Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΕΡΙΚΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ,συνέντευξη στην Ασημίνα Ξηρογιάννη

....στα πλαισια της στηλης THE ARTMANIACS...το blog varelaki φιλοξενεί με
ιδιαίτερη χαρά την Έρικα Αθανασίου,συγγραφέα εφηβικών μυθιστορημάτων!!!


                              




A.ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:Πώς ξεκίνησες με την συγγραφή;

Ε.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ:Όπως οι περισσότεροι που γράφουν μου άρεσε από μικρή να γράφω ιστορίες και να φτιάχνω βιβλία οικογενειακής κατανάλωσης. Η γνωριμία μου με τη αείμνηστη συγγραφέα Κίρα Σίνου υπήρξε καταλυτική στο να γράψω κάτι με σκοπό την έκδοσή του. Με σύστησε στην Αριάδνη Μοσχονά από τις εκδόσεις «Κέδρος» και σύντομα βρέθηκα με το πρώτο τυπωμένο μου βιβλίο.

A.ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:Mια σύντομη αναφορά στα βιβλία που έχεις γράψει.


Ε.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ:Το πρώτο μου βιβλίο λέγεται «Μετρώντας βήματα» και αφορά έναν μαθητή Γυμνασίου, ο οποίος παρότι είναι έξυπνος βαριέται φοβερά να διαβάσει και να ασχοληθεί με το σχολείο παραπάνω από όσο χρειάζεται για να περάσει την τάξη. Κάποια στιγμή όμως αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με τη μόνη καθηγήτρια που συμπαθεί και αναλαμβάνει δράση, ξεχνώντας τη βαρεμάρα του, προκειμένου να τη βοηθήσει.

Το δεύτερο βιβλίο έχει τον τίτλο «Στοιχειωμένα Θεμέλια» και περιγράφει τις περιπέτειες δύο παιδιών στην Άνδρο προκειμένου να αποκαλύψουν ένα αρχαίο νεκροταφείο που βρέθηκε στα θεμέλια του ξενοδοχείου που ετοιμάζονται να φτιάξουν οι γονείς τους. Το βιβλίο αυτό έχει γίνει θεατρική παράσταση για παιδιά από τη σκηνοθέτρια, Κική Αυγουστάτου.

Το τρίτο μου βιβλίο λέγεται «Κίρα Σίνου, αγαπημένη σύντροφος των παιδικών μας χρόνων» και αποτελεί τη βιογραφία και εργογραφία της αγαπημένης πολλών παιδιών συγγραφέως. Το βιβλίο γράφτηκε στο πλαίσιο λογοτεχνικού διαγωνισμού της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, όπου και πήρε εύφημη μνεία.

Τελευταίο βιβλίο μου είναι το «Στο σταυροδρόμι της ημισελήνου – Η ναυμαχία της Ναυπάκτου 7 Οκτωβρίου 1571». Το βιβλίο αυτό γράφτηκε μαζί με την Κίρα Σίνου. Η ιδέα ήταν δική της, αλλά ήταν πια αρκετά μεγάλη και φοβόταν ότι ίσως δεν τα κατάφερνε μόνη της με την έρευνα. Δυστυχώς, έφυγε το Σεπτέμβριο του 2007, χωρίς να προλάβει να δει το βιβλίο τελειωμένο. Το βιβλίο πραγματεύεται με ήρωες φανταστικούς αλλά και πραγματικούς το χρονικό της ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Όλα μου τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Κέδρος».

A.ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:Θα ήθελα να μου μιλήσεις για την εφημερίδα «Κηφισιά» και τη δουλειά που κάνεις εκεί.


Ε.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ:Η εφημερίδα «Κηφισιά» είναι τοπική εβδομαδιαία εφημερίδα που ασχολείται με τα θέματα που αφορούν το Δήμο Κηφισιάς, τώρα πια και της Ν. Ερυθραίας και Εκάλης, μια και συνενώθηκαν αυτοί οι Δήμοι.

Δεδομένου ότι πρόκειται για οικογενειακή εφημερίδα με λίγους υπαλλήλους κάνω σχεδόν ό,τι χρειάζεται για μια επιχείρηση να λειτουργήσει, καθώς και την αρχισυνταξία της εφημερίδας και τη σύνταξη άρθρων. Μέσα από μία συνέντευξη για την εφημερίδα γνωρίστηκα και με την Κίρα Σίνου, που ήταν Κηφισιώτισα αλλά και με πολλούς ακόμα συγγραφείς, αφού η Κηφισιά έχει παράδοση ως τόπος κατοικίας λογοτεχνών, από την αρχαιότητα ακόμα, αφού εκεί έζησε ο φημισμένος κωμωδιογράφος Μένανδρος ο Κηφισεύς.

A.ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:Λογοτεχνικές επιρροές....Βιβλία και συγγραφείς που σε έχουν επηρεάσει....


Ε.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ:Δε θα μπορούσα να πω αν κάποιος συγγραφέας με έχει επηρεάσει στον τρόπο γραφής μου ή στα θέματα που επιλέγω. Πιστεύω ότι μας επηρεάζουν γενικά όλες μας οι εμπειρίες και τα αναγνώσματά μας. Σίγουρα πάντως υπάρχουν κάποιοι συγγραφείς που τους διαβάζω και ξαναδιαβάζω με ξεχωριστή ευχαρίστηση, όπως ο Ντοστογιέφσκι, «Ο Ηλίθιος» θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ, ο Ρόμπερτ Χάρις, ο Ντανιέλ Τσαβαρία, ο Πέτρος Μάρκαρης, ο Αντώνης Σουρούνης, ο Σαλμάν Ρούσντι, ο Έρικα Εμανουέλ Σμιτ και πολλοί πολλοί άλλοι.

A.ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:Ένα σχόλιο για την σύγχρονη λογοτεχνική πραγματικότητα...


Ε.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ:Υπάρχουν λίγα καλά βιβλία και πολλά κακά βιβλία. Ένα από τα κριτήριά μου για το αν ένα βιβλίο κριτήριο για ένα βιβλίο αν είναι καλό είναι κατά πόσο θυμάσαι λίγο καιρό μετά τι διάβασες. Σε πολλά ελληνικά βιβλία είναι ευτύχημα να ξεχάσεις γρήγορα τι διάβασες. Θεωρείται από πολλούς συγγραφείς δείγμα απελευθέρωσης και ελευθερίας η περιγραφή διαφόρων σεξουαλικών διαστροφών χωρίς αυτό να έχει να κάνει με την εξέλιξη της υπόθεσης, αν και όποτε αυτή υπάρχει.

A.ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:Γράφεις κάτι τώρα;


Ε.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ:Πάντα γράφω. Απλά επειδή κανείς δεν ξέρει την τύχη του γραπτού του, δε μ’ αρέσει να μιλάω γι’ αυτό όταν δεν έχει ολοκληρωθεί.

A.ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ:Mελλοντικά σχέδια και όνειρα....


Ε.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ:Το όνειρό μου είναι να συνεχίσω να έχω διάθεση να γράφω και να υπάρχει πάντα κάποιος εκδοτικός οίκος, πρόθυμος να μου τα εκδώσει. Είναι ωραίο να γράφεις, αγωνιώντας μόνο για την τύχη των ηρώων σου κι όχι για την τύχη του γραπτού σου. Φυσικά το πιο ευχάριστο από όλα είναι τα θετικά σχόλια των αναγνωστών σου.

Έχω γράψει και ένα θεατρικό έργο, καθώς και ένα σενάριο και θα μου άρεσε ιδιαίτερα να τα έβλεπα να εκπληρώνουν το σκοπό τους. Να ανεβαίνουν στη σκηνή ή στον κινηματογράφο και να υπάρχουν θεατές που θα τα ευχαριστηθούν.

***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου