Translate

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ //// //// 'Εναρξη Εκδόσεων Κοβάλτιο − Τίτλοι Φθινοπώρου 2016



                             Έναρξη Εκδόσεων Κοβάλτιο − Τίτλοι Φθινοπώρου 2016

Με την κυκλοφορία δύο τίτλων το φθινόπωρο του 2016 εγκαινιάζει την εκδοτική του παρουσία το Κοβάλτιο.
     Τον Οκτώβριο, θα εκδοθεί το Βορτιστικό Μανιφέστο (μτφρ: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος), ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα του αγγλο-αμερικανικού μοντερνισμού, που συνυπογράφουν μεταξύ άλλων οι Έζρα Πάουντ, Ουίντχαμ Λιούις και Ανρί Γκωντιέ Μπρζέσκα. Τα τρία μέρη του Μανιφέστου εκφράζουν την αγωνία των μοντερνιστών του Λονδίνου να συναγωνιστούν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά αβανγκάρντ κινήματα, συνδυάζοντας την ποίηση με την τέχνη της αφίσας. Τυπογραφικά ανήσυχο, αχαλίνωτα ενεργητικό, φλογερά εκφραστικό, ριζοσπαστικά ατομικιστικό —αν και παράδοξα στραμμένο προς έναν συλλογικό σκοπό— το Βορτιστικό Μανιφέστο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των στοιχείων που συνθέτουν την πρωτοποριακή ποίηση του 20ού αιώνα. 



                                         



    Τον Νοέμβριο, αναμένεται η έκδοση του τόμου Περί Τρέλας (μτφρ.: Λαμπριάνα Οικονόμου - Μιχάλης Παπαντωνόπουλος), ο οποίος περιλαμβάνει επιστολές των Αντονέν Αρτώ, Βιρτζίνια Γουλφ, Φρήντριχ Νίτσε, Έντγκαρ Άλλαν Πόε και Μαίρη Σέλλεϋ. Πέντε από τις σημαντικότερες διάνοιες της παγκόσμιας λογοτεχνίας και φιλοσοφίας αποκαλύπτουν, περιεργάζονται, εμβαθύνουν ή βυθίζονται στην ψυχική τους κατάρρευση με εξομολογητικό τόνο. Από την ψυχιατρική κλινική του Ροντέζ όπου νοσηλεύεται ο Αρτώ μέχρι το Τορίνο όπου ο Νίτσε συντάσσει τις τελευταίες επιστολές της ζωής του, τα 34 γράμματα του βιβλίου συνθέτουν την αγωνιώδη κραυγή του απόκληρου πνεύματος προς την κοινωνία.

******

Οι τίτλοι των Εκδόσεων Κοβάλτιο σκοπεύουν να αποτελέσουν θεωρήσεις λογοτεχνικών και δοκιμιακών έργων που είτε παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό είτε προσεγγίζονται με ανανεωμένη, μεταφραστική, κριτική και τυπογραφική αισθητική.
     Οι Εκδόσεις Κοβάλτιο ιδρύθηκαν τον Ιούλιο του 2016 από τη Λαμπριάνα Οικονόμου και τον Μιχάλη Παπαντωνόπουλο.                                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου