Translate

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

notationes /// ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ -ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2015 /// ΣΤΗΛΗ : THE ARTMANIACS /// ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ






                                                                       
Παναγιώτης  Μανιάτης

Παναγιώτη,σε καλωσορίζω στο varelaki .Θα ήθελα για αρχή να μου πες δύο λόγια για σένα.Παρουσιάσου,λοιπόν. 

Σ’ ευχαριστώ για τη φιλοξενία Ασημίνα. Ας ξεκινήσω λέγοντας ότι προσπαθώ να παραμείνω ποιητικός σε μια πεζή καπιταλιστική πραγματικότητα. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν μπορώ να κάνω και αλλιώς. Μ’ αρέσει να ταξιδεύω και να διαβάζω. Πέρα από την πολιτική μου δράση, δραστηριοποιούμαι και στον καλλιτεχνικό τομέα διατηρώντας το μπλογκ mauroflight.wordpress.com, ενώ αρθρογραφώ και στο διαδικτυακό περιοδικό atexnos.gr. Τρέχω αρκετά με το βιβλίο, κάτι το οποίο μου έχει δώσει τη δυνατότητα να συναντήσω ανθρώπους με κοινά οράματα. 


Πώς ξεκίνησαν όλα με τη γραφή αυτού του βιβλίου.Με ποιό στόχο εγράφθη; 

Ασχολούμαι χρόνια με την ποίηση. Δυστυχώς έχουμε υποχωρήσει στα ζητήματα επαναστατικής κουλτούρας και η δοκιμιακή μου δουλειά στοχεύει στην κριτική ανάδειξη αυτής. 

  Βάλε μας λίγο στο εργαστήρι σου.Πώς δούλεψες,με ποιά μέθοδο εργασίας. 

Διαβάζω πολύ και φροντίζω να συνδυάζω πράγματα. Όταν λοιπόν αισθάνθηκα ότι έληξα κάποια καλλιτεχνικά, πολιτικά και ιστορικά ζητήματα, επικεντρώθηκα στο κομμάτι της σοβιετικής ποίησης, το οποίο βέβαια κατείχα, ούτως ώστε να ξεκινήσω με αυτό την καλλιτεχνική μου πορεία. Ξαναδιάβασα το υλικό, με συγγραφική πλέον ματιά, και τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. 

 Ποιά η λογοτεχνική αξία της ποίησης στην Οκτωβριανή επανάσταση.Πιστεύεις ότι υπάρχει; 

Αυξάνοντας λίγο το χρονικό εύρος, γιατί όταν γίνεται μια Επανάσταση έχεις άλλα ζητήματα να λύσεις, θα σου έλεγα ότι υπάρχει. Μια καλύτερη ζωή σε προμηθεύει με νέες εικόνες και δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για το σχηματισμό νέων μορφών έκφρασης. Επιπλέον, σκέψου ότι αρκετοί ποιητές είχαν έρθει σε επαφή ή και εκπροσωπούσαν πρωτοποριακά κινήματα εκείνης της περιόδου, σε μια χώρα με πλούσια παράδοση στη λογοτεχνία. 

 Τέχνη και κοινωνία. 

Αλληλένδετα. Όσο καλύτερη είναι η κοινωνία τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για την Τέχνη .

 Ποιους ποιητές και πεζογράφους αγαπάς; 

Αν δεν αναζητάς επόμενους έρωτες δε χαράζεις δρόμους. 

 Ποιά η προσφορά του Μαγιακόφσκι; Ποιές οι σκέψεις σου για αυτόν; 

Σίγουρα μεγάλη, γι’ αυτό και του αφιερώνω ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Το κακό είναι ότι στην Ελλάδα στην ουσία γνωρίζουμε μόνο αυτόν σα σοβιετικό ποιητή και παρατηρώ ένα είδος προσωπολατρίας στις αναλύσεις αρκετών. Με το βιβλίο θέλησα να ‘’σπάσω’’ και αυτή την αντίληψη δίνοντας ολόκληρη την εικόνα της εποχής. 

Ενα σχόλιό σου για το σύγχρονο λογοτεχνικό τοπίο.
 
Για να είμαι ειλικρινής δεν πολυασχολούμαι με τη σύγχρονη παραγωγή. Τη θεωρώ φτωχή και πιστεύω ότι δεν έχουμε εξαντλήσει από άποψη θεωρητική, κριτική την καλλιτεχνική παραγωγή του 20ού αιώνα. 

 Ποίηση είναι... 

Ευαισθησία, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. 

 Ποίηση και διαδίκτυο. 

Το διαδίκτυο προσφέρει έναν εκδημοκρατισμό σε πολλούς τομείς. Μπορείς να εκφράζεσαι και να κοινοποιείς πολύ πιο εύκολα το έργο σου, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Από την άλλη, για να αφήσεις το στίγμα σου θα πρέπει να έχεις εμπειρίες, βιώματα, διάρκεια πράγματα τα οποία χρειάζονται σε όλες τις εποχές. 

 Γράφεις κάτι καινούριο; 

Κάτι ετοιμάζω. Το δουλεύω αρκετές εργατοώρες κάθε μέρα με στόχο να κυκλοφορήσει το 2017, στα εκατόχρονα της Επανάστασης. Θα μου επιτρέψεις να μην στο αποκαλύψω τηρώντας τις αρχές της μπολσεβίκικης συνωμοτικότητας. 


                                        



*** Η ποίηση στην Οκτωβριανή Επανάσταση


Παναγιώτης Μανιάτης

Δίαυλος, 2014
138 σελ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου