Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Περφόρμανς στην αυλή του Εθνικού Θεάτρου


Της Ιφιγενειας Διαμαντη, Η Καθημερινή, 11/5/2012
Τμήματα από σκηνικά παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου της τελευταίας δεκαετίας ανασύρθηκαν από τις αποθήκες και αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια εναλλακτική… «αυλή των θαυμάτων». Για πρώτη φορά στην εκατονταετή και πλέον ιστορία του, ο υπαίθριος χώρος του κτιρίου Τσίλλερ στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου υποδέχεται το κοινό σε μια σειρά περφόρμανς, προβολών, παραστάσεων, και μουσικής -όλες με ελεύθερη είσοδο- που εντάσσονται στο πλαίσιο του κύκλου δράσεων του Εθνικού, «Εκλεκτικές Συγγένειες – Κοινή Θέα».
Ο σχεδιασμός
Σήμερα, αύριο καθώς και την ερχόμενη Πέμπτη 17/5, Παρασκευή 18/9 και Σάββατο 19/9, από τις 20.30 έως τις 23.00, η αυλή της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού «αγκαλιάζει» όσους προσέλθουν και… θέσουν και εαυτούς σε κοινή θέα των γύρω πολυκατοικιών. Περφόρμανς με ιστορικά κοστούμια, έργο που διερευνά τη σχέση του Ιψεν με την Ελλάδα, συζητήσεις για τον ακάλυπτο, δείπνο από τον Αλέξανδρο Ψυχούλη με «άρωμα» μεταναστευτικής κουζίνας λόγω περιοχής, αλλά και περφόρμανς από τους Χρήστο Λούλη, Μανώλη Μαυροματάκη, Νίκο Ψαρρά, Λένα Παπαληγούρα και Βασίλη Παπαγεωργίου, πρόσωπα από τα πέντε φετινά έργα της Κεντρικής Σκηνής, περιλαμβάνει το πρόγραμμα που ξεκίνησε χθες. Η ιδέα ανήκει στο ελληνικό σκέλος του διεθνούς Architecture For Humanity, οργανισμού που σχεδιάζει δράσεις που ενσωματώνουν ποικιλία κλίμακας και χρήσεων, σχεδιάζοντας καινοτόμες, βιώσιμες και λειτουργικές κτιριακές δομές.

Η ομάδα μελέτης με επικεφαλής τη Χρυσή Νικολούτσου (Αναστάσιος Δημάς, Μαργαρίτα Δημητρακοπούλου, Οδυσσέας Διακάκης, Σοφία Κρεμμύδα, Φωτεινή Κυριακίδου, Τίνα Μπρέκη, Θεοδώρα Ντατσοπούλου, Κατερίνα Πιττή, Μαρίλλη Σπηλιάδη, Δέσποινα Φιλιππίδου, Αναστασία Χρανιώτη) επεξεργάστηκε την πρόταση από τον χειμώνα. Με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών που ανταποκρίθηκαν μέσω social media, «σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μία πλατφόρμα εικαστικών δράσεων και μία εγκατάσταση στάσης και κίνησης στον υπαίθριο χώρο του Εθνικού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής.
«Ανοιγμα» προς τη γειτονιά
Επιχειρείται “άνοιγμα” του υπαίθριου χώρου προς τη γειτονιά, με σκοπό να λειτουργήσει ως ενεργός και ζωντανός ελεύθερος χώρος του αστικού περιβάλλοντος αφενός, και αφετέρου να αποτελέσει ανοιχτή πρόσκληση στους κατοίκους της Αθήνας, με αφορμή τις δράσεις “Κοινή Θέα”, ώστε να επισκεφθούν την περιοχή και να ενεργοποιηθούν για μία συνολικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που εντοπίζονται» εξηγεί η κ. Νικολούτσου. Στην ομάδα Architecture for Humanity δεν συμμετέχουν αποκλειστικά αρχιτέκτονες, αλλά όσοι ενδιαφέρονται γενικά για τον σχεδιασμό με ανθρωπιστικό χαρακτήρα σε διάφορες κλίμακες του αστικού περιβάλλοντος. Στις επόμενες δράσεις της AFH Greece περιλαμβάνεται έκθεση στον Πύργο σε συνεργασία με την ομάδα Imagine The City και μικρές προτάσεις που αφορούν τη βελτίωση του αστικού ιστού της Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου