Translate

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2019

TO VARELAKI ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ /// «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού»

Νάνα Παπαδάκη

Το έργο του Γιάννη Ρίτσου «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού» παρουσιάζεται ξανά, σε σκηνοθεσία κι ερμηνεία της Νάνας Παπαδάκη.
Η ευεργετική γραφή του Ρίτσου, κάτω απ’ τον ίσκιο τού σήμερα, για ένα πρόσωπο σε ένα σκηνικό οδοιπορικό στο φως και στο σκοτάδι.


Υπόθεση

Φθινοπωριάτικο βράδυ. Σ’ ένα μισογκρεμισμένο αρχοντικό, στους πρόποδες ενός ψηλού βουνού, μια γυναίκα αφηγείται τη ζωή της στην τροφό της, που είναι εκατό χρονών, ίσως και διακοσίων. Το νήμα της μνήμης ξετυλίγεται, ατομικά και συλλογικά πάθη αποχωρίζονται το μυθικό παρελθόν, διατρέχουν την ιστορία και φτάνουν στο σήμερα.


Λίγα λόγια για το έργο

Το «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού» ανήκει στους πολύστιχους ποιητικούς μονολόγους της «Τέταρτης Διάστασης» κορυφαίου έργου του Γιάννη Ρίτσουπροορισμένο για την θεατρική σκηνή. Ο ίδιος ο ποιητής, πολλαπλά συνδεμένος με το θέατρο, εργάστηκε ως ηθοποιός στα προπολεμικά και κατοχικά χρόνια, στον θίασο της Κατερίνας, του Εθνικού, της Λυρικής Σκηνής, ως κριτικός χορού και περιστασιακά ως μεταφραστής αρχαίας τραγωδίας. Έγραψε τον μονόλογο «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού» το 1960, ο οποίος αν και δεν φέρει το όνομα της μυθικής ηρωίδας Ηλέκτρας, αναφέρεται στον κύκλο των Ατρειδών, όπως και η «Επιστροφή της Ιφιγένειας», ο «Ορέστης», η «Χρυσόθεμις», ο «Αγαμέμνονας».
Εδώ ο ποιητής συναντά την ηρωίδα στην ηλικία των εβδομήντα χρόνων να κατοικεί σε ένα ερειπωμένο σπίτι στους πρόποδες ενός ψηλού βουνού και να εξομολογείται στην σιωπηλή τροφό της, που όπως λέει κι ο ίδιος στον πρόλογο «δεν μπορείς να καταλάβεις αν η σιωπή της είναι κούραση, σοφία, άγνοια, ανοχή, κατανόηση, γενική καταδίκη, γενική παραδοχή, στοργή, κατάφαση, άρνηση, εχθρότητα, ηλιθιότητα ή ένα δικό της ξεχωριστό όνειρο». Η δύναμη της ποιητικής φωνής του Ρίτσου υπερβαίνει τα όρια της στείρας αναπαράστασης του μύθου και ανοίγεται σε ερωτήματα που βασανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο…

Μια καλοδουλεμένη παράσταση με αφορμή τα 110 χρόνια από τη γέννησή του, πραγματοποιείται από τις 12 Ιανουαρίου 2019, κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο Αργώ, εμπνευσμένη από την ηθοποιό Νάνα Παπαδάκη.

Η παράσταση ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά.Αυτή τη φορά όμως συνοδεύεται από ομιλίες-συζητήσεις σχετικές με τον Γιάννη Ρίτσο και το εκτενές έργο του.'Ελληνες ποιητές μιλούν για τον ποιητή και ανταλλάσσουν απόψεις.Τιμώμενο πρόσωπο και προσκεκλημένη η συγγραφέας και κόρη του ποιητή, Έρη Ρίτσου.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των συζητήσεων:

13 /1: Τίτος Πατρίκιος - Κώστας Γ. Παπαγεωργίου - Γιάννης Αντιόχου 20/ 1: Αλέξιος Μάινας - Λένα Καλλέργη - Μαρία Κουλούρη 27 /1: Γιώργος Χρονάς - Σταύρος Σταυρόπουλος - Κατερίνα Χανδρινού 3/2 : Μανόλης Πολέντας - Σταμάτης Πολενάκης - Επίσημη προσκεκλημένη: Έρη Ρίτσου

Θέατρο Αργώ (Β’ Σκηνή- A Small Argo full of Art) Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο Σάββατο 12 Ιανουαρίου έως Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019 Video trailer https://youtu.be/Y3JCe0JR98M

ΙNFO Παραστάσεις από 12/1/2019 έως 3/2/2019 Σάββατο, ώρα έναρξης παράστασης: 21.00 Κυριακή, ώρα έναρξης παράστασης: 19.50 & ώρα έναρξης ομιλιών: 21.00 Εισιτήρια: €10, €5 (μειωμένο/άνεργοι/ατέλειες) Προπώληση: €8 | https://www.viva.gr/…/theatro…/katw-ap-ton-iskio-tou-vounou/ Τηλ. κρατήσεων: 2105201684 Θέατρο Αργώ (Β’ Σκηνή- A Small Argo full of Art) Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο https://argotheater.gr/

Για το Varelaki :Aσημίνα Ξηρογιάννη

****
Γιάννης ΡίτσοςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου