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ:Καταλαβαίνετε ότι τους αγαπώ όλους, αλλά ο ήρωας στον "Άνθρωπο Καλαμπόκι" είναι πάντα πολύ κοντά μου και πάντα ανησυχώ για την τύχη του.

ΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:
H σχέση σου με την ποίηση....



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ
:Τα βιβλία μου, κατά την άποψή μου, είναι ποιητικά βιβλία, έχουν το άρωμα, τη μυρωδιά της πόιησης, παρόλο που επισήμως είναι μυθιστορήματα. Αγαπώ την ποίηση.


ΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ
:Oνειρα δικά σου....και μελλοντικά σχέδια.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ:Nα κατακτήσει κάποια μέρα το Champions League ο Παναθηναϊκός.

Tο ταξίδι ενός χαρτονομίσματος


Ανοικτή πρόσκληση για το πρώτο συλλογικό ebook των Εκδόσεων Σαΐτα
Όπως ταξιδεύουν οι ιδέες, οι νότες, οι άνθρωποι, ο νους, η σκέψη, έτσι και τα χρήματα ταξιδεύουν συνεχώς χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς για την πορεία που ακολουθούν, τα προβλήματα που πιθανόν φέρνουν, τις συνειδήσεις τις οποίες αλλοιώνουν, την ανακούφιση από δυσάρεστες καταστάσεις, την αισιοδοξία, τη δύναμη, το κύρος, το πάθος, τη λύτρωση, την ενοχή, την εκμετάλλευση. Μέχρι τη στιγμή που ένα χαρτονόμισμα ζωντανεύει στο πορτοφόλι ενός νέου και μας διηγείται το ταξίδι του μέσα από τη ζωή του κάθε προσωρινού ιδιοκτήτη του.
Σας καλούμε λοιπόν να συμμετέχετε στο πρώτο συλλογικό ψηφιακό βιβλίο (e-book) των Εκδόσεων Σαΐτα διαμορφώνοντας την πορεία του ταξιδιού του πρώτου χαρτονομίσματος που μας μεταφέρει σκέψεις και συναισθήματα που πλημμυρίζουν τον αναγνώστη, το οποίο θα πάρει την τελική του μορφή από τους ίδιους τους αναγνώστες μέσω ανοικτής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Μπορείτε να αποστείλετε ηλεκτρονικά τα διηγήματά σας (όχι μεγαλύτερα από 1000 λέξεις) μέχρι την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@saitapublications.gr
Χρονοδιάγραμμα
> Ανακοίνωση της ανοικτής πρόσκλησης (Αύγουστος 2012)
> Σκέψη, συγγραφή, διορθώσεις, έλεγχος, έργο
> Τα έργα συγκεντρώθηκαν! (Νοέμβριος 2012)
> Ανάγνωση, απόλαυση, αξιολόγηση μέσω ψηφοφορίας (Δεκέμβριος 2012)
> Η συλλογή ταξιδεύει ελεύθερη στο Διαδίκτυο (Ιανουάριος 2013)
Οδηγίες
> Τα έργα συγκεντρώθηκαν! (Νοέμβριος 2012)
- Οι συμμετέχοντες, άνω των 18 ετών, θα πρέπει να αποστείλουν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@saitapublications.gr τα διηγήματά τους, τιτλοφορημένα και γραμμένα στην ελληνική γλώσσα, των οποίων η έκταση να μην υπερβαίνει τις 1000 λέξεις.
- Όσο μεγάλος κι αν είναι ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων, δεν θα μπορέσουμε να δεχτούμε περισσότερα από 1 διήγημα ανά συμμετέχοντα.
- Για να σχηματιστεί η εντύπωση στον αναγνώστη ότι τα διηγήματα ακολουθούν και δένουν αρμονικά το προηγούμενο με το επόμενο σαν μια ενιαία ιστορία, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φροντίσουν ώστε το διήγημά τους να έχει μια εισαγωγική πρόταση για το πώς βρέθηκε το χαρτονόμισμα στον πρωταγωνιστή της ιστορίας τους και στο τέλος να ολοκληρώνεται με μια φράση η οποία θα επιτρέπει στο χαρτονόμισμα να απελευθερωθεί από την κατοχή του πρωταγωνιστή και να συνεχίσει το ταξίδι του στο διήγημα ενός άλλου συμμετέχοντα.
- Πριν μας στείλετε το διήγημά σας, φροντίστε να είστε ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων, να μην είναι δημοσιευμένο αλλού σε οποιαδήποτε μορφή, και να μην προέρχεται από αλλοίωση ή τροποποίηση άλλου έργου, δικού σας δημοσιευμένου έργου ή έργο άλλου συγγραφέα. Με την αποστολή του διηγήματός σας, συμφωνείτε ότι το έργο σας πληροί όλα τα παραπάνω κριτήρια και φυσικά κατανοείτε και αποδέχεστε το σύνολο των οδηγιών αυτών που έχουν γραφεί για τη συγκεκριμένη ανοικτή πρόσκληση.
- Οι συμμετέχοντες με την αποστολή των διηγημάτων τους, παραμένοντας πάντοτε οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων, δέχονται και παραχωρούν το δικαίωμα στις Εκδόσεις Σαΐτα να δημοσιεύσουν το διήγημά τους σε ένα πρόχειρο ψηφιακό βιβλίο το οποίο θα περιέχει όλα τα διηγήματα που έχουν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της ανοικτής πρόσκλησης, ώστε αυτά να αξιολογηθούν από τους διαδικτυακούς επισκέπτες της ιστοσελίδας των Εκδόσεων Σαΐτα μέσω ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας. Το βιβλίο αυτό θα διανεμηθεί χωρίς αναγνωριστικό αριθμό ISBN με άδεια Creative Common [Αναφορά προέλευσης – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 3.0]. Δεν θα υπάρξει απολύτως καμία εμπορική εκμετάλλευση του συγκεκριμένου e-book, όπως ακριβώς και με τα υπόλοιπα e-books των Εκδόσεων Σαΐτα.
> Ανάγνωση, απόλαυση, αξιολόγηση (Δεκέμβριος 2012)
- Όλα τα διηγήματα, που θα βρίσκονται συγκεντρωμένα στο πρόχειρο ψηφιακό βιβλίο, θα διαβαστούν και θα αξιολογηθούν για την ποιότητά τους, το λογοτεχνικό τους ύφος και την πρωτοτυπία από τους ίδιους τους αναγνώστες, απ’ όποιο μέρος του κόσμου κι αν προέρχονται, δίχως περιορισμούς. Ο μόνος περιορισμός είναι οι δύο ψήφοι ανά αναγνώστη.
- Τα 30 διηγήματα που θα συγκεντρώσουν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, θα οδηγήσουν στο τελικό ψηφιακό βιβλίο, το οποίο θα αντικαταστήσει το πρόχειρο ψηφιακό βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Οι Εκδόσεις Σαΐτα θα επικοινωνήσουν με τους συγγραφείς αυτών των διηγημάτων, οι οποίοι παραμένουν οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων, για να τους ζητήσουν να αποστείλουν ηλεκτρονικά μια πρόσφατη φωτογραφία τους, ένα σύντομο Βιογραφικό σημείωμα, το οποίο να μην ξεπερνά σε έκταση τις 130 λέξεις, και να παραχωρήσουν εκ νέου την έγγραφη άδειά τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την έκδοση των έργων τους στο συλλογικό ψηφιακό βιβλίο το οποίο θα δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου και θα εκδοθεί ψηφιακά από τις Εκδόσεις Σαΐτα.
- Οι Εκδόσεις Σαΐτα με το πέρας της ψηφοφορίας και πριν προβούν στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα ελέγξουν την εγκυρότητα όλων των ψήφων και θα ακυρώσουν τυχόν περισσότερες των δύο ψήφων ανά αναγνώστη ή άλλες απόπειρες αλλοίωσης του αποτελέσματος της ανοικτής ψηφοφορίας.
> Η συλλογή ταξιδεύει ελεύθερη στο Διαδίκτυο (Ιανουάριος 2013)
- Το ψηφιακό βιβλίο με τα 30 διηγήματα που θα προκύψει, θα αρχίσει το ταξίδι του στο Διαδίκτυο με αναγνωριστικό αριθμό ISBN και άδεια Creative Common [Αναφορά προέλευσης – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 3.0]. Δεν θα υπάρξει απολύτως καμία εμπορική εκμετάλλευση του συγκεκριμένου e-book, όπως ακριβώς και με τα υπόλοιπα e-books των Εκδόσεων Σαΐτα.
Παρακαλούμε, λάβετε υπόψη σας ότι οι Εκδόσεις Σαΐτα, που είναι ο διοργανωτής της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, διατηρούν το δικαίωμα να μεταβάλουν το παραπάνω χρονοδιάγραμμα ή ακόμη και να ματαιώσουν την ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής με σκοπό να διαφυλάξουν το όραμα που διέπει τις Εκδόσεις Σαΐτα και τον προσανατολισμό τους στις ανοικτές, ελεύθερες εκδόσεις, μακριά από το κέρδος και την εμπορευματοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας.