Translate

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ




More Info
Αγαπητοί συνάδελφοι, επαγγελματίες του θεάτρου, θεωρητικοί και πρακτικοί,
και αγαπημένοι μας φίλοι του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών,


Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας απευθυνόμαστε σ’ εσάς με μια επιστολή «απόγνωσης».
Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου το οποίο εκπροσωπούμε σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου, μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΙΤΙ) της UNESCO και ένα από τα 90 Εθνικά Κέντρα του ΙΤΙ που έχουν ιδρυθεί σ’ όλο τον κόσμο, κλείνει φέτος εξήντα χρόνια από την ίδρυσή του. Οι συγκυρίες το έφεραν να βρίσκεται – όπως και οι περισσότεροι πνευματικοί και πολιτιστικοί φορείς στη χώρα μας αυτό το διάστημα – σε κρίσιμη κατάσταση. Η συνέχιση της λειτουργίας του κινδυνεύει.
Για όσους δεν μας γνωρίζετε, το Ε.Κ.Δ.Ι.Θ ιδρύθηκε το 1951 από σπουδαίες προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων όπως ο Άγγελος Τερζάκης, ο Πέλος Κατσέλης και ο Γιώργος Θεοτοκάς. Πρόεδροι ή μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του έχουν υπάρξει ο Βασίλης Λογοθετίδης, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Δημήτρης Μυράτ, ο Τάκης Μουζενίδης, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, η Δόρα Στράτου και πολλοί άλλοι σημαντικοί άνθρωποι του ελληνικού θεάτρου και χορού.
Το Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. είναι οργανισμός μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός. Μέλη του μπορούν να γίνουν οι επαγγελματίες του θεάτρου και του χορού (ηθοποιοί, χορευτές, σκηνοθέτες, χορογράφοι, σκηνογράφοι, θεατρολόγοι, κριτικοί θεάτρου, θεατρικοί συγγραφείς, μεταφραστές κ.ά.). Το όργανο που το διοικεί είναι το εννεαμελές άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται από τη γενική συνέλευση των μελών κάθε δύο χρόνια.
Σκοπός του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. είναι μέσα από τις δράσεις του να συμβάλλει στη διεθνή συνεργασία για την εξέλιξη της θεατρικής τέχνης σε όλες της τις εκφράσεις, και να λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στο ελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο. Γι’ αυτό συνεργάζεται με πολιτισμικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και πρεσβείες και μορφωτικά ιδρύματα ξένων χωρών στην Ελλάδα.
Η βασική δράση του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. τα τελευταία χρόνια είναι το «Σύστημα Αθήνα», μια πλατφόρμα για το θέατρο και το χορό, σκοπός της οποίας είναι η προβολή της εγχώριας παραγωγής στο εξωτερικό. Θεωρούμε ότι η ανάγκη αυτής της προβολής γίνεται ακόμη πιο επιτακτική τώρα, όπου, σε μια εποχή κατά την οποία η απαξίωση της πατρίδας μας σε διεθνές επίπεδο έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, το μοναδικό όπλο που της έχει απομείνει για ν’ αντιστρέψει την αρνητική αυτή εικόνα, είναι ο πολιτισμός της.
Άλλες ενδεικτικές δράσεις που διοργανώνει ή προγραμματίζει για το άμεσο μέλλον το Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. είναι:
- Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας με σκοπό την παρουσίαση των πιο σημαντικών θεατρικών έργων της παγκόσμιας δραματουργίας στην Ελλάδα
- Συμμετοχή στην Έκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής Prague Quadrennial 2011 (όπου η ελληνική συμμετοχή εξασφάλισε και φέτος μια εξαιρετική διάκριση: το χρυσό μετάλλιο στον τομέα της Θεατρικής Αρχιτεκτονικής)
- Εργαστήρια/σεμινάρια με κύριο άξονα τη θεατρική γραφή (αρκετά από τα οποία οδηγούν στην παρουσίαση των κειμένων σε μορφή θεατρικού αναλογίου)
- Εργαστήρια/σεμινάρια μετάφρασης, υποκριτικής, δραματουργικής επεξεργασίας κ.ά
- Συμπόσια, συνέδρια, ημερίδες (όπως αυτή που προγραμματίζουμε για το ερχόμενο φθινόπωρο με θέμα την προώθηση των ελληνικών θιάσων στο εξωτερικό)
- Δίκτυο επικοινωνίας και ενημέρωσης ανάμεσα στα μέλη του (ένα φιλόδοξο σχέδιο προβολής των μελών του ανά τον κόσμο μέσα από τη δημιουργία της προσωπικής σελίδας του καθενός στον ιστοχώρο του Κέντρου)
Είναι σημαντικό για μας να γνωρίζετε ότι η παρούσα δύσκολη κατάσταση του κέντρου δεν είναι αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης ή έστω ολιγωρίας απ’ τη μεριά μας. Η καλπάζουσα κρίση έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας και, βεβαίως, έχει πλήξει σημαντικά και τον τομέα του πολιτισμού. (Το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στη χώρα μας. Χαρακτηριστικά θα σας πούμε ότι μέσα στην τελευταία εβδομάδα λάβαμε ανάλογες εκκλήσεις συμπαράστασης από τα κέντρα της Ολλανδίας και της Σλοβενίας.)
Από την ίδρυση του μέχρι τώρα, το Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. υπάρχει χάρη στις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού καθότι δεν έχει τη δυνατότητα να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο: η ετήσια συνδρομή των μελών του είναι μόλις 20€ ενώ τα έσοδα από τα εργαστήρια που οργανώνει, δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος λειτουργίας του (μισθοί και ασφάλιση δύο υπαλλήλων, ενοίκιο, κοινόχρηστα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, γραφική ύλη κ.ά). Τέλος, το μεγαλύτερο ποσοστό των δράσεων του προσφέρεται αφιλοκερδώς τόσο στα μέλη του όσο και στο ευρύτερο θεατρόφιλο κοινό.
Μια απ’ τις πρώτες αποφάσεις του τωρινού Διοικητικού Συμβουλίου ήταν να προσληφθεί ένα άτομο που θα πληρώνεται με ποσοστό από τις χορηγίες που θα βρίσκει για το Κέντρο. Όπως φαντάζεστε, στο τωρινό οικονομικό περιβάλλον η κίνηση αυτή δεν θα μπορούσε από μόνη της να είναι αρκετή.
Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εγκρίνει την επιχορήγηση μας για το 2011, όμως αφενός η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνει -όπως μας πληροφόρησαν πρόσφατα- μετά το φθινόπωρο (που σημαίνει πάρα πολύ αργά για ν’ αντέξουμε έως τότε), αφετέρου δεν αρκεί για να καλύψει τα έξοδα μας.
Όπως αντιλαμβάνεστε, βρισκόμαστε σε κατάσταση οριακή. Ήδη οι δυο υπάλληλοι του γραφείου αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας επειδή δεν έχουν λάβει τους μισθούς τους εδώ και τέσσερις μήνες. Πέραν αυτού, αδυνατούμε να πληρώσουμε το ενοίκιο, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού, τηλεφώνου ή τις αμοιβές των ανθρώπων που δίδαξαν στα εργαστήρια του Κέντρου.
Μπροστά στη βεβαιότητα τερματισμού της λειτουργίας του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ αποφασίσαμε να προσφύγουμε σ' εσάς, απευθύνοντας μια κατεπείγουσα έκκληση για οικονομική ενίσχυση, ώστε να μπορέσει ο οργανισμός μας να ξεπεράσει αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία και να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του. Οι τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε είναι άμεσα με μια χορηγία οποιουδήποτε ύψους (έστω και ενός ευρώ), και έμμεσα προτείνοντας μας πιθανούς χορηγούς (οργανισμούς ή ιδιώτες που κατά τη γνώμη σας θα ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στην έκκληση μας).
Εάν συμμερίζεστε την αγωνία μας και έχετε τη δυνατότητα να μας βοηθήσετε να συνεχίσουμε τις δράσεις μας, μπορείτε να καταθέσετε όποιο ποσό επιθυμείτε, στον τραπεζικό λογαριασμό του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. στην Εμπορική Τράπεζα με την αναφορά ΔΩΡΕΑ/DONATION (IBAN: GR94 0120 3380 0000 0004 9859 350, BIC: EMPOGRAA). Για τη δωρεά σας θα σας αποσταλεί και η σχετική απόδειξη, γι’ αυτό σας παρακαλούμε να μας τη γνωστοποιήσετε μαζί με τα πλήρη στοιχεία σας στο itigr@otenet.gr.

Σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων,
το Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.


Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Σκηνοθέτης

Αντιπρόεδρος
Σάββας Πατσαλίδης, Καθηγητής ιστορίας και θεωρίας του αμερικανικού και ευρωπαϊκού θεάτρου του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και κριτικός θεάτρου

Γενική Γραμματέας
Μαρία Χατζηεμμανουήλ, Μεταφράστρια Θεάτρου – Θεατρολόγος

Ταμίας
Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Σκηνογράφος - Ενδυματολόγος

Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας
Όλγα Ποζέλη, Ηθοποιός - Σκηνοθέτις

Αναπληρώτρια Ταμίας
Όλγα Γρατσανίτη, Υπεύθυνη Πολιτιστικής Διαχείρισης -Θεατρολόγος

Μέλη
Πλάτων Ανδριτσάκης, Μουσικοσυνθέτης

Αποστολία Παπαδαμάκη, Χορογράφος

Ευδόκιμος Τσολακίδης, Σκηνοθέτης

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου