Translate

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ Πηγή γνώσης και ψυχαγωγίας


 

πηγή :

http://theatreworld.wordpress.com/2012/11/25/%CE%B8%CE%B5%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B7%CE%B3%CE%AE-%CE%B3%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%88%CF%85%CF%87%CE%B1/

 
 
Το «Θέατρο για παιδιά» είναι ένας βασικός παιδαγωγικός μοχλός, είναι μια διαδικασία που πέρα από την ψυχαγωγία, την ακριβή, τη φτηνή, με όποιο τρόπο μπορεί κανείς να την παρέχει, έχει και βασικό παιδαγωγικό χαρακτήρα. Είναι το είδος της τέχνης τέτοιο, επειδή έχει αμεσότητα, είναι ζωντανή τέχνη, έχει άμεσο παιδαγωγικό χαρακτήρα. Μπορεί να δώσει κατευθύνσεις, να καλλιεργήσει αξίες, να δώσει, στα νέα παιδιά ειδικά, πολύ περισσότερο από ό,τι σε έναν δημιουργημένο χαρακτήρα, στηρίγματα, αξίες, ιδανικά, στην ανθρωπιστική κατεύθυνση με πλούσιο ψυχισμό, με πλούσιο συναισθηματικό υλικό, για να μπορέσει να αποκτήσει το παιδί εικόνες, παραστάσεις και να ελέγχει την πραγματικότητα που ζει. Βλέποντας την πραγματικότητα που ζει, που είναι η αλήθεια του, η καθημερινότητά του, να μπορεί αυτή να την ανάγει σε άλλα επίπεδα, περιεκτικότερα, που να χωράνε περισσότερο άνθρωπο, για να του δημιουργείται το κίνητρο να παλέψει για να τα φτάσει αυτά και να αλλάξει την πραγματικότητα προς μια κατεύθυνση που θα είναι περισσότερο ανθρώπινη.
  • «Ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου», της Αλκης Ζέη, επαναλαμβάνεται στο «Παιδικό Στέκι» του Εθνικού Θεάτρου. Δραματοποίηση: Σάββας Κυριακίδης – Τάκης Τζαμαργιάς. Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς. Παίζουν: Εφη Γούση, Γιάννης Διαμαντής, Ανδρέας Κοντόπουλος, Κωστής Κορωναίος, Αννίτα Κούλη κ.ά. Τα παιδιά – θεατές παρακολουθούν αυτόν το μεγάλο και περιπετειώδη «περίπατο» του Πέτρου, που είναι γεμάτος συναισθήματα, βιώματα, γνώσεις, ιδέες, από τον Οκτώβριο του 1940 έως την απελευθέρωση της Αθήνας, τον Οκτώβριο του 1944, με τον Πέτρο στους δρόμους του αγώνα, «άντρα πια, δεκατριών χρονών»! Η πορεία του Πέτρου, γεμάτη δυσκολίες, κινδύνους, αλλά και θαύματα στην Αθήνα της Κατοχής και της Αντίστασης, με την ορμή και την επινοητικότητα του εφήβου, θα συναρπάσει τους μικρούς θεατές, καθώς στη σκηνή ζωντανεύει ένα πολυαγαπημένο βιβλίο μικρών και μεγάλων. Σκηνικά – κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Μουσική: Δημήτρης Ζαβρός. Κίνηση: Αμάλια Μπένετ. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Βίντεο: Χρήστος Δήμας. Στίχοι τραγουδιών: Δημήτρης Ζαβρός, Νέβι Κανίνια.
  • «Η μικρή γοργόνα»
      
    Η Μικρή Πόρτα παρουσιάζει, τη «Μικρή Γοργόνα» του Μάικ Κένι, μια μοντέρνα εκδοχή του γνωστού παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί, συγχρόνως, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την «Αυλαία» της Θεσσαλονίκης. Με κοινούς τους καλλιτεχνικούς συντελεστές (σκηνοθέτη, σκηνογράφο, χορογράφο, φωτιστή) και με ολόιδια σκηνικά και κοστούμια αλλά με διαφορετική διανομή για τις δύο πόλεις! H Μικρή Γοργόνα κατοικεί στο βυθό της θάλασσας με τον πατέρα της και τις αδελφές της. Κολυμπώντας μια μέρα ως την επιφάνεια της θάλασσας ανακαλύπτει για πρώτη φορά τον κόσμο των ανθρώπων και ερωτεύεται έναν όμορφο πρίγκιπα. Για να μείνει κοντά του είναι πρόθυμη να απαρνηθεί τον κόσμο της και τους δικούς της, αλλά και να θυσιάσει τα πάντα, ακόμη και τη φωνή της! Η μετάφραση είναι της Ξένιας Καλογεροπούλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Ευαγγελίας Θεριανού, η κίνηση του Χρίστου Παπαδόπουλου, η εικονογράφηση των σκηνικών του Βίκτορα Μοσχόπουλου και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου. Βοηθός σκηνοθέτης, ο Τάσσος Αγγελόπουλος. Παίζουν: (για τις παραστάσεις στην Αθήνα) Μαρία Σκουλά και Γιώργος Χρυσοστόμου και (στις παραστάσεις της Θεσσαλονίκης, στο θέατρο Αυλαία): Χριστίνα Γαρμπή και Γιώργος Κισσανδράκης.
  • «Μια γιορτή στου Νουριάν»
      
    «Μια γιορτή στου Νουριάν», μια ανατρεπτική κωμωδία για παιδιά, με θέμα τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση, ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο «Πορεία». Μια παράσταση ύμνος στην ανθρωπιά και την ταξική αλληλεγγύη και ένα πολύ δυνατό ράπισμα στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, το στερεότυπο, την προκατάληψη και τη βλακεία. Σκηνοθετούν: Παντελής Δεντάκης και Βασίλης Κουκαλάνι. Παίζουν: Βασίλης Κουκαλάνι, Ηρώ Μπέζου, Πέτρος Σπυρόπουλος, Γιώργος Δάμπασης, Μιχάλης Τιτόπουλος, Πολυξένη Ακλίδη.
  • Με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Ντίκενς, ανεβαίνει στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης – Κάρολος Κουν, στη Φρυνίχου, το κλασικό αριστούργημα του Καρόλου Ντίκενς «Ολιβερ Τουίστ» σε μια παράσταση – μιούζικαλ για παιδιά, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Κωστή Καπελώνη. Μουσική Kallliopi. Κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου. Χορογραφίες: Ειρήνη Στρατηγοπούλου. Παίζουν: Κέλλυ Σαρατσοπούλου, Εύα Οικονόμου – Βαμβακά, Ειρήνη Στρατηγοπούλου, Γεράσιμος Σκαφίδας, Γιάννης Μίνως, Κώστας Συλβέστρος, Σοφία Πριόβολου, Γιάννης Κόκας. Στο πιάνο η Μαρίνα Χρονοπούλου. Ακορντεόν και Σαξόφωνο: Γιάννης Μίνως.
  • Στην παιδική Σκηνή του θεάτρου «Χελώνα» ανεβαίνει, αύριο, η παράσταση «Σπείρα – Σπείρα με σπιρούνια». Κάθε Κυριακή (12 μ. 5 μ.μ.). «Ο παπουτσωμένος γάτος», «Τραπεζάκι στρώσου» «Η χρυσή χήνα», των αδερφών Γκριμ, και ο παραδοσιακός μύθος μας «Ο ψαράς και η γυναίκα του», διασκευασμένα από την Λίνα Νικολακοπούλου, μελοποιημένα από τον Σταμάτη Κραουνάκη, με τη «Σπείρα Σπείρα». Μια παράσταση με ρυθμό, κίνηση, χρώμα, τραγούδι, χαρά και μνήμες από το συλλογικό μας παρελθόν που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά ν’ ακούσουν, να μάθουν και να παίξουν, και μέσα από τις μελωδίες και τον έμμετρο λόγο να εξοικειωθούν με το τραγούδι και το θέατρο.
  •  
     
