Συνέντευξη στην ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ
Σας καλωσορίζω λοιπόν στο λογοτεχνικό Varelaki και το πρώτο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι πώς ξεκίνησαν όλα με την ποίηση.
Η σχέση μου με την ποίηση ξεκινά από τα χρόνια του γυμνασίου. Δεν εννοώ την συγγραφή αλλά την ανάγνωση ποιημάτων. Το κομμάτι της συγγραφής ήρθε αργότερα, αφού μελέτησα πρώτα το έργο πολλών Ελλήνων και ξένων ποιητών. Για χρόνια έγραφα χωρίς να δημοσιεύω ποιήματά μου, την ανάγκη να κριθώ για τα γραπτά μου την ένιωσα στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Αρχικά δημοσίευα σε λογοτεχνικά περιοδικά και κατόπιν απέστειλα το πρώτο ολοκληρωμένο έργο μου στις Εκδόσεις Γαβριηλίδης. Η απάντηση ήταν θετική, έτσι το 2013 κυκλοφόρησε το “Σουίνγκ με τ’ άστρα”. Ακολούθησαν άλλες τρεις ποιητικές συλλογές, “Ένα ποτήρι ακόμη, Τσάρλς, “Ώρες πληθυντικής αϋπνίας” και “Απ’ την Εμμανουήλ Μπενάκη ως τα μεσάνυχτα”.
Πότε δημιουργήθηκε το περιοδικό; Ποιος ο στόχος και ποια η γραμμή πλεύσης;
Το Περιοδικό Μονόκλ δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 για να ενώσει δύο μου αγάπες, τα βιβλία και τις νέες τεχνολογίες. Σκοπός ήταν η λειτουργία ενός λογοτεχνικού περιοδικού που θα έδινε βήμα τόσο σε καταξιωμένους όσο και νέους δημιουργούς, με μοναδικό κριτήριο το ίδιο το κείμενο. Το εγχείρημα αυτό αγαπήθηκε από την αρχή και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε παράλληλα στο μυαλό μου και η ιδέα του βιβλιοπωλείου. Δεν ξέρω αν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ξέρω πως αυτή τη φορά η θέληση νίκησε κάθε εμπόδιο. Το εγχείρημα αυτό βρήκε στέγη στην οδό Φειδίου (Αρ.11) στο κέντρο της Αθήνας σ’ έναν χώρο είκοσι τετραγωνικών. Το Μονόκλ φιλοδοξεί να γίνει χώρος αντάμωσης αναγνωστών και δημιουργών, να φιλοξενήσει εκδηλώσεις και να γίνει στέκι κάθε ανήσυχου πνεύματος. Ετοιμάζονται ήδη αρκετές εκδηλώσεις με κεντρικό άξονα το βιβλίο, καθώς και συζητήσεις για την τέχνη, αφιερώματα στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία, συναντήσεις με συγγραφείς και άλλα πολλά.
Απ΄όσο ξέρω το Μονόκλ θα έχει και εκδοτική δραστηριότητα...
Όντως, από τον νέο χρόνο θα ενεργοποιηθούν και οι Εκδόσεις Μονόκλ. Προτεραιότητα θα δοθεί στην έντυπη έκδοση του Περιοδικού. Η βιβλιοπαραγωγή δεν θα είναι μεγάλη, τρεις με τέσσερις εκδόσεις τον χρόνο.
Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τη σύγχρονη λογοτεχνική πραγματικότητα.
Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει πληθώρα νέων τίτλων, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό. Ένα καλό κείμενο βρίσκει πάντα τον δρόμο του. Τα τελευταία χρόνια πιστεύω πως το πρόσημο στην Ελληνική λογοτεχνία είναι θετικό. Τόσο στην πεζογραφία όσο και στην ποίηση κυκλοφορούν αρκετά ενδιαφέρουσες δουλειές. Σ’ αυτό έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό και οι νέοι Εκδοτικοί οίκοι. Η δουλειά που γίνεται στους Αντίποδες, τα Κείμενα, τον Μωβ Σκίουρο, την Περισπωμένη, τις Εκδόσεις Έρμα, την Loggia, τις Εκδόσεις των Συναδέλφων, τις Εκδόσεις Poema είναι αξιομνημόνευτη. Από την άλλη Ο Πόλις, Ο Gutenberg, η Άγρα, Το Ροδακιό, Ο Ίκαρος, η Opera, η Νεφέλη, ο Γκοβόστης, η Ερατώ τροφοδοτούν ακατάπαυστα τις βιβλιοθήκες μας με αριστουργήματα.
Eτοιμάζετε κάτι τώρα;
Είμαι στο στάδιο της τελικής επιμέλειας μιας συλλογής ποιημάτων που δούλευα τα τρία τελευταία χρόνια. Σε λίγο καιρό θα είμαι έτοιμος να παραδώσω το υλικό.
Yπάρχουν συγγραφείς που σας έχουν αλλάξει το βλέμμα σας για τον κόσμο;
Πολλοί συγγραφείς με έχουν επηρεάσει βαθιά, το βλέμμα μου όμως για τον κόσμο το άλλαξε η ποίηση.
Πιστεύετε στην Κριτική και τους Κριτικούς;
Πιστεύω ότι τέχνη και κριτική είναι έννοιες αλληλένδετες. Σε ό,τι αφορά τους κριτικούς, σέβομαι απόλυτα το έργο τους, δίνω όμως μεγαλύτερη βαρύτητα στη γνώμη του απλού αναγνώστη.
Τι ελπίζετε , τι ονειρεύεστε;
Ονειρεύομαι έναν κόσμο χωρίς ίχνος φασισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου