Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ






Συνέντευξη-επιμέλεια: Αγγελική Λάλου //
Αναδημοσίευση από το ηλεκτρονικό περιοδικό Φράκταλ:
Φράκταλ
Μιαενδιαφέρουσα συζήτηση με την Ασημίνα Ξηρογιάννη με αφορμή την πρόσφατη έκδοση της Ανθολογίας «Το θέατρο στην ποίηση»
-Τι σε έκανε από την Κλασική Φιλολογία να συνεχίσεις σπουδές Θεατρολογίας;Ήταν προγραμματισμένες οι θεατρικές σπουδές! Απλώς δεν μπορούσαν να γίνουν όλα μαζί. Όταν σπούδαζα Φιλολογία συμμετείχα παράλληλα σε διάφορες θεατρικές (κυρίως χοροθεατρικές) ομάδες και συνέχιζα και τα μαθήματα μπαλέτου και σύγχρονου χορού που τα είχα ξεκινήσει απ’ όταν ήμουν πέντε ετών. Με το που πήρα το πτυχίο μου, αμέσως πήρα την ύλη και άρχισα πυρετωδώς να διαβάζω για τις κατατακτήριες στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών όπου και πέρασα τελικά. Είχα την τύχη εκεί να έχω σημαντικούς δασκάλους από το χώρο του θεάτρου ,όπως τον Πλωρίτη, τον Ευαγγελάτο, την Μπακονικόλα, τον Γεωργουσόπουλο και άλλους! Κατόπιν φοίτησα στη δραματική σχολή Θέατρο -Εργαστήριο, το «παλιό» Εμπρός που άνοιξε για λίγο και ξανάκλεισε πάλι μετά. Και κει ήταν τα πιο όμορφά μου χρόνια, μια εποχή που έκανα τις πιο βαθιές και ουσιαστικές ενδοσκοπήσεις, που μου ανοίχτηκαν πνευματικοί δρόμοι μέσα από τη δουλειά μου στο εργαστήριο, τα σεμινάρια, τις πρόβες, τη συναναστροφή με λαμπρούς διδάσκοντες όπως οι Τάσος Μπαντής, Άννα η Μακράκη, Θωμάς Μοσχόπουλος, Ταμίλα Κουλίεβα, Δημήτρης Καταλειφός και τόσους άλλους ανθρώπους που είχαν κάτι να μου πουν και να μου δείξουν!
-Ποιες από τις δύο σπουδές σε επηρεάζει περισσότερο στο ποιητικό σου έργο;Έχω σπουδάσει πράγματα που αγαπώ και εδώ βρίσκεται η ουσία των πραγμάτων. Ό,τι έχω σπουδάσει, τα διαβάσματα, οι συναναστροφές και οι επιρροές μου, έχουν επηρεάσει το λογοτεχνικό μου έργο γενικά, όχι μονάχα το ποιητικό .Να πω πως έχω γράψει ποιήματα με θέμα το θέατρο, να πω πως έχω εκδώσει το 2015 και ένα σπονδυλωτό μονόπρακτο με τίτλο «Οντισιόν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Vakxikon.gr. Γράφω επίσης συχνά άρθρα για το θέατρο γενικά, κριτικές για παραστάσεις και συνεργαζόμουν χρόνια ως συντάκτρια στο έντυπο που εξέδιδε ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων του οποίου είμαι ενεργό μέλος!
-Με το τελευταίο σου έργο που μόλις εκδόθηκε συνδυάζεις αρμονικά και τις δύο αυτές μεγάλες σου αγάπες, την ποίηση και το θέατρο, μίλησέ μας λίγο περισσότερο γι’ αυτή τη δουλειά.Ναι, η ιστορία ξεκινάει από τότε που ήμουν φοιτήτρια στη δραματική σχολή. Μπαίνοντας στη διαδικασία να δραματοποιήσω κάποια ποιήματα για τις ανάγκες του μαθήματος της υποκριτικής, μού γεννήθηκε η επιθυμία να διερευνήσω τη σχέση ανάμεσα στις δύο τέχνες, το θέατρο και την ποίηση. Έτσι μετά από λίγα χρόνια από την αποφοίτησή μου, ξεκίνησα να συλλέγω ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποιητών, ζώντων και τεθνεώτων. Άλλα ποιήματα είχαν άμεση αναφορά στην τέχνη του θεάτρου και τα στοιχεία του. Άλλα πάλι δεν είχαν άμεση ή έμμεση αναφορά στην τέχνη του θεάτρου, όμως αποτελούσαν τα ίδια εξαίσιους μονολόγους ή διαλόγους ,έτοιμους να παρασταταθούν στη σκηνή και να αποτελέσουν το αντικείμενο κάποιας θεατρικής παράστασης. Το υλικό τεράστιο, και η αγωνία μεγάλη πώς κάποτε αυτό θα μπορέσει να εκδοθεί. Φίλοι με θυμούνται να αναρωτιέμαι και να αγωνιώ. Ώσπου τελικά το project μου αγκαλιάστηκε από τις εκδόσεις Μomentum μετά την επαφή μου με την ομότεχνή μου Αγγέλα Γαβρίλη, στην οποία πήγα το υλικό που είχα συλλέξει, της μίλησα για το όνειρό μου να εκδώσω μια ανθολογία με θέμα το θέατρο. Εκείνη ενθουσιάστηκε με την πρότασή μου και με στήριξε! Μάλιστα συνεργαστήκαμε για την επιμέλεια του βιβλίου! Όμως, πρόκειται εδώ για την έκδοση του Α’ τόμου που αφορά τους σύγχρονους Έλληνες ποιητές και τα ποιήματά τους για το θέατρο. Η υπόλοιπη εργασία μου για τους τεθνεώτες έλληνες και ξένους ποιητές δεν ξέρω πότε θα εκδοθεί και από ποιον εκδοτικό. Οπότε κυκλοφορεί προς το παρόν η Ανθολογία με τίτλο «Το θέατρο στην ποίηση» και υπότιτλο «Ανθολογία 55 σύγχρονων νέων ποιητών». Διαφορετικές γενιές, διαφορετικές οπτικές, σχολές και τάσεις και αυτό έχει τεράστιο ενδιαφέρον! Το εξώφυλλο του βιβλίου φιλοτέχνησε με αγάπη ο σκιτσογράφος -εικονογράφος Κυριάκος Γουνελάς και ταιριάζει με το πνεύμα της ανθολογίας. Να σημειώσω εδώ ότι η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στο ΜΟΝΚ στις 15 Ιουνίου και είστε όλοι καλεσμένοι.
-Γιατί διάλεξες αυτόν τον τίτλο για την Ανθολογία;Γιατί είναι ευρύς και ανοιχτός και περιλαμβάνει όλον τον σχετικό προβληματισμό μου, αλλά και γιατί με αυτόν τον τίτλο είχα προαναγγείλει την ανθολογία στο varelaki το 2013. Αρχικά είχα σκεφτεί να την κάνω διαδικτυακή, δεν σου κρύβω, γι΄αυτό και τροφοδοτούσα με υλικό το varelaki, αλλά μετά άλλαξα γνώμη, επειδή θεώρησα ότι θα άξιζε να γίνει έντυπη μια τέτοια ανθολογία που θα αφορά πολύ κόσμο: φιλολόγους, ποιητές, θεατρολόγους, σκηνοθέτες και κάθε μελετητή της λογοτεχνίας γενικότερα.
-Νουβέλα, ποιητικές συλλογές, θεατρικά κείμενα, σε ποιο είδος γραφής νιώθεις πιο κοντά και σε ποιο πιο ελεύθερη;Έχω αγάπη για την τέχνη του λόγου από μικρό παιδί, από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω τον κόσμο. Για όλες τις μορφές της λογοτεχνίας καθώς και για την Ιστορία και την θεωρία της Λογοτεχνίας. Εδώ είχα την τύχη να μαθητεύσω κοντά στον Νάσο Βαγενά και την Άννα Τζούμα. Δεν έχανα παράδοσή τους στο Πανεπιστήμιο. Θαρρώ όμως πως η μεγαλύτερη αγάπη μου είναι η Ποίηση.
Ως μαμά δύο μικρών κοριτσιών, είδες την οπτική σου να αλλάζει από τη στιγμή που έγινες μαμά; Κι αν ναι έχει περάσει αυτό στη γραφή σου;Ναι, σαφώς και άλλαξε η οπτική μου! Έγινα καλύτερος άνθρωπος και πιο ανθεκτικός. Έμαθα να εκτιμώ αλλιώς τη ζωή, να ζυγίζω αλλιώς τα πράγματα. Έγραψα και πολλά ποιήματα για τις κόρες μου και τη ζωή μου με αυτές. Και θα γράψω κι άλλα, πιστεύω. Μάλιστα την Ανθολογία με θέμα «Το θέατρο στην ποίηση» την αφιερώνω στην Αριάδνη και τη Γαλήνη!
-Έχεις γράψει ποιήματα προς τη μαμά σου ή με αφορμή τη μητρότητα και τη σχέση σου με τις κόρες σου;Ενώ όπως σου προανέφερα έχω γράψει ποιήματα για τις μικρές ,δεν έχω γράψει κανένα απολύτως ποίημα για τους γονείς μου. Ο πατέρας μου αν και συχνά δεν συμφωνούσε με τα σχέδια ,τα όνειρα και τις επιλογές μου, παρ’ όλα αυτά πάντα με βοηθούσε να τα πραγματοποιήσω και ήταν πάντα κοντά μου. Το ίδιο συνέβαινε και με την μητέρα μου! Πράγμα παράξενο στ’ αλήθεια, αλλά ωραίο. Σκέφτομαι να τους αφιερώσω την επόμενη ποιητική συλλογή μου τιμής ένεκεν!
-Πέρα από το πλούσιο λογοτεχνικό συγγραφικό σου έργο τα τελευταία χρόνια έχεις προσφέρει σημαντικό υλικό με κριτικές, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις. Μίλησέ μας λίγο για το varelaki.To varelaki είναι ένα λογοτεχνικό σημειωματάριο, μπήκε σε λειτουργία το 2009, έχει την ηλικία της Αριάδνης. Σελίδες τέχνης και πολιτισμού, στήλες με συνεντεύξεις, εκτενή κριτικά κείμενα, παρουσιάσεις βιβλίων, ανακοινώσεις, αλλά και μια διαρκής ανθολογία ποίησης της νέας ελληνικής παραγωγής και όχι μόνο. Γνωστές και πολυδιαβασμένες οι στήλες «Τhe artmaniacs» και «Λογοτεχνικό Αρχείο»! Χειροποίητο το varelaki! Με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποια συντακτική επιτροπή, όλα περνούν από μένα. Πολλοί και σημαντικοί άνθρωποι συνεργάζονται με κείμενα που στέλνουν και αυτό με τιμά. Με τιμά ακόμα το γεγονός ότι οι ομότεχνοί μου όλων των γενεών μού στέλνουν πάρα πολλά βιβλία, νέες αλλά και παλαιότερες κυκλοφορίες. Τα θέματα που φιλοξενώ είναι σχετικά με κάθε μορφή τέχνης, δεν διστάζω να κάνω αναδημοσιεύσεις κειμένων που θεωρώ ότι αξίζει να διαβαστούν από περισσότερους ανθρώπους αναφέροντας πάντα την πηγή. Χαρακτηριστικό πια στο varelaki το ένθετο λογοτεχνικό notationes που «βγαίνει» περίπου κάθε 3-4 μήνες. Φίλοι με προτρέπουν να βγάλω έντυπο varelaki (έναν τόμο ας πούμε) κάνοντας ανθολόγηση σημαντικών κειμένων, ώστε αυτά να μη χαθούν μέσα στη θάλασσα του διαδικτύου. Το σκέφτομαι σοβαρά! Να σημειώσω ότι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2017 και με αφορμή τις δράσεις που συμμετείχε στο Varelaki στο Δήμο Αθηναίων, βγήκε το πρώτο έντυπο μονόφυλλο με ποιήματα σύγχρονων Ελλήνων ποιητών που συμμετείχαν στις δράσεις αυτές!
-Πώς είναι να δουλεύεις με μικρά παιδιά; Από την προσωπική σου εμπειρία τι προτιμάνε τα παιδιά, να βλέπουν ή να παίζουν θέατρο.Δουλεύω στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ώς Θεατρολόγος 15 συναπτά έτη. Παράλληλα, έχω και ομάδες παιδιών και εφήβων! Είναι εμπειρία ζωής να δουλεύεις με παιδιά! Μαθαίνεις πολλά πράγματα από αυτά. Δεν είναι εύκολο καθόλου, όμως είναι στ’ αλήθεια μεγάλο σχολείο. Συνηθίζω να ανεβάζω ρεπερτόριο στο σχολείο και με τις ομάδες μου. Παίρνω κλασικά έργα, τα διασκευάζω και τα προσαρμόζω στις ανάγκες του σήμερα, τα φέρνω πιο κοντά στα παιδιά και όποτε βλέπω πρόσφορο το έδαφος τους δίνω την ευκαιρία να αυτοσχεδιάσουν κιόλας. Πέντε φορές έχω ανεβάσει τον Πλούτο του Αριστοφάνη, τέσσερις την Ειρήνη, μια φορά τον Ρωμαίο και Ιουλιέτα, και άλλα πολλά, κάποια από τα οποία δικά μου. Συχνά οργανώνω και θεατρο-ποιητικά δρώμενα στο σχολείο. Τα αποτελέσματα είναι υπέροχα πάντα. Τα παιδιά αγαπούν και να βλέπουν και να παίζουν θέατρο, λατρεύουν το μάθημα της θεατρικής αγωγής, ένα μάθημα που πολύ έχει ταλαιπωρηθεί από τους εκάστοτε κυβερνώντες. Σε μια χώρα που γέννησε το θέατρο δυστυχώς το έχουν αφαιρέσει φέτος από την πέμπτη και έκτη δημοτικού. Επίσης, θεωρώ αδιανόητο να μην υπάρχει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
-Διαβάζεις ποίηση στις μικρές σου;Ναι, τους διαβάζω όσο μπορώ! Τους μιλώ για ποιητές, τους αναφέρω ονόματα και στίχους. Μάλιστα, με έχουν εμπνεύσει και έχω γράψει και μερικά ποιήματα που αναφέρονται σε παιδιά!
-«Εποχή μου είναι η ποίηση» ποια είναι η μεγαλύτερή σου αγωνία που έχεις προσπαθήσει να εκφράσεις με την ποίησή σου;Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε το 2013 από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης και μεταφράστηκε πέρσι ολόκληρο στα γαλλικά από τον εξαίσιο μεταφραστή Μισέλ Βόλκοβιτς. Η τιμή μεγάλη να με έχει μεταφράσει ένας τόσο σημαντικός μεταφραστής. Όλα ξεκίνησαν από τη στιγμή που μετέφρασε 2 ποιήματα για τις ανάγκες μιας εκδήλωσης στη Γαλλία και όλα έπειτα πήραν το δρόμο τους. Το ίδιο βιβλίο περιλαμβάνεται στη διδακτορική διατριβή γαλλίδας φοιτήτριας που έχει ώς θέμα της την λογοτεχνία στην Ελλάδα την εποχή της κρίσης. Ένα βιβλίο που αναφέρεται στη σχέση της ποίησης με την εποχή. Μπορούν όλες οι εποχές να παράγουν ποίηση; Πώς ο καλλιτέχνης επηρεάζεται από το ιστορικο-κοινωνικο-πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζει, από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα; Kαι ο έρωτας πού είναι μέσα σε όλα αυτά;
-Από τους ποιητές/ποιήματα που έχεις μεταφράσει, ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου;
Έχω μεταφράσει ποιήματα των: Ντέρεκ Γουόλκοτ, Τεντ Χιουζ, Ρέιμοντ Κάρβερ, Μάγιας Αγγέλου, Τσέσλαβ Μίλοζ, Πατ Μόρα, Ριτσαρντ Μέρφυ, Κάρολ Αν Ντάφυ και άλλων. Κυρίως, όμως, τα τρία τελευταία χρόνια μελετώ και μεταφράζω, ως γνωστόν, το έργο του τιμημένου με Πούλιτζερ, Μαρκ Στραντ.
-Ένας στίχος ή ποίημα που σε έχει «στοιχειώσει»;Αγαπώ πολλούς ποιητές και τους αγαπώ συνολικά για το νέο που εισάγουν στην ποίηση. Οπότε με «στοιχειώνουν» στίχοι κάθε λίγο και λιγάκι. Θα σου πω έναν δικό μου στίχο που έχω και ως οδηγό συχνά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποφεύγω να ζω. Μάλλον σου παραθέτω εδώ όλο το ποίημα, που είναι από το εξαντλημένο μου βιβλίο «Η προφητεία του ανέμου», Δωδώνη, 2009.
Τα ωραιότερα ταξίδια είναι το μυαλού.
Να σε πηγαίνει η σκέψη σε ό,τι αγαπάς και σου αρέσει.
Και να μην είναι ανάγκη να επιστρέψεις
Αυτά κοντά σου πάντα είναι
Μέσα σου εικόνες αληθινές
Σαν να πήγες…
Αναμνήσεις χωρίς χρονικότητα
Σαν να πήγες…
Σα να γύρισες…
-Ποιο θεατρικό έργο σε συγκινεί όλο και περισσότερο και είδες πρόσφατα κάποια θεατρική παράσταση που σε ενθουσίασε;
Με συγκινεί πάντα ο Ίψεν, ο Σαίξπηρ και ο Τσέχωφ, είναι διαχρονικοί και ατελείωτοι! Έχω γράψει ήδη κριτική για μια παιδική παράσταση που είδα με τους μαθητές μου στο «Θέατρο Πόρτα »,τον «Γύρο του Κόσμου σε ογδόντα μέρες». Δεν ήταν μόνο για μικρούς, αλλά και για μεγάλους. Άμεση, ελκυστική, με λειτουργική σκηνοθεσία, με εύκαμπτους και ταλαντούχους ηθοποιούς που μας ενθουσίασε με την αλήθεια της!
-Ως προς το θέατρο θα ήθελες να ασχοληθείς περισσότερο μαζί του και αν ναι με ποιον τρόπο;
Διδάσκω θέατρο, ανεβάζω παραστάσεις με τους μαθητές μου, κάνω θεατρικές διασκευές και θεατρικό παιχνίδι στις ομάδες, διαβάζω θέατρο γράφω θέατρο, ζω θεατρικά. Εκείνο που μου έχω καιρό να κάνω και μου λείπει είναι να συμμετέχω πάλι σε μια παράσταση ως ηθοποιός, όπως παλιότερα που ήμουν σε ομάδες!
-Ποια είναι η επόμενη δουλειά σου που ετοιμάζεις ή θα ήθελες να ετοιμάσεις;
Μέλημα μου τώρα να συστήσω την Ανθολογία με θέμα το θέατρο στο κοινό και εύχομαι να την αγαπήσει. Όπως γράφω και στην εισαγωγή του βιβλίου, θα ήθελα να δημιουργηθεί μια παράσταση σχετικά με αυτό, τα ποιήματα να ανέβουν στη σκηνή, να σκηνοθετηθούν! Ίδωμεν! 

ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΦΩΣ //// ΑΡΓΥΡΗΣ ΧΙΟΝΗΣ




  ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΦΩΣ


ΑΡΓΥΡΗΣ ΧΙΟΝΗΣ


26.4.2018 / Πέμπτη στις 19 :30

Poems and Crimes Art Bar

Συνομιλούν οι :

Oρφέας Απέργης

Ασημίνα Ξηρογιάννη

Αντώνης Τσόκος


επιμέλεια :Aγγελική Λάλου



****

Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΜΠΑΔΑΗΣ /// ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Δημιουργία κολάζ :Ασημίνα Ξηρογιάννη

ΓΙΑΝΝΗΣ

θέλω να βάλω
το δάχτυλο στο μυαλό μου
και να ξεράσω
ότι άχρηστο έχει μέσα.
Το ίδιο θέλω να κάνω
και με την Ψυχή μου


Διαπόμπευση (εκδόσεις Αλφειός 2004)


****

ΝΑ ΚΟΙΤΑΧΤΟΥΜΕ
ΙΣΙΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

Στις ανταλλαγές θα πάψουν
τα αργύρια.
Για μισό κιλό ψωμί,
λίγη καρδιά.
Για μαυροδάφνη,
υπόλοιπο ψυχής.
Κάθε φορά που απλώνω
χέρι για λεφτά
Ιούδας πραγματικός.

Γιατί καθετί που πουλιέται δεν έχει καμία αξία
(εκδόσεις Ash in Art 2007)

****

Γ.Α/SIKUEL III

Την γλώσσα
που μίλαγαν
οι πρωτόπλαστοι
δεν την μιλάει
κανένας στο πλανήτη.
Μόνο οι μουγκοί
την ξέρουν.
Έχουν συμφωνήσει
με όρκο σιωπής
να μην μάθουμε
ποτέ το μυστικό.

Με την τρίτη παίρνεις το χρίσμα ή καίγεσαι;
(εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2010)

***

Η ένωση
με το άλλο
ποτέ δεν ήταν
εύκολη υπόθεση
Ένα καλό γαμήσι
είναι το ίδιο
δύσκολο να πετύχει
όσο μια
καλή προσευχή

Aνταπόκριση από πλανήτη ψυχή

(εκδόσεις Vakxikon.gr 2013).




*******


Ρούχα
παπούτσια
Dvd
στερεοφωνικά
μοτοσυκλέτες
τα κρατάω χρόνια
μέχρι τέλους
Τα ξεχαρβαλώνω
στο τέλος πετάγονται
τα ελατήρια έξω
διαλύονται όλα
Το ίδιο κάνω
+
με τους ανθρώπους

Ε, ψιτ κύριος! Ποια είναι η ιστορία σου; (εκδόσεις Vakxikon.gr 2016)

****

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ //// Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ




Με αφορμή τα οκτώ χρόνια λειτουργίας του και κατά την προσφιλή του συνήθεια ,ο λογοτεχνικός ιστότοπος Varelaki διοργανώνει σε συνεργασία με το Επί Λέξει βιβλιοπωλείο μια ακόμα δράση: Μια λογοτεχνική βραδυά βασισμένη στην τέχνη της συνύπαρξης.
Τέσσερις ελληνίδες δημιουργοί που ζουν και δημιουργούν στο σήμερα και που τις ενώνει η αγάπη για την τέχνη του Λόγου συνυπάρχουν σε κοινό τόπο και χρόνο και μιλούν στο κοινό για τα τελευταία τους βιβλία,βάζοντάς το ,κατά κάποιο τρόπο στο λογοτεχνικό τους εργαστήρι.
Θεατρικό έργο,νουβέλα,ποιητική συλλογή ,μεταφρασμένη πεζογραφία.'Ολες οι εκφάνσεις της Λογοτεχνίας επί σκηνής και σε διάλογο μεταξύ τους και με τον κόσμο.Ποια τα ενδιαφέροντα των σημερινών δημιουργών,από πού αντλούν τα ερεθίσματά τους,πώς γράφουν ,με ποια κριτήρια επιλέγουν τι να μεταφράσουν.Με αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα έρθει αντιμέτωπος ο ακροατής ,ο οποίος με τη σειρά του καλείται να θέσει -ενδεχομένως- και τα δικά του ερωτήματα.



4 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥΣ ΒΙΒΛΙΑ


Η Μαρία Γιαγιάννου (συγγραφέας )μας μιλά για το θεατρικό της έργο « Κλάρα Σούμαν,τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας »,

Η Τζούλια Γκανάσου (πεζογράφος) αναφέρεται στη νουβέλα  της «Γονυπετείς»,

η Ασημίνα Ξηρογιάννη (ποιήτρια) παρουσιάζει την ποιητική της συλλογή «Λίγη Φθορά για γούρι» και

η Λαμπριάνα Οικονόμου (μεταφράστρια) συστήνει στο ελληνικό κοινό το μυθιστόρημα «Σάντιτον» της Τζέιν 'Ωστιν

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΣΤΙΣ 7.30 μ.μ.

στο « ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ » ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
(Aκαδημίας 32 και Λυκαβηττού,τηλ:2103388054)


Oργάνωση εκδήλωσης :Λογοτεχνικό Varelaki/Notationes ( http://varelaki.blogspot.gr/) σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει».

Η παρουσία σας στην εκδήλωση θα είναι τιμή και χαρά!


***


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ 2018 /// ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Δημιουργία Κολάζ Ασημίνα Ξηρογιάννη



Πέρσυ τέτοια εποχή είχαμε ξεκινήσει πρόβες για το έργο του Αριστοφάνη «Ειρήνη» το οποίο και ανεβάσαμε στα πλαίσια του μαθήματος της θεατρικής αγωγής σε διασκευή και σκηνοθεσία της γράφουσας!Αφού έχουμε λοιπόν εκπονήσει ήδη ένα φιλειρηνικό project ,φέτος αποφασίζουμε να συν-γράψουμε ποιήματα για την Ειρήνη  στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης 2018! Τμήμα Δ2,13ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ηρακλείου Αττικής!
Ο λόγος στα παιδιά που ξέρουν με την ψυχή τους να δημιουργούν!

                                        Ασημίνα Ξηρογιάννη
                                      Θεατρολόγος-Συγγραφέας

***


Δημήτρης Θεοδωρακόπουλος




Στον κόσμο υπάρχει πολλή βία.
Ας σταματήσουν οι πόλεμοι
κι ας αρχίσει η φιλία.
Η αγάπη να ανθίσει στις καρδιές μας
και η ειρήνη να φωλιάσει στις ψυχές μας.

***

Kέισι Λετσίνι



Αχ ! Να έχουμε όλοι στον κόσμο μας
φιλία κι όχι βία.
Να σταματήσουν οι πόλεμοι
να πηγαίνουν τα παιδιά στα σχολεία.
Να έχουμε όλοι οι άνθρωποι
αυτήν την αγάπη
και να χαιρόμαστε που έχουμε
όλα αυτά τα πράγματα,
να τα εκτιμούμε,
χωρίς να τσακωνόμαστε!
Και τα πουλιά να κελαηδάνε στα κλαδιά
Να μην είμαστε καθόλου στη σκλαβιά.



***

Ελένη Μπεζα ί τη


Σ' όλη τη γη ήρθε ειρήνη
και ο κόσμος γέμισε δικαιοσύνη.

Έφυγε για πάντα η βία
Και ήρθε στον κόσμο η φιλία.

Σε μια λίμνη ένα παπάκι
και σκορπίστηκε η αγάπη.

Χθες έφαγα ένα μήλο
Και έκανα έναν καινούργιο φίλο.

Σήμερα έφαγα ένα αχλάδι
και πήγα αμέσως στο φεγγάρι.


*****

Ιωάννα Μαυροειδή


Eιρήνη, αγάπη και φιλία
είναι ο κόσμος μια αρμονία
χωρίς όμως να υπάρχει βία.

'Ετσι όλοι αγαπημένοι
λες και είμαστε αδέρφια
πάμε βόλτα, πάμε πέρα
μέχρι τ'  ουρανού τ΄ αστέρια.


***



Θοδωρής Παππάς


Στο σημερινό κόσμο που ζω
αυτό που είναι πιο σημαντικό
ειρήνη να έχουν όλοι οι λαοί
αγάπη να υπάρχει σ΄ όλη τη γη.

Να προσπαθούμε όλοι
να μην υπάρχει βία,
αλλά μόνο η φιλία.


***


Nικόλας Παναγιωτόπουλος


Από μικρός που ήμουνα
μου΄ λεγαν οι γονείς μου

αγάπη να΄ χω μέσα μου
ειρήνη και φιλία.

Όλο τον κόσμο ν ΄ αγαπώ
και να μην βγάζω βία.


***



Τζένη Χατζίρη


Μέσα στη γη υπάρχει κόσμος
και ο κόσμος θέλει μόνο ειρήνη,
αγάπη και φιλία.
Δεν θέλει πια την βία,
όπως στα χρόνια τα παλιά,
που δεν υπήρχε αρμονία.


***


Νίκος Σαλαμάς



Δεν θέλουμε βία
ναι όμως στη φιλία.
Εγώ που αγαπώ τα σκυλιά
είμαι γλυκός σαν φουντουκιά.
Όλος ο κόσμος ειρήνη
και επίσης αγάπη!


Σ' αγαπώ κόσμε!




***


Κωνσταντίνα Θεοδωροπούλου


Ο κόσμος έχει εμένα
αλλά βέβαια και σένα
Πρέπει να έχουμε ειρήνη
αλλά πρέπει να είναι αγάπη!

Όχι βία!
Ναι φιλία!

Ακόμα και στα ζώα βέβαια,
και σε όλα!


***


Δέσποινα Ιμπριξή



Ειρήνη, αγάπη, φιλία,
με λίγα λόγια ένας κόσμος χωρίς βία.

Βία ,σκέτο δράμα!

Θέλουμε να ζούμε σ΄ έναν κόσμο χωρίς κλάμα.

Όχι βία,
πες ναι στη φιλία!


***


Κατερίνα Βρούβα


Στην Ειρήνη η Αγάπη θα΄ ναι φιλία.
Ο κόσμος δεν θα έχει βία.
Ο πόλεμος μίζερος θα είναι
και οι άνθρωποι δεν θα τον αγαπάνε.
Τα παιδιά θα παίζουνε στην αυλή
και θα΄ ναι χαρούμενα πολύ!



***


Πάνος Μπούλης


Ήρθε ειρήνη ,αγάπη και φιλία
και σ΄ όλο τον κόσμο σταμάτησε όλη η βία
και πάλι θα έχουμε
μεγάλη αρμονία!

***

Αγάπη Χρηστίδη

Θέλω τη φιλία
όχι τη βία
Θέλω αγάπη
όχι σχολεία
να κλείσουν βιβλία.
Η βία να φύγει και να΄ρθουν οι μονόκεροι
yo yo ραπάρω στον ρυθμό 000


***


Παναγιώτης Χάιδος



H ειρήνη και η φιλία

Όλος ο κόσμος τραγουδά
ειρήνη θέλουμε παιδιά,
ειρήνη γέλιο και χαρά.
Να ανθίσει η φιλία
και να θαφτεί η βία.


Ειρήνη ,αγάπη και χαρά
να έχουν όλα τα παιδιά
η φιλία τους ν΄αντέξει
το ένα τ΄ άλλο να προσέχει!

***


Δέσποινα -Λυδία Οντού


Αχ δεντράκια μου θα φύγω
σ' άλλα μέρη πάω να μείνω
και φιλίες ν΄αποκτήσω
και μια Ναπολιτάνα ν΄αγαπήσω!

Πες στα λουλούδια τα φιλώ
και μια μέρα ναι! εγώ
όλο τον κόσμο θα γυρίσω
και τη βία θ ΄αψηφήσω.

Την Ειρήνη εγώ θα φέρω
τους ανθρώπους εγώ τρέφω
και την γη την έχω κόρη
και τον ουρανό μου γιο.

***

Επιμέλεια-Διδασκαλία :Aσημίνα Ξηρογιάννη

****

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

notationes ANOIΞΗ 2018 /// Με άρωμα Eλληνικού Χαϊκού

Φωτό Ασημίνα Ξηρογιάννη


Ανθολόγηση-Επιμέλεια :Aσημίνα Ξηρογιάννη




ΓΙΩΡΓΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τρεις φίλοι παίζαν 
στα ζάρια το φιλί της.
Κι άλλος το πήρε.

*

Νεκρός και  ο Εκτωρ
Τρομάζει τον Όμηρο 
η αναίρεσή του.



«Τριαντατρία χαϊκού »,Στιγμή 1990



ΧΑΡΗΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ


ΖΗΝΩΝ Ο ΕΛΕΑΤΗΣ

Λέω να φάω
χελωνόσουπα,όχι
λαγό στιφάδο.

*

HANS -GEORG GADAMER


Διάβασε Τσέλαν.
Η αλήθεια κατοικεί
μόνο στη  γλώσσα.



«Η ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας σε 100 χαϊκού »,Πατάκης 2011

***


ΑΡΓΥΡΗΣ ΧΙΟΝΗΣ

Σκίτσο ο κόσμος και 
ανελέητη ο θάνατος
γομολάστιχα.

*

'Εσβησε ο κόσμος.
Μένει αναμμένη ,μόνη,
μια ανεμώνη.

«Ο,τι περιγράφω με περιγράφει»,Γαβριηλίδης 2010


***


ΧΑΡΗΣ ΜΕΛΙΤΑΣ

Living Theater

'Aλλαξε ρόλο
η Ελπίδα στη σκηνή.
Πεθαίνει πρώτη.

«Το θέατρο στην ποίηση»,Ανθολόγηση:Aσημίνα Ξηρογιάννη,Μomentum 2017

*

Σχήμα πρωθύστερο

Ελεγε πάντα
αύριο τα σπουδαία
μα χάθηκε χθες.

«Πατέ/στρουθο/καμήλου/ »Μανδραγόρας ,2008
***


ΦΡΟΣΟΥΛΑ ΚΟΛΟΣΙΑΤΟΥ


Η μάσκα είναι 
'Ενα μέσον έκστασης
Σαν μετάλλαξη

«Το θέατρο στην ποίηση»,Ανθολόγηση:Aσημίνα Ξηρογιάννη,Μomentum 2017
***

ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ

'Εχεις πεθάνει 
Το αίμα σου δεν το ξέρει
Μήτε το στόμα σου.


«Ανθολογία ελληνικού Χαϊκού,Δελφοί,Αθήνα ,χ.χ.σ.24,

Επιμέλεια: Xρήστος Τουμανίδης»

***

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ

Eρωτικό χαϊκού
        
              ΤΕΝΤ

ΣΥΛΒΙΑ               ΑΣΙΑ
ΧΙΟΥΓΚΟ             ΧΕΝΡΙ
                 
                  Α Ν Α Ι Σ


Τρία βλέμματα.
Εγώ εσύ κι αυτή.
Εμείς και μεις!

«23 μέρες»,Γαβριηλίδης ,2015

*

Κάνεις θέατρο!
Υπερβαίνεις το ψέμα
μιας ρηχής ζωής.

(Ανέκδοτo)



ΜΑΤΣΗ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ


πόσην αγάπη
εσύ Χάροντα στυγνέ
ρήμαξες φέτος

*

μείνε σε μένα
τη λύπη να φοβάσαι
όχι τα γέλια

«21 τρίστιχα»Η Λέξη ΙΙ(1982)24.εξ.

***



EΛΕΝΗ ΜΩΥΣΙΑΔΟΥ


Βραδιάζει τώρα.
Στην ώρα της η νύχτα.
Εσύ που είσαι;


Πόρτα δεν ξέρει
ούτε οδό και αριθμό
η ευτυχία.


«Ο μύθος και ο ήλιος»,poema 2014

***


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ

'Αγονος γραμμή


Το δοιάκι τι έχει;
H βάρκα γράφει κύκλους
κι ούτε ένας γλάρος!

*

Βουλιάζει ο κόσμος
κρατήσου,θα σ΄αφήσει
μόνο στον ήλιο.


«Ποιήματα»,Ικαρος,1989


***

ΑΓΗΣ ΜΠΡΑΤΣΟΣ

Για το σώμα «κιχ»
Πνευματικοί άνθρωποι 
λεν και ξενοιάζουν .

*

Εύπιστο σώμα
ανασαίνεις και θνήσκεις
με λόγια,λόγια.

«Τόσα λόγια»,Κέδρος 2012


***

ΤΑΣΟΣ ΚΟΡΦΗΣ

'Αλγη από μνήμες.
Αγκάλιασέ με.Πες μου:
«Δεν είσαι νεκρός».

Μεγάλη λέξη 
το ανικανοποίητο
νικάει το χρόνο.


«Παυσίλυπα»,Πρόσπερος,1987



***

ΗΛΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΣ

Ποιος αδηφάγος 
ζόφος του ασύλλητου
ρουφά τον κόσμο;

«Το έρημο λυκώφος»,Αστρολάβος,1992


*

Πυγολαμπίδες
το νυχτικό κεντάνε 
του Ιουνίου.

«Σιωπητήριο χιονιού»,134 Χαϊκού,Γαβριηλίδης 2015

***

ΣΠΥΡΟΣ Α.ΓΕΩΡΓΙΟΥ


Αξίωμα


Απ΄την οδύνη 
στοχασμός και οδύνη
απ΄τον στοχασμό.

«Στην άκρη της γλώσσας »,33 Χαϊκού από τις εκδόσεις Μανδραγόρα.


***


ΜΑΡΙΚΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ

Στην κάμαρή μου
Το σώμα της,τα μάτια
Σαν το φεγγάρι

*

Πήρε ανάσα
Έγινε ο βυθός της
Ο ουρανός του

«Παράξενη εξήγηση 22»,Γαβριηλίδης 2018

***

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Τι πιο τραγικό;
Nα κάνω διάλογο
με τη σιωπή σου


Τον συλλάβανε.
Σε ώρες ανάπαυσης
έγραφε στίχους.


«Εξυπνες βόμβες»,Μανδραγόρας 2016

***

ΑΝΤΩΝΗΣ Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

IV

Aς ταξιδέψω
Για αποσκευές αρκούνε
οι λίγοι στίχοι.

ΧΧ

Να γράψει στίχους
στο χαρτί ήθελε.Μα
αυτοί πετούσαν.


«Fast food και κέρματα»,Μανδραγόρας 2015


***

ΑΘΗΝΑ ΜΕΛΗ

Το απρόβλεπτο
περιμένει σαν ένας
άυπνος φίλος

Αναρωτιέμαι:
Λίγη αγάπη μόνο
έχει νόημα;


«Με τις δεκαεφτά συλλαβές του είναι...»,Φυλάτος 2018


***

ΜΑΡΙΑ ΧΟΥΡΔΑΚΗ

Μια βελανιδιά
είναι ο δάσκαλός μου
μέσα στο δάσος.

«Ανάμεσα στα φύλλα»,Γαβριηλίδης 2017


***


ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΚΑΣ

Καθείς και πρίσμα
Η ποίηση προσπίπτει
Μα πού το φάσμα;

« Χαϊκού νήματα»,Σοκόλη 2017


***

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ -ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΟΥ

Μεταγγίσαμε
στις υδρίες της φθοράς
τα όνειρά μας.


Ουτοπικίζω;
Πλάθω κόσμο ωραίο
'Ετσι μ' αρέσει.

«160...παλμοί  χαϊκού »,Εχέδωρος Εκδοτική 2012

***

ΠΑΝΤΑΖΗΣ Ι. ΦΥΣΣΑΣ



A,πόσοι κύκλοι
σμίγουν αρχή με τέλος!
Δεν παραιτούμαι

                       1968

Σε δισταχτικό ποιητή

Το ποίημα ξέρει
μονάχο του πού πάει.
Συνόδεψέ το
   
                       2007


«Το χρώμα που αγαπούσες»,Στοχαστής 2017

***

ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΒΑΡΗΣ

Κάθε ποίημα
ο αχειροποίητος πόνος
των θνητών.

*

'Ενας ποιητής
μουτζουρώνει το μέλλον
να μην φαίνεται

«Λάμψη Λεπιδόπτερων»/68 Χαϊκού/Οι εκδόσεις των φίλων 2018

***

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ

B'

Xάνομαι πάλι
Παράθυρα των δρόμων
Βλέπω κουφωτά.

Z'

                  δικαστήρια Ευελπίδων

Κουστούμια,πούρα,
Κινητά' και ξαφνικά
Τόσα κοτσίφια.

«Οι αστικοί χώροι είναι ποίηση από μόνοι  τους»,Εκδόσεις Γιου Κε,Αθήνα 2008



ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΛΙΑΣ

 Χαϊκού της νύχτας

Λείπεις τις νύχτες
Τόσα χρόνια ονείρων
σε περιμένω.

Γέρνεις πάνω μου
Παλεύει το σκοτάδι
το γυμνό φως σου.

ιστολόγιο Γιάννη Τόλια



****

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΒΑΡΗΣ

[  Χαϊκού  64 ]

Η αρμονία
Είναι θέμα γωνίας
Παραδέξου το

Χωματόσποροι,Πνευματική Εστία Σπάρτης,2015


****


Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Ποίηση στο φως - Νανά Ησαΐα






Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Emily Dickinson (1830-1886) /// Dear March - Come in - ( no1320)

Πίνακας: "Γυναίκα με παπαρούνες", 'Εντβαρντ Μουνχ, 1919.




Απόδοση στα Ελληνικά:  Ειρήνη Βεργοπούλου

 Dear March - Come in -               
How glad I am -
I hoped for you before -
Put down your Hat -      
You must have walked -
How out of Breath you are -       
Dear March, how are you, and the Rest -
Did you leave Nature well -       
Oh March, Come right upstairs with me -
I have so much to tell -

I got your Letter, and the Birds -              
The Maples never knew that you were coming -
I declare - how Red their Faces grew -  
But March, forgive me -               
And all those Hills you left for me to Hue -         
There was no Purple suitable - 
You took it all with you -             

Who knocks? That April -
Lock the Door -
I will not be pursued -
He stayed away a Year to call    
When I am occupied -   
But trifles look so trivial              
As soon as you have come
               
That blame is just as dear as Praise        
And Praise as mere as Blame –

 ****

Καλέ μου Μάρτη - 'Ελα μέσα
Πόσο χαρούμενη είμαι-
'Ηλπιζα για σένα πριν-
Βγάλε το καπέλο σου-
Πρέπει να περπάταγες-
Πόσο ξέπνοος είσαι-
Καλέ μου Μάρτη, πως είσαι, και τα Λοιπά-
'Αφησες στην ησυχία της τη Φύση-
Ω, Μάρτη, 'Ελα, πάμε πάνω μαζί-
'Εχω τόσα πολλά να σου πω-

‘Ελαβα το Γράμμα σου, και τα Πουλιά-
Τα Σφεντάμια δεν είχαν ιδέα ότι ερχόσουν-
Το δηλώνω –πόσο Κόκκινα έγιναν τα Πρόσωπά τους-
Αλλά Μάρτη, συγχώρα με-
Και όλοι εκείνοι οι Λόφοι που άφησες εμένα να τους Βάψω-
Δεν υπήρχε το κατάλληλο Μωβ-
Το πήρες εσύ όλο μαζί σου-

Ποιος χτυπά;  Εκείνος ο Απρίλης-
Κλείδωσε την Πόρτα-
Δεν αφήνω να με καταδιώκουν-
‘Εμεινε ένα Χρόνο μακριά χωρίς νέα-
‘Όταν είμαι απασχολημένη-
Αλλά οι τσακωμοί μοιάζουν τόσο ασήμαντοι
Από τη στιγμή που έχεις έλθει
Που η κατηγόρια είναι το ίδιο γλυκιά όσο ο ‘Επαινος
Και ο ‘Επαινος τόσο λίγος, όσο η Κατηγόρια.




***