      
    Η ανατρεπτική παιδική όπερα του Σίμουρ Μπάραμπ «Η Κοκκινοσκουφίτσα» παρουσιάζεται, στο Θέατρο «Ολύμπια» για τους μικρούς, αλλά και μεγάλους φίλους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το γνωστό παραμύθι του Σαρλ Περό, με λίγο διαφορετική εξέλιξη, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη μορφή της παιδικής όπερας. Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης – Νίκος Βασιλείου – Ζαν Κριστόφ Σαρόν. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς. Συμμετέχει η Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής της ΕΛΣ. Δεν είναι ο λύκος εκείνος που τρομοκρατεί την Κοκκινοσκουφίτσα αλλά εκείνη που κατορθώνει να τον εξουδετερώσει, μιλώντας του για καραμέλες και γλυκά που τον κάνουν να χάσει τελείως την όρεξή του.
  • «Το ξυπόλητο τάγμα» με τον «Καραγκιόζη πολυτεχνίτη», βρίσκεται για μικρούς και μεγάλους στο θέατρο «Καρέζη». Ο Κώστας Καζάκος μετά την καλοκαιρινή επιτυχία του «Οξω απ την παράγκα!», σκηνοθετεί πάλι «Το ξυπόλητο τάγμα», αυτή τη φορά, σε μια παράσταση για τα παιδιά και για όλη την οικογένεια. Ενα ταξίδι του Καραγκιόζη μέσα στο χρόνο και στα παλιά πλανόδια επαγγέλματα, που προσφέρει άφθονο γέλιο σε μικρούς και μεγάλους θεατές. Μπροστά από το πανί οι ηθοποιοί: Γιάννης Μποσταντζόγλου, Κώστας Φλωκατούλας, Γιάννης Ζουμπαντής, Βασίλης Τσιπίδης, Τζένη Βαβαρούτα, Τάκης Βαμβακίδης. Πίσω από το πανί ζωντανεύουν τις φιγούρες: ο Τάσος Κώνστας ή ο Αθως Δανέλλης. Στο πάλκο ζωντανή ορχήστρα με τους: Παναγιώτη Μπουζέα, Κώστα Τζιαγκούλα, Soli Barki, Νίκο Σουλιώτη.
  •  
    »
      
    Οι « μαγικές σβούρες », μετά από εννέα επιτυχημένες χρονιές στο θέατρο για παιδιά, θα βρίσκονται στη νέα τους θεατρική στέγη, το Θέατρο «Ιλίσια», με το παραμύθι που είναι γεμάτο μύθους από την Ελλάδα και την Ανατολή «Το Παραμύθι του Μεγαλέξανδρου». Τη ζωή και τη δράση του αλλά και τους θρύλους που τον περιβάλλουν. Ποιο ήταν αυτό το αγόρι; Ενας πρίγκιπας – ήρωας που ταξίδεψε τον ελληνικό πολιτισμό ή και ένας κατακτητής; Κείμενο – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αδάμης. Σκηνικά: Πολυάννα Παρασκευά. Κοστούμια: Πέννυ Αμπλά – Δημήτρης Αδάμης. Κίνηση: Σταύρος Αποστολάτος. Παίζουν: Δημήτρης Αγοράς, Αλέξης Βιδαλάκης, Πέτρος Ιωάννου, Θώμη Κοσκώση, Δημήτρης Μαχαίρας, Γιώργος Μπαλόπητας, Μαρία Παπαδοπούλου, Μαριλίζα Χρονέα.
  • Στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού παρουσιάζεται η «Αργοναυτική εκστρατεία», σε θεατρική προσαρμογή για παιδιά και σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ιστορία του Φρίξου και της Ελλης, να μάθουν ποιος είναι ο Ιάσονας, πώς και από ποιον κατασκευάστηκε η «Αργώ», κ.ά. Σκηνικά – κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή. Κίνηση – Χορογραφία: Πέτρος Γάλλιας. Μουσική: Αντώνης Δελαπόρτας. Παίζουν: Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Πέτρος Κιοσσές, Στέφανος Κοσμίδης, Φωτεινή Μπακλατζίογλου, Γιάννης Νικολάου, Τάσος Παπαδόπουλος, Σπύρος Περδίου, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Θανάσης Τσιδίμης, Γιάννης Τσουρουνάκης.
  • «Ο τρελαντώνης»
      
    Η παιδική σκηνή του θεάτρου «Ελεύθερη έκφραση» επαναλαμβάνει για δεύτερη χρονιά, από τις 25/11 (12μ) το έργο «Ο δαιμόνιος ντέτεκτιβ Ηρακλής Πουνερό», με θέμα την ανάγκη προστασίας του υδάτινου ορίζοντα, που χάνεται «μυστηριωδώς». Κείμενο: Ειρήνη Φ. Κουτσάφτη. Σκηνοθεσία: Γιάννης Τσιώμος. Σκηνικά: Ελισάβετ Πηρούνια. Μουσική: ΑΒΒΑ. Χορογραφίες: Τζένη Οικονόμου. Κοστούμια: Νίκος Ζιώγας. Παίζουν: Γιάννης Τσιώμου, Τζένη Οικονόμου, Αλεξάνδρα Χειμώνα.
  • Ο Τρελαντώνης, το αξιαγάπητο σκανδαλιάρικο αγοράκι που έπλασε η Πηνελόπη Δέλτα, σύμβολο της αθωότητας και της ανυπότακτης παιδικής φαντασίας, η πιο προσφιλής μορφή της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας, συναντιέται και πάλι με τους μικρούς φίλους του, στο θέατρο «Ακροπόλ». Ο «Τρελαντώνης», της Πηνελόπης Δέλτα, ζωντανεύει στην παιδική σκηνή του «Ακροπόλ» κάθε Σαββατοκύριακο, σε διασκευή Στρατή Πασχάλη, σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου. Παίζουν: Γιώργος Νούσης, Νεφέλη Μαϊστράλη, Κωνσταντίνος Βουδούρης, Κατερίνα Γερονικολού, Κατερίνα Πατσιάνη, Λούσα Μαρσέλλου, κ.ά. Ενώ, η Νεανική Σκηνή του θεάτρου «Ακροπόλ», ανεβάζει το έργο του Θόρντον Ουάιλντερ «Η μικρή μας πόλη», σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαριά, για Γυμνάσια και Λύκεια.
  • Επτά χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα του έργου, το «Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο» επανέρχεται με την αγαπημένη παράσταση «Η Κανέλα και το Δυοσμαράκι», στο «Επί Κολωνώ», με νέους συντελεστές. Παίζουν: Τάσος Καρακύκλας, Βαλεντίνα Παπαδημητράκη. Παίζουν οι μουσικοί: Ελλη Βασιλάτου: φλογέρα, κλαρινέτο, Γιάννης Σιφναίος: κιθάρα, ούτι.
  • Η Παιδική Σκηνή του θεάτρου «Ανεσις» παρουσιάζει «Το μυστικό του Βασιλιά» του Βασίλη Μαυρογεργίου, σε σκηνοθεσία Θάλειας Ματίκα, μουσική Παναγιώτη Τσεβά, φωτισμούς Μπάμπη Αρώνη, σκηνικά – κοστούμια Θάνιας Ιορδανίδου. Παίζουν: Ορέστης Τζιόβας, Ηλιάννα Γαϊτάνη, Τερέζα Γριμάνη, Σεραφείμ Ράδη, Καρολίνα Κάρτερ.
  • Στο Θέατρο της Ημέρας, παρουσιάζονται οι «Μύθοι μέσα στο λαβύρινθο», σε σκηνοθετική επιμέλεια και Κοστούμια Ανδρομάχης Μοντζολή. Παιδαγωγική επιμέλεια – παιχνίδια: Δέσποινα Μαραγκουδάκη. Επιμέλεια κίνησης: Μαρία Αντωνίου. Σκηνικά : Μαρία Δημητριάδη. Ηθοποιοί – εμψυχωτές – θεατροπαιδαγωγοί: Ολγα Μουργελά, Δήμητρα Νικολοπούλου, Μαρία Αντωνίου.
  • Για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται η παιδική παράσταση «Σςςς! Η φυση ξυπνά» από την παιδική σκηνή ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ στο θέατρο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ. Μια σουρεαλιστική παιδική κωμωδία με καθαρά οικολογικό μήνυμα για μικρούς και όχι μόνο. Οι θεατές θα δουν τα στοιχεία της φύσης και το ζωικό βασίλειο να αναστατώνονται απ’ τον ερχομό του ανθρώπου. Τα παιδιά θα βοηθήσουν τη φύση να βρει τη γαλήνη της; Κείμενο: Γιώργος Μενδρινός. Σκηνοθεσία: Γιώργος Μενεδιάτης. Σκηνικά – κοστούμια: Κωνσταντίνος Γκουγκούνης. Μουσική: Στέλλα Μουδάτσου. Παίζουν: Πέννυ Καλαφατάκη, Γιώργος Μενεδιάτης, Χριστίνα Μουδάτσου, Βασίλης Παπαλαζάρου.
  • Ο «Τζιμ το τζιτζίκι» επιστρέφει για λίγες μόνο παραστάσεις, στο Θέατρο ΖΙΝΑ. Ο Δημιουργός του Ευγένιος Τριβιζάς και ο Παραγωγός και Μάνατζέρ του ο «Θίασος 81» περιμένουν τους μικρούς και μεγάλους τους φίλους κάθε Κυριακή έως τις 20 Ιανουαρίου. Μια μουσικοχορευτική διαδραστική παράσταση με μεγάλη συμμετοχή των παιδιών, πλημμυρισμένη από τη μουσική και τα τραγούδια του Γιάννη Ζουγανέλη. Σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου. Παίζουν: Πελαγία Αγγελίδου, Δημήτρης Μόσχος, Αρετή Μοκαλή, Γιάννης Φιλίππου, κ.ά.
  • Ο πονηρός μάγος Λοπωδύτ ανακατεύει στο τσουκάλι του μια θαυματουργή «Φεγγαρόσουπα» στο Θέατρο «Αλκμήνη». Ομως τα ξόρκια του είναι μπαγιάτικα και τα μαγικά του δεν πιάνουν… Ο πιστός βοηθός του είναι πάντα δίπλα του και κάνει ένα σωρό γκάφες! Κάπως έτσι περνάει ο καιρός μέχρι τη στιγμή που δύο μικρά, παράξενα πλάσματα μπλέκονται στα πόδια του… Κούκλες – σκηνικά: ομάδα Κοκου-Μουκλό. Επιμέλεια σκηνοθεσίας: Χρήστος Αυτσίδης. Μουσική Σοφία: Ταμβακοπούλου.
  • «Το μυστικό της Γιν», η θεατρική μεταφορά του Κινέζικου (αλλά και Ελληνικού) μύθου από τον οποίο ο Μπέρτολτ Μπρεχτ εμπνεύστηκε το έργο του «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν», σε θεατρική απόδοση – σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή, παρουσιάζεται στο Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα. Σκηνικά: Κώστας Κουρμουλάκης. Κοστούμια: Δέσποινα Βολλίδη. Μουσική: Νίκος Τσέκος. Χορογραφία: Αρετή Μώκαλη. Παίζουν: Κ. Κλάδης, Κ. Τσεβά, Ο. Κιόσογλου, Μ. Βλάχου, Κ.Τζαφέρης και Ε. Δαφνή.
  • «Η ξεχασιάρα Μελίσσα» παρουσιάζεται στο θέατρο ELIART, από την ομάδα 2+2 και την πολιτιστική εταιρεία ΦΡΕΟΝ. Κείμενο – σκηνοθεσία: Αννα Γαρεφαλάκη. Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Ορφανουδάκης. Χορογραφία: Αγγελική Ματοπούλου. Σκηνικά – κοστούμια: 2+2, Πέτρος Τριανταφυλλόπουλος. Φωτισμοί: Μαρία Γοζαδίνου. Κιθάρα – πνευστά: Παύλος Γκούσιος. Παίζουν: Αννα Γαρεφαλάκη, Κωνσταντίνος Μαραβέλιας .
  • Ο Μολυβένιος Στρατιώτης του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, σε διασκευή, σκηνοθεσία από την Μαριάννα Τόλη παρουσιάζεται στο Θέατρο «Γκλόρια». Η κλασική αυτή ιστορία, πραγματεύεται τη δύναμη της αγάπης και της θυσίας. Οι χορογραφίες είναι του Αλέξανδρου Κουζίτσκιν, οι ενορχηστρώσεις του Αλέκου Μπαζάνη, η σκηνογραφία της Δέσποινας Βολίδη και τα κοστούμια της Ιωάννας Κουρμπέλα. Παίζουν: Σταύρος Βόλκος, Στέλιος Κέλερης, Νεφέλη Μαρκάκη, Γιώργος Νάσιος, Αντεια Ολυμπίου, Γιάννης Πλιάκης, Πέτρος Πολίτης, Γιάννης Φίλιας, Αννα Φιλιππάκη.
  • Η Θεατρομάθεια παρουσιάζει στον Πολυχώρο Αγκυρα, κάθε Σάββατο 12.30 μ.μ., την παράσταση συμμετοχικού θεάτρου για παιδιά: «Του ονείρου το φτερό στης αγάπης το χορό» του Τάκη Χρυσούλη. Μια παράσταση που ενθαρρύνει τα παιδιά να εκφράσουν τα θέλω και τα όνειρά τους και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες. Σκηνοθεσία: Αλίκη Κατσαβού. Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος. Ζωγραφική Σκηνικού: Ιουστίνη Χατζάκη. Στίχοι τραγουδιών: Τάκης Χρυσούλης. Μουσική: Βασίλης Κούλογλου. Παίζουν: Ρουμελιώτη, Μάρω Χασιώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου