Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Θέατρο-Λόγος, μία περιοδική έκδοση για το Θέατρο: Τέχνη και Έρευνα



Θέατρο-Λόγος, μία περιοδική έκδοση για το Θέατρο: Τέχνη και ΈρευναΕκδότης: Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων, ISSN:2945-0144



Γράφει η  Ασημίνα Ξηρογιάννη // Πηγή:ΦΡΑΚΤΑΛ 


Έχει φτάσει ήδη στο τέταρτο τεύχος του το περιοδικό «Θέατρο – Λόγος» και θεωρώ πως είναι η κατάλληλη στιγμή να τον παρουσιάσω στους  αναγνώστες μας. Πρόκειται για περιοδικό που εκδίδει ηλεκτρονικά ο Πανελλήνιος Eπιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων.  Η έκδοση του περιοδικού είναι εξαμηνιαία και οι αναγνώστες μπορούν να το βρουν με ελεύθερη πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://pesyth.com/theatro-logos/

       Είναι μέσα στις επιδιώξεις της Ομάδας σύνταξης το περιοδικό αυτό να αποτελέσει έναν «τόπο συνάντησης» για ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και γόνιμης καλλιτεχνικής συζήτησης όλων των θεατρικών κλάδων.’’ Έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής 4 τεύχη που το καθένα παρουσιάζει το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον. Η εμπλοκή πολλών αξιόλογων ανθρώπων και η πολλαπλή προσφορά τους, καθώς και το κέφι τους για το εγχείρημα αυτό είναι κάποιοι παράγοντες που συμβάλλουν σε ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Επιμελήτρια του περιοδικού είναι η Χριστιάνα Μόσχου. Επιμελητής της ψηφιακής έκδοσης είναι ο Χρήστος Θεοχαρόπουλος.

  Ξεχωρίζουμε τα κεντρικά αφιερώματα που μέχρι στιγμής έχουν τις κάτωθι θεματικές: «Ιάκωβος Καμπανέλλης», «Θέατρο και Αναπηρία», «Το λαϊκό θέατρο στην Ελλάδα και τις ελληνόφωνες περιοχές», «πόλεμος και ειρήνη»

  Επίσης στο περιοδικό εμπεριέχονται 7 σταθερές στήλες θεματικά αυτόνομες-άσχετες με το κεντρικό αφιέρωμα) που αφορούν στις εξής θεματικές: Επισκόπηση Θεατρολογικής Έρευνας, Παρουσίαση Βιβλίων, Ανασκόπηση- Παραστάσεων, Παιδαγωγική του Θεάτρου και Θέατρο στην Εκπαίδευση, Θέατρο στην Περιφέρεια, Ελληνική Δραματουργία, Πολιτιστική Πολιτική και Θέατρο. Στο 4ο τεύχος μάλιστα ξεκινούν και podcastsμε τις Ευδοκία Μανόχη και Μάρθα Κοσκινά.

   Μελετώντας τα 4 τεύχη του περιοδικού καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει σήμερα μια τέτοια ζωντανή προσέγγιση, μια ωραία και εποικοδομητική διάδραση με το θεατρικό γίγνεσθαι, αλλά και με το θεατρικό φαινόμενο συνολικά, επίκαιρα και διαχρονικά. Κείμενα στιβαρά και άκρως ενδιαφέροντα από ανθρώπους επιστήμονες, ερευνητές, λάτρεις του θεάτρου. Είναι αξιοσημείωτος ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του περιοδικού. Εδώ εξετάζεται  το θέατρο πολύπλευρα και πλουραλιστικά, σε όλες του σχεδόν τις εκφάνσεις. Επίσης, η συντακτική επιτροπή είναι ανοιχτή σε συνεργασίες, γίνεται κάλεσμα σε όσους επιθυμούν να συμβάλλουν στο περιοδικό με κείμενα και ιδέες τους, ακολουθώντας την ορισμένη διαδικασία.

   Για την ιστορία του πράγματος να σημειωθεί πως ο σύλλογος των θεατρολόγων έβγαζε και πολλά χρόνια πριν ένα έντυπο ένθετο με λίγες σελίδες που εμπεριείχε  κριτικές, συνεντεύξεις, άρθρα και νέα του Κλάδου. Με αυτόν όμως τον νέο «Θεατρο-λογο» αλλάζουν πολλά οι συνθήκες και οι προσδοκίες, αλλά και οι στόχοι, όλα είναι άλλης υφής. Μιλήσαμε με την Χριστιάνα Μόσχου, την επιμελήτρια του περιοδικού και μας είπε κάποια πράγματα σχετικά με την δημιουργία του:


«Το 2021 είχα εκλεγεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων (ΠΕΣΥΘ) και έστειλα ένα ανοιχτό κάλεσμα στα μέλη για τη δημιουργία συντακτικής ομάδας που θα είχε ως στόχο την έκδοση ενός περιοδικού του συλλόγου. Συνοδοιπόρισσα σε αυτό το ταξίδι ήταν η Ευαγγελία Κυριαζίδου, επίσης μέλος του Δ.Σ. Του ΠΕΣΥΘ. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Θεατρολόγος δεν ήταν παρά μόνο σκέψεις ελπίδα για ένα εγχείρημα που θα το νιώθουμε “δικό μας”. Στο αρχικό κάλεσμα ανταποκρίθηκαν αρκετές συναδέλφισσες και συνάδελφοι. Η πρώτη συντακτική ομάδα (αλφαβητικά) αποτελούταν από τους: Εμμανουέλα Βογιατζάκη Κρουκόβσκι, Νίκος Γαλλιός, Σταμάτης Γαργαλιάνος, Αικατερίνη Θεοδωράτου, Γεωργία Κακαρά, Τώνια Καράογλου, Μάρθα Κοσκινά, Ευφροσύνη Κουτσογιάννη, Ευαγγελία Κυριαζίδου, Ευδοκία Μανόχη, Ηλέκτρα Μήτσουρα, Χριστιάνα Μόσχου, Κωνσταντίνα Μούρτου, Μαρία Μπατάνη, Μαρία Μπινίκου, Χασάν Μπουγιούκλου, Ασημίνα Ξηρογιάννη, Ελένη Πετρίτση, Ειρήνη Πολυδώρου, Μαρία Ανδρ. Σπυροπούλου, Αγαθή Τέλη, Ελένη Χατζηγεωργίου. Μας πήρε έναν ολόκληρο χρόνο να συζητάμε ως ομάδα και να σχεδιάζουμε τον τρόπο λειτουργίας μας, τα καλέσματα που θα στέλνουμε, τις θεματικές ενότητες. Από την πρώτη στιγμή, από την πρώτη κιόλας ολομέλεια, δώσαμε βάση στον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας. Συνδιαμορφώσαμε όλοι μαζί τους κανόνες λειτουργίας του περιοδικού, δώσαμε έμφαση στη σύνθεση των απόψεων και γίνεται μέχρι σήμερα συνεχώς προσπάθεια να ακούγονται όλες οι φωνές και να συμπεριλαμβάνονται οι ιδιαίτερες αναζητήσεις κάθε μέλους. Τον Νοέμβριο του 2022 δημοσιεύθηκε το πρώτο μας τεύχος. Η χαρά μας ήταν απερίγραπτη! Ειλικρινά ένιωσα ότι ήταν “το πνευματικό μου παιδί” και ακόμα περισσότερο ένιωσα ότι ήταν το παιδί όλης της ομάδας! Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε το τέταρτο τεύχος στο οποίο εγκαινιάσαμε και το πρώτο μας podcast! Πιστεύω ότι «Θέατρο-Λόγος» θα συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια. Μας μαθαίνει σιγά σιγά η κοινότητα των θεατρολόγων και των θεατρόφιλων, μαθαίνουμε κι εμείς από την εμπειρία μας και τα επόμενα έτη θα είναι πλούσια σε άρθρα και ενδιαφέροντα θέματα.»

Δεν ξέρω πως να σου το πω της Ασημίνας Ξηρογιάννη





Φαντάσου-απλά προσπάθησε-

φαντάσου πως

η σκέψη μου είναι η θάλασσα

και πως εσύ κολυμπάς μέσα της

συνεχώς.

Και δεν μ αφήνεις να κοιμηθώ τα βράδια,

γιατί ούτε τότε σταματάς να κολυμπάς.

Και τα πρωινά πάλι με αναστατώνεις,

επειδή συνεχίζεις ακάθεκτος

και κύματα σηκώνεις.

Της απουσίας.


* Δημιουργία κολάζ: Aσημίνα Ξηρογιάννη


***

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ


 

Είναι κάτι γνωστό από παλιά. Προτείνουμε στα παιδιά Β και Γ Λυκείου να διαβάσουν λογοτεχνικά βιβλία, κάτι που θα τους βοηθήσει πολύ στην Έκθεση. 'Εγραψα στο εκπαιδευτικό μου ιστολόγιο ( To εκπαιδευτικό ιστολόγιο της Ασημίνας Ξηρογιάννη) μεταφέρω και εδώ. Προτείνουμε συνήθως κλασικά βιβλία:


Αιολική γη του Βενέζη




Κατεδαφιζόμεθα της Σωτηρίου








Το πλατύ ποτάμι του Μπεράτη







Στην τάξη διδάσκω συνήθως το «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ» και το «ΛΑΘΟΣ» του Σαμαράκη










Προτείνω ακόμα τα ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΑ και εξαιρετικά:






«Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια», της Χάρπερ Λι







«Τα σταφύλια της οργής», του Τζων Στάινμπεκ






«1984», του Τζορτζ Όργουελ






«Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι», του Όσκαρ Ουάιλντ





«Μικρή ιστορία του κόσμου», του Ε.Η. Gombrich






* Aλλες δικές μου βιβλιοπροτάσεις στους μαθητές μου μπορείτε να δείτε εδώ:BIBΛΙΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ


Επιμέλεια: Ασημίνα Ξηρογιάννη



* Oι φωτογραφίες είναι παρμένες από το ιντερνετ, κάποιες από το pixaby