Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

notationes///IOYΛΙΟΣ 2013///ΣΤΗΛΗ ΤΗΕ ΑRΤΜΑΝΙΑCS///ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ


..




.συνέντευξη στην Ασημίνα Ξηρογιάννη




ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:Σοφία,καλώς ήρθες στο varelaki...!Θα ήθελα μια συντομη αναφορα στα βιβλια/γραφές σου...

ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ:Eυχαριστώ Μίνα για τη φιλοξενία σε αυτή την όμορφη σελίδα!


Εγώ ξεκίνησα με ένα βιβλίο ποίησης το 2007 από τις εκδόσεις Δαρδανός-Τυπωθήτω, σειρά Λάλον Υδωρ που είχε τίτλο «Αν-επίκαιρα ποιήματα».
Mετά, το 2010, έβγαλα από τις εκδόσεις ΚΨΜ ένα πεζό βιβλίο με μικρά κείμενα σε στυλ χρονογραφήματος που αφορούσε τη μεταγλωσσική κώφωση από την οποία πάσχω και είχε τον τίτλο «Κουφός είσαι ρε; Δεν ακούς; ». Σε αυτό το βιβλίο υπάρχει ένθετο 16σέλιδο κόμικ από τον Σπύρο Δερβενιώτη, το οποίο βοηθάει στην ανάγνωσή του από παιδιά και εφήβους. Πρόκειται για μια χιουμοριστική προσέγγιση στην καθημερινότητα και στη ζωή μου, με τα προβλήματα και τα μπερδέματα που προκύπτουν λόγω της κώφωσης.

Το 2012, πριν από λίγους μήνες δηλαδή, προχώρησα σε μια μικρή συμβολική έκδοση ενός βιβλίου ποίησης με άλλους 2 ποιητές από τη Θεσσαλονίκη, τον Θάνο Γιαννούδη και τον Ααρών Μνησιβιάδη. Το βιβλίο έχει τον τίτλο Τρίλιζα και περιέχει 3 ποιήματα από τον καθένα μας (σονέτο, μπαλάντα και απλές στροφές). Εχει τυπωθεί στις εκδόσεις Βακχικόν και πρόκειται να παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 12/12/2012. Το βιβλίο αυτό αποτελεί φόρο τιμής στο βιβλιαράκι Τριώδιο που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Αγρα το 1991 και στο οποίο συμμετείχαν με μια μπαλάντα ο καθένας ο Διονύσης Καψάλης, ο Γιώργος Κοροπούλης και ο εκλιπών φίλος μας Ηλίας Λάγιος.

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:Πές μου σχετικά με την Διαδικτυακή Ανθολογία που επιμελείσαι...Πότε ξεκινησαν οι εργασιες...με ποιό στόχο...πώς εξελίσσεται το εγχείρημα,με ποιά κριτηρια γίνεται η επιλογη των ποιητων ,αν υπαρχουν εμπόδια και εν τέλει...ποιά είναι η φιλοδοξία...



ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ:Το 2009 μαζί με τον Κώστα Κουτσουρέλη αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια διαδικτυακή ανθολογία σύγχρονης ποίησης σε παραδοσιακές μορφές. Προσδιορίσαμε το χρονικό όριο από δεκαετία του 1980 και μέχρι σήμερα. Ο στόχος μας ήταν να δείξουμε ότι η έμμετρη ποίηση συνεχίζει να γράφεται μέχρι και τις ημέρες μας. Αυτό το κάναμε επειδή μερικοί διαφωνούσαν, θεωρώντας πως η σύγχρονη ποίηση περιλαμβάνει αποκλειστικά ελεύθερο στίχο. Όμως εμείς καθημερινά επί δυο χρόνια ανεβάζαμε από ένα σύγχρονο έμμετρο ποίημα, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι πάρα πολλοί συνεχίζουν να γράφουν έμμετρα και σήμερα.

Από τους πρώτους που επέμειναν στην σύγχρονη ποίηση σε παραδοσιακές μορφές ήταν οι 3 ποιητές που ανέφερα παραπάνω (Καψάλης, Κοροπούλης και Λάγιος). Σήμερα όμως η ανθολογία μας περιλαμβάνει περισσότερα από 150 ονόματα ποιητών που συνεχίζουν να γράφουν σε παραδοσιακό στίχο.

Φέτος περάσαμε στη δεύτερη φάση της ανθολογίας μας, επεκτείνοντας χρονικά το όριο προς τα πίσω, μέχρι και τη δεκαετία του 1930, η οποία παραδοσιακά σηματοδότησε στη χώρα μας τη στροφή προς τον ελεύθερο στίχο (με την επίδραση της «γενιάς του 30» ). Ωστόσο εμείς δείχνουμε πως και εκείνες τις δεκαετίες (1930-1980) ποτέ δεν σταμάτησε να γράφεται η ποίηση και σε παραδοσιακές μορφές, παρά την κυριαρχία του ελεύθερου στίχου.
Πολύ κατατοπιστικά πάνω σε όλα αυτά είναι οι εισαγωγές, τα δοκίμια και τα άρθρα του Κώστα Κουτσουρέλη που αξίζει να τα διαβάσει κανείς, τόσο στην ανθολογία μας όσο και στον προσωπικό του ιστότοπο http://www.koutsourelis.gr/.

Στη δεύτερη φάση της ανθολογίας η ανανέωση γίνεται 3 φορές την εβδομάδα, ενώ επεικτείναμε και τη συντακτική ομάδα με την παρουσία των Μνησιβιάδη και Γιαννούδη που ανέφερα πριν, καθώς και με την πολύτιμη βοήθεια της Ελενας Σταγκουράκη. Και οι 3 νέοι συνεργάτες μας ενδιαφέρονται έντονα για τη σύγχρονη ποίηση σε παραδοσιακές μορφές και έχουμε δέσει σε μια ομάδα των πέντε ατόμων. Ολοι μαζί πλέον κάνουμε την επιλογή των ποιημάτων, παλαιότερων και σύγχρονων, ενώ επίσης η Μαρία Γιαγιάννου με την εικαστική της ματιά μας βοηθάει επιλέγοντας τις εικόνες που συνοδεύουν κάθε ποίημα.
Η ανθολογία μας ονομάζεται «Νέοι Ηχοι στο Παμπάλαιο Νερό» και θα τη βρείτε στη διεύθυνση: http://pampalaionero.wordpress.com/
ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:Λογοτεχία και διαδίκτυο μοιάζουν έννοιες ασύμβατες ,όμως γίνονται όμορφα πράγματα πιστεύω.Η λογοτεχνία ανθιζει στο διαδίκτυο(βλ.και αρθρο μου σχετικά



ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ:Πράγματι πολύ όμορφο το άρθρο σου! Κι εγώ πιστεύω πως το διαδίκτυο βοηθάει πολύ στην εξάπλωση της ποίησης καθώς και στην επικοινωνία με τους ομοτέχνους. Προσωπικά και λόγω των προβλημάτων επικοινωνίας που επιφέρει η κώφωση δεν θα είχα καταφέρει να γνωριστώ με τόσους άλλους ποιητές ούτε να κάνω αυτά που κάνω εάν δεν με βοηθούσε η επικοινωνία μέσω του διαδικτύου. Σκέψου μόνο ότι έχω κάνει συνέκδοση με 2 ποιητές που ζουν στη Θεσσαλονίκη, ενώ εγώ ζω στην Αθήνα!Το μόνο πρόβλημα που βλέπω σε όλα αυτά είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα κριτικό φίλτρο στο τι θα δημοσιευτεί, γιατί υπάρχει η τάση να δημοσιεύονται ακρίτως τα πάντα! Γι' αυτό τον λόγο εμείς στο Παμπάλαιο Νερό προσπαθούμε πολύ ώστε να κάνουμε αυστηρή επιλογή του υλικού που έχουμε στα χέρια μας (παλαιότερου και σύγχρονου) ώστε να επιλεγούν και δημοσιευτούν τα κατά τη γνώμη μας άρτια ποιήματα.

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:Ποιά η γνώμη σου για το ψηφιακό βιβλίο και η σχέση σου με αυτό; Kινδυνεύει το έντυπο βιβλίο;

ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ:Νομίζω ότι στο άμεσο μέλλον δεν θα εκδίδονται τόσα πολλά έντυπα βιβλία ή θα εκδίδονται σε όλο και πιο περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Προσωπικά δεν φοβάμαι το ψηφιακό βιβλίο, γιατί για μένα το ζητούμενο είναι να επικοινωνήσω τις ιδέες και τη δουλειά μου. Γι' αυτό και στην προσωπική μου σελίδαhttp://www.sofiakolotourou.gr/ έχω ήδη ανεβάσει το σύνολο της δουλειάς μου (και τα κείμενα των βιβλίων).

Επίσης το βιβλίο Τρίλιζα εκδόθηκε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και υπάρχει και ως ψηφιακό βιβλίο στη διεύθυνση: http://www.vakxikon.gr/content/view/1200/5829/lang,el/

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:Γνωρίζεις άλλες διαδικτυακές ανθολογίες ποίησης;

ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ:Νομίζω υπάρχουν αρκετές. Προσωπικά αγαπώ πολύ την ανθολογία του Τόλη Νικηφόρου «ένα λιβάδι μέσα στην ομίχλη που ονειρεύεται» http://dreaming-in-the-mist.blogspot.gr/  και της Βίκυς Παπαπροδρόμου (και της Ελένης Μπέη) «ποίηση, ποιητές, ποιήματα, Θεσσαλονίκη». http://greek-translation-wings.blogspot.gr/ Τους γνωρίζω και τους δυο και ξέρω πως επιλέγουν ποίηση με βαθιά γνώση, αγάπη και μεράκι. Γι' αυτό και συστήνω τις ανθολογίες τους!


ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:Eίναι δύσκολοι οι καιροί που διανύουμε. Μήπως μέσα σε αυτούς η ποίηση είναι περιττή;

ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ:Εχω ακριβώς την αντίθετη άποψη και την έχω εκφράσει σε διάφορα ποιήματα. Προσωπικά εμπνέομαι πάρα πολύ και από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και γράφω γι αυτά. Θα κλείσω με ένα μικρό ποίημα που έχω αφιερώσει στους φίλους με τους οποίους εκδώσαμε την Τρίλιζα και συντάσσουμε το Παμπάλαιο Νερό και περιγράφει αυτό ακριβώς: ότι η ποίηση είναι μια ακριβή παρηγοριά για έναν «φαρμακωμένο» καιρό. Την ίδια ακριβώς πρόσκληση απευθύνω και στους αναγνώστες που θα διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη: Να γράφετε και να μας στέλνετε ποιήματα για να ελπίζουμε και να κρατηθούμε σε αυτούς τους καιρούς!

Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη!

ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΣΑΝΤΑΣ


Στους Ααρών Μνησιβιάδη

και Θάνο Γιαννούδη, συμπαίκτες στην "Τρίλιζα"


Σας ζήτησα "ποιήματα της τσάντας" .

Γνωρίζατε: η απόλαυση ακριβή.

Ω φίλοι, εποχές της μασκαράτας

κι η ποίηση, η μόνη ανταμοιβή.


Με ποιήματα την τσάντα μου γεμίζω,

σας μνημονεύω όπου σταθώ κι όπου βρεθώ,

με δέκα στίχους σας μονάχα για να ελπίζω

σε τούτο το φαρμακωμένο τον καιρό.


Σε φύλλα Α4 εκτυπώνω

τα άδυτα, τα μύχια καθενός

και μόνη τ' απαγγέλω, εκεί που μόνο

το σύνορό μου είν' ο ουρανός.


Αν θέλετε να ζήσουμε για πάντα

με ποίηση γεμίστε μου την τσάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